Dream Theater

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Korpal
-#Trooper
-#Trooper

Re: Dream Theater

Post autor: Korpal »

SUPER COLLIDER :twisted: :lol:
yankes
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: yankes »

voivod' pisze:
Dejavu pisze:Czekam na Twoje propozycje lepszych metalowych albumów z tego roku
Ulcerate - Vermis
Gorguts - Colored Sands

Wuja pisze:+

Autopsy
Deafheaven
Deeds of Flesh
The Ocean
Suffocation

żeby wymienić tylko kilka.
nie wiem czy "lepsze" bo jestem po pierwszym przesłuchaniu DT i bardzo mi się podoba, ale gdybym miał wymienić dobre/bardzo dobre albumy z tego roku, to dodałbym jeszcze:

ghost
thaw
satyricon
watain
palms
queens of the stone age
airbourne
dillinger escape plan
sodom
kadavar
volbeat
killswitch engage
clutch
kvelertak
bombus
nick cave
hate
cult of luna
riverside
newsted

i pewnie kilka dodatkowych o których teraz zapomniałem ;)
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Hah, moim skromnym zdaniem płyty wymienione przez Voivoda i Wuja są kompletnie asłuchalne. Kompletnie. No, ale to nic innego jak kwestia gustu.

Yankes - o ile na przykład nowe Hate i Newsted podobają mi się bardzo, to moim zdaniem to nie jest poziom nowej płyty DT. Nowy Airbourne, Killswitch Engage czy Volbeat i kilka innych kapel - to samo, wydali fajne płyty, ale nijak nie mają startu do DT. Moja czysto subiektywna opinia, nie silę się na obiektywizm, bo niby jak?

SUPER COLLIDER :twisted: :lol:
:lol:
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

Znów przesłuchałem - absolutnie przegenialne, w wielu momentach normalnie termity mi biegają po kręgosłupie. :shock: :mrgreen: :shock:
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Jakie utwory Ci się najbardziej podobają? Ja cały czas jestem pod ogromnym wrażeniem Enigma Machine i The Bigger Picture.
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Już dziś nie będę miał czasu, ale jutro rano kolejny raz przesłucham i wtedy wymienię ulubieńców. :) Tzn. jeżeli jeszcze nie zdejmą płyty ze streamingu - myślicie, że nie?
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Myślę, że nie zdejmą.

A u mnie ta płyta wraz z przesłuchaniami bardzo dużo zyskuje. Pierwsze dwa single moim zdaniem zdecydowanie najsłabsze na płycie, reszta bardzo dobra.
Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: voivod' »

Dejavu pisze:Hah, moim skromnym zdaniem płyty wymienione przez Voivoda i Wuja są kompletnie asłuchalne. Kompletnie. No, ale to nic innego jak kwestia gustu.
hmm, to w takim razie co z metalu jest jeszcze sluchalne?

poza dream theater
IronKevin
-#Invader
-#Invader

Post autor: IronKevin »

@Voivod - Manowar z pewnością.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Prawie wszystkie gatunki poza zdecydowaną większością black, doom, death (no, tutaj tych jest trochę odstępstw od reguły, ale większość tego gatunku faktycznie jest dla mnie ciężka do słuchania) i nu.

A odpowiadając precyzyjniej na Twoje pytanie, ostatnio mało metalu słucham, większość to klasyki (Maiden, Sabbath, Megadeth, Dio głównie) albo rzeczy w stylu Symphony X, Planet X, Tool, Annihilator, Iced Earth. I ostatnio często Newsted i Black Label Society. Staram się być na bieżąco, ale niewiele ostatnich nowości odsłuchuję więcej niż raz.

Po prostu nie znajduję w podanych przez Ciebie kapelach zupełnie nic ciekawego dla mnie. Jak chcę ciężkiego grania, to wolę puścić sobie Testament albo Exodus (a i to niezbyt często). Kwestia gustu, nie twierdzę, że to co wymieniłeś w ogóle nie jest słuchalne, tylko że dla mnie. - wytłuszczam specjalnie dla kolegi, który najprawdopodobniej utożsamia brak sympatii dla death metalu z słuchaniem Manowar ;)
Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: voivod' »

dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz :v)
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Przesłuchałem. Trochę niezłych melodyj, ogólnie: dobrze rzemiosło. Nie kupię CD na 99%, ale dam im jeszcze 1 szansę.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Dejavu pisze:Jakie utwory Ci się najbardziej podobają?
Przesłuchałem po raz 4. i może to dziwne, ale nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie - 100% tego albumu to woda na mój młyn i po prostu uwielbiam go. :mrgreen:
Deleted User 5147

Post autor: Deleted User 5147 »

Przesłuchałem 3 razy i...jakoś nie jestem do tej płyty przekonany. Nie utkwiła mi w głowie żadna melodia, żaden riff. Może jak przesłucham jeszcze kilka razy to mnie przekona, ale jak narazie jest średnio. Dramatic...była lepsza imo.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Wie ktoś z doświadczenia jak długo mniej więcej mogą się utrzymać w sprzedaży bilety na DT w Katowicach?
Deleted User 2868

Post autor: Deleted User 2868 »

Pewnie do koncertu.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Dejavu pisze:Wie ktoś z doświadczenia jak długo mniej więcej mogą się utrzymać w sprzedaży bilety na DT w Katowicach?
DT nie wyprzedadzą spodka nie ma szans,w 2007 roku było tam podobno 6,500 ludzi w 2011 ok 3 tys więc spokojnie masz czas.
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Po TAKIEJ nowej płycie przewiduję co najmniej wynik zbliżony do 2007 r. Choć wiadomo, jak to jest w tym dziwnym kraju... :roll: W każdym razie dla mnie ten koncert to priorytet, oczywiście w zależności od stanu kiesy.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Tylko,że to był 12 czerwca i było już prawie lato,a teraz będzie zima obstawiam z 5 tys max,ale tylko dlatego,że ''An Evening With'' czyli prawie 9 lat,od ostatniego koncertu w Polsce w tej formule,a wtedy był sold Out,a to była arena,pamiętam jak jeden koleś kupił bilet za 600 zł od drugiego.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Tej nocy w Trójce, w audycji Piotra Kosińskiego były prezentowane cztery utwory z nowej płyty. Byłem ciekaw jego opinii, powiedział, że po pierwszym przesłuchaniu był mocno zawiedziony, a po kilku następnych odsłuchaniach płyta mu się bardzo podoba, ale ciężko mu jest jej słuchać w całości bo jest bardzo mocna i przy jej długości ciężko się skupić po pewnym czasie. Co do pierwszego zgadzam się całkowicie, bo sam tak miałem, co do tej "ciężkości" ja tego tak nie czuję.
Wśród puszczanych utworów był też drugi singiel z tej płyty i tym razem - co mnie mocno zdziwiło - zaczęło mi się podobać.
Swoją drogą, jeśli ktoś nie zna tej audycji, to polecam bardzo, Trójka, piątek od 2:00 do 4:00.
ODPOWIEDZ