Setlista Maiden England World Tour - dyskusja

Wszystko na temat trasy Maiden England 2012 -2014

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
VeeKing
-#
-#

Re: Setlista Maiden England World Tour - dyskusja

Post autor: VeeKing »

Po prostu chcą żeby każdy obejrzał dokładnie to samo :P Inaczej ktoś mógłby czuć się niedoceniany :D
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Skoro nie mają problemu ze sprzedaniem swoich usług, to po co mają je poprawiać ? Szkoda, że nie mają ambicji, by zrobić coś więcej. Analogicznie, przyzwoite piro, światła i ekrany nie kosztowałyby fortuny.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Dobra czas najwyzszy przetestowac forme chlopakow na wlasne oczy i uszy:-)
Ruszamy do Wroclawia, a dalej SCREAM FOR ME Berlin SCREAM FOR ME Hamburg!
Nomad1985
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Nomad1985 »

Podsumowując setlist jest jednak pewnego rodzaju rozczarowaniem

:arrow: brak Infinite Dreams to ogromna strata
:arrow: Killers lub Still Life świetnie "uatrakcyjniły" by ten set tymbardziej, że to była ostatnia szansa by je zagrać
:arrow: Phantom czy Aces High oczywiście cieszą, ale jednak zespół ma je raczej ograne bo pojawiały się i pewnie jeszcze się pojawią
:arrow: Prisoner i Seventh Son oczywiście wspaniałe, ale jakby to powiedzieć bez tych utworów to ta trasa nie miała by sensu, poprostu musiały być
:arrow: Afraid too Shoot Strangers i tak będzie na trasie poświęconej Donington 1992
:arrow: 3/4 utworów w secie to utwory singlowe bądź utwory grane zawsze

a najgorsze, że następna trasa promująca nowy album to kolejna okazja to posłuchania tych samych utworów, więc te historyczne powinny zawierać jak najwięcej niestandardowych, Troopera, Numbera, Evila, Feara czy Minuty to można usłyszeć w zasadzie zawsze
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

Jedyna Historyczna na której nic bym nie zmieniał była Early Days Tour.

A tak na Somewhere Back... było spoko ale kilka kawałków mogły zastąpić te mniej oklepane , no a obecnej to nie komentuje bo wyszło na to że obecna od SBIT różni się 5 utworami.
Ostatnio zmieniony czw cze 20, 2013 9:24 am przez Deleted User 1499, łącznie zmieniany 1 raz.
Nomad1985
-#Trooper
-#Trooper

a ja bym tam właśnie też zmienił, bo jednak brak Killers czy 22 Acacia Avenue, był conajmiej dziwny, liczyłem też na Flight of Icarus lub To Tame a Land

ale wiem o co Ci chodzi, set obiektywnie był ciekawy

idealny jak dla mnie był set w 1999 r., coś mega-niesamowitego, zwłaszcza na kilku koncertach w USA gdzie zagrali Strangera dodatkowo
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Nomad1985 pisze: :arrow: Afraid too Shoot Strangers i tak będzie na trasie poświęconej Donington 1992
Nie będzie trasy historycznej poświęconej Donington '92... To mało atrakcyjny z komercyjnego punktu widzenia okres historii zespołu...

Fakt, brak "Infinite Dreams" to największe rozczarowanie tej trasy i niesamowicie zmarnowana okazja - zwłaszcza, że już nigdy nie usłyszymy go na żywo. Szkoda, bo zespół ćwiczył go na próbach, ale wybrał ATSS - myślę, że po części, aby zagrać coś więcej z czasów Janicka, a także ponoć ze względu na tempo utworu - ID wg. nich zbyt spowalniałby koncert.

