10/05/2012 - Metallica - Sonisphere Festival - Warszawa
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- thir13teen
- -#Wrathchild

Re: 10/05/2012 - Metallica - Sonisphere Festival - Warszawa
40000 myśle że zaniżyłeś strasznie. w 2004 na gigu mety w chorzowie było 50 000 i tak wiem ilu było ze względu na nothing i tego typu popłuczyny, ale ile osób nie było bo nie mogli się wybrać lub zwyczajnie mety nie lubią (a tych po angerze przecież trochę przybyło
)? w szacowaniu dobry nie jestem ale myśle że miłośników metalu nie ma co zaniżać do tak niskiej liczby 
Tak czytam, ze Queen odpada, BS i inne zespoly tez jako special guest. Hmm, mam tylko nadzieje ze nie będzie nim ktos z grungu typu RATM, Pearl Jam itp. Osobiscie uwazam, ze powinien wystapic australijski AIRBOURNE, zespol ma juz swoj rozglos, a koncertowo naprawde miazdzą, swietna szybka muzyka gitarowa.
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Myślę, że w pełnej rozpiętości zaangażowania emocjonalnego (tzn. od "metalheadów" do "przygodnych") można ich liczyć na przynajmniej 200 tys. osób = ok. 0,05% społeczeństwa. Nie robiłem wnikliwych badań, po prostu tak to oceniam.
Ja miałem na myśli tych ZDEKLAROWANYCH METALOWCÓW - czyli kogoś w rodzaju metalhead die hard, bo właśnie na takich "długofalowych odbiorców" mogą liczyć stricte metalowe kapele.
W tych 50k na Mecie było nie tylko masę "radio friendly fans" lecz także zwolennicy ostrzejszej postaci nu metalu, pamiętaj że koncert otwierali SLIPKNOT, zaś "St. Anger" promowana na Śląskim nosiła bardzo wyraźne wpływy takiego stylu, o czym często wspominano w licznych reckach i wywiadach. Lars przyznawał, iż jest fanem tego "mocnego nu tune". O tym, że powrót z albumem utrzymanym w podobnej stylistyce, interpretowal jako "... naturalną konsekwencję rozwoju 'Tallicy" - nie wspomnę. Oczywiście na lata 2001 - 2005 przypadało apogeum popularności tego nurtu nowoczesnego metalu - to wówczas tak wielką karierę zrobił SLIPKNOT i podobne mu grupy....
Przy czym wszelkie wolty stylistyczno - wizerunkowe w historii Metallicy zawsze były dziełem przypadku, młodzieńczej fantazji i odbywały się poza świadomością wydawcy, managementu i wszelakich macherów od "mediów i mas"
(cytat Panasewicza).
ALEŻ TERAZ BĘDĘ ZJECHANY, zainteresowanych tematem odsyłam do "Enter Night" Micka Walla - bardzo przewrotnie napisane dziełko. Muszę przeprosić się z autorem... Na podstawie kilku zdań w wywiadzie, źle Go oceniłem....
SORRY, MICK
W tych 50k na Mecie było nie tylko masę "radio friendly fans" lecz także zwolennicy ostrzejszej postaci nu metalu, pamiętaj że koncert otwierali SLIPKNOT, zaś "St. Anger" promowana na Śląskim nosiła bardzo wyraźne wpływy takiego stylu, o czym często wspominano w licznych reckach i wywiadach. Lars przyznawał, iż jest fanem tego "mocnego nu tune". O tym, że powrót z albumem utrzymanym w podobnej stylistyce, interpretowal jako "... naturalną konsekwencję rozwoju 'Tallicy" - nie wspomnę. Oczywiście na lata 2001 - 2005 przypadało apogeum popularności tego nurtu nowoczesnego metalu - to wówczas tak wielką karierę zrobił SLIPKNOT i podobne mu grupy....
Przy czym wszelkie wolty stylistyczno - wizerunkowe w historii Metallicy zawsze były dziełem przypadku, młodzieńczej fantazji i odbywały się poza świadomością wydawcy, managementu i wszelakich macherów od "mediów i mas"
ALEŻ TERAZ BĘDĘ ZJECHANY, zainteresowanych tematem odsyłam do "Enter Night" Micka Walla - bardzo przewrotnie napisane dziełko. Muszę przeprosić się z autorem... Na podstawie kilku zdań w wywiadzie, źle Go oceniłem....
SORRY, MICK
RALF - nie sprowadzaj ludzi słuchających metalu do tego ile osób było na koncercie Mety. To wszystko kupy się nie trzyma i nie ma jakiegokolwiek przełożenia. Oprócz M. jest tysiącpięćsetstodziewięćset innych zespołów i to, że ktoś olał koncert Mety nie znaczy, że nie słucha muzyki metalowej.
40.000 fanów metalu w Polsce (
)? To skąd frekwencja na Big 4? Tylko nie pisz, że reszta była z zagranicy 
40.000 fanów metalu w Polsce (
www.MetalSide.pl
- thir13teen
- -#Wrathchild

wolty stylistyczne mety mam gdzieś kupuję w ciemno wszystko
pamiętam też i o slipknocie, kobieta z którą byłem na gigu bardziej ich chciała zobaczyć niż mete, ale jednocześnie uwielbiała starą sepulturę a to już chyba die hard? (swoją drogą maiden nie cierpiała przez piszczącego dickinsona)
mnie tylko kłuje strasznie niska cyfra którą podajesz, znam trochę osób których śmiało można nazwać długofalowymi odbiorcami a na gigu nie byli bo meta jest bee
pamiętam też i o slipknocie, kobieta z którą byłem na gigu bardziej ich chciała zobaczyć niż mete, ale jednocześnie uwielbiała starą sepulturę a to już chyba die hard? (swoją drogą maiden nie cierpiała przez piszczącego dickinsona)
mnie tylko kłuje strasznie niska cyfra którą podajesz, znam trochę osób których śmiało można nazwać długofalowymi odbiorcami a na gigu nie byli bo meta jest bee
Zgadza się.gumbyy pisze:RALF - nie sprowadzaj ludzi słuchających metalu do tego ile osób było na koncercie Mety. To wszystko kupy się nie trzyma i nie ma jakiegokolwiek przełożenia. Oprócz M. jest tysiącpięćsetstodziewięćset innych zespołów i to, że ktoś olał koncert Mety nie znaczy, że nie słucha muzyki metalowej.
