Setlista Maiden England World Tour - dyskusja
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Setlista Maiden England World Tour - dyskusja
Aces High akurat nigdy za czysto nie śpiewał i nawet na trasie w 1984 miewał problemy. Ja się obawiałem, że będzie większa kupa
Nie pisałem , że jest to najtrudniejsza rzecz w jego repertuarze ale w tym konkretnym utworze.Pierre Dolinski pisze:Jeśli ktoś mówi, że te całe ooo to najtrudniejsza rzecz w repertuarze wokalisty Maiden to chyba pojęcia o śpiewaniu nie ma. Sorry. Ale nie mogłem się powstrzymać. To wielki obciach dla Bruce'a, że pieprzy takie miejsca.
Skoro jesteś tak wielkim znawcą technik wokalnych to wyjdź na scene będąc w jego wieku i zaśpiewaj to na jednym wdechu w środku seta na pierwszym gigu trasy . Na bank wymiękasz po kilku sekundach . Niestety sam nie masz o tym pojęcia sorry ale taka jest prawda .
Przy pierwszych gigach tak jest już zgadzam sie z przedmówcą , w Moskwie na Talismanie też miał problemy a zobacz wersje z En Vivo . Majstersztyk wokalny.
Who motivates the motivator
A co KONKRETNIE jest w nim jest takiego żenującego, czego nie było wcześniej?Emilio pisze:Nie, gorszy... Powiedziałby, że żenujący na maxa.
A czy kiedykolwiek Eddie nie był żartem? Inaczej, kiedykolwiek brałeś to na poważnie? :0Budziol pisze:edek na 7th son super, ale ten pirat to porazka albo jakis zart po prostu
jezus marja! to ejses haj to tragedia jakaś
może sie koleżka wokalista wyrobi, bo wieje sucharem. Rozumiem 54 lata na karku, ale po co tyle biegac po scenie!?
Od razu atakują...wydra77 pisze:O prosze znowu mnie atakuje
A widziales nowa koszulke z wczorajszego koncertu?
Ten sam rysunek tylko przerobiony na wojne secesyjna. Edek w niebieskim mundurze trzymajacy amerykanska flage i juz nie skacze przez armaty
Lepiej to wyglada niz krymski Trooper!!!
No na koszulkach wyraźnie mamy USA, ja mówię o wcześniejszej grafice, żeby nikt tu ze spiskowymi teoriami o czerwonych Amerykańcach nie wyskakiwał
A koszulki super, szczególnie ta szarża! Śmiałbym się jakby do Polski przyjechali z husarzami, lub szwoleżerami
Taki motyw Husarii wyglądał by na koszulkach przekozacko 
-
Deleted User 5490
Bzdury gadasz. Typowe fanowskie bzdecenie. Bruce od lat jest znany z tego, że kiedy się zepnie to mu wychodzi świetnie a kiedy ma w dupie to nie daje rady. A że czasem odwala, to ludzie słyszą na koncertach takie kwiatki...matik pisze:Nie pisałem , że jest to najtrudniejsza rzecz w jego repertuarze ale w tym konkretnym utworze.Pierre Dolinski pisze:Jeśli ktoś mówi, że te całe ooo to najtrudniejsza rzecz w repertuarze wokalisty Maiden to chyba pojęcia o śpiewaniu nie ma. Sorry. Ale nie mogłem się powstrzymać. To wielki obciach dla Bruce'a, że pieprzy takie miejsca.
Skoro jesteś tak wielkim znawcą technik wokalnych to wyjdź na scene będąc w jego wieku i zaśpiewaj to na jednym wdechu w środku seta na pierwszym gigu trasy . Na bank wymiękasz po kilku sekundach . Niestety sam nie masz o tym pojęcia sorry ale taka jest prawda .
Przy pierwszych gigach tak jest już zgadzam sie z przedmówcą , w Moskwie na Talismanie też miał problemy a zobacz wersje z En Vivo . Majstersztyk wokalny.