Poza tym zauważcie, że gdyby trasa SBIT nie obejmowała aż 4 kawałków z SSOASS to "perełek" w secie byłoby więcej - chociażby dawno nie grany "Moonchild". Myślę, że w 2008 roku Panowie w ogóle nie planowali trasy związanej tematycznie z 7-mym Synem i dopiero sukces SBIT sprawił, że opóźnili o 5 lat premierę DVD "Maiden England", aby podpiąć je pod kolejną historyczną trasę. Szkoda, bo w 2008-2009 mogli zagrać np. więcej kawałków z SIT kosztem SSOASS.
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

WICKER MAN pisze:więcej kawałków z SIT kosztem SSOASS.
Brak Caught Somewhere In Time na SBIT to było znacznie większe rozczarowanie niż obecny brak ID...
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

WICKER MAN pisze:Poza tym zauważcie, że gdyby trasa SBIT nie obejmowała aż 4 kawałków z SSOASS to "perełek" w secie byłoby więcej - chociażby dawno nie grany "Moonchild". Myślę, że w 2008 roku Panowie w ogóle nie planowali trasy związanej tematycznie z 7-mym Synem i dopiero sukces SBIT sprawił, że opóźnili o 5 lat premierę DVD "Maiden England", aby podpiąć je pod kolejną historyczną trasę. Szkoda, bo w 2008-2009 mogli zagrać np. więcej kawałków z SIT kosztem SSOASS.
Dokładnie! Mi się właśnie tak wydaje, że oni w 2008/9 nie planowali aż z takim wyprzedzeniem i na wszelki wypadek grali też utwory z SiT oraz 7 syna. To samo widać w tym roku, sami nie są pewni czy będzie trasa historyczna z " Live at Donnington '92 " więc dodali ATSS żeby ewentualnie nawiązać do powyższej. IMO jednak to nie oznacza że na 100% nie będzie już kolejnej trasy historycznej. Masz rację, że komercyjnie mogłaby ona nie być już taka jak SBiT i ME , lecz jednak ja myślę że oni po prostu nie planują aż tak dokładnie i bardziej na bieżąco modyfikują plany, dlatego bym nie wykluczał jeszcze jednej historycznej trasy. :) pzdr!
Nomad1985
-#Trooper
-#Trooper

Ironi pomijają zbyt dużo utworów na różnych trasach, można wymieniać i wymieniać, gdyby raz na trzy razy zamiast ogranego klasyka sięgneli po inny utwór byłoby już dobrze. Pewne utwory w ich secie poprostu muszą być, czy to na trasach historycznych czy albumowych.
Oni zdają sobie sprawę pewnie, że jest ogromna różnica pomiędzy ogólnej znajomości hitów takich jak Run to the Hills czy The Trooper a utworów mniej znanych, stąd rzadko kiedy pojawiają się utwory z Killers, Somewhere in Time, No Prayer for Dying, z czasów Blaze'a itd. nie oszukujmy się ogromna większość publiki chce najbardziej znanych utworów i tylko szkoda, że pokrzywdzeni są Ci, którzy jeżdżą na ich koncerty latami.
Awatar użytkownika
vyrus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: vyrus »

Mi się wydaje że obecna trasa to marna kopia tej z 2008 roku i w tej formie kompletnie zbędna trasa. Jedynym plusem jest tutaj SSOASS. Jeżeli chcieli zrobić coś w tym stylu lat 86/88 to powinni radykalnie zmienić set dokładając więcej z SIT a nie serwując nam The Prisoner który jest nieporozumieniem zwłaszcza w obliczu zasobów jakie są na SIT i SSOASS. Jeżeli prawdą jest brak trasy z lat 90 to będę kolejny raz bardzo rozczarowany, nie wiem jak oni mierzą korzyści komercyjne ale jak dla mnie taka trasa to byłby totalny kosmos, oczywiście gdybym to ja układał set. BYDTTS, Holy Smoke, Be Quick, From here, Afraid, Judas, Sign, Clansman, Look for the truth. To tak tylko pierwsze z brzegu bo imo z X Factora można by dać ze 2 kawałki więcej spokojnie. Zdecydowanie bardziej wolałbym coś takiego niż obecną trasę.
Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości.
Nomad1985
-#Trooper
-#Trooper

Ja się nie mogę zgodzić co do Prisonera, to może być nawet największa ozdoba tego koncertu, przynajmiej dla osób, które już widziały Phantoma. Seventh Son-wiadomo genialna sprawa, ale myślę, że to utwór, w którym jednak bardziej liczy się nastrój, klimat, wiele tu zależy od odpowiedniego nastawienia i nagłośnienia. W zasadzie to część instrumentalna tego utworu bardziej nadaje się do koncertowego szaleństwa.
The Prisoner to zupełnie inna sprawa, utwór w 100% koncertowy, z czasów gdy zespół niczym smok zionął heavy-metalową energią, w dodatku grany na początku koncertu kiedy wszyscy mają więcej sił. Ja bardzo sie cieszę z niego, bo jeśli zagrają jeszcze kiedyś Akację, to będe miał Numbera "odhaczonego".

