Setlista Maiden England World Tour - dyskusja

Wszystko na temat trasy Maiden England 2012 -2014

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Deleted User 5490

Re: Setlista Maiden England World Tour - dyskusja

Post autor: Deleted User 5490 »

Olszu pisze:Jasne. jest jeszcze pareinnych pozycji które mogły by wypełnić ID ale nawet jak się patrzy na tą setliste to widok ATSS nie razi tak w oczy biorąc pod uwagę iż jest to trasa "Maiden England". Moim cochym marzeniem było usłyszceć kiedyś na żywo Afraid ale nie przypuszczałem że kiedyś to nastąpi ale gdy utrzyma się ten set do trasy po europie to upiekę swie pieczenie na jednym ogniu bo zaliczę Siódmego syna i Afraid
Ja jak już mówiłem sam jestem ciekaw Afraid na żywo, ale liczyłem, że będzie to na innej trasie, bo wygląda na to, że ID przepada bezpowrotnie. Aż z żalu 2 razy obejrzałem sobie Maiden England.
Przemo142 pisze:Dave zawsze lubił stajnie Gibsona ;) Bardzo dużo w swojej karierze zagrał na gitarach Les Paul. Na V-ce też grywał w studiu, a nawet w latach 80' zdarzyło mu się grywać na jednej z nich na koncertach (prawdopodobnie oglądając zdjęcia z tras promujących Piece of Mind albo Powerslave można ją zobaczyć na koncertach). Już nie mówiąc o początku lat 90', gdzie grywał na SG (tu wyjątek, bo grał na nich tylko w latach 1990-1993, zdarzyło mu się ich użyć w czasach Blaze'a, a w karierze wcześniejszej i późniejszej raczej trudno go zauważyć z tym modelem, co dla mnie osobiście jest trochę dziwne). Za czasów Blaze'a w studiu nagrywał na bardzo wielu gitarach, w XXI wieku już się tak nie orientuję, ale są to najczęściej Les Paule i Stratocastery. No ale zawsze miła odmiana ;)
To prawda ale do niedawna na koncertach był od wielu lat przyspawany wyłącznie do Stratocasterów. Nareszcie sobie odmienił.
Awatar użytkownika
MetallicaTruFan^^
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: MetallicaTruFan^^ »

Troszkę się czepiam, ale prawie wyłącznie. Choćby Les Paul na poprzedniej trasie. No ale wiem o co Ci chodzi i podzielam Twoje zdanie ;)
Deleted User 5490

Przemo142 pisze:Troszkę się czepiam, ale prawie wyłącznie. Choćby Les Paul na poprzedniej trasie. No ale wiem o co Ci chodzi i podzielam Twoje zdanie ;)
Przecież napisałem w poprzednim poście - do niedawna

2010 to jakoś niedawno był. ;-) Prawda?
Awatar użytkownika
Puszek123
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Puszek123 »

Może nie wszystko stracone odnosnie ID ktos na forum mówil że trooper i inne kawałki nie były grane w stanach a w europie tak może jednak w europie sie cos zmieni ja tez mam taka nadzieje bo bardzo lubie ten kawałek. :)
IRON MAIDEN
Awatar użytkownika
MetallicaTruFan^^
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: MetallicaTruFan^^ »

Masz rację, mój błąd, przeczytałem "od dawna" ;)
Deleted User 5453

Post autor: Deleted User 5453 »

Pierre, od kiedy bycie przyspawanym do Stratów to coś złego ? :D Dave na Rockline mówił coś o Stratocasterach, że są wytrzymałe i przystosowane do przewożenia ich na trasach. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba powiedział coś w tym stylu.
Awatar użytkownika
Olszu
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Olszu »

Jeśli chodzi o "przyspawanie" do Stratocastera to David Gilmour nie ma sobie równych :D
Deleted User 5490

Maiden_Madness pisze:Pierre, od kiedy bycie przyspawanym do Stratów to coś złego ? :D Dave na Rockline mówił coś o Stratocasterach, że są wytrzymałe i przystosowane do przewożenia ich na trasach. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba powiedział coś w tym stylu.
To nic złego, ale Gibson również brzmi pięknie i myślę, że o wiele potężniej niż stratocaster a w niektórych kawałkach Maiden wręcz najlepiej.
Awatar użytkownika
Slaug
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Slaug »

Puszek123 pisze:Może nie wszystko stracone odnosnie ID ktos na forum mówil że trooper i inne kawałki nie były grane w stanach a w europie tak może jednak w europie sie cos zmieni ja tez mam taka nadzieje bo bardzo lubie ten kawałek. :)
Wierzysz w to? Skoro zamienili ID na ATSS, to jedyną opcją w jakiej mógłby się pojawić ID na scenie, to kosztem ATSS.