40k przyjechało na BIG4 a 40k na Nothing Else Mattersgumbyy pisze: 40.000 fanów metalu w Polsce ()? To skąd frekwencja na Big 4? Tylko nie pisz, że reszta była z zagranicy
Nie no, jesli już wyciągać jakieś wnioski z frekwencji BIG4, to raczej takie, że te 80-90k to jest jakaś baza fanów, bo BIG4 sprawiło, że wielu ruszyło dupy z domu, bo na takim czymś to trzeba być. "Niedzielni fani nothing" raczej zostali w domach, bo Slayer, bo Megadeth, bo Anthrax i jeszcze ten Behemoth.
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Niechże już ogłoszą tego speszal gesta, bo jedziemy na jałowym biegu. 
O BOŻE DROGI - bez Metallicy i bardzo szerokiego grona ich słuchaczy, gdzie "stricte metalowców" jest zdecydowanie mniej, to byśmy te pozostałe zespoły mogli oglądać najwyżej w Spodku! I to wszystko. Nie??? To czemu na Slayer/Megadeth/Vader Atlas Arena w 50% była pusta?! Skoro tylu jest fanów thrashu, speed metalu czy death - ta sala powinna się zapełnić niemal jak na RAMMSTEINIE... O właśnie, a na koncerty Niemców to sami "metale" chodzą?! Bzdura - wielu fanów najzwyklejszego rocka idzie na "RAMMÓW" ze względu na kilka chwytliwych kawałków, względnie (nie rzadko) popatrzeć na "show".
Cała ta dyskusja ma na celu ZWRÓCENIE UWAGI NA FAKT, iż Metallica od ponad dwóch dekad przyciąga znacznie szersze grono odbiorców niż "fani metalu", taki też był ich cel, który osiągnęli.
Broń Boże Nie Oceniam Tego - ani dobrze ani też źle......
Cała ta dyskusja ma na celu ZWRÓCENIE UWAGI NA FAKT, iż Metallica od ponad dwóch dekad przyciąga znacznie szersze grono odbiorców niż "fani metalu", taki też był ich cel, który osiągnęli.
Broń Boże Nie Oceniam Tego - ani dobrze ani też źle......
W Pradze oprócz Godzilli zagra Machine Head, być może ten cały gość specjalny u nas to właśnie oni.
błagam, nieeeee...SOBER1Z pisze:W Pradze oprócz Godzilli zagra Machine Head, być może ten cały gość specjalny u nas to właśnie oni.
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Spox, pójdzie się na browar.Soloist pisze:błagam, nieeeee...SOBER1Z pisze:W Pradze oprócz Godzilli zagra Machine Head, być może ten cały gość specjalny u nas to właśnie oni.
oby! wtedy kupujed gc od razuSOBER1Z pisze:W Pradze oprócz Godzilli zagra Machine Head, być może ten cały gość specjalny u nas to właśnie oni.
Gojira gra na Ursynaliach i na Sonisphere, więc teoretycznie jest możliwe, że zagrają.
Mam nadzieję, że nie, bo już widzę, co się będzie dziać po ich ogłoszeniu
Zresztą wolałbym ich wreszcie zobaczyć jako headlinera. No i absolutnie nie pasują do tej zapowiedzi:
Mam nadzieję, że nie, bo już widzę, co się będzie dziać po ich ogłoszeniu
Zresztą wolałbym ich wreszcie zobaczyć jako headlinera. No i absolutnie nie pasują do tej zapowiedzi:
Chyba, że będą jednym z ogłoszonych zespołów, a nie Special Guest'emTegoroczna edycja Sonisphere przyćmi poprzednie dwie. Wasze zainteresowanie jest ogromne, to nas bardzo cieszy. Szykujemy dla Was dużą niespodziankę. Już niebawem ogłosimy kolejną gwiazdę – gościa specjalnego
-
Deleted User 2868
Z jednej strony bardzo bym ich chciał zobaczyć, bo mam wielki niedosyt po ich występie przed Metalliką w Chorzowie 4 lata temu, a do Pragi chyba jednak nie uda mi się pojechać, więc muszę się zadowolić Sonisphere. Z drugiej strony jednak po tych słowach, które zacytował wyżej Yankes o gościu specjalnym, liczę na coś powiedzmy - większego. 
wlasnie moze sie wybiore do Czech?yankes pisze:Mam nadzieję, że nie, bo już widzę, co się będzie dziać po ich ogłoszeniu
ciekawe kiedy oglosza w Polsce tego goscia
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Dziś znów pytałem o bilety w cholernym EMPiK-u - wciąż nie mają dostępu. 
W Empikach raczej nie będzie. Tylko Media Markt i Saturn 
-
Deleted User 4876
na fejsie EvilNajszon info ze w poniedziałek ogłosza gośćia specjalnego.