Nie trzeba być znawcą, żeby zauważyć, że są o wiele trudniejsze rzeczy do zaśpiewania od tego całego "ooo". Ja akurat jakieś pojęcie o muzyce mam i porównanie do innych muzyków również a i zaślepiony Maidenami nie jestem i wiem, że są trudniejsze rzeczy do zaśpiewania od kawałków Maidenów. Takie rzeczy o których piszesz, to każdy zadbany wokalista, który profesjonalnie śpiewa zrobi z palcem w dupie.
Sorry, ale gówno wiesz, co to jest prawda o śpiewaniu, a tym bardziej jaka jest prawda o mnie i o tym jakie ja mam o śpiewaniu pojęcie. Potrafisz tylko z braku argumentów dupcyć głupoty, że na pewno nie mam o tym pojęcia a jak jestem taki mądry to niech zaśpiewam sam.
Bruce nie jest jeszcze stary. Są starsi wokaliści, którzy śpiewają lepiej od niego. Świat na Dickinsonie i Ozzym się nie kończy, żeby mówić, że w ich wieku nie da się już dobrze śpiewać.
Problem być może tkwi w tym, że ludzie o głos dbają przez cały rok na okrągło wykonując systematyczne i mądrze dozowane ćwiczenia, a Dickinson najprawdopodobniej śpiewa na trasie przez 3, 4 może 5 miesięcy w roku a potem odpoczywa, czyli zajmuje się lataniem, szermierką, biznesem i innymi rzeczami na raz, tylko nie śpiewaniem. Kiedy trzeba wrócić do śpiewania, bo zaczyna się trasa, to ta forma nie wraca mu na zawołanie. I nie ma co się dziwić, że nie chce wrócić i gość często ratuje się na scenie różnymi sztuczkami. Myślę, że on za bardzo ufa w swój talent i że jakoś to będzie i nie przywiązuje uwagi do systematycznych ćwiczeń. Ot, rockandrollowiec...
Porównywanie pierwszych występów na trasie do oficjalnego nagrania En Vivo jest zupełnie bezsensowne. Od lat wiadomo, że Maideni stosują dogrywki i dużo retuszu a oficjalne nagrania nie mają ksztyny autentyczności. Są do bólu podrasowywane, co widać nawet po zmieniających się w trakcie trwania utworów ubiorach muzyków. Cięcia, wklejki, pacykowanie. To nic nie mówi o rzeczywistej formie zespołu a zwłaszcza wokalisty.
Ostatnio zmieniony sob cze 23, 2012 11:35 am przez Deleted User 5490, łącznie zmieniany 2 razy.
Każdy ma swój gust, IMHO chodzacy Alien to był taki przyjemny kicz z horroru klasy B, typu "Potwór z czarnej laguny" I jakoś lepiej według mnie był wykonany. Natomiast ten łazi w kaloszach z szabelką i wygląda jak strach na wróble albo marzanna w wersji XXLIgorW pisze:A co KONKRETNIE jest w nim jest takiego żenującego, czego nie było wcześniej?
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
bedzie na naszekj FC koszulceOlszu pisze:Taki motyw Husarii wyglądał by na koszulkach przekozacko
Edek to fajny kicz, a ten pirat - general jakis jednak zalosny
juz dzis kolejny koncert i zobaczymy czy szykuja sie jakies zmiany
-
Deleted User 5490
O której godzinie czasu polskiego się zacznie?
-
Deleted User 1499
Ale wystarczy zobaczyć bootlega z innych koncertów których jest mnóstwo i tam Bruce jest w równie dobrej formie co na DVD. Chociażby u nas w takiej był.Pierre Dolinski pisze:
Porównywanie pierwszych występów na trasie do oficjalnego nagrania En Vivo jest zupełnie bezsensowne. Od lat wiadomo, że Maideni stosują dogrywki i dużo retuszu a oficjalne nagrania nie mają ksztyny autentyczności. Są do bólu podrasowywane, co widać nawet po zmieniających się w trakcie trwania utworów ubiorach muzyków. Cięcia, wklejki, pacykowanie. To nic nie mówi o rzeczywistej formie zespołu a zwłaszcza wokalisty.
