Iron Maiden Big Survivor 2013 Dyskusje

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Deleted User 2259

Re: Iron Maiden Big Survivor 2013 Dyskusje

Post autor: Deleted User 2259 »

Nomadosław pisze:jeden z ostatnich tak jednoznacznie heavy-metalowych utworów Irons
I Całe szczęście,bo co za dużo to niezdrowo.
Awatar użytkownika
Maximus
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Maximus »

Hospes pisze:Na drugim biegunie "Rime of the ancient mariner" (Maximus - co Ci się tak nie podoba w tym nagraniu?)
Nudzi mnie po prostu. Nie jestem zwolennikiem "epickości" na siłę, a dla mnie to właśnie cechuje ten utwór. Rocka progresywnego, poza kilkoma wyjątkami, także nie toleruję. Genesis, Yes, ELP itd. zawsze budziły u mnie wyłącznie niesmak, bo większą część ich twórczości odbieram jako typowy przerost formy nad treścią. Jeśli mam ochotę na duże formy muzyczne, to włączam sobie symfonie Czajkowskiego albo koncert fortepianowy Griega. Od rocka oczekuję czegoś zupełnie innego. Oczywiście cenię niektóre długie i rozbudowane utwory rockowe, ale tylko takie, w których każdy dźwięk czemuś służy i stanowi integralną i niezbędną część kompozycji, a nie te, których rozciągnięcie w czasie ma na celu wyłącznie stworzenie wrażenia ambitnego dzieła.

RotAM zaliczam właśnie do grupy pretensjonalnych, rozwleczonych ponad miarę kawałków. Pierwsza część to klasyczna ironowa "patatajka" (z racji tempa raczej do jazdy kłusem), środkowa, z deklamacją fragmentów poematu Coleridge'a i dźwiękiem skrzypiących lin okrętowych, stanowi podręcznikowy przykład pretensjonalności, a końcówka to znów zupełnie przeciętny heavy metal. Za mało tam się dzieje jak dla mnie, za mało w tym wszystkim muzyki, a za dużo kunktatorstwa. Nawet klimatu żadnego tam nie czuję, w przeciwieństwie na przykład do SSoaSS lub Pachendale, nie odczuwam również prawdziwej metalowej energii, niczego porywającego.

Rime nie podobało mi się nigdy, byłem nim tak samo znudzony jako dziesięcioletni smark i jako dorosły facet. Mój pierwszy album Maiden, czyli LaD, miałem na kasetach i zawsze przewijałem ten utwór. Wersja studyjna, którą poznałem jakieś 2 - 3 lata później, także nie przypadła mi do gustu, ale na szczęście zamykała album i nie musiałem się fatygować.
Awatar użytkownika
Truskawa
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Truskawa »

IronCezarek pisze:Że co ;___;?
Bardzo mnie ciekawi co widzisz w tym złego. ;-)
Nomadosław
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Nomadosław »

Dla mnie właśnie Marynarz z długich utworów IM ma najwięcej agresywnych heavy-metalowych momentów, werwy i jakiejś takiej siły. O ile Alexander i Seventh Son to bardziej takie małe dzieła sztuki oparte na klimacie, pięknych solach i progresywnym brzmieniu to Mariner zawiera po równo elementów progresywnych jak i klasycznie heavy-metalowych. Jest trudniejszy przez brak refrenu, bardziej pokombinowany muzycznie, ale jest wszystko co w muzyce Iron Maiden co najlepsze, liczba niesamowitych zaśpiewów Bruce'a poraża!
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

No proszę, do TOP 5 Powerslave wszedł zdecydowanie najsłabszy utwór na płycie. To teraz liczę na to, że do TOP 5 Fear of the Dark wejdzie Weekend Warrior... ;-)
Nomadosław
-#Trooper
-#Trooper

Mi akurat Weekend Warrior bardziej pasuje od zniewieściałej balladki Wasting Love która pewnie byłaby wysoko gdyby nie to, że na forum same chłopy piszą ;)

Nie wiem co Wy chcecie od The Duellists, mi się ten utwór zawsze podobał, potężny refren , dużo świetnych zagrywek gitarowych
Awatar użytkownika
Maximus
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Maximus »

A ja bardzo lubię Wasting Love, Weekend Warrior też mi się podoba. W sumie z FotD tylko The Apparition mi nie pasuje.
Hospes
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Hospes »

