10/05/2012 - Metallica - Sonisphere Festival - Warszawa

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

tomak1986
-#Prisoner
-#Prisoner

Re: 10/05/2012 - Metallica - Sonisphere Festival - Warszawa

Post autor: tomak1986 »

Akurat rok temu w Pradze skład nie był specjalnie mocniejszy, tam organizatorzy napotkali duże problemy z frekwencją. Czy dobry czy taki sobie to już indywidualna kwestia. Live Nation trochę chybiło z nim, bo taki Volbeat jest stosunkowo mało popularny w Polsce. W Niemczech i Austrii wypełniają hale większe od Torwaru, a bilety w normalnych cenach, nie jakoś tańsze. Na Rock Am Ring "robią furorę". Grali bodajże 3 razy pod rząd i każdym razem w dobrej porze. U nas Machine Head na pewno nie zapełniłby Torwar, przynajmniej w tym roku. Ludzie coraz mniej chętnie chodzą na koncerty/nie mają na to kasy. Nawet z zapełnieniem Stodoły przy biletach w cenie 140zł mogliby mieć problemy. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku Motorhead. Mówiąc o warszawskim Sonisphere 2011 to beznadziejnie ustawili Killing Jokke i Devina. Mogli grać na małej scenie w lepszych warunkach. Taka muzyka raczej się nie sprawdza na wielkich scenach przed publicznością , która nie zna ich twórczości. Apropo Devina to w Polsce mało znana , a w Finlandii wielka gwiazda, headliner dnia Tuski, w której corocznie uczestniczy około 40 tysięcy ludzi. W UK też jest popularny. Ciężko porównywać z Download, bo to trzydniowy fest w takiej cenie, że u nas możeby 8 tysięcy ludzi kupiło karnety, a reszta ewentualnie kupiłaby bilet na 1 dzień i tyle byłoby z tego składu.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

W Pradze zdecydowanie za drogie bilety zrobili, po obniżeniu ceny na dwa miesiące przed faktem bilety zaczęły się szybko rozchodzić. Ostatecznie blisko 30,000 ludzi się odliczyło.
Generalnie, bilety na koncerty (wszędzie) są oszałamiająco drogie. Jak artyści nie zarabiają z płyt to muszą zarabiać jakoś z koncertów!
Awatar użytkownika
Cybul
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Cybul »

Z powyższych powodów o dobrą frekwencję bedzie coraz trudniej...
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

RALF pisze:
Ps. Pamiętacie Maiden na Stadionie Sląskim bez telebimów ? :)
Tak - kilkadziesiąt-tysięcy fanów "szukało" muzyków wzrokiem - ale to już "MYSTIC" zawalił sprawę...
Gdyby Maiden mieli wtedy w swoim tour riderze telebimy to Mystic by je ściągnął. Ironi zaczęli eksperymentować z telebimami dopiero na największych koncertach tamtej trasy tzn. Parc Des Princes i Ullevi, natomiast jako tako opanowali tę sztukę na SBIT 3 lata później...
Cybul pisze:A nie mieliście poczucia, że jak na taki mocny koncert było jakby za cicho ? Nie wiem czy teraz zespoły musza trzymać się pewnych nakazaów odnośnie poziomu decybeli, nagłośnienia ?
Duzo widzów zgromadziło się też za płotem lotniska, był nawet pewien incydent jakiś koleś wszedł na drzewo z którego spadł, a potem to już tylko karetka. Podobno za płotem ludzie narzekali na nagłośnienie hehe, ktoś nawet wspominał że na IM słyszał w tym samym miejscu wszystko klarownie.
Za płotem nagłośnienie na Mecie było fatalne. Raz, że stanowczo za cicho, a dwa, że rozmyte przez wiatr. W 2010 dali jeszcze jedną linię opóźniającą, ale też frekwencja była dwukrotnie wyższa. Za to nagłośnienie w Snake Picie było rewelacyjne. Cóż, swoją drogą ciężko jest dobrze nagłośnić plenerowy koncert na Bemowie. Jak do tej pory bezbłędnie udało się to chyba tylko AC/DC...

