24/06/2014 - Iron Maiden - Poznań

Wszystko na temat trasy Maiden England 2012 -2014

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Kimal_
-#Invader
-#Invader

Re: 24/06/2014 - Iron Maiden - Poznań

Post autor: Kimal_ »

dopiero teraz zauwazylem ze konceru nie organizuje Evil Nation. Wiadomo czemu tak? Myslalem ze LN ma monopol na organizacje koncertów niektorych zespolow. Moze bilety beda w jakis ludzkich cenach
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

I bardzo dobrze, bo byś dopiero doświadczył pazerności. Jutro dowiemy się ostatecznie jakie będa ceny bilecików.
filip
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: filip »

Myślałem , że trudno poprawić takiego maniaka ja WICKER , a tu niespodzianka.Children of the damned grali w ramach Somewhere on tour - we Wrocku za bilet zapłaciłem 1800 ówczesnych złotych .
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Filipie - jak wspominasz tamten koncert?

Bardzo bym chciał aby zagrali podobny set, jak na albumie "Maiden England". Byłbym w pełni usatysfakcjonowany!
Awatar użytkownika
remi
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: remi »

Dokładnie, filip opisz swoje wrażenia (może w innym temacie by był porządek), bardzo interesuje mnie forma Bruce'a szczególnie na takich utworach jak Where Eagles Dare (jeśli pamiętasz ) ;-) .

Co do Poznania, jutro poznamy mapkę miejsc i ceny- przyznam, że nie mogę się doczekać, wówczas będzie można powoli wysnuwać przypuszczenia nt. frekwencji.
Dziś w nocy chyba trzy razy pod rząd puściłem sobie Powerslave - nie przypuszczałem, że po SBiT będą jeszcze szanse na usłyszenie tego kawałka ;-)
filip
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: filip »

Głównie czytam forum ale ok , trochę wspomnień starego piernika .Pierwszy mój świadomy koncert IM .Próby załatwienia biletu w czasach gdy o tel.kom można było przeczytać u Lema ,zwykłą rozmowę tel . trzeba było zamawiać , a komputer PC był konsolą do gier a nie oknem na świat . Podróż z mojego miasteczka ( 140 km ) do Wrocka trwała 3,5 h autobusem a PKP 4,5 z dwoma przesiadkami . Bilet wyglądał jak wejściówka na A-klasowy mecz futbolowy .Mój teraz 17 -letni syn miał taką zabawkę Mały Drukarz - gwarantuję wam , że taką jakość druku osiągał bez wysiłku . Przed Halą Ludową ( tak się kiedyś mówiło ) tłumy , drugie tyle milicji i ZOMO . O biletach zapomnij ( ja swój dostałem W prezencie od wujka - trzeba było uruchomić wszystkie znajomości ) , próby wejścia do hali " służbowo " ( jak w Rejsie - to naprawdę było możliwe ) itd. Chyba to była sobota .Sam koncert wielka niewiadoma -teraz na setlist.fm sprawdzasz co grano dzień wcześniej . Futurystyczna scenografia świetna setlista , uwielbiany CSIT .jako otwieracz . Pamiętam , że po Running free chciałem wychodzić bo myślałem , że to koniec , na szczęście zdołałem wrócić na Sanctuary . Aha , pamiętam jeszcze pandemonium pod halą kiedy przywieżli ich z hotelu Wrocław . Ogólnie rewelacja , najgorsze , że mieszają się wspomnienia z relacjami znajomych . Szokiem były syntezatory gitarowe - wszyscy pamiętali świetną gitarową napierniczankę z Powerslave . O ile dobrze kojarzę płyta SiT ukazała się już po koncertach w Polsce , a przynajmniej dopiero po koncertach można jej było posłuchać , więc takie utwory jak CSIT . Wasted years no i Stranger to były naprawdę newsy . Fajnie powspominać czasy gdy się miało 17 lat . W tamtych latach był taki miesięcznik Magazyn Muzyczny - tam się ukazała kilkiustronicowa relacja z koncertów w Polsce , fajne zdjęcia , dużo czytania , całkiem inaczej niż w czarno-białym NON-STOPIE. Teraz dostęp do tego chyba tylko w poważnych bibliotekach , można szukać jak ktoś ma ochotę .
Napisałem nie w tym miejscu co trzeba , ale chciałem odpowiedzieć Ralfowi .
Wiecie , ja jestem raczej z epoki lampy a nie kwarcu , sorry .Pozdrawiam
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Dzięki! No fajnie - pozazdroscić...
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Bardzo dobrze, że koncertu nie organizuje LN, bo coraz bardziej absurdalne ceny kazali płacić za koncerty. W sumie spodziewam się normalnych cen. Takich na poziomie koncertu Iron Maiden na warszawskiej Gwardii - wówczas płaciło się (jedyne!) 130 zł. Wszystkiego dowiemy się jutro.

