DMT pisze:"Związki twórczości zespołu Iron Maiden z literaturą. Przeanalizuj na wybranych przykładach."
ja miałem taki temat(ale to był 5 lat temu), tylko go sam dodawałem i u mnie brzmiał "Motywy literackie w utworach Iron Maiden". Miałem tak:
Brave New World - Nowy, Wspaniały Świat - Huxley'a
Flight of Icarus - Mit o Dedalu i Ikarze - mitologia grecka
Lord of the Flies - Władca much - Golding'a
Sing of the Cross - Imię Róży - Eco
Where Eagles Dare - Tylko dla orłów - Maclean'a
niestety nie ma szans, żebym Ci podesłał moją prezentację, bo od tego czasu 2 razy zaskoczył mnie format dysku. Nie wiele z tego pamiętam, ale na pewno ugryzłem to ze strony "dlaczego takie motywy" i mówiłem, że Bruce jest magistrem historii czy coś takiego.
do bibliografii przedmiotu, wrzuć sobie jakieś 2-3 recenzje płyt na których jest są te kawałki(ale takich ważniejszych, nie robionych na blogach/portalach), biografie Ironów Run To The Hills(i kij, że nawet jej w tym celu nie otworzysz

), jakąś książkę o interpretacji literatury i tyle. W czasie prezentacji dorzuć te kawałki sączące sie w tle (nie wiem jak jest teraz w szkołach, ale ja musiałem przynieś na KASECIE) i jak się nie wyglebisz na niczym merytorycznym to 90% to jest minimalne minimum punktów.
death_busters pisze:nie jakimś, tylko ,,Czasem Apokalipsy" Coppoli!
i to właśnie ten film w pewnym sensie jest inspirowany 'Jądrem Ciemności'
inspirowany to mało powiedziane
maidengraf pisze:Rime Of The Ancient Mariner..inspirowany powieścią Samuela Taylora Coleridge'a (1772-1834) pod tym samym tytułem ,ukończoną w marcu 1798 roku..