Pominę dźwięk na Machine Heah, bo to co robi ich dźwiękowiec zakrawa o pomstę do nieba - nie da się ich słuchać na żywo! :cry: W Pradze zmęczyli mnie do tego stopnia, że uciąłem sobie drzemkę w trakcie ich show, a dodam, że naprawdę ich uwielbiam. Nie wiem jak to możliwe, że jeszcze nie zmienili dźwiękowca. O ile w klubach czy małych halach brzmią względnie poprawnie to na stadionach/klepiskach jest to od lat istna tragedia.
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

ja bym się chciał tak jeszcze z ciekawości zapytać, po ile chodziły bilety u koników? Na GC za 150 PLN dało radę się dostać?
Awatar użytkownika
Cybul
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Cybul »

Siwy pisze:ja bym się chciał tak jeszcze z ciekawości zapytać, po ile chodziły bilety u koników? Na GC za 150 PLN dało radę się dostać?
Koniki bardzo długo utrzymywali wysokie ceny :/ Na jakieś 40 min przed Metą to Ci z którymi gadałem mieli po 300!-270 zł! Taniej mozna było dostąc zwykłą płytę, ktos sprzedawał po 120 zł. Być może potem ceny spadły, może Madril, Mila i Szymon wiedzą cos wiecej nt temat :)
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: tomtomala »

Ja dałem 200 zł ale jeszcze przed występem BLS
Awatar użytkownika
matig7
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: matig7 »

Ja z kumplem długo polowaliśmy na jakieś tanie bilety ale rzeczywiście było ciężko.
Niektórzy kupowali i stali dalej żeby sprzedać drożej.
Na jakieś 45min. przed Metą stwierdziliśmy, że spróbujemy wejść bez biletów.
No i się udało :dance:
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

brawo !!
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Deleted User 804

Post autor: Deleted User 804 »

masa osób przeczołgiwała się pod płotem czy przeskakiwała nad nim z drzewa, a ochronie nawet nie chciało się interweniować zwłaszcza jak stał jeden ochroniarz co 50 metrów a przez płot przechodziło po 5 osób na raz. :lol:
Awatar użytkownika
matig7
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: matig7 »

Nie no w taki sposób to nie - my kulturalnie przez każdą bramkę przeszliśmy.
Awatar użytkownika
kam
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: kam »

Deleted User 804 pisze:masa osób przeczołgiwała się pod płotem czy przeskakiwała nad nim z drzewa, a ochronie nawet nie chciało się interweniować zwłaszcza jak stał jeden ochroniarz co 50 metrów a przez płot przechodziło po 5 osób na raz. :lol:
Po prostu Polska...
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Cybul pisze:nie mieliście poczucia, że jak na taki mocny koncert było jakby za cicho ? Nie wiem czy teraz zespoły musza trzymać się pewnych nakazaów odnośnie poziomu decybeli, nagłośnienia ?
ja stałem pod sceną i ostatnie co bym powiedział to że było cicho, a myślę że nie graja dla tych co gdzieś za płotem stoją ;)
Awatar użytkownika
Soloist
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Soloist »

najlepsze nagłośnienie na Bemowie, ever. Na AC/DC, to dopiero było za cicho. Pierwszy Sonis, głośny, mało selektywny. Na Maidenach, ktoś pokpił sprawę, o ile natężenie dźwięku znośne, tak nic ze sobą nie współgrało. Solówek prawie nie słyszałem...
Deleted User 5147

Post autor: Deleted User 5147 »

Wiadomo kiedy boot z Metallici będzie? O ile w ogóle będzie.
izehytol
-#Invader
-#Invader

Post autor: izehytol »

LiveMetka jest od wczoraj.
yankes
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: yankes »

Deleted User 5147

Post autor: Deleted User 5147 »

Dziena
The Burczax
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: The Burczax »

Wyśle ktoś na pw link z livemetką?
Deleted User 4876

Post autor: Deleted User 4876 »

właśnie.. to byłoby zacne gdyby się ktoś podzielił... wystarczy ze za Golden CCIrcle zapłaciłem.. myślę ze James i spółka sie nie pogniewają jak mi ktoś sie plikiem podzieli się ;-)
ODPOWIEDZ