A w tym momencie pozostaje nam się tylko cieszyć, że IM tak szybko do naszego kraju wracają. Myślałem, że tylko Max Cavalera odwiedza Polskę każdego roku :mryellow:.
Awatar użytkownika
Slaug
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Slaug »

Tak swoją drogą ktoś wie co to Nova Music i Dolphin Touring?
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Kimal_ pisze:Kurde miałem juz w domu siedziec i dziecko nianczyc a tu szykuje sie zobaczyc 3 wokalistow Im jednego roku + do tego Metallica. Moja mnie powiesi.
+1

dokładnie w Pl pospiechu nie ma z zakupem biletów ;)
w wolnej chwili do empiku podjadę ;)
Awatar użytkownika
piter
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: piter »

Nova Music - chyba ma coś wspólnego z festiwalem Nova Rock ?

z polskiej strony organizatorem koncertu jest poznańska firma "Go-ahead" która organizuje sporo koncertów jednak ten chyba bedzie pierwszym ich stadionowym.
jojo81
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: jojo81 »

Ustawienie sceny zapewne będzie wzdłuż boiska piłkarskiego. Pojemność obiektu to ok. 45 tys, wiec zakładając że wypełni się w połowie to i tak będzie optymistyczna wersja 15 tys. płyta + 10 tys. trybuny.
Your time will come.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ja tylko się obawiam o dźwięk, zwłaszcza po tragedii w Łodzi. Jak będą miejsca stojące na płycie to max pojemność wyniesie blisko 40k. 25k to jakieś 62%. Wbrew pozorom to jest bardzo duży obiekt.
Awatar użytkownika
piter
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: piter »

a dlaczego wzdłuz ? Może scena być w miejscu bramki ?
Odyseusz
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Odyseusz »

filip pisze:Głównie czytam forum ale ok , trochę wspomnień starego piernika .Pierwszy mój świadomy koncert IM .Próby załatwienia biletu w czasach gdy o tel.kom można było przeczytać u Lema ,zwykłą rozmowę tel . trzeba było zamawiać , a komputer PC był konsolą do gier a nie oknem na świat . Podróż z mojego miasteczka ( 140 km ) do Wrocka trwała 3,5 h autobusem a PKP 4,5 z dwoma przesiadkami . Bilet wyglądał jak wejściówka na A-klasowy mecz futbolowy .Mój teraz 17 -letni syn miał taką zabawkę Mały Drukarz - gwarantuję wam , że taką jakość druku osiągał bez wysiłku . Przed Halą Ludową ( tak się kiedyś mówiło ) tłumy , drugie tyle milicji i ZOMO . O biletach zapomnij ( ja swój dostałem W prezencie od wujka - trzeba było uruchomić wszystkie znajomości ) , próby wejścia do hali " służbowo " ( jak w Rejsie - to naprawdę było możliwe ) itd. Chyba to była sobota .Sam koncert wielka niewiadoma -teraz na setlist.fm sprawdzasz co grano dzień wcześniej . Futurystyczna scenografia świetna setlista , uwielbiany CSIT .jako otwieracz . Pamiętam , że po Running free chciałem wychodzić bo myślałem , że to koniec , na szczęście zdołałem wrócić na Sanctuary . Aha , pamiętam jeszcze pandemonium pod halą kiedy przywieżli ich z hotelu Wrocław . Ogólnie rewelacja , najgorsze , że mieszają się wspomnienia z relacjami znajomych . Szokiem były syntezatory gitarowe - wszyscy pamiętali świetną gitarową napierniczankę z Powerslave . O ile dobrze kojarzę płyta SiT ukazała się już po koncertach w Polsce , a przynajmniej dopiero po koncertach można jej było posłuchać , więc takie utwory jak CSIT . Wasted years no i Stranger to były naprawdę newsy . Fajnie powspominać czasy gdy się miało 17 lat . W tamtych latach był taki miesięcznik Magazyn Muzyczny - tam się ukazała kilkiustronicowa relacja z koncertów w Polsce , fajne zdjęcia , dużo czytania , całkiem inaczej niż w czarno-białym NON-STOPIE. Teraz dostęp do tego chyba tylko w poważnych bibliotekach , można szukać jak ktoś ma ochotę .
Napisałem nie w tym miejscu co trzeba , ale chciałem odpowiedzieć Ralfowi .
Wiecie , ja jestem raczej z epoki lampy a nie kwarcu , sorry .Pozdrawiam
haha ja też z Głubczyc i też mój pierwszy koncert we Wrocławiu, ale w 2003 r.

