Top 5 najbardziej niedocenianych utworów Iron Maiden
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Nomadosław
- -#Trooper

Top 5 najbardziej niedocenianych utworów Iron Maiden
1.Run Silent Run Deep- fantastyczny utwór z bardzo dobrego No Prayer for Dying gdzie najwspanialsze utwory to te o których się najmniej mówi, linia wokalna tego utworu to czyste Iron Maiden
2.The Prophecy-rycerski klimat, niesamowite wokale i żal, że nigdy nie pojawił się live
3.Face in the Sand- znakomity, wielowątkowy, ciekawy utwór z niesamowitymi zaśpiewami Bruce'a i pięknym solem Adriana
4.Quest for Fire- znakomity, typowy dla Piece of Mind dramatyzm, oszczędność środków, klasowa praca Adriana w solówce, znakomity Bruce
5.Another Life- taki "mały" The Trooper, świetna galopada, ogólnie fajny początek, znakomity na Killers i jeszcze lepszy na koncertach z Brucem, wiele lepszy niż większość hitów z debiutu
to takie moje typy, choć chciałbym jeszcze jakoś uhonorować New Frontier (Dance of Death to ogólnie świetny album), The Duellists, za bajeczną część instrumentalną raczej nielubiane Invaders za wylewający się heavy-metal, The Fugitive zabijające utwór tytułowy z Feara wszystkim co ma oraz nierozłączną parę z X Factor Aftermath/Fortunes of War oba jakby inne ale tak samo wspaniałe
osobna kategoria to Sea of Madness, dla mnie utwór z Top 10 całego Iron Maiden, mogliby to grać zamiast ogranego już Wasted Years
2.The Prophecy-rycerski klimat, niesamowite wokale i żal, że nigdy nie pojawił się live
3.Face in the Sand- znakomity, wielowątkowy, ciekawy utwór z niesamowitymi zaśpiewami Bruce'a i pięknym solem Adriana
4.Quest for Fire- znakomity, typowy dla Piece of Mind dramatyzm, oszczędność środków, klasowa praca Adriana w solówce, znakomity Bruce
5.Another Life- taki "mały" The Trooper, świetna galopada, ogólnie fajny początek, znakomity na Killers i jeszcze lepszy na koncertach z Brucem, wiele lepszy niż większość hitów z debiutu
to takie moje typy, choć chciałbym jeszcze jakoś uhonorować New Frontier (Dance of Death to ogólnie świetny album), The Duellists, za bajeczną część instrumentalną raczej nielubiane Invaders za wylewający się heavy-metal, The Fugitive zabijające utwór tytułowy z Feara wszystkim co ma oraz nierozłączną parę z X Factor Aftermath/Fortunes of War oba jakby inne ale tak samo wspaniałe
osobna kategoria to Sea of Madness, dla mnie utwór z Top 10 całego Iron Maiden, mogliby to grać zamiast ogranego już Wasted Years
Re: Top 5 najbardziej niedocenianych utworów Iron Maiden
1. Only the good die young
2. Fear is the key
3. Judas be my guid
4. The Fallen Angel
5. Face in the sand
2. Fear is the key
3. Judas be my guid
4. The Fallen Angel
5. Face in the sand
Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości.
Ja zawsze miałem słabość do tych "niedocenionych" kawałków, większość się mieściła w moim top maidenowym 
to tame a land
deja vu
mother russia
don't look to the eyes of a stranger
.
.
.
weekend warrior
to tame a land
deja vu
mother russia
don't look to the eyes of a stranger
.
.
.
weekend warrior
1.Run Silent Run Deep - jak dla mnie najbardziej niedoceniany utwór Ironów i chyba najlepszy z całego NPFTD.Mogę go słuchać praktycznie na okrągło.Nie wiem czemu się nie przebił i jest w sumie zapomniany kosztem Tailgunner , Holy Smoke czy Bring Your Daughter...To the Slaughter - mniej komercyjny???
.
.
.
2. to tame a land
3. deja vu
4.Como Estais Amigos
5. The Prophecy
.
.
6.Childhood's End
.
.
.
2. to tame a land
3. deja vu
4.Como Estais Amigos
5. The Prophecy
.
.