Zobaczymy po 5-6 koncertach jak to będzie wyglądało , ja tam dalej podtrzymuje że nie jest zle.
Tak swoją drogą , Ile czasu poświęcają na próby przed trasą?
Nie naleze do malkontentow jezeli rozchodzi sie o Iron Maiden i z mila checia uslusze na zywo takie numery jak Siodmy Syn,Prisoner czy slyszany ostatnio przeze mnie Affraid z Blazem w 95 roku.Faktem jest ze ekipa ostatnimi czasy ewidentnie leci na latwizne i takie oklepane numery jak 23.58 ,RTTH powinny dawno zniknac z setu...... Ale nie ma tego zlego 
-
Deleted User 5490
To zależy co rozumiesz przez określenie "świetna forma" i jakie masz granice tolerancji dla tego co słyszysz. Co powoduje tą świetną formę? Czy to, że biega po rusztowaniach, skacze, małpuje i dużo gada czy to, że świetnie śpiewa? Uczciwie i bez ściemy można powiedzieć, że Dickinson w świetnej formie był zaraz po reunion. Potem mu oklapło i tak ze zmiennym szczęściem bywa do dziś. Raz lepiej, raz gorzej ale nigdy wybitnie. Oczywiście nie wyobrażam sobie innego wokalisty w Maiden, nawet jeśli śpiewałby 100 razy lepiej od Bruce'a, bo też patrzę na ten zespół i jego członków jak fan i dużo im wybaczam. Patrząc jednak obiektywnie na wyczyny Dickinsona w Maiden, to nie jest to mistrzostwo świata i porównując go do reszty świata gość wypada przeciętnie. Po prostu idealnie pasuje do tego zespołu a jak się okazuje, śpiewanie to nie wszystko, co trzeba umieć robić, żeby móc być wokalistą Maiden. Maiden miało gorszych śpiwoków a lepszego od Dickinsona nie miało, co nie znaczy, że lepszych od niego nie ma na świecie. Tyle tylko, że Bruce pod wieloma innymi względami do Maiden pasuje idealnie i jest nie do zastąpienia.sekcjazwlok pisze:Ale wystarczy zobaczyć bootlega z innych koncertów których jest mnóstwo i tam Bruce jest w równie dobrej formie co na DVD. Chociażby u nas w takiej był.Pierre Dolinski pisze:
Zobaczymy po 5-6 koncertach jak to będzie wyglądało , ja tam dalej podtrzymuje że nie jest zle.
Tak swoją drogą , Ile czasu poświęcają na próby przed trasą?
Tak jak się mówi o kobietach, że "uroda to nie wszystko" tak samo można powiedzieć o wokalistach, że "ma w sobie to coś" choć nie jest mistrzem w tym co robi.
Bardzo szanuję Dickinsona. Płyty Maiden z nim na wokalu i jego solowe uważam za najlepsze i są moimi ulubionymi jednak nie czynią one z niego najlepszego wokalisty na świecie jeśli spojrzeć na to w szerszej perspektywie.
Nadal uważam, że tłumaczenie jego niedyspozycji wiekiem jest dalece niepoważne. Jemu nie chce się systematycznie ćwiczyć i po prostu do najpracowitszych wokalistów nie należy. Natury się nie oszuka a nieużywane organy zwyczajnie się degradują.
-
Deleted User 1499
Napewno małpowanie na scenie nie jest przykładem świetnej formy. Jednakże to co usłyszałem na tych kilku fragmentach z 1 koncertu jest dla mnie do przyjęcia , poprostu nie razi mnie że co jakiś czas złapie oddech w np ,,ooooohhh''. Zauważyłem też że Bruce coraz bardziej ogranicza te swoje małpowanie żeby jakoś przetrwać te 2 godziny w większości przypadku , wymagających wokalnie utworów.
