Teraz słucham...

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

voivod
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Re: Teraz słucham...

Post autor: voivod »

Obrazek
Deleted User 2868

Post autor: Deleted User 2868 »

Obrazek
Obrazek
IronKevin
-#Invader
-#Invader

Post autor: IronKevin »

U mnie piwko i dłuuuga playlista.. :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Snuje się snuje..
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Elevatorman »

Obrazek

jednak ta płyta jest genialna gdzie takiej wars of the roses do niej ? Piękny klimat wschodu/zachodu słońca...

IronKevin ostatnia płyta jaką włączyłeś jest najlepszą z tych wszystkich. Aczkolwiek nowe OM jest równie genialne. Co do tego co masz tam wyżej to Grave oczywiście klasycznie i daje rade. Testament na poziomie ale jakoś w pamięci mi się nie odbił jakoś specjalnie, oprócz coveru jednego z moich ulubionych kawałków Maiden ;)
Deleted User 2868

Post autor: Deleted User 2868 »

Obrazek
Grails - Deep Politics
IronKevin
-#Invader
-#Invader

Dla mnie Shadows Of The Sun to w ogóle Top Notch Ulver. Jedyna w swoim rodzaju oniryczna atmosfera, piaszczyste wydmy gdzieś w oddali, wielkie majestatyczne i zachodzące słońce, a w tym wszystkim delikatny głos Garma i fenomenalny cover Black Sabbath.

A co do mnie to tak, Testament nuda :) Na koncertach dają radę, ale z płyt mam problem by dotrwać do końca płyt. oOstatnie dwie płyty to dla mnie już w pewnym stopniu jeden wielki trip który idealnie włącza się porą nocą po paru głębszych.. Nowy OM to zdecydowanie najlepszy ich krążek. Bardziej mi wchodzi niż np nowy Evoken, Aham czy Esoteric :P A Earth .. Klasyka sama w sobie :) A polecam ci Jana Garbarka jeśli lubisz minimalny Jazz i świetne pojedynki saksofonu z perkusją. Bardzo wyciszająca płyta z totalnie wciągającym klimatem zachęcającym do odpłynięcia. A co do Grave.. Oni nigdy się nie zmienią, totalny Szwedzki Death na najwyższym poziomie, bania chodzi sama,chociaż to wszystko było już zagrane przedtem, to ile radochy daje :D

NP :

Szwecji ciąg dalszy, Rock`N`Roll :

Obrazek

Obrazek

Anihilacja.
voivod
-#Long distance runner
-#Long distance runner

IronKevin pisze:Dla mnie Shadows Of The Sun to w ogóle Top Notch Ulver. Jedyna w swoim rodzaju oniryczna atmosfera,
Jedyna jak jedyna, mnóstwo Coil tam słychać ;) Ale dobry album, Wars też nie jest takie złe.

IronKevin pisze:A polecam ci Jana Garbarka jeśli lubisz minimalny Jazz i świetne pojedynki saksofonu z perkusją. Bardzo wyciszająca płyta z totalnie wciągającym klimatem zachęcającym do odpłynięcia.
Tylko ja bym polecił starsze albumy, bo te nowe pozycje Garbarka są szczerze mówiąc strasznie wtórne i wręcz o smooth zachaczają.
Awatar użytkownika
Elevatorman
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Elevatorman »

IronKevin pisze:Jedyna w swoim rodzaju oniryczna atmosfera, piaszczyste wydmy gdzieś w oddali, wielkie majestatyczne i zachodzące słońce, a w tym wszystkim delikatny głos Garma i fenomenalny cover Black Sabbath.
o to to to. Cover BS jest przegenialny. No i tak pasuje do stylistyki tej płyty...
voivod pisze:IronKevin napisał/a:
Dla mnie Shadows Of The Sun to w ogóle Top Notch Ulver. Jedyna w swoim rodzaju oniryczna atmosfera,

Jedyna jak jedyna, mnóstwo Coil tam słychać
no to już rozumiem wszystko

co do Grave to o to chodzi ja niczego więcej od nich nie wymagam.

Testament jednak faktycznie nudny i za długi. właśnie leci... i przy 4 kawałku już mam trochę dość :B
IronKevin
-#Invader
-#Invader

Testament już od dwóch albumów nagrywa płyty troszkę przesłodzone, które nie mają chociaż jednego typowego wpadającego w ucho hitu. Takie coś potrafi choćby Kreator , Overkill czy ostatni Tankard.

