Iron Maiden Beer

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Re: Iron Maiden Beer

Post autor: Budziol »

No nareszcie piwny temat nam sie tu zrobil, a smakoszy i koneserow jak widac nie brakuje;-)
Awatar użytkownika
beaviso
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: beaviso »

patpul pisze:Ale rzeczywiście goryczka znacznie mocniejsza, niż koncerniaki, a wysycenie znacznie mniejsze.
I to miałem na myśli pisząc o rozczarowaniu "gorzkim sikiem". A przytoczone przykłady wytwarzanych w Polsce 'ales' to terapia szokowa dla miłośników Taterki.

Wcześniej, za punkt odniesienia do Troopera zaproponowałem zakup obecnego w delikatesach piwa "Spitfire" z browaru Shepherd's Neame, bo przewiduję, że jest to piwo w tym samym stylu co Trooper. Btw. "Spitfire" ma świetne reklamy nawiązujące ironicznie do Niemców (i ich piwa), wojny, Luftwaffe, itp.

Mi najbardziej podoba się hasło "Rear gunners drink lager shandy". Czym jest piwno-limonadowy szczoch o nazwie lager shandy chyba wiadomo (np. Warka Radler czy Lech shandy), zaś "rear gunner" nawiązuje bardzo dwuznacznie do zawsze pogardzanych tylnych strzelców z bombowców (bo piloci myśliwców piją 'ale' "Spitfire"), no i do zwykłych pedałów, slangowo zwanych właśnie 'tylnymi strzelcami'... :P Wyobrażacie sobie u nas hasło np. - "Kawalerzyści piją Troopera, a pedzie Radlera" :?:

M.
Ostatnio zmieniony wt maja 14, 2013 6:26 pm przez beaviso, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
patpul
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: patpul »

beaviso pisze:I to miałem na myśli pisząc o rozczarowaniu "gorzkim sikiem". A przytoczone przykłady wytwarzanych w Polsce 'ales' to terapia szokowa dla miłośników Taterki.
Nie mam wątpliwości, że Trooper może nie przejść przez wysublimowane gardła smakoszy piwnych delicji w stylu głęboko odfermentowanych, bezsmakowych lagerów. Chciałbym się mylić, ale masowego klienta ten napój w kraju nad Wisłą nie zdobędzie.
beaviso pisze:Wcześniej, za punkt odniesienia do Troopera zaproponowałem zakup obecnego w delikatesach piwa "Spitfire" z browaru Shepherd's Neame
Masz rację. I w sumie ja też mam rację, bo pisałem o bitterze, tylko o strong bitter, a to się może zapowiadać na premium bitter.
Jeśli tak, to rzeczywiście można kupić proponowane przez Ciebie piwo (w Olsztynie, niestety, nie natknąłem, się). A jeśli ktoś chce porównać goryczkę (choć smak nie będzie do końca taki, bo to akurat lager, nie ale), to może spróbować Olsztyńskie z Browaru Kormoran. W nim goryczka jest na poziomie ~30IBU, czyli tak na początku stylu premium bitter,
DZIADEK LEON
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: DZIADEK LEON »

Jeżeli masz rację Beaviso i "Trooper" jest w podobnym stylu co "Spitfire" to może będzie całkiem ok. smakował :razz: , pożyjemy - zobaczymy
DZIADEK LEON ON TOUR;
X FACTOUR 1995
VIRTUAL XI TOUR 1998
BRAVE NEW WORLD 2000
GIVE ME THE ED TIL I"M DEAD 2003
EDDIE RIPS UP THE WORLD 2005
SOMEWHERE BACK IN TIME TOUR 2008
THE FINAL FRONTIER TOUR 2011
MAIDEN ENGLAND TOUR 2013/2014
THE BOOK OF SOULS TOUR 2016
LEGACY OF THE BEAST TOUR 2018/2022
THE FUTURE PAST TOUR 2023
RUN FOR YOU LIVES TOUR 2025
Awatar użytkownika
beaviso
-#Moonchild
-#Moonchild

patpul pisze:może spróbować Olsztyńskie z Browaru Kormoran
Byle nie trafił przez pomyłkę na Orkiszowe z Czosnkiem z tegoż browaru, bo to działa jak esperal na alkoholika i życie zmarnowane po takim doświadczeniu :P A poza tym ukłony dla Olsztyna i tamtejszego Kormorana za Orkiszowe z Miodem i Weizenbocka, te dwa piwa bardzo mi smakują, zwłaszcza Weizenbock (lubię ten gatunek).

