Setlista Maiden England World Tour - dyskusja

Wszystko na temat trasy Maiden England 2012 -2014

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Re: Setlista Maiden England World Tour - dyskusja

Post autor: widman »

Chłopaki, niech oni sobie go grają, tylko sprawa rozchodzi się, że na trasach wspominkowych - 2008 i teraz nie powinien w ogole być!!! Zamiast niego powinien być jeden bądź dwa utwory z epoki, taki jednorazowy wykon Stranger in a Strange land w Gwardii myślę, że smakowałby epicko, tak samo przedwczoraj Infinite Dreams czy choćby Killers bądź to Still Life. Ale najbardziej brakowało Infinite.. jego nie grali oprócz 1988 roku...!!!!!!
Awatar użytkownika
vyrus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: vyrus »

Nie myślałem, że można się tak różnić w opiniach. Dla mnie solo Dave'a z FOTD to jego najlepsze solo w karierze. Naprawdę jest dla Ciebie wolne? :razz: Szybkość z połączeniem melodii i do tego genialne brzmienie gitary, zresztą na FOTD wszystko brzmi genialnie, wokal, perka, bas i obie gitary. Pod względem brzmienia jest to absolutny numer jeden.
Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości.
Nomad1985
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Nomad1985 »

Co ciekawe o ile Run to the Hills kochałem na początku a potem mi zbrzydł, podobnie The Wicker Man to Fear of the Dark od początku mi nie leżał. Oczywiście to jest bardzo dobry utwór obiektywnie ale jakoś ja oczekuje od Ironów czegoś innego. Przede wszystkim jak pisałem wyżej to jest za "ładne" , podobnie potem jest z Blood Brothers czy When the Wild Wind Blows.
Wokalnie Dickinsonowaty jest dla mnie ideałem na albumach z lat 1982-1988. Na Fear najlepiej lubię go na The Fugitive, Chains of Misery i Childhood's End.
Co do Dave'a to bardziej wole jego inne sola, te jest oczywiście bardzo dobre ale dalekie od jego "osiągów" Takie jego naj naj, biorąc pod uwagę te ze składu jaki nagrał FOTD to Sign of the Cross, When two Words Collide, Fates Warning i The Fugitive biorąc po jednym z płyty. Nie będe wybierał tych z duetu z Adrianem bo jest więcej genialnych niż pozostałych.
Sekcję rytmiczną uwielbiam najbardziej na Killers, Numberze i Powerslave, taki lekko zabrudzony heavy-metal, moc !
Awatar użytkownika
Roberrcik
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Roberrcik »

A zapomniałem o jednym. To takie narzekanie niekoniecznie na setlistę, ale sposób jej "odbębnienia". Rozumiem, że Ironi mają bardzo wymagającą trasę, każda sekunda jest cenna, ale żeby tak bez przerwy ciurkiem grać po kilka utworów?
W Berlinie na koncercie to pamiętam, że po Moonchild jeszcze się płachta zmieniała a Bruce już zaczął Can I Play With Madness.
I tylko jedna gadka na cały koncert, ta przed Afraid? Szkoda trochę :P
Awatar użytkownika
Slaug
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Slaug »

Z setem galopowali ostro. Wcześniej narzekałem na ten brak ID, dalej mi w sumie szkoda, że go nie było. Ale nawet z taką setlistą, ułożoną bez polotu - koncert był dla mnie spełnieniem marzeń
Awatar użytkownika
vyrus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Też mnie to zdziwiło, nie żebym był fanem paplaniny ale nawet przed Phantom nie powiedział ani słowa mimo że zawsze była tam kwiecista przemowa. Miałem wrażenie, że gdzieś się chłopaki spieszą bardzo
Awatar użytkownika
Zygi
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Zygi »

Też o tym rozmawialiśmy... zaczęli 5 min później niż w Łodzi, skończyli 5 minut wcześniej... szli jak tornado przez set :)
Awatar użytkownika
Emilio
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Emilio »

I dobrze, przerwy w secie na suchary Bruce'a to strata czasu. A jak wiadomo czas to pieniądz a pieniądz to wódka...
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Awatar użytkownika
beaviso
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: beaviso »

Co do szybkości - dawniej bywało tak, że na bisy (mimo że zaplanowane) trzeba było poczekać. Pamiętam, że czasami nawet miałem wątpliwości czy aby dostatecznie głośno domagamy się Maiden, bo bisy wprawdzie zaplanowane, ale... Może jesteśmy zbyt cicho i sobie nie nie nie zasłużymy? Więc człowiek darł się wówczas jeszcze bardziej... Pięknie to brzmiało z tysięcy gardeł.
A tym razem na obu koncertach w PL oczekiwania na bisy prawie nie było. Trochę Maiden, Maiden i już Spitfire'y zapuszczają silniki... Na tyle krótka przerwa, że koleś za mną, już po Running Free a przed Always Look..., czekał właśnie na bisy, bo nie skumał, że te już miały miejsce :lol:

M.
Awatar użytkownika
vyrus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

No dokładnie, pewnie część niedzielnych fanów była wkurzona że bisów nie zagrali :lol: Nawet Running Free był przyspieszony.
Nomad1985
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Nomad1985 »

beaviso pisze:Co do szybkości - dawniej bywało tak, że na bisy (mimo że zaplanowane) trzeba było poczekać. Pamiętam, że czasami nawet miałem wątpliwości czy aby dostatecznie głośno domagamy się Maiden, bo bisy wprawdzie zaplanowane, ale... Może jesteśmy zbyt cicho i sobie nie nie nie zasłużymy? Więc człowiek darł się wówczas jeszcze bardziej... Pięknie to brzmiało z tysięcy gardeł.
A tym razem na obu koncertach w PL oczekiwania na bisy prawie nie było. Trochę Maiden, Maiden i już Spitfire'y zapuszczają silniki... Na tyle krótka przerwa, że koleś za mną, już po Running Free a przed Always Look..., czekał właśnie na bisy, bo nie skumał, że te już miały miejsce :lol:

M.
Mnie to akurat ucieszyło, bo nie mogłem już doczekać się Aces High to był ostatni z tych utworów na, które bardzo czekałem. Evil that Man Do i Running Free odebrałem już na dużym luziku poprostu wykrzykując kolejne linijki tekstu.
Awatar użytkownika
poncz
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: poncz »

vyrus pisze:Nawet Running Free był przyspieszony.
Moim zdaniem to akurat dobrze. Nigdy nie lubilem rozciagania utworow - nawet biorac pod uwage, ze Dickinson przedstawia zespół, to i tak mnie to draznilo.
Nomadosław
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Nomadosław »

Tak jak przewidywano do pełni szczęścia brakowało jedynie Infinite Dreams.
Troszkę szkoda, że zespół się tak przezwyczaił do tego, że Fear of the Dark i Iron Maiden zawsze zamykają koncert przed bisami, troszkę taka rutyna się z tego robi.
Mogliby zrobić tak, że Iron Maiden by następowało zaraz po Seventh Sonie, byłby to dobry moment by troszkę odpocząć po takiej dawce emocji. Clairvoyant z tego powodu był nieco pokrzywdzony, minął Seventh Son, takie poruszenie a tu kolejny wielki utwór.

Aces High jako otwarcie bisów dużo fajniej się sprawdza niż jako otwieracz koncertów, takie jest moje zdanie.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Nomadosław pisze:Tak jak przewidywano do pełni szczęścia brakowało jedynie Infinite Dreams.
Troszkę szkoda, że zespół się tak przezwyczaił do tego, że Fear of the Dark
zamiast FOTD nie pasującego do tej trasy i oklepanego ID byłoby super, ale połowa fanów chciałaby za to zespół ukamienować ;)
Nomadosław
-#Trooper
-#Trooper

Byłoby naprawdę fajnie gdyby na następnej trasie zagrali z klasyków tylko Hallowed be thy Name no i Iron Maiden . Evil that Man Do słyszałem na żywo już 6 razy i nie obraziłbym się gdyby na następnej trasie go nie było. Wtedy pojawia się szansa na Infinite Dreams.

Mam cichą nadzieje, że dobór utworów nie pochodzących z nowej płyty nie będzie tak oklepany jak na trasach A Matter of Life and Death i Final Frontier. Na scenie na tegorocznej trasie nie widziałem facetów, którzy lubią się ograniczać.
Awatar użytkownika
Slaug
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Jak przedostatnia noc w Londynie? ;-)
Awatar użytkownika
Madril
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: Madril »

Dobrze! ;)
Nomadosław
-#Trooper
-#Trooper

czyli taki sam set ;)
Awatar użytkownika
Slaug
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Madril pisze:Dobrze! ;)
Nomadosław pisze:czyli taki sam set ;)
No, no. Nie wyspałem się. ;) Wybaczcie moi drodzy ;)
Tak, set jest do poprawienia na tej trasie ;)
Już chyba po ptokach ;-)
Awatar użytkownika
Maximus
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Maximus »

Budziol pisze:zamiast FOTD nie pasującego do tej trasy i oklepanego ID byłoby super, ale połowa fanów chciałaby za to zespół ukamienować ;)
Byłbym pierwszym, który rzuci kamień, chociaż nie jestem bez grzechu ;-) Ale ID bardzo by się przydały dodatkowo. Poza tym jeśli chodzi o mnie to zamieniłbym WY na HCW (lepiej wypada na koncertach), a Prisonera na Still Life .
ODPOWIEDZ