Fakt że ma on zmienną kondycję wokalną , zauważyliśmy też po ostatniej trasie , że nie mogą już dawać za dużo koncertów bo ta końcówka trasy była fatalna. O i własnie te koncerty mogą służyć za przykład kiepskiej formy wokalnej , kiedy nie dociągał w refrenach , łapach oddech co zwrotke , dużo zwrotek kończył szybciej.
Wiadomo że Bruce nie jest jakimś wybitnym śpiewakiem , ale również nie widzę tam nikogo innego , tak samo jak z pozostałymi. Każdy z nich jest do zastąpienia muzycznie , ale nie istnieje nikt do zastąpienia osobowością.
Fakt że ma on zmienną kondycję wokalną , zauważyliśmy też po ostatniej trasie , że nie mogą już dawać za dużo koncertów bo ta końcówka trasy była fatalna. O i własnie te koncerty mogą służyć za przykład kiepskiej formy wokalnej , kiedy nie dociągał w refrenach , łapach oddech co zwrotke , dużo zwrotek kończył szybciej.
Wiadomo że Bruce nie jest jakimś wybitnym śpiewakiem , ale również nie widzę tam nikogo innego , tak samo jak z pozostałymi. Każdy z nich jest do zastąpienia muzycznie , ale nie istnieje nikt do zastąpienia osobowością.
Bez przesady! Popatrzcie na oficjalne fotki .... nie można powiedzieć aby wystrój sceny był słaby. Dużo widać też na filmiku z trasy, fajnie to wygląda ... A set, jakby nie patrzeć, to najlepszy stuff na trasę typu best off classic. Jeszcze Hallowed i ID.... super by było!
Zaślepiony nie jesteś i wiesz, w dodatku pojęcie masz... może zaślepiony nie jesteś, ale Twój egocentryzm pierdzi, aż swąd pod Rzeszowem czuć :0 Kilkanaście linijek takiego mędrkowania czyni trollem, a nie szanowanym przez wszystkich ekspertem, za jakiego chciałbyś uchodzić ;0 Get a life back!Pierre Dolinski pisze:Ja akurat jakieś pojęcie o muzyce mam i porównanie do innych muzyków również a i zaślepiony Maidenami nie jestem i wiem...
-
Deleted User 5490
Mam gdzieś co o mnie myślisz. Nie chodzi o mędrkowanie tylko o trzeźwe myślenie na dany temat. Nie widzę, tu żadnego egocentryzmu ani megalomanii(bo pewnie też o tym chciałeś powiedzieć ale chyba zapomniałeś), bo nie uważam się za większego od Dickinsona. Po prostu mam na temat jego śpiewania swoje zdanie, nie zgadzam się ze zdaniem kogoś innego, a forum jest po to aby je wyrazić.IgorW pisze:Zaślepiony nie jesteś i wiesz, w dodatku pojęcie masz... może zaślepiony nie jesteś, ale Twój egocentryzm pierdzi, aż swąd pod Rzeszowem czuć :0 Kilkanaście linijek takiego mędrkowania czyni trollem, a nie szanowanym przez wszystkich ekspertem, za jakiego chciałbyś uchodzić ;0 Get a life back! )
W dupie mam co masz na myśli kiedy czytasz moją pisaninę. Nie pasuje? Nie czytaj. Są inne osoby, na których szacunku bardziej mi zależy i akurat nie z powodu tego co myślę o wokaliście Iron Maiden.
Ty też nie budzisz we mnie ksztyny szacunku. Choćby za głupawe czepialstwo a w szczególności za wtrącanie anglojęzycznych zwrotów w rozmowie z rdzennym Polakiem. Polacy nie gęsi i swój język mają. Piszesz z Polski i do Polaka. Pisz w moim języku ojczystym albo się do mnie nie odzywaj.
Ostatnio zmieniony sob cze 23, 2012 7:18 pm przez Deleted User 5490, łącznie zmieniany 1 raz.
Panowie spokojni, Pierre nie zaczynaj 
Panowie spokojni, Pierre nie zaczynaj