Seventh Sona miałbym gdyby zagrali właśnie Infinite Dreams i to jest duży żal, bo to była pewnie ostatnia okazja. Jesli chodzi o olewane Somewhere in Time to ja nawet nie liczę na Aleksandra, nie zagrali tego w 1986 r. to tymbardziej nie zagrają teraz. Na Caught Somewhere in Time tez bym nie liczył, ten utwór to katorga dla wokalisty, Bruce tego nie pociągnie. Fajnie jakby przywalili czymś z dwójki Stranger in the Strange Land/Sea of Madness, każdy z tych utworów to rarytas.
Z Powerslave co mieli zagrać to zagrali, ale inaczej jest z Piece of Mind, tu jeszcze w kolejce czekają utwory i dlatego bardzo liczyłem na Still Life. Podobnież z Killers, gdzie brak tytułowego już kilkanaśćie lat, to prawdziwa zbrodnia.

Jeśli chodzi o utwory z lat 90-98 to trasa z Donington 92 ma sens tylko jeśli zagrają utwory Blaze'a, ale ja coś wątpie by oni chcieli wracać do tego okresu, a szkoda.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Nomad1985 pisze:Z Powerslave co mieli zagrać to zagrali, ale inaczej jest z Piece of Mind, tu jeszcze w kolejce czekają utwory
Ja czekam na To Tame a Land ,niektórzy już 30 lat czekają.
Szymon
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Szymon »

Najprostrzy scenariusz to sie chyba rysuje nastepujaco:
Trasa Albumowa
Trasa Best Of pozegnalna ......i tyle
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Maiden miał jeszcze 5-7 lat temu szansę przeskoczyć z dużych hal na stadiony, ale sądzę, że swoim skąpstwem zaprzepaścił ją. Gdyby zainwestowali w dużą produkcję, byliby znacznie bardziej atrakcyjni marketingowo. Płachty na scenie były dobre 30 lat temu. Dziś jest czas multimediów, ekranów, laserów itp. bajerów.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Nomad1985
-#Trooper
-#Trooper

Bym raczej powiedział, że ich największą bolączką jest to, że próbują przenosić heavy-metal na salony, zamiast łoić dla "true heavy-metal maniacs" jak Saxon, Accept czy przy całym krytycyźmie do ostatnich dokonań Manowar
Awatar użytkownika
VeeKing
-#
-#

Post autor: VeeKing »

krusejder pisze:Płachty na scenie były dobre 30 lat temu. Dziś jest czas multimediów, ekranów, laserów itp. bajerów.
z całym szacunkiem ale gdyby zaczeli używać tych pierdół to by był ich koniec... Płachty są mega :) tak samo jak stary rock/metal a na szczęscie nie zmienili stylu grania.
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Płachty mają swój tandetny urok, ale jednak faktycznie, pod względem produkcji scenicznej Maiden ustępuje wielu zespołom.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Szymon
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Szymon »

Ja bym nie chcial zeby sie przeniesli tylko na stadiony, to by smutne bylo. Faktycznie te 6-7 lat temu oni chyba nawet planowali taki skok, bo trasa w 2006 byla zapowiadana jako ostatnia halowa.....no a w tym roku mamy ogromna ilosc halowych koncertow. Ja tak wole :)
Nomad1985
-#Trooper
-#Trooper

Koncerty stadionowe, open-air są świetne ale nie w Polsce, gdzie poprostu nie ma takiej grupy fanów, która stworzy odpowiedni klimat. Zresztą na ostatnim koncercie w Polsce byłem 5 lat temu to może się coś zmieniło.
Np. Sziget 2010 był rewelacyjny pod tym względem, nie byłem jeszcze na koncercie gdzie publika stworzyłaby tak wspaniały klimat, zjechała się największa banda poku..ieńców z Europy Wschodniej

Poza tym jak grać open-air to jak jest ciemno, zaczynanie w pełnym słońcu to fatalny pomysł.
ODPOWIEDZ