M.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

https://www.facebook.com/pages/The-Ecli ... ion=stream

W drodze butelka, przed koncertem (i po jak zostanie ;) ) będzie ... lane z beczki :)

:pijak:
Awatar użytkownika
Slaug
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Slaug »

No i pięknie! :pijak: Dzięki za urzeczywistnienie pomysłu!
Awatar użytkownika
RaShton
-#Invader
-#Invader

Post autor: RaShton »

To się napiję jednak, dzięki Budziol za załatwienie sprawy :D . Ogólnie wiadomo jak cenowo w barze będzie to wyglądać?
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

w czwartek wysyłka z Anglii, jak tylko będzie na pewno skosztuje i dowiem się jak z cenami butleka/beczka
Awatar użytkownika
wydra77
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: wydra77 »

Bedą mieć stała dostawę czy tylko jednorazowo?
O beczce mówimy czy tylko butelki?
Awatar użytkownika
patpul
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: patpul »

beaviso pisze:
patpul pisze:może spróbować Olsztyńskie z Browaru Kormoran
Byle nie trafił przez pomyłkę na Orkiszowe z Czosnkiem z tegoż browaru
Nie przesadzajmy;) Całkiem udane piwo. W mojej ocenie czosnek niezbyt nachalny, bo dany do leżaka, więc w sumie w aromacie jedynie się pojawia. Choć przyznam, że kolejnych warek, poza pierwszą nie piłem i nie wiem czy coś się zmieniło. Ale skoro mi przypomniałeś, to może w weekend spróbuję między specjałami przez siebie uwarzonymi :D
beaviso pisze:A poza tym ukłony dla Olsztyna i tamtejszego Kormorana za Orkiszowe z Miodem i Weizenbocka, te dwa piwa bardzo mi smakują, zwłaszcza Weizenbock (lubię ten gatunek).
O ile ja za koźlakami nie przepadam, to akurat ten pszeniczny jest rewelacyjny. Z kija oczywiście jeszcze lepszy, niż z butli, ale i tak pyszny. Co do orkiszowego z miodem - w sumie nie bez przyczyny twórcy z kilku konkursów przywieźli nagrody, ostatnio w poprzednim roku brąz z European Beer Star.
A może porteru warmińskiego? To już w ogóle multimedalista i czempion w swej kategorii :D
Budziol pisze:W drodze butelka, przed koncertem
Mnie chyba pozostaje liczyć na to, że albo ktoś w Olsztynie się zlituje (ale nie sądzę, bo w prawdopodobnie jedynym miejscu, gdzie się może pojawić, żadnego info nie ma), to trafię przed koncertem w Bcn ;) Ta druga opcja - niestety/na szczęście (?;)) - bardziej realna.
Awatar użytkownika
beaviso
-#Moonchild
-#Moonchild

patpul pisze: A może porteru warmińskiego? To już w ogóle multimedalista i czempion w swej kategorii :D
Z całym uznaniem, ale osobiście preferuję porter nieco lżejszy i z własnego podwórka - Grand Imperial Porter z Ambera. Szczególnie na otwartym powietrzu, w plenerze, jako tzw. "piwo turystyczne". Ogrzanie mu nie przeszkadza (jest wręcz wskazane), a wolne powietrze pozwala docenić aromaty ;)

