01-03/08/2013 - Przystanek Woodstock - Kostrzyn
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Nomadosław
- -#Trooper

Re: 01-03/08/2013 - Przystanek Woodstock - Kostrzyn
Nie wiem, masz pewnie trochę racji, ale mi się w głowie nie mieści udział polityków na festivalu muzycznym, tymbardziej tych u władzy. I już naprawdę nie ma znaczenia czy na festivalu przeważają zbuntowane nastolatki, studenci czy 30 latki. Poprostu albo robimy wydarzenie muzyczne albo polityczne czy tam społeczno-polityczne. Wiem, ze w Polsce zawsze były tendencje by rock był max upolityczniony bo wtedy jest "prawdziwy" i nieraz o muzyce wypowiadają się dziennikarze typowo polityczni a sami muzycy wypowiadają się na każdy temat. Jednak dla mnie muzyka to muzyka, polityka to polityka. A apolityczny bynajmiej nie jestem.
- Władysław_Warneńczyk
- -#Ancient mariner

właśnie tak się kończy mieszanie muzyki z polityką. z Wooda robi się zaplecze ideologiczne, bo właśnie zaprasza się prezydentów, ministrów, dziennikarzy, harry'ego krysznę czy przystanki jezus.
moim zdaniem jakkolwiek rozumiana polityka powinna trzymać się od muzyki jak najdalej. ta sytuacja akurat była żałosna, ale przy takiej zbieraninie różnego rodzaju ludzi trzeba było wziąć to pod uwagę. choćby nie wiem jak Owsiak chciał, to nie wszyscy na Woodstocku wyznają 'peace & love'.
każdy ma swoje preferencje polityczne, ale wszystko zależy od człowieka. to, że ja uważam premiera czy prezydenta za bezwartościowe śmiecie, nie znaczy, że będę pikietował każde ich wystąpienie i robił za zbuntowanego nastolatka.
moim zdaniem jakkolwiek rozumiana polityka powinna trzymać się od muzyki jak najdalej. ta sytuacja akurat była żałosna, ale przy takiej zbieraninie różnego rodzaju ludzi trzeba było wziąć to pod uwagę. choćby nie wiem jak Owsiak chciał, to nie wszyscy na Woodstocku wyznają 'peace & love'.
każdy ma swoje preferencje polityczne, ale wszystko zależy od człowieka. to, że ja uważam premiera czy prezydenta za bezwartościowe śmiecie, nie znaczy, że będę pikietował każde ich wystąpienie i robił za zbuntowanego nastolatka.
co jak co, ale taki pogląd jest bardzo nie polski - zaś to za Kaczyńskiego było forsowane, że Lech od czasu zaprzysiężenia na urząd nie jest Lechem, tylko reprezentantem Polski i nie wolno go obrażać - zatem na Bronka taki pogląd też jest troche nie na miejscu - przynajmniej tak mi mój patriotyczny rozum podpowiadadeath_busters pisze:to, że ja uważam (...) prezydenta za bezwartościowe śmiecie
I teraz moje pytanie: czy jeśli nagle nie byłoby polityków, to pojechalibyście? I czy dalej byłby to Przystanek Woodstock, czy "RockFest 20xx" ? Zgaduje, że na oba pytania odpowiedź byłaby nie, zatem po cholere te dywagacje?
- Shedao Shai
- -#Nomad

bo ludzie lubią sobie pogadać 
-
Nomadosław
- -#Trooper

No to nie można krytykować czegoś w czym się nie uczestniczy? Ja akurat raz byłem i powiem Ci, że nic mnie tam nie zaskoczyło, obecność tam a oglądanie tego z mediów wiele się nie różni. Klepisko, na nim ludzie, piją piwo, jedzą knysze i gra muzyka, wypisz wymaluj koncerty na Wyspie Słodowej we Wrocławiu tylko, ze większe i wsparcie medialne
A co do Bronka, cóż powiedzieć, on najpiękniejszy z całej WSI
A co do Bronka, cóż powiedzieć, on najpiękniejszy z całej WSI
Tylko atmosfera bardziej przyjacielska. Nikt się z nikim nie bije, nikt nikogo nie obraża. Nawet ludzi, których tam poznaje (widzę ich pierwszy raz w życiu) są pomocni i troszczą się o mnie, czy ja o nich, bardziej niż na co dzień.
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
- Emilio
- -#Lord of the flies