Na albumie "Powerslave" jest wielka trójka: "Aces high", "Powerslave" i "Rime ot the ancient mariner". Każde z tych nagrań ma w sobie coś właśnie wielkiego, wyróżniającego, charakterystycznego, wciągającego. Niegdyś "Rime..." aż tak bardzo mi nie podchodził, dopiero z czasem się zacząłem przekonywać do tego epika. Trochę odczuwałem go jako monotonny (staram się tu rozumieć argumenty Maximusa), ale w końcu w ogóle mi to nie przeszkadzało, ponieważ utwór sam w sobie jest urozmaicony, mocny, a nawet owe wyciszenie z odgłosami "dryfującego statku" mi pasuje. Końcówka utworu mogłaby być lepsza - wg mnie jest ona chaotyczna, to niemal tak jakby utwór się nagle urywał. "Aces high" to dla mnie jeden z przykładów na znakomity krótki, dynamiczny utwór heavy-metalowy. Prosty, ale bardzo konkretny, porywający, po prostu chce się słuchać, oczywiście z ładnymi melodiami. "Powerslave" - spodobał mi się bardzo szybko pomimo chaotycznego, wręcz jakby na odwal wykonanego wokalu od początku kawałka. Ale potem to tylko już same dobre rzeczy. Charakterystyczny klimat, znakomite partie gitarowe, ciekawe melodie, żywiołowość.
"Still my heart calculate and pray"
Awatar użytkownika
Truskawa
-#Trooper
-#Trooper

Mi się akurat wokal na Powerslave (mowa o utworze, nie albumie) bardzo podoba. Jest odpowiednio zadziorny i złowieszczy.
I'll strike from the graaa-aaaave!
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Hospes pisze:Na albumie "Powerslave" jest wielka czwórka: "Aces high", "2 Minutes to Midnight", "Powerslave" i "Rime of the Ancient Mariner".
Tak powinno być prawidłowo. ;)

Widzę kolejną niespodziankę, genialne 23:58 odpadnie za wcześnie. Mam wrażenie, że wiele osób ma niektórych kawałków dosyć (Trooper, 23:58), bo... za często są grane na koncertach. Ciekawy jestem gdyby np. takie Alexander the Great grali od 1986 na każdej trasie, a 2 Minutes nie zagrali nigdy, to dziś na forum byłyby komentarze o "ogranym do porzygu Alexandrze" i i tym, dlaczego nigdy nie zagrali takiego genialnego utworu jak 2 Minutes to Midnight i mogliby w końcu nim urozmaicić setlistę...;)
Nomadosław
-#Trooper
-#Trooper

Two Minutes to Midnight to świetny utwór ale jednak nie jest to ta klasa co Aces High, Powerslave i Rime of the Ancient Mariner i częstotliwość grania nie ma tu nic do rzeczy.
Choć fakt, że koncertowe wersje tego utworu z DVD gdzie Dickinson daje zawsze refren publice jakoś zniechęcają do tego utworu, w latach 80 koncertowo potrafili go świetnie wykonać, teraz to tak na odwal się. Zupełnie inaczej jest z Trooperem który zawsze wypada przeznakomicie.

Jak będzie już 15 najlepszych utworów to co dalej? Proponowałbym wybrać po 2 z każdej płyty+2 najlepsze z trzeciego miejsca. 32 utwory akurat na play-offy.
Deleted User 2259

Nomadosław pisze:Jak będzie już 15 najlepszych utworów to co dalej?
Będziemy robić surviovor zwycięskich utworów,ale będzie 16(jeszcze dochodzą utwory z singli,ale nie covery,np pass the jam itp.)

Potem najlepsza płyta,oficalna koncertówka i cd i dvd i może teledysk.
Nomadosław
-#Trooper
-#Trooper

Nie lepiej to jakoś urozmaicić? 16 to idealna liczba do play-offów?
Deleted User 2259

Nie lepiej to jakoś urozmaicić? 16 to idealna liczba do play-offów?
Pomyślimy nad tym jest jeszcze masę czasu ;-)
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Ciekaw jestem co wygra... Można będzie jeszcze wybrać lucky loserów ale nie wiem jaki sens. Z 16 pewnie ciężko będzie wybrać w te kilka osób utwór odpadający (przynajmniej na początku).
Awatar użytkownika
VeeKing
-#
-#

Post autor: VeeKing »

Invader pisze:pass the jam
wstyd sie przyznać ale dopiero ze 2mce temu odkryłem ten kawałek :oops: a juz kilka(naście) lat słucham IM. IMO bardzo fajny jest :)
Nomadosław
-#Trooper
-#Trooper

Ech w normalnym głosowaniu punktowym Rime of the Ancient Mariner wygrałby cały konkurs, ewentualnie był w Top 4, a tak odpada w przedbiegach bo wiele osób chce by go nie było w puli. Bez sensu, ale wiedziałem, że tak będzie.
Awatar użytkownika
Magniuto
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Magniuto »

Nomadosław pisze:Ech w normalnym głosowaniu punktowym Rime of the Ancient Mariner wygrałby cały konkurs, ewentualnie był w Top 4, a tak odpada w przedbiegach bo wiele osób chce by go nie było w puli. Bez sensu, ale wiedziałem, że tak będzie.

Jasne, głosujemy Tobie na złość.
Awatar użytkownika
Truskawa
-#Trooper
-#Trooper

Wygra Powerslave, najlepszy utwór na płycie. ;-)
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Truskawa pisze:Wygra Powerslave, najlepszy utwór na płycie. ;-)
Wolałbym AH, ale po wcześniejszych głosach widać, że będzie ciężko.

PS. nie będę żałować marinerem... jakoś ten kawałek średnio mi leży.
ODPOWIEDZ