Setlista Maiden England World Tour - dyskusja

Wszystko na temat trasy Maiden England 2012 -2014

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Re: Setlista Maiden England World Tour - dyskusja

Post autor: LukaSieka »

VeeKing pisze:
Emilio pisze:No ostatni dobry set to było somewhere back in time.
a nie prawda ;) bardzo dobry był też na Sonisphere ostatnio u nas :)
Bardzo dobry ? 2 minutes to midnight, dance of death, fear of the dark, the number of the beast, hallowed... Faktycznie świetny dobór kawałków

Oni mają tyle świetnych kawałków, które na koncercie wypadły by znakomicie. Poza tym dobrzy instrumentaliści.... Nie wiem, chyba już mają wyjeb**e i im się po prostu nie chce, tylko sięgają po te najbardziej oklepane i ograne na maksa numery w kółko :cry:
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
vyrus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: vyrus »

Akurat nie wiem co masz do tych wymienionych powyżej, dla mnie HBTN czy FOTD to obowiązkowe kawałki bez których nie wyobrażam sobie koncertu IM. Tak jakby Meta nie grała Mastera. DOD jest bdb choć to może mało koncertowy wałek jest.
Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości.
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

vyrus pisze:HBTN czy FOTD to obowiązkowe kawałki bez których nie wyobrażam sobie koncertu IM
No to będziesz musiał bez HBTN :P Z katowanych na okrągło numerów nie nudzi mi sie tylko jakoś 23:58.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Akurat tak każdy narzeka że Metalika takie ślimoki i słabe płyty nagrywają a co drugi dzień set zmieniają, Hetfield krzyczy: "What do you wanna hear??!!" a w Maiden co z bólem serca mówię, jest stypa, wszystko wyreżyserowane do bólu... Smutne, bo akurat teraz to oni powinni być mega spontaniczni, na czym im zależy? Na kasie? Poklasku? Właśnie żonglować kawałkami, nauczyć fanów, że warto jechać na KAŻDY koncert... ja w życiu nie wydałbym tylu pieniędzy, żeby obejrzeć jakieś 30 koncertów Final Frontier Tour, gdzie każdy koncert nie dość, że ma kiche a nie set to jeszcze wygląda identycznie. A już genialne było odgrywanie A matter... na żywo na koncertach, a ze starych tylko do obrzygania te same kawałki.
Awatar użytkownika
vyrus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

W sumie to wolałbym już usłyszeć drugi raz set z 2008 niż to co teraz serwują, słabizna. Nie wspominając już o secie marzeń. Zdobyli się na coś więcej w 2005 a potem ta sama polityka. Obecny set jest imo najsłabszy od... nie pamiętam kiedy. Pozostaje mieć nadzieję, że klimat jutrzejszego koncertu i forma zespołu zrobi swoje. :razz:
Awatar użytkownika
Emilio
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Emilio »

Akurat tak każdy narzeka że Metalika takie ślimoki i słabe płyty nagrywają a co drugi dzień set zmieniają, Hetfield krzyczy: "What do you wanna hear??!!" a w Maiden co z bólem serca mówię, jest stypa, wszystko wyreżyserowane do bólu... Smutne, bo akurat teraz to oni powinni być mega spontaniczni, na czym im zależy? Na kasie? Poklasku? Właśnie żonglować kawałkami, nauczyć fanów, że warto jechać na KAŻDY koncert... ja w życiu nie wydałbym tylu pieniędzy, żeby obejrzeć jakieś 30 koncertów Final Frontier Tour, gdzie każdy koncert nie dość, że ma kiche a nie set to jeszcze wygląda identycznie. A już genialne było odgrywanie A matter... na żywo na koncertach, a ze starych tylko do obrzygania te same kawałki.
+1

Dokładnie. To co mi się nie podoba w IM to ZERO spontaniczności, nic nie wyrywa się z ram rutyny, reżyserka, te same teksty Bronka... Wiadomo te same zarzuty można postawić tez innym zespołom, ale są wyjątki.