A starego Garbarka kompletnie nie znam. Ale dzięki za radę , spróbuję coś odsłuchać w najbliższym czasie. Świetnie odpręża :)

Grave Grave.. Szwedzki Death Metal już dawno zatrzymał się w czasie i ten gatunek będzie już zawsze odtwórczy. Ale co z tego skoro zawsze daje tyle radochy ? Polecam wszystkim choćby zespół Entrails. Ich ostatnia płyta to żywa kopia " Left Hand Path " Entombed, ale zagrana w taki sposób że człowiekowi dynia sama chodzi :D

I co do albumów uważam że perfekcyjny album powinien mieć max 45 min. Niedosyt > Przesyt.
voivod
-#Long distance runner
-#Long distance runner

IronKevin pisze:A starego Garbarka kompletnie nie znam. Ale dzięki za radę , spróbuję coś odsłuchać w najbliższym czasie. Świetnie odpręża
Na odprężenie to polecam na przyklad Dis z Ralphem Townerem, albo Paths, Prints i Wayfarer z Billem Frisellem

Ale Garbarek mial tez inne oblicza. Witchi-Tai-To, Afric Pepperbird, Sart, Triptykon to przełomowe dzieła europejskiego free-jazzu. Nieco póżniej klasyczne już albumy w kwartecie Keitha Jarretta; Belonging, My Song, Personal Mountains, czy wygrzebany w tym roku z archiwów Sleeper. Gdzieś tak od połowy lat 80 zaczął wyraźnie odchodzić od jazzu w strone etno i moim zdaniem efekt jest często dość zamulający ;)
IronKevin
-#Invader
-#Invader

Dzięki za rady. Matko boska, uważam się za człowieka o szerokich gustach muzycznych ale o wykonawcach o których wspomniałeś w życiu nie słyszałem. Wszystko skrupulatnie zanotowane w notesiku. Straszny mam problem z Jazzem bo nie do końca właśnie wiem od czego zacząć. Na pewno nie chciałbym słuchać nic klasycznego. Raczej awangardowa kombinatoryka, kakofonie dzwiękowe, mocne tripy, ale też minimalistyczne granie ocierające się o ambientową ciszę. Także Ogólna feeria barw muzycznych ;) Mam nadzieję że się wkręcę :P
voivod
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Jazz to ogromne uniwersum, w zasadzie równie różnorodne jak rock, więc jest w czym wybierać :)

http://www.youtube.com/watch?v=oZuPd9dVApo
Awatar użytkownika
Pablo1919
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Pablo1919 »

No nie trafiłem z nastrojem do słuchania nowego Rush i nie dotrwałem do końca płyty. Ale jeszcze na pewno do niej wrócę.
Obrazek
Z innymi płytami nie było już tak nudno
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Nicko McBrain
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Nicko McBrain »

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Wuja
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Wuja »

Obrazek

Dead Can Dance 'Anastasis'

Jest dobrze ale wieloletnia przerwa w studyjnej działalności zespołu spowodowała, że oczekiwałem chyba czegoś więcej. ;)

Niezależnie od moich wygórowanych oczekiwań, obok nowych płyt OM i Pepe Deluxe (nie słyszałem jeszcze nowych Swans) to najlepsze tegoroczne wydawnictwo, a kawałki takie jak 'Opium' czy 'Return of the She-King' na pewno wytrzymują porównanie ze szlagierami z 'Withing The Realm of Dying Sun' i 'Into The Labirynth'.

Polecam.
Awatar użytkownika
Pablo1919
-#Assassin
-#Assassin

Long Live King of Rock'n'Roll!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
tomtomala
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: tomtomala »

Wuja pisze:to najlepsze tegoroczne wydawnictwo,
Zgadzam się w 100%. Powaliła mnie ta płyta. Słucham jej w koło.
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Szajba »

voivod pisze:Obrazek
FAPING!! DO WANT!
już nie mam tu najwięcej postów :roll: :evil:
Awatar użytkownika
Pablo1919
-#Assassin
-#Assassin

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
voivod
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Obrazek

Mistrz nawet na stare lata potrafi nagrywac doskonale płyty. I cały czas jest o lata świetlne przed niemal całą resztą prog-rocka... A kawalek o smierci Boga to juz totalna miazga :-o
ODPOWIEDZ