24/06/2014 - Iron Maiden - Poznań

Wszystko na temat trasy Maiden England 2012 -2014

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Szajba
-#Lord of light
-#Lord of light

Re: 24/06/2014 - Iron Maiden - Poznań

Post autor: Szajba »

a ja bym chciał tylko zapytać, bo Dave ma na głowie? :O bo to włosy na pewno nie są...
już nie mam tu najwięcej postów :roll: :evil:
Awatar użytkownika
mikdyb
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: mikdyb »

10 godzin jazdy z Poznania, jestem w domu i mogę napisać parę słów od siebie. Koncert, jak zwykle, REWELACJA! Miałem świetną miejscówkę, barierkę na samym środku.
Pierwszy zespół, Ghost, miał dużo lepsze przyjęcie niż w Brnie. Widać, że przez to bardziej chciało im się grać, a Papa miał dużo lepszy kontakt z publiką. Wszystko było naprawdę świetne, zwłaszcza kontakt wzrokowy z członkami zespołu. Jedyny minus to set, który był zdecydowanie za krótki. Żałuję, że nie zobaczę ich dzisiaj na ich klubowym koncercie. Ogólnie występ Ghosta oceniam na 8,5/10.
Później zaczęło się piekło. W momencie gdy na scenie pojawił się drugi support czyt. Slayer wiedziałem, że moje ciało zostanie poddane licznym ściskom i obiciom :lol: Nie myliłem się, już po trzecim utworze myślałem, że tam zejdę. To samo zresztą można było zauważyć po innych barierkowiczach stojących obok mnie. Jednym z nielicznych plusów był moment, w którym Tom Araya spojrzał na moją ledwo żywą, zmiażdżoną, spoconą osobę i uśmiechnął się. Jako, że nie słucham Slayera, wszystkie piosenki oprócz tych hiciorów typu Seasons in the Abyss czy Rainibg Blood brzmiały tak samo. W sumie daję 6/10.
No i gwiazda wieczoru czyli uwielbiane przez prawie wszystkich na tym forum Iron Maiden. Set trochę gorszy niż w Brnie, wiadomo brak Wrathchild. Jednak i tak miażdżył, zwłaszcza Moonchild, Prisoner, Revalations, Phantom of the Opera i bezapelacyjny Seventh Son of a Seventh Son. Steve wydawał się bardzo wesoły, może cieszył się z remisu :mryellow: Bruce walnął świetną przemowę, jednak trochę się rozczarowałem jak nacharał na flagę Polski... W ogóle to tak jak niektórzy myślałem, że zagrają Smoke on the Water. Dla nich to chyba żadne wyzwanie, bo Bruce śpiewa to prawie zawsze na występach niemaidenowych, a instrumentalnie to prosty kawałek, zresztą go grali nie raz. Wyobraźcie sobie jakie to by było wyróżnienie dla Polski - zmiana żelaznego setu. Było też oczywiście parę wpadek. Chyba wszystkim się rzuciło w oczy, że Dave wszedł za wcześnie z solówką w Prisonerze. No i ja też odniosłem wrażenie, że strasznie ich czas gonił, ale i tak Maiden dostaje 10/10.
Jeśli chodzi o samą organizację to myślę, że była lepsza niż ta prezentowana ostatnimi czasy przez Live Nation. Nie wiem co prawda jak wyglądało wpuszczanie ludzi na obiekt, bo miałem FTTB, ale zaraz po wejściu ujrzałem mikroGC (jak na polskie standardy) i za to wielki plus dla Go Ahead. Jedynie ochrona była jakaś dziwna i jakoś za mało jej było :)
Ze spraw technicznych to nagłośnienie znowu nie było takie jakiego oczekuje się od takiego zespołu i telebimy chyba coś szwankowały.
No i na końcu kwestia buractwa na koncercie. Widzę, że wiele osób podaje tu przykłady, więc podam i ja, bo wkurzyłem się naprawdę mocno. Mój kumpel złapał frotkę Nicko i pewien gnój postanowił, że mu się nie należy co nawet był skłonny zakomunikować swoją mordą i po prostu mu ją zaczął ściągać z ręki, podarł ją i uciekł mimo, że we trzech go szarpaliśmy. I teraz parę słów do ciebie człowieku, mam nadzieję, że to czytasz: jesteś śmieciem i tyle. Spróbuj ją wystawić na allegro to masz jak w banku, że wybierzemy odbiór osobisty :evil:
Ostatnio zmieniony śr cze 25, 2014 11:31 pm przez mikdyb, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mimski
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: mimski »

Budziola było widać na telebimie ze dwa razy. :)
To nie demokracja, ale własność prywatna, produkcja i dobrowolna wymiana są źródłem dobrobytu.
Szymon
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Szymon »

masakra :)
Awatar użytkownika
Zygi
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Zygi »

Budziol pisze:
qracoss pisze:P.S swietnie na telebimach wygladala ekipa przy barierkach w koszulkach eventowych
pozdrowienia od lewej strony barierek ;)
Dave też to zauważył ze sceny :)
Ktoś mi napisał, że wyglądaliśmy jak boysband :roll:
Awatar użytkownika
Władysław_Warneńczyk
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Władysław_Warneńczyk »

średniawka, na Ghoście piłem wódę przed stadionem, a w Slayerze nie ma już Hannemanna. kiepsko, kiepsko.

