Kto z IM jest największym profesjonalistą w swoim fachu?
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Kto z IM jest największym profesjonalistą w swoim fachu?
Który z byłych i obecnych członków Iron Maiden jest Waszym zdaniem największym profesjonalistą w swojej dziedzinie? Innymi słowy, gdyby były sporządzane rankingi najlepszych gitarzystów, basistów, wokalistów, perkusistów ze wszystkich rodzajów muzyki, to który z Ironów uplasowałby się najwyżej?
Re: Kto z IM jest największym profesjonalistą w swoim fachu?
Jaki sens ma porównywanie wokalistów, basistów, drummerów i wioślarzy w jednej ankiecie???
Rozumiem jakby można było w ankiecie zagłosować na jednego gitarzyste, drummera, wokaliste i basiste.
Rozumiem jakby można było w ankiecie zagłosować na jednego gitarzyste, drummera, wokaliste i basiste.
No dla mnie ma to sens. Chodzi o podejście do muzyki, profesjonalizm ale nie jestem zdziwiony, że znowu czegoś nie rozumiesz
Profesjonalista największy to bez wątpienia Adrian. Co nie znaczy że jest najlepszy (bo jak to zmierzyć??) ani nie musi być ulubionym gitarzystą (choć ja jego styl bardzo lubię i to z roku na rok coraz bardziej), poprostu jest to dla mnie perfekcjonista, który cały czas szuka nowości zarówno pod względem brzmienia jak i zagrywek, stara się nie odpuszczać reszcie kiedy robią coś w studi na odpierdol, jego muzyka jest przemyślana i dopracowana. Z całą pewnością nie można tego powiedzieć o Murray'u.
Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości.
Dla mnie najlepszy jest Steve. choćby w najgorszej piosence, bas harrisa zawsze w pełni dopracowany, i koi me uszy. bronek mógłby się nieraz mocniej postarać, to samo można powiedzieć o murrayu. reszcie nie mam nic do zarzucenia ;]
While you sleep in earthly delight,
Someone's flesh is rotting tonight
Paul Di Anno - może nie chodzący, ale kuśtykający profesjonalizm 
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Steve imo nie jest profesjonalistą bo to On stoi za skaszanionym brzmieniem ostatnich albumów.
Dickinson to dla mnie niekwestionowany no. 1 profesjonalizmu Maiden
z gitarzystów to Dawid
Chodzi mi o to, którego z członków IM, zaliczylibyście do czołówki światowej w tym co robią, czyli np. czy Steve, który bardzo często wymieniany jest w gronie najlepszych i najbardziej inspirujących basistów, czy może Bruce, który ze swoim wokalem, skalą głosu (może nie koniecznie w dzisiejszych czasach, ale powiedzmy na pierwszych albumach), też często wymieniany jest w czołówce (obok Freddiego Mercury, czy Dio).
Gitarzyści moim zdaniem są świetni, ale ciężko jest zaliczyć ich do światowego top gitarzystów. Z całym szacunkiem i uwielbieniem do nich ich niepowtarzalnych solówek, czy brzmień, ale wirtuozami nie są. Czy może też Nicko, albo Clive, którzy są świetni, ale czy zasługują na miejsce wśród Dave'a Lombardo, albo innych świetnych np. jazzowych bębniarzy.
Ja wahałem się miedzy Stevem a Brucem, bo wydaje mi się, że ta dwójka to prawdziwe wzory i światowej klasy muzycy. Ostatecznie oddałem głos na Dickinsona.
Gitarzyści moim zdaniem są świetni, ale ciężko jest zaliczyć ich do światowego top gitarzystów. Z całym szacunkiem i uwielbieniem do nich ich niepowtarzalnych solówek, czy brzmień, ale wirtuozami nie są. Czy może też Nicko, albo Clive, którzy są świetni, ale czy zasługują na miejsce wśród Dave'a Lombardo, albo innych świetnych np. jazzowych bębniarzy.