6.Childhood's End
Mam takie samo zdanie, jedynie na dalszych pozycjach dałbym:1.Run Silent Run Deep- fantastyczny utwór z bardzo dobrego No Prayer for Dying gdzie najwspanialsze utwory to te o których się najmniej mówi, linia wokalna tego utworu to czyste Iron Maiden
4. New frontier
5. Back in the village - refren pod koniec trochę już nudzi, ale zwrotki są świetne, od początku zawsze zaczyna mi noga latać
W sumie te kilka pozycji to bardzo mało jak na taki dorobek zespołu, a zupełnie trudno jest wybrać te kilka NAJ niedocenionych
Zapomniałem jeszcze o The Fugitive - Mega utworek od którego zacząłem słuchać Ironów - niepokojący trzymający w napięciu początek przechodzący w czad z piękną linią melodyczną i Fortunes Of War - dla mnie najlepsze intro w historii Ironów i ten ciężar + smutny klimat (Steve miał wtedy trudny okres w życiu ,rozstanie z żoną co bardzo rzutowało na cały klimat The X factor).
1. Face in the Sand
2. Montsegur - świetny numer, mnie osobiście mega porywa, powiedziałbym o nim, że to taki "współczesny Trooper", a niestety mocno niedoceniony.
3. Childhood's End
4. Age of Innocence
2. Montsegur - świetny numer, mnie osobiście mega porywa, powiedziałbym o nim, że to taki "współczesny Trooper", a niestety mocno niedoceniony.
3. Childhood's End
4. Age of Innocence
UP THE IRONS !!!
Bardzo fajny temat. To i ja się udzielę :
Remember Tommorow - Wersja z Bruce'm z Ullevi 2005 skutecznie pokazuję potęgę tego utworu. Ten klimat, dramaturgia, i wspaniałe ' górki ' miażdzą.
The Fallen Angel/Out Of The Silent Planet - Oba utwory które dla mnie są petardami najwyższej klasy. Kurde az dziw że utworów z takim wykopem praktycznie nie wykonują na zywo.
Face In The Sand - Po prostu piękny utwór. Super emocje, złożność .Niedoceniony.
No Prayer For The Dying - Tytułowy utwór. " God Give me the answer.. " zawsze budzi we mnie ciarki. Coś wspaniałego.
Wasted Love - Kurde ale ja lubię tekst tego utworu, te emocje i refren. Chciałbym by jeszcze kiedyś to zagrali.
Pierwsza połowa " Fear Of The Dark " - Przecież takie utwory jak Childhood's End czy Fear Is The Key to żelazna klasyka Iron Maiden.
Sign Of The Cross - Mam wrażenie że ten utwór nie został wystarczająco doceniony. Jeden z najlepszych epików Harrisa. Wersja z Rock In Rio powala.
New Frontier - Fajny utwór Nicko. Nie odkrywa niczego nowego, ale to naprawdę świetny Hard Rocker.
The Educated Fool - Też strasznie mało poświęca się uwagi temu utworowi. A przecież to jeden z największych popisów Blaze'a..
Remember Tommorow - Wersja z Bruce'm z Ullevi 2005 skutecznie pokazuję potęgę tego utworu. Ten klimat, dramaturgia, i wspaniałe ' górki ' miażdzą.
The Fallen Angel/Out Of The Silent Planet - Oba utwory które dla mnie są petardami najwyższej klasy. Kurde az dziw że utworów z takim wykopem praktycznie nie wykonują na zywo.
Face In The Sand - Po prostu piękny utwór. Super emocje, złożność .Niedoceniony.
No Prayer For The Dying - Tytułowy utwór. " God Give me the answer.. " zawsze budzi we mnie ciarki. Coś wspaniałego.
Wasted Love - Kurde ale ja lubię tekst tego utworu, te emocje i refren. Chciałbym by jeszcze kiedyś to zagrali.
Pierwsza połowa " Fear Of The Dark " - Przecież takie utwory jak Childhood's End czy Fear Is The Key to żelazna klasyka Iron Maiden.
Sign Of The Cross - Mam wrażenie że ten utwór nie został wystarczająco doceniony. Jeden z najlepszych epików Harrisa. Wersja z Rock In Rio powala.
New Frontier - Fajny utwór Nicko. Nie odkrywa niczego nowego, ale to naprawdę świetny Hard Rocker.
The Educated Fool - Też strasznie mało poświęca się uwagi temu utworowi. A przecież to jeden z największych popisów Blaze'a..
Po pierwsze New frontier - tak jak kilku tu napisało, świetny rocker, z bardzo fajnym refrenem.