Świetna relacja, zawsze miło posłuchać opowieści z koncertów z 1984 i 1986 r. :)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

piter pisze:Może scena być w miejscu bramki
No tak, ale wówczas pojemność koncertowa to 45,000 = niezłe puchy :neutral:
Awatar użytkownika
vyrus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: vyrus »

Dopiero teraz to zauważyłem i to w temacie rotfl&lol bo VeeKing coś tam podrzucił :lol: Wszyscy pisali że nie ma szans na koncert w tym roku u nas. Już Wam w nic nie wierzę ;-) Muszę tu częściej zaglądać. Obecność oczywiście obowiązkowa :)
Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości.
Awatar użytkownika
vyrus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: vyrus »

Przejrzałem tak pobieżnie temat i moim zdaniem jeżeli to ma jakoś wyglądać to scena powinna być ustawiona tak jak na tych zdjęciach a miejsca z trybun obcięte tylko do tej jednej na wprost sceny, taki myk jak dobrze pamiętam zrobili kiedyś w Rzymie. Największa trybuna ma 14k pojemności plus 15k na płytę w bardzo sprzyjających warunkach i będzie miało to rynce i nogi. Jak ustawią wszystko tak żeby zmaksymalizować potencjalną pojemność to potem 50% miejsc wolnych i będzie to wyglądało lipnie.
Sama miejscówka niezła, w sumie lepiej byłoby mi tylko w moim mieście. Fakt że sesja ale do Poznania dojadę w 1h także git ;-)
Przysługa, jaką pieniądz daje społeczeństwu, jest niezależna od jego ilości.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Dokładnie, inaczej to nie będzie kompletnie miało sensu. Przy tym nasileniu koncertów letnich 25 k to jest max! Moga też ustawić estradę vis a vis tej mniejszej trybumy (~12,000) - to z płytą akurat wyjdzie około 25K i git.
Odyseusz
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Odyseusz »

Nie ma tym wielkiej filozofii, koncert odbywa się w relatywnie mniejszym ośrodku miejskim niż np. Warszawa, Górny Śląsk czy nawet Trójmiasto. Rok temu Ironi grali u nas 2 koncerty halowe. Tak więc jeśli organizator nie chce klapy musi dać atrakcyjne ceny.
Warto zwrócić uwagę, że z roku na rok średnia wieku na polskich koncertach jest coraz mniejsza, to też ma wpływ na frekwencję, dlatego, że powiedzmy w latach 1994-1999 (czyli wśród obecnych 15-20 latków) nie urodziło się w Polsce tyle osób co w latach 1984-1989 czy nawet we wczesnych latach '90.
Tak naprawdę osoby, które regularnie jeżdżą na Ironów i "starzeją się " z zespołem to jakieś 10-20% widowni( w zależności od tego czy stadion czy hala). Reszta to nastoletnia publika, ludzie którzy chodzą na wszystkie "duże" koncerty w swoim mieście, osoby towarzyszące czy Ci którzy wygrali bilet i nie zdecydowali się na jego sprzedaż.
ODPOWIEDZ