Byłem na 5 łudstokach, na trzech "znalazłem" bójkęmimski pisze:Nikt się z nikim nie bije, nikt nikogo nie obraża.
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."
Jasne, zgadzam się, tylko Juwenalia to raptem parę godzin wieczorem po zajęciach i wykładach, a Woodstock trwa przez 4-5 dni 24 na dobę. 
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
znam kogoś, kto zawsze "znajduje" bójkę.... nawet tam gdzie jest pierwszy raz a ja byłem tam wcześniej pięćdziesiąt razy i nie miałem kolizji 
Umówmy się co do jednego.
Woodstock jako festiwal muzyczny może się bronić line-upem, bardzo różnorodnym. Trochę gorzej warunkami, bo mi one kompletnie nie pasują(nie mówię o sanitarnych, ale o wysokości sceny itd). Ale to też jest do przełknięcia.
Natomiast godzinny odstęp między oklaskiwanym przemówieniem Komorowskiego i śpiewaniem z Analogs "każdy policjant to jebany morderca" to wyższa abstrakcja, błąd matrixa. Pod względem społeczno-socjologicznym Woodstock jest dla mnie to zaorania.
Mam nadzieję, że koncert Danko Jones zaowocuje ich popularnością w PL i klubowymi koncertami jak to bywało w przypadku innych zespołów w latach ubiegłych. Ja byłem na Woodstock w 2006 i 2007 i wracać nie zamierzam
Woodstock jako festiwal muzyczny może się bronić line-upem, bardzo różnorodnym. Trochę gorzej warunkami, bo mi one kompletnie nie pasują(nie mówię o sanitarnych, ale o wysokości sceny itd). Ale to też jest do przełknięcia.
Natomiast godzinny odstęp między oklaskiwanym przemówieniem Komorowskiego i śpiewaniem z Analogs "każdy policjant to jebany morderca" to wyższa abstrakcja, błąd matrixa. Pod względem społeczno-socjologicznym Woodstock jest dla mnie to zaorania.
Mam nadzieję, że koncert Danko Jones zaowocuje ich popularnością w PL i klubowymi koncertami jak to bywało w przypadku innych zespołów w latach ubiegłych. Ja byłem na Woodstock w 2006 i 2007 i wracać nie zamierzam
Ja tylko nie rozumiem po co do fajnej imprezy dorabiać jakieś ideologie... nikt w zamyśle nie robi ideologicznego festiwalu, tylko uczestnicy starają się doszukiwać jakichś wyższych myśli, jak np. trafiony, który ocenia imprezę muzyczną pod względem społeczno-socjologicznym. Jak ja śpiewam z Nilem o egipskich bożkach, to znaczy że do Kościoła nie mogę chodzić? Gdzie tu błąd Matrixa?
-
Nomadosław
- -#Trooper

To jednak Co innego, bo Nile mniemam słuchasz dla muzyki, nie idelogii. Z muzyką punk której jest chyba najwięcej na woodstocku jest inaczej. Dla mnie to jakaś abstrakcja jak pisze trafiony słuchać punk i oklaskiwać najbardziej medialnych polityków będących dodatkowo u władzy. Ale może ja się nie znam w końcu z punkiem mam tyle wspólnego co z baletem mongolskim.
Idziesz na koncert metalowej kapeli i godzisz się na pewną formułę, że śpiewamy o jednorożcach, lekarzach z obozów, albo o gołych dupach, mimo że na sali jest tysiąc przepoconych facetówmimski pisze:Ja tylko nie rozumiem po co do fajnej imprezy dorabiać jakieś ideologie... nikt w zamyśle nie robi ideologicznego festiwalu, tylko uczestnicy starają się doszukiwać jakichś wyższych myśli, jak np. trafiony, który ocenia imprezę muzyczną pod względem społeczno-socjologicznym. Jak ja śpiewam z Nilem o egipskich bożkach, to znaczy że do Kościoła nie mogę chodzić? Gdzie tu błąd Matrixa?
Natomiast na Woodstocku ta formuła zawiera obok muzyki sporą dawkę ideologicznej papki. Dzieciaki są przeświadczone że to miejsce buntu, że tam jest inaczej itd. Jakiego buntu jak na scenie stoi prezydent?
-
DZIADEK LEON
- -#Trooper

Nie nazwał bym tego ideologiczną papką, może chodzi o to żeby pokazać młodym ludziom, że można wymienić poglądy, podyskutować bez wyzwisk i obrzucania się kamieniami, a przy ty pobawić się razem. Z drugiej strony znam sporo osób które do metalowego koncertu też potrafią dorobić niezłą ideologię
Jak tego czytam to raczej wy próbujecie dorobić ideologie do woodstocku
-
Mike Stanley
- -#Ancient mariner

Indeed.Rain pisze:Jak tego czytam to raczej wy próbujecie dorobić ideologie do woodstocku
Owsiak robi dobrą robotę, ma świetną promocję, a przy okazji cały WOŚP na tym zyskuje - a zatem pomoc dla szpitali( i tego typu idei )
Nie rozumiem co komu przeszkadza kogo on tam zaprasza - jak Ci się nie podobają to nie idź na te warsztaty, tylko idź na koncert albo ze znajomymi na kemping. Proste jak budowa cepa. Albo w ogóle nie jedź, a jedź na Wacken albo do Doliny Charlotty( najlepsze dla mnie z całej trójki).
Szukanie dziury w całym i narzekanie na coś, co można łatwo ominąć jest idiotyczne jak dla mnie.
Dreams are only impossible when YOU decide they're impossible - Paul Stanley
- Mike Patton
- -#Trooper

Jak zagrało Ugly Kid Joe ?
Ugly Kid Joe? Bardzo dobry rockowy koncert. I nic poza tym. Może dlatego, że grali po Enter Shikari, które w mojej (i nie tylko mojej) opinii dało najlepsze show na całym festiwalu, ale ogólnie warto zobaczyć. Zawodu raczej nie będzie, choć niektórzy złośliwie komentowali (i trochę prawdy w tym jest), że najlepiej z całego koncertu wyszło im... Ace of Spades 
Nawiązując jeszcze do ideologizowania Woodstock, w ostatnim odcinku MaxTV trochę inne spojrzenie na ten temat, gdzieś po środku filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=Gmo9PDXwXzE
Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości.
- Emilio
- -#Lord of the flies

Co tu dużo gadać, mówi jak jest. Jarocin to też był festiwal gdzie różni bezpieczniacy pozwalali pod czujnym wzrokiem wielkiego brata na chwile błogiego pijaństwa i zapomnienia dla młodych/zbuntowanych. Woleli żeby się wyżyli w Jarocinie niż przed budynkiem KC 
"Moje dni upływają pomiędzy logiką, gwizdaniem, chodzeniem na spacery i stanami depresji."