2. Run Silent run deep - świetny klimat, jeden z najlepszych kawałków na LP NPFTD.
3. Fates warning - tak jak wyżej, kawałek bardzo niedoceniany ze świetnym wokalem Bruce'a.
4. Still life
5. Only the good die young - kawałek niedoceniany być może przez to że znalazł się na płycie obok takich numerów jak 7th son, The evil that men do, Infinite dreams.
2. Run Silent run deep - świetny klimat, jeden z najlepszych kawałków na LP NPFTD.
3. Fates warning - tak jak wyżej, kawałek bardzo niedoceniany ze świetnym wokalem Bruce'a.
4. Still life
5. Only the good die young - kawałek niedoceniany być może przez to że znalazł się na płycie obok takich numerów jak 7th son, The evil that men do, Infinite dreams.
Zdecydowanie Rainmaker, który moim zdaniem hiciorom znanym całej metalowej braci nie ustępuje. W ogóle całe Dance of Death.
Oprócz tego The Talisman, doceniają go profesjonalni krytycy i portale muzyczne, ale nie sami fani.
Oprócz tego The Talisman, doceniają go profesjonalni krytycy i portale muzyczne, ale nie sami fani.
Tak czytam i dochodzę do wniosku, że te "niedocenione" są najbardziej doceniane. O ironio!
Nie wiem jakie kawałki są "niedoceniane", ja doceniam prawie wszystkie, więc nie będę nic wymieniał. Jedyny kawałek, który uważam, że jest totalnie beznadziejny to fear is the key.
- DeJMIeN Wielki
- -#Lord of the flies

The Prophecy
The Edge Of Darkness ( właściwie mógłbym tu wymienić praktycznie całe TXF )
Como Estais Amigos
The Fugutive
The Duellists
The Edge Of Darkness ( właściwie mógłbym tu wymienić praktycznie całe TXF )
Como Estais Amigos
The Fugutive
The Duellists
Większość tego forum uważa The X-Factor za album świetny i niedoceniony. O ironio.
Truskawa pisze:Oprócz tego The Talisman, doceniają go profesjonalni krytycy i portale muzyczne, ale nie sami fani.
Kolejność przypadkowa:
Out of the Silent Planet
Judas Be My Guide
Lord of Light
Age of Innocence
To Tame a Land
Taki bardzo subiektywny wybór utworów, które zrobiły na mnie szczególne wrażenie. Wszystkie słuchałem wielokrotnie, częściej niż całe płyty, na których się znajdują. A praktycznie każdy jest rzadko wspominany przez fanów i ignorowany przez zespół na koncertach. Szczególnie To Tame a Land - jak dla mnie najlepszy utwór z Piece of Mind, a grany tylko w 1983...
Zastanawiałem się też czy dodać Stranger in a Strange Land - ścisłe TOP 10, a nawet TOP 5 utworów Maiden, jednak wydaje mi się, że mimo wszystko jest częściej doceniany przez fanów niż wymieniona piątka.
Dyskutowałbym też czy jest sens dawać jakikolwiek utwór z Siódmego Syna, skoro cały album jest przez wielu uważany za jedno z największych arcydzieł heavy metalu. Tak mi to średnio pasuje, nawet w przypadku nigdy niegranego The Prophecy czy Only the Good Die Young.
Out of the Silent Planet
Judas Be My Guide
Lord of Light
Age of Innocence
To Tame a Land
Taki bardzo subiektywny wybór utworów, które zrobiły na mnie szczególne wrażenie. Wszystkie słuchałem wielokrotnie, częściej niż całe płyty, na których się znajdują. A praktycznie każdy jest rzadko wspominany przez fanów i ignorowany przez zespół na koncertach. Szczególnie To Tame a Land - jak dla mnie najlepszy utwór z Piece of Mind, a grany tylko w 1983...
Zastanawiałem się też czy dodać Stranger in a Strange Land - ścisłe TOP 10, a nawet TOP 5 utworów Maiden, jednak wydaje mi się, że mimo wszystko jest częściej doceniany przez fanów niż wymieniona piątka.
Dyskutowałbym też czy jest sens dawać jakikolwiek utwór z Siódmego Syna, skoro cały album jest przez wielu uważany za jedno z największych arcydzieł heavy metalu. Tak mi to średnio pasuje, nawet w przypadku nigdy niegranego The Prophecy czy Only the Good Die Young.
I mrocznyTruskawa pisze:Większość tego forum uważa The X-Factor za album świetny i niedoceniony.