M.
Awatar użytkownika
DARTH
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: DARTH »

beaviso, a że tak zapytam Cię bo kiedyś daaaawno temu jak jeździliśmy z kumplami nad morze do Władka i Jastrzębiej to było takie piwo butelkowe RED AMBER :) Wypiłem tego straszne ilości i bardzo mi smakowało (tanie było :mrgreen: ) Na południu nigdy nie zagościło czego żałuję bardzo niemal tak samo jak napojów gazowanych marki NATA ;) Ostatnio wyczaiłem w AUCHAN puszkowy AMBER niepasteryzowany (nawet OK) ale to nie to samo co tamto! Istnieje to piwo jeszcze ? Był to chyba browar Bielkówko ? Dobrze ogarnia mój stary przepity mózg ? :pijak:
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

wydra77 pisze:Bedą mieć stała dostawę czy tylko jednorazowo?
O beczce mówimy czy tylko butelki?
Czy stala dostawe nie wiem, pewnie troche butelek Iza zamowila, a jak cena 15-20zl to oprocz maidenomaniakuf nie bedzie zbyt szybko schodzilo;-)
Z beczki jak pisalem ma byc w dniu koncertu:-)
Dowiem sie czegos wiecej to bede informowal na biezaco.
Ostatnio zmieniony śr maja 15, 2013 9:27 am przez Budziol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
beaviso
-#Moonchild
-#Moonchild

DARTH pisze:Dobrze ogarnia mój stary przepity mózg ? :pijak:
To chyba za mało wypiłeś, albo piwo było zbyt kiepskie, bo ogarniasz doskonale :D
http://www.browar-amber.pl/pl/nasze-produkty/mocny-red
Istnieje nadal. Jednak nie zaopiniuję ani stanu obecnego, ani bywszego, bo sam nigdy po ten specyjał nie sięgnąłem.

M.
Awatar użytkownika
DARTH
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: DARTH »

beaviso pisze:
DARTH pisze:Dobrze ogarnia mój stary przepity mózg ? :pijak:
To chyba za mało wypiłeś, albo piwo było zbyt kiepskie, bo ogarniasz doskonale :D
http://www.browar-amber.pl/pl/nasze-produkty/mocny-red
Istnieje nadal. Jednak nie zaopiniuję ani stanu obecnego, ani bywszego, bo sam nigdy po ten specyjał nie sięgnąłem.

M.
Oj dzięki za linka :mrgreen: To dla mnie fantastyczna wiadomość że istnieje :jee: W tym roku zanosi się na urlop nad Bałtykiem to chociaż smakiem cofnę się o te 15 lat !!!
Awatar użytkownika
beaviso
-#Moonchild
-#Moonchild

DARTH pisze:W tym roku zanosi się na urlop nad Bałtykiem to chociaż smakiem cofnę się o te 15 lat !!!
To teraz Cię zmartwię -
Po pierwsze, nad Bałtykiem ten sam szajs co wszędzie.
A po drugie, żadne piwo przez 15 lat nie smakuje tak samo. A w ogóle aktualnie Amber nie rzuca na kolana, przede wszystkim Żywe spowszedniało, a niektóre warki wręcz umarły. Przed laty jakby smakowały lepiej... Ale próbuj szczęścia.

M.
Awatar użytkownika
mimski
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: mimski »

Niemniej wciąż trzyma wysoki poziom - Złote Lwy, Johannes są bardzo dobrymi markami i nigdy nie trafiłem na jakąś słabą warkę.
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
Awatar użytkownika
wydra77
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: wydra77 »

8 litrów Trooper'ka właśnie do mnie dotarło :)
Awatar użytkownika
vyrus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: vyrus »

mimski pisze:Niemniej wciąż trzyma wysoki poziom - Złote Lwy, Johannes są bardzo dobrymi markami i nigdy nie trafiłem na jakąś słabą warkę.
Prawda. Jeszcze dorzuciłbym Kopernika, choć Złote Lwy lepsze :)
Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości.
ODPOWIEDZ