Nicko dziś wieczorem będzie gościł na antenie jakiegoś radia, może coś ciekawego jeszcze dopowie odnośnie seta.
Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: matik »

Proponuję zacząć nowy topic na forum pt. "Dlaczego nie ma ID w secie ..?" :mryellow:

Wszyscy żałujemy niesamowicie , taka jest prawda i nic nie jest w stanie zastąpić tego kawałka ... eehhh
Who motivates the motivator
Awatar użytkownika
Zilian
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Zilian »

Do koncertów w Europie jeszcze daleka droga wiele zmienić się może, a Afraid zastąpiło ID moim zdaniem na tej trasie bo ta piosenka jest taka "amerykańska" a jak wiadomo amerykanie bardzo chlubią się i ostają wzwodu na temat wszystkiego co z Ameryką związane jest. Tak więc moim zdaniem ID całkiem prawdopodobne że pojawi się w Europie bo jednak tu by był zdecydowanie lepiej przyjęty. Ale Afraid też jest fajny więc nie narzekam ;D
Awatar użytkownika
Slaug
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Slaug »

A jakby było i to i to, to łohohohoo. :roll:
Awatar użytkownika
Olszu
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Olszu »

Ale wystarczy spojrzeć na poprzednie dwie trasy. Każda z nich trwała 2 lata i zawsze było tak że w pierwszym roku set był całkiem inny niż w następnym i myśle że w przypadku Maiden England będzie nie inaczej
Mike Stanley
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Mike Stanley »

popieram zdanie Ziliana... również jak już ruszą się na trasę po europie to raczej wybiorę coś ciekawszego niż bemowo..
zawsze chciałem jechać na koncert do Skandynawii, co prawda droga to impreza zapewne jeest ale to by było zajebiste :cool:
Dreams are only impossible when YOU decide they're impossible - Paul Stanley
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Garść świeżych informacji od Nicko, który gościł przed chwilą w audycji Eddie'go Trunka:

- Początkowo bisy miały wyglądać następująco:

Aces High
The Trooper
Run To The Hills

Jednak w obawie przed doszczętnym zarżnięciem strun głosowych Bruce'a :twisted: zdecydowali się zmienić nieco kolejność utworów i stąd też Hallowed wypadł z setu, prawdopodobnie kosztem Running Free. Ponoć nie było im łatwo z podjęciem tej decyzji, bo zarówno Nicko jak i Steve uważają HBTN za najlepszy utwór w historii IM, ale poszli za ciosem... ;)

- Afraid To Shoot Strangers znalazło się w secie, aby nieco zwolnić jego bieg i dać im chwilę wytchnienia - fakt faktem, że set składa się w większości z krótkich i szybkich numerów. ATSS wygrało z kilkoma innymi numerami (właśnie z ID...), gdyż było spokojniejszym i mniej wymagającym numerem. Cóż, starzeją nam się Panowie... :B
etoo
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: etoo »

Tak tez myślałem że tu chodzi o ich kondycyjne możliwosci. Uwielbiam ID ale brak Halloweed mnie najbardziej boli. Ten kawałek jest nie tylko najlepszą piosenką IM ale i najlepszym, ponad czasowym hitem heavy metalu - takie moje zdanie.
Awatar użytkownika
Bamoko
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Bamoko »

I dobrze, że zrezygnowali z "HBTN". Uwielbiam ten kawałek i uważam go za arcydzieło ale po 30 latach grania go live nie jest to aż taka tragedia, zwłaszcza, że wymienili go na równie świetnego "Upiora". Spokojnie mogliby pozbyć się też "FOTD" - obowiązkowego od lat 20 (z wyjątkiem trasy Eddie Ripps Up z 2005r.).
Niestety koncert IM to nie koncert życzeń (i dobrze!) i nie ma co narzekać, bo niezależnie od tego jakie utwory zagrają set i tak trzyma wysoki poziom i jest - parafrazując Pawlaka z SAMI SWOI - nadziany porządnymi utworami jak dobra kasza skwarkami. :lol:
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

WICKER MAN pisze: Cóż, starzeją nam się Panowie... :B
Wiadomo, pewnie jeszcze max dwie trasy i koniec. I bardzo dobrze, nie chciałbym ich ogladać jak totalnie rozmienią sie na drobne i szargają własne dobre imię, mecząc niemiłosiernie różne kawałki.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
Puszek123
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Puszek123 »

Emilio pisze:
WICKER MAN pisze: Cóż, starzeją nam się Panowie... :B
Wiadomo, pewnie jeszcze max dwie trasy i koniec. I bardzo dobrze, nie chciałbym ich ogladać jak totalnie rozmienią sie na drobne i szargają własne dobre imię, mecząc niemiłosiernie różne kawałki.
Nie przesadzaj trzeba też zauważyć że chłopcy od dawien dawna nie mieli dużej przerwy w muzykowaniu
IRON MAIDEN
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

Na oficjalnej stronie pojawiło się sporo fotek. Bardzo fajnie to wszystko na nich wygląda.
ODPOWIEDZ