24/06/2014 - Iron Maiden - Poznań

Wszystko na temat trasy Maiden England 2012 -2014

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
piter
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Re: 24/06/2014 - Iron Maiden - Poznań

Post autor: piter »

krusejder pisze:
piter pisze:Właśnie sobie wydrukowałem bilety GC na Brno - z południa Polski do Brna czy Budapesztu bywa bliżej niz do Poznania..
Ze Lwowa albo z Krosna ;) Ale oni powinni i tak jechać do Budapesztu. Nb. wciaż mam marzenie, by pojechać z Wami na Węgry :D
z Krakowa do Budapesztu jest 380 km, a z Krakowa do Poznania ponad 400 km

a do Brna tylko 340 km z Krakowa, a 260 z katowic

z Katowic do Poznania 330 km

zobaczymy jeszcze jakie ceny biletów na koncert w Poznaniu bedą
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

Ja jestem ogólnie w szoku, że przez tyle czasu udało się to utrzymać w tajemnicy, że nikt nawet słówkiem nie pisnął do wczoraj i nawet najlepiej poinformowani na tym forum nic nie wiedzieli :)
Deleted User 4783

Post autor: Deleted User 4783 »

barsiarz, to akurat nie dziwi, IM najczęściej właśnie tak działają, że do ostatniej chwili praktycznie nikt nic nie wie:) a potem wchodzisz na główną i taka wiadomość :dance:
Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: Szajba »

kurde miał być 17... no trudno, bede! :]
już nie mam tu najwięcej postów :roll: :evil:
Awatar użytkownika
dewastator88
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: dewastator88 »

będzie klapa, w zeszłym roku dwa gigi to juz sie odechce biedakom i pojdą na inne rzeczy, ktorych rok temu nie było. LN o tym wie datego nie organizuje tego koncertu
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Wszystko zależy od cen biletów, te 10k widzów sie uzbiera - jak dla mnie - super!
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

To właśnie dobrze, przynajmniej nie będzie takiego bydlęcego ścisku jak w Łodzi. Stadion to jednak więcej miejsca.... i żeby GC nie było na pół płyty to będzie idealnie!
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

Ciekawe jak dużą kampanię reklamową zrobią by to sprzedać w 4 miechy w sensownej ilości. No i support ;)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Tak poważne, chyba nawet organizator nie liczy na więcej niż kilkanaście tysi - pamiętajmy, że sporo ludzi z Niemiec może przyjechać...
Awatar użytkownika
dewastator88
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: dewastator88 »

Będzie klapa, wspomnicie moje słowa
Odyseusz
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Odyseusz »

Sensacyjna wiadomość!

Mistrzostwo !

Nie wiem co powiedzieć!

Niech zagrają tytułowy Powerslave jak obiecał Dickinson, masakra, do Brna też jadę!

Up the Irons

Teraz sobie piję wódkę orzechową i słucham Powerslave

22 Acacia Avenue, Killers, Still Life, Infinite Dreams- postarajcie się panowie Ironowie do kurewki nędzuni!
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Odyseusz pisze:Sensacyjna wiadomość!

Mistrzostwo !

Nie wiem co powiedzieć!

Niech zagrają tytułowy Powerslave jak obiecał Dickinson, masakra, do Brna też jadę!

Up the Irons

Teraz sobie piję wódkę orzechową i słucham Powerslave

22 Acacia Avenue, Killers, Still Life, Infinite Dreams- postarajcie się panowie Ironowie do kurewki nędzuni!
Post roku :B :lol:
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

dewastator88 pisze:Będzie klapa, wspomnicie moje słowa
Ważne, że grają!
Odyseusz
-#Trooper
-#Trooper

a gdzie tam !, najważniejsza jest frekwencja i to by koncert był wydarzeniem medialnym!, reszta się nie liczy!

:lol: :lol:
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

RALF pisze:Wszystko zależy od cen biletów, te 10k widzów sie uzbiera - jak dla mnie - super!
Wiesz, 10k na stadionie to będzie mega klapa sprzedażowa... Na Alicię Keys przyszło ok. 16-17.000 fanów, natomiast Stinga oglądał komplet (30.000) - z tym, że w obu przypadkach na płycie były jedynie miejsca siedzące. W przypadku koncertu Maiden łączna pojemność stadionu oscylować będzie w granicy 35-40.000 miejsc... Ciekawe na jakim poziomie ustawiono break-even (będzie można się tego domyślać jak zobaczymy ceny - im niższe, tym na większą frekwencję liczyć będą organizatorzy - jeśli będą na poziomie 200-300 zł wzwyż to raczej nastawiają się na mniejszą publikę)... Natomiast podejrzewam, że wynik frekwencyjny na poziomie 18-20.000 osób będzie minimalnym, na jaki liczy zarówno management Maiden jak i promotor... Nie będzie łatwo, zwłaszcza biorąc pod uwagę masę rockowych koncertów w czerwcu, i to w bliskim sąsiedztwie Poznania (Linkin Park, Black Sabbath, Aerosmith czy Sonisphere w lipcu), ale przy dobrej kampanii promocyjnej (outdoor, TV etc.) jest to teoretycznie możliwe... Oczywiście sporo osób, które widziały już Maiden w zeszłym roku w Gdańsku czy Łodzi może odpuścić sobie kolejny koncert w ramach tej samej trasy... Liczyłbym głównie na publiczność z Poznania i okolic, która chętnie obejrzałaby duże rockowe show w swoim mieście. Pytanie jak duży może być to target. Czy np. Deep Purple udało się wyprzedać wczoraj malutką Arenę?