Może się powtórze, ale tak wyglada budowa seta na koncertach Bossa. Facet zbiera tektury z zapisanymi tytułami piosenek od fanów i je gra. W ten sposób każdy koncert jest inny.
http://www.youtube.com/watch?v=mY78uv-dGk8
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
yong
-#Prowler
-#Prowler

Post autor: yong »

kocham Dance of Death i akurat ten kawałek na Soni 2011 był dla mnie pozytywnym zaskoczeniem, raczej nadmiar kawałków z Final Frontier wtedy zawiódł, szczególnie, że są koszmarnie długie
Awatar użytkownika
VeeKing
-#
-#

Post autor: VeeKing »

Emilio pisze:
VeeKing pisze:bardzo dobry był też na Sonisphere ostatnio u nas
Nie pamiętam, w połowie zasnąłem.
To byłeś Ty??? :D
Tam przed supportami juz ludzie spali :P
kabanos
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: kabanos »

Nie znam dokładnie całej twórczości Maiden, wczorajszy koncert był moim pierwszym, więc set dla mnie był wyśmienity. Jedyne co mi przeszkadzało to to, że leciały hit za hitem. No kurde człowiek nie mógł sobie nawet jednego utworu odpuścić aby odpocząć chwilę :twisted:
Nomad1985
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Nomad1985 »

Still Life by niesamowicie urozmaicił ten set, z jednej strony nieco wytchnienia na początku, z drugiej dużo śpiewania dla fanów poza tym utwór mocny gitarowo i ciekawy jeśli chodzi o linie melodyczną, nie za długi nie za krótki-ostatnia okazja by go usłyszeć.
Awatar użytkownika
Pati

Post autor: Pati »

Odnośnie odgrzewania starych utworów i grania w kółko tego samego - spójrzcie na to z drugiej strony. Część z nas ma sporo koncertów Maiden an koncie i słuchanie w kółko run to the hills, the numebr of the beat albo hallowed to masakra, bo ile można? Ale na każdym koncercie są też osoby dla których jest to pierwszy raz. Dla takich osobników to mogą być najlepsze kawałki, bo na przykład od nich zaczęli słuchać Maiden albo najlepiej je znają...

Odnośnie obecnego setu - nie powiem, żeby to był mój wymarzony. Do tego byłoby potrzebne Infinite dreams. :D Ale Phatom, prisioner czy afraid - bardzo mnie ucieszyły. :)
Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: beaviso »

Phantom w aktualnym wykonaniu koncertowym to piękny kawałek. Ostatnimi czasy słuchałem go sporo razy w wersji z Ullevi 2005, z tym większą radością przyjąłem go w secie :) You know I'm helpless from your mesmerising catcall!

Gdyby było nieodżałowane ID, to pewnie za ATSS, bo to utwory o bardzo podobnej strukturze i schemacie zmian tempa, więc raczej zamiana stanowiłaby kiepski deal.

M.
Awatar użytkownika
Roberrcik
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Roberrcik »

W mojej opinii obecny set jest naprawdę bardzo dobry. Moonchild, Prisoner, Phantom, Seventh Son czy Afraid to przecież kapitalne kawałki. Mi brakowało jedynie Infinite Dreams, tylko na to mogę narzekać.
Bardziej szkoda, że nie wplątują jakichś perełek podczas tras promujących nową płytę. Jedynie przypominam sobie, że na trasie A Matter było coś takiego - Children Of the Damned.

Dlatego trzeba się cieszyć, że robią takie trasy. A co do dużej ilości hitów, to chyba dobrze, przynajmniej dla mnie. Ja tam sobie nie wyobrażam koncertu bez Fear of the Dark, The Number of The Beast itp ;)

A i swoją drogą to są jakieś szanse na trasę z No prayera i Fear of the Dark?
Nomad1985
-#Trooper
-#Trooper

Nikt przy zdrowych zmysłach nie powie nic złego na taki utwór jak The Trooper czy The Number of the Beast. To są klasyki całego gatunku i zespołu. Zawsze koncertowo spisują się świetnie, ale raz na jakiś czas można nawet je czymś zastąpić.
FOTD mogli by dla mnie w ogóle nie grać. Wg.mnie z tym utworem jest inaczej, to nie jest jakiś klasyk heavy-metalu tylko popularny utwór koncertowy ze względu na swoją budowę. Stawiam dolary przeciwko orzechom, że większość z Was zostałaby dużo bardziej zmiażdżona takim Childhood's End live.
Awatar użytkownika
VeeKing
-#
-#

LukaSieka pisze:
VeeKing pisze:
Emilio pisze:No ostatni dobry set to było somewhere back in time.
a nie prawda ;) bardzo dobry był też na Sonisphere ostatnio u nas :)
Bardzo dobry ? 2 minutes to midnight, dance of death, fear of the dark, the number of the beast, hallowed... Faktycznie świetny dobór kawałków