Iron Maiden też kiepsko, nie zagrali Running Free, Seventh Son masakra, w ogóle nie lezy mi ten utwór. na szczęście wszystko uratował nieśmiertelny Fear, Run To The Hills i Minutes to Midnight.

stałem ze znajomym pod sceną po prawej stronie (koło tego gitarzysty co tak śmiesznie skacze) i zastanawialiśmy się czy zagrają Child in Time (bo przecież grali na jakimś tam polskim weselu). niestety, spore rozczarowanie.
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

Sanctuary spod barierki. http://youtu.be/3iSQ-0tPhH4
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Koncert mi się podobał. Najlepszy ze wszystkich na których byłem w Polsce jeśli chodzi o zaangażowanie muzyków na scenie. Lepiej niż w Brnie. Minusem jest tylko realizator dźwięku. Tego jełopa panowie powinni wyrzucić. Do 2008 roku koncerty Maiden brzmiały solidnie. Później zatrudnili jakiegoś niemotę i dźwięk pływa, jest płaski i nie ma selektywności. Nie sprawdził się w poprzednich latach, to po co gościa dalej trzymać? Maiden stać przecież na najlepszych.
Podobał mi się poziom organizacji koncertu przez Go Ahead. Na GC należyty luz. Nie to co w Gdańsku i Łodzi rok temu czy też w Warszawie w 2008. Zagęszczenie luda w sektorze na poziomie z Czech czy Niemiec, znaczy się po europejsku a nie po afrykańsku jak to u nas bywało w zwyczaju. Napoje też w ludzkich cenach. Z kiblami nie było problemu i było gdzie wymyć ręce. Oby tak dalej. Nigdy więcej Live Nation i ich amatorszczyzny. Pewnie Go Ahed też mieli jakieś wpadki i być może ktoś inny coś nieprawidłowego zauważył ale poziom organizacji oceniam na lata świetlne do przodu w porównaniu z poprzednimi koncertami Maiden. Kupując drogi bilet nie czułem się zawiedziony. Nie było ciasnoty, hektarów do sceny czyli tego co zawsze serwowali mi poprzedni organizatorzy w zamian za wyższą cenę.
Po koncercie siedziałem do 4.00 z kumplami w Kultowej przy Trooperku, który jednak nie podszedł mi pod smak. Cóż. Każdy ma swój gust. Mi bardziej smakował The Trooper zagrany na koncercie. :)
Dzięki wszystkim za miłe towarzystwo.
Awatar użytkownika
Ivan
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: Ivan »

Ghost - niestety pomimo chęci zobaczenia, impreza nad Wartą wygrała...wchodziłem na ostatni kawałek który grali, więc nie mogę ocenić niczego jeśli chodzi o nich.

Slayer - spodziewałem się więcej, ale było pier..dornięcie, moc. Hołd dla Jeffa :) wszystko na co liczyłem stało się prawdą. Tylko krótko ;)

Iron - dźwięk na trybunie I - n3 w sumie dość dobry, pierwsze dwa kawałki trochę gdzieś się rozjeżdżały, potem o wiele lepiej, set dla mnie fajny, cały koncert też w sumie wychodziłem zadowolony. Więc nie ma o czym dyskutować, pomimo że pierwszy raz byłem na Iron, to za sobą mam sporo koncertów i jakieś odniesienie do tego co na nim.
To Iron pokazuje że jest czołówką jeśli chodzi o koncerty :)
Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: beaviso »

Hehe, na głównej stronie Onetu dostrzegłem takie oto zdjęcie (tu w większej wersji):
http://muzyka.onet.pl/koncerty/tak-wygl ... iden/py8se
I tytuł - "Tak wyglądają dziś metalowcy" - Szymon-wzorzec :P

M.
Awatar użytkownika
ir0nka94
-#Invader
-#Invader

Post autor: ir0nka94 »

Dla mnie osobiście koncert rewelacja, niesamowite show. Było widać, że polska publiczność dodała im skrzydeł :) Największa miazga przy Revelations, The Phantom Of The Opera i Seven Son. Świetny występ, pozostaną piękne wspomnienia.
jacob1
-#Invader
-#Invader

Post autor: jacob1 »

Było do przewidzenia- przed koncertem narzekania na setlistę, ktoś chyba coś mówił o formie Bruce'a, po koncercie same ochy i achy :mryellow:

Ja to się prawie popłakałem ze szcześcia, koncert rewelacyjny, właściwie nie koncert tylko nabożeństwo odprawiane przez bogów nwbhwm! Jak dla mnie to już na każdej setliście do końca kariery może być 7th Son :mryellow:

Jedyne czego żałuje to to że z powodu korków pod stadionem byłem dopiero po 4 (czego żałuje bo chciałem wpaść do kultowej i w końcu kogoś stąd poznać) , co ciekawe był taki luz na początku (właściwie piknik) że i tak można było zająć w miarę dobre, jak na płytę, nie GC miejsce.
Co do nagłośnia- cóż było jak było aczkolwiek ja mam wrażenie że na płycie brzmiało lepiej niż w Łodzi (chociaż nie na moonchild) (inna sprawa tam wrażenia inne bo rok temu miałem barierkę), ale słyszałem że w niektórych miejscach płyty było nie za dobrze z tym
Za to jeśli chodzi o Slayera to pół koncertu niestety ściana dźwięku- ktoś tu coś skopał
Sam Slayer jak najbardziej na plus, co było dla mnie miłym zaskoczeniem, gdyż nie oszukujmy się był to defacto koncert 1/2 Slayera
Ghost jednak zupełnie nie trafia w moje gusta, a z gustami jak wiadomo się nie dyskutuje, aczkolwiek ludzie którzy byli zadowoleni przed gigiem z takiego supportu tez narzekali, ja osobiście odniosłem