Z innej beczki - patrząc na ustawienie sceny na koncertach Alicii Keys i Stinga widać, że najgorsze miejsca to trybuny po bokach sceny - ze względu na konstrukcję sceny Maiden (podesty Bruce'a) i odległość od sceny, z miejsc tych będzie widać muzyków jedynie na wystających ego-rampach, a scenografia i np. wcielenia Eddie'go będą widoczne jedynie na telebimach... Jeśli ktoś chce wybrać sektory to, mimo odległości, lepiej wybrać chyba te na wprost sceny...

http://www.tvn24.pl/poznan,43/buduja-sc ... 36263.html
http://www.tvn24.pl/poznan,43/alicia-ke ... 36610.html

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Odyseusz
-#Trooper
-#Trooper

Cieszcie się koncertem do KUŹWY nędzy!

W dupie mam czy będzie 8 czy 28 tysięcy, jak byłem w Hali Ludowej w 2003 r. i było 5 tys. i co ? zespół się obraził?

Lepiej się zastanówmy nad jakąś akcją koncertową by nie było takiej lipy jak w 2008 czy 2013 r.

a zapomniałem 90% publiki Iron Maiden to teraz dzieci z bogatych domów i przypadkowe pikniki, a nie twardzi heavy-metalowcy ze Stali!
Hospes
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Hospes »

Pięknie. Liczyłem po cichu, że jednak jakiś koncert w Polsce będzie.
Teraz najważniejsze, aby nic mi nie przeszkodziło we wzięciu udziału w tym wydarzeniu. No i na jakie miejsce bilet wykupić. Dźwięk aby był czysty i pełny :) i aby dobrze scenę widzieć :)
"Still my heart calculate and pray"
Odyseusz
-#Trooper
-#Trooper

Może teraz coś wspomną o świętej pamięci Clivie :( :( ,może jakiś transparent przypominający o tym zespołowi!

To jest ważne, a nie jakieś bzdury typu publika, scenografia, efekty, srekty i dupekty oraz czy powiedzą o tym w Gazecie Wybiórczej vel gówno prawdzie.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

A może i tym razem na płycie będą krzesełka - ale bym miał bekę... Przecież organizator idiotą nie jest i samemu sobie by w kolano nie strzelał, wiedzą co robią a IM w Polsce teraz słuchają bardzo różni ludzie. Około 20 - 25k może się uda zebrać, ewentualnie estradę mogą ustawić bardzo blisko trybuny ;-)
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Odyseusz pisze:a gdzie tam !, najważniejsza jest frekwencja i to by koncert był wydarzeniem medialnym!, reszta się nie liczy!

:lol: :lol:
Wiesz, sam fakt, że po niespełna roku wracają do Polski na trzeci (!!) koncert w ramach tej samej trasy (pierwszy raz grają u nas tyle sztuk od 1986!) został spowodowany gigantycznym sukcesem halówek w Łodzi i Gdańsku, które wyprzedały się na pniu na wiele miesięcy przed koncertem (o ile dobrze pamiętam jakoś na wiosnę)... Management to zauważył i postanowił wrócić do nas na jeszcze jeden koncert licząc na dobry wynik frekwencyjny. Nikt nie organizowałby gigantycznego stadionowego show licząc się z frekwencją ok. 10.000 osób, bo zwyczajnie w świecie straciliby na tym kasę (i w tym wypadku klapę poniósłby organizator, a nie zespół, który pewnie ma zakontraktowaną stawkę za występ, niezależnie od finalnej frekwencji)...

Jeśli poznański koncert okaże się frekwencyjną i, co za tym idzie, finansową klapą to może zaważyć to na ich powrocie do Polski przy okazji trasy promującej nowy album (pewnie jakoś latem 2016)... Swoją drogą ciekawe, że Live Nation nie wszedł we współorganizację koncertu (jak to miało miejsce choćby z Soundgarden na Life Festival czy Coldplay na Narodowym) - widocznie nie byli zainteresowani ponownym ściągnięciem Maiden do Polski w ramach tej samej trasy...

Ciekawy jest sam wybór Poznania - to jedyne miasto/region, w którym grali w latach 1984-1986 nieodwiedzone w ciągu ostatniej dekady... Wrocław, Katowice/Chorzów, Warszawa, Łódź i Gdańsk doczekały się swoich koncertów w przeciągu ostatnich 11 lat... Szczerze - dla organizatorów bezpieczniejsze byłoby zrobienie halówki np. w Kraków Arena, która zapewne wyprzedałaby się bez większych problemów... A tak na dobry wynik frekwencyjny koncertu w Poznaniu będzie trzeba mocno zapracować... ;)
ODPOWIEDZ