Oni mają tyle świetnych kawałków, które na koncercie wypadły by znakomicie. Poza tym dobrzy instrumentaliści.... Nie wiem, chyba już mają wyjeb**e i im się po prostu nie chce, tylko sięgają po te najbardziej oklepane i ograne na maksa numery w kółko :cry:
Akurat koncertowy DoD jest mega :)
Awatar użytkownika
vyrus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Nomad1985 pisze:Stawiam dolary przeciwko orzechom, że większość z Was zostałaby dużo bardziej zmiażdżona takim Childhood's End live.
Coś czuję, że będę bardzo bogatym człowiekiem :razz: Bez FOTD nie ma koncertu Maiden, to jest obowiązek tak jak dla Matallici Master i koniec dyskusji. Nie ma drugiego utworu, na który publika reaguje tak emocjonalnie ;-)
Nomad1985
-#Trooper
-#Trooper

A nie sądzisz, że nie-zagranie go na dwóch trasach z rzędu a zastąpienie czymś innym sprawiłoby, że duża część fanów bardziej wgłębiła by się w te dwa utwory? O to wg.mnie chodzi by ludzie doceniali różne rzeczy, a nie tylko tych faworytów. Ja kiedyś myślałem, że nie ma koncertu Iron Maiden bez Hallowed be thy Name a powiem Ci, że w ogóle mi go nie brakowało, nie czuć było jego braku. Natomiast jak ktoś kocha ten utwór a był pierwszy raz to ma tym większą motywację by pojechać następny raz. Run to the Hills troszkę nie zagrali ostatnio i jak teraz fajnie smakował.
To nie jest tak, że klasyki są złe, to brak innych utworów jest zły.
Awatar użytkownika
VeeKing
-#
-#

Nomad1985 pisze:To nie jest tak, że klasyki są złe, to brak innych utworów jest zły
Obrazek
Awatar użytkownika
vyrus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Powiem tak. Ja nie jestem człowiekiem który zalicza kilka koncertów w roku więc dwie trasy bez FOTD to jednak spora przerwa. Jest dużo więcej kawałków które można by zastąpić np Trooper, 2MTM, Wrathchild, Run. Nie mówię żeby wszystkie naraz skreślić bo takie hity też są potrzebne ale nie trzeba grać wszystkich na każdej trasie. Przy okazji, HBTN jest przegenialny i co prawda nie czułem jakoś dotkliwie jego nieobecności ale wolę kiedy jest obecny. Ostatnio do tego grona zaliczam również Phantoma. FOTD to jest dla mnie punkt kulminacyjny koncertu. Nie dlatego że jestem nastawiony "hitowo" na koncerty, sam żałuję że nie grają całej masy kawałków jak choćby Be quick, Flight of Icarus, The Loneliness of the Long Distance Runner czy Sea of Madness które skopałyby dupska publice ale można je wrzucić za inne kawałki, co Ty się tak uparłeś na FOTD? ;-)
Nomad1985
-#Trooper
-#Trooper

Właśnie Phantom jak dla mnie powinien być już grany na każdej trasie. Zresztą do 86 zawsze pojawiał się w secie, a na trasach 1988-2003 jakoś o nim dziwnie zapomniano. Ten utwór to kwintesencja heavy-metalu, Iron Maiden i koncertowego szaleństwa, jest jak Princess of the Dawn Accepta, niby mało wokalu ale harmonie gitarowe idealnie nadają się do oooo śpiewanego przez fanów. Zawsze był u mnie w Top 10 ale teraz po Łodzi będzie może nawet w Top 3. W Chorzowie 2005 tak mnie nie zmasakrował o dziwo.

Poprostu nie przepadam za FOTD, wg.mnie ten utwór nie ma w sobie ani jednego z dwóch najważniejszych dla mnie elementów muzyki Iron Maiden czyli ani szybkich solówek, ani wysuniętego do przodu basu Steve'a poza tym od tego utworu zaczęła się moda u Ironów na półtoraminunowe intra złożone z ładnej melodii na początek. Ja kocham stare dobre przeboje typu Flight of Icarus, 23:58 czy Wasted Years ale ładnych melodii to ja nie bardzo.
ODPOWIEDZ