Ja wahałem się miedzy Stevem a Brucem, bo wydaje mi się, że ta dwójka to prawdziwe wzory i światowej klasy muzycy. Ostatecznie oddałem głos na Dickinsona.
W tym sensie to z pewnością można zaliczyć Bruce'a i być może Steve'a ale ja się tak bardzo na basistach nie znam. Reszta mimo że jest oczywiście zacnymi muzykami to do czołówki się nie zalicza. Ale w muzyce nie to jest ważne bo ja wolę słuchać solówek Dave'a niż niektórych wirtuozów którzy każdym dźwiękiem muszą udowadniać, że to oni są najlepsi 
Zgadzam się z Tobą vyrus. Na pewno nie o to chodzi w muzyce. W tej jednak ankiecie, chciałbym żebyśmy zadecydowali patrząc obiektywnie, mimo że dla większości z nas IM rules! 
To zdecydowanie Bruce 
Zatem chodziło Ci nie o profesjonalizm, lecz o wirtuozerię, biegłość w posługiwaniu się instrumentem.kvmalines pisze:Chodzi mi o to, którego z członków IM, zaliczylibyście do czołówki światowej w tym co robią
Profesjonalizm to zupełnie co innego: wykształcenie, praktyka, certyfikaty zawodowe, regularność w pracy.
Wybitność artysty w luźny sposób zależy od jego profesjonalizmu. Również nie ma korelacji między wirtuozerią a profesjonalizmem.
Natomiast sukces artysty często zależy od profesjonalizmu jego managera.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
-
Deleted User 2259
Nie wiem może jakieś fanki się wypowiedząkrusejder pisze: którego z członków IM
Invader pisze:Nie wiem może jakieś fanki się wypowiedząkrusejder pisze: którego z członków IM
Bruce , myślę że z całego zespołu on w top-listach najczęściej się pojawia w czołówkach.
Kurczę, nie no akurat Bruce jakim superwielkowybitnym wokalistą nie jest, gdzie mu np. do takiego Gillana czy Dio - mam tu na myśli warsztat, skalę czy po prostu to "pierdolniecie" w gardle, które miał np. Ronnie James (bodajże K. Wacławiak kiedyś napisał że to są głosowe torpedy:). Ja myślę, że akurat on się pojawia w czołówkach dlatego, że jest wokalistą po prostu. Mój głos na Adriana, ale tak naprawdę jak to zmierzyć?wojteq pisze:Bruce , myślę że z całego zespołu on w top-listach najczęściej się pojawia w czołówkach.
Dio to akurat skalę miał marną w porównaniu do Dickinsona czy Halforda. Warsztat Bruce'a też genialny, nie wiem jak można negować jego zdolności. Pierdolnięcie traci się z czasem ale za młodu było, wystarczy posłuchać:
http://www.youtube.com/watch?v=wPCiP4ar27k
A i dzisiaj nie jest tak źle:
http://www.youtube.com/watch?v=BfN-woMpD04
http://www.youtube.com/watch?v=wPCiP4ar27k
A i dzisiaj nie jest tak źle:
http://www.youtube.com/watch?v=BfN-woMpD04
i Dio i Bruce to mistrzowie.. do tego jeszcze Freddie Mercury i mamy TOP3 wszechczasów (męskie głosy)
Steve, Adrian, Dave i Bruce w tej kolejności
Janick i Nicko poprostu fajnie pasują do zespołu poza tym są zbyt dużymi osobistościami by myśleć o zastąpieniu ich
Janick i Nicko poprostu fajnie pasują do zespołu poza tym są zbyt dużymi osobistościami by myśleć o zastąpieniu ich
Że niby Nicko jest cieńki ale fajne szneki robi? Jak dla mnie ma niepowtarzalny styl i nagrywa naprawdę niebanalne partie, choćby to co gra w BNW podczas partii gitarowych po solówkach, na AMOLAD pokazał mistrzostwo.