Pierwszy post na forum (odkąd "upadło" pierwsze sanktuarium) także witam wszystkich.
Do rzeczy: IM słucham od wielu lat, nigdy jednak nie udało mi się zebrać ich wszystkich płyt. Teraz, kiedy bankomat już się ze mnie nie śmieję, gdy do niego podchodzę chciałbym to nadrobić, ale nie wiem jak zacząć, gdzie szukać. Na przestrzeni lat zapewne pojawiło się wiele reedycji płyt z dyskografii IM i właśnie kluczowym moim pytaniem jest: które kupować? A może to błędne założenie i w sklepach dostane wszędzie jednakowe wersje? Podpowiedzcie proszę, gdzie najlepiej (po najlepszych cenach?) zakupić wszystkie studyjne albumy Iron Maiden?
Budowanie kolekcji płyt IM
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Budowanie kolekcji płyt IM
Jak Ci się nie spieszy to poczekaj jeszcze rok. Z tego co wiem to w przyszłym roku będzie premiera kolejnego albumu więc przy okazji pojawią się promocję na całą resztę. Będziesz mógł zaoszczędzić kilkanaście % albo i więcej.
Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości.
Aktualne wersje płyt w sklepach to remastery z 1998 roku (te do Live at Donington) i normalne, jedne wydania płyt od The X Factor i nowsze. Nie ma żadnej filozofii, wszędzie są te same wydania (i wg mnie dobrze). Natomiast co do przecen: ostatnio i w empiku i w sklepie nie dla idiotów widziałem wiele albumów IM po 29,99, więc wątpię, aby trafiły się jeszcze taniej (chyba że allegro lub unikalne okazje, które się baaardzo rzadko zdarzają w przypadku płyt IM).mwisniew pisze: Na przestrzeni lat zapewne pojawiło się wiele reedycji płyt z dyskografii IM i właśnie kluczowym moim pytaniem jest: które kupować? A może to błędne założenie i w sklepach dostane wszędzie jednakowe wersje?
Te remastery są fajne. Dużo dodatków do obejrzenia na kompie, bogata książeczka z fotami i historią powstania płyty, a jak zbierzesz wszystkie i ułożysz po kolei, to na boku pudełek będzie Eddie z debiutu
W MM wszystkie w cenie 29,99. Tylko Donington i Real Live/Dead One ciężko znaleźć, ale jest to wykonalne.
-
IvanRocks007
- -#Wrathchild

Prawa do płyt ma praktycznie wyłącznie EMI, więc nie ma problemu typu "wiele wytwórni, wiele rozmaitych wydań". Wszędzie dostaniesz to samo. Katalog z lat 80-92 został reedytowany w 1998 roku, i w tych wersjach albumy zalegają na sklepowych półkach po dziś dzień. Reszta-od "The X Factor" do dziś, wydawana jest w pierwotnych wersjach.
Chcesz się tanio zaopatrzyć, proponuję MediaMarkt, gdzie wszystkie albumy studyjne kupisz za niecałe 30 zł.
Ale lepszy jest Fan.pl. Za studyjne do 30zł, albumy live 33-40zł.
Na tą chwilę "En Vivo!" na CD kosztuje 29,99, BluRay 44,99.
Chcesz się tanio zaopatrzyć, proponuję MediaMarkt, gdzie wszystkie albumy studyjne kupisz za niecałe 30 zł.
Ale lepszy jest Fan.pl. Za studyjne do 30zł, albumy live 33-40zł.
Na tą chwilę "En Vivo!" na CD kosztuje 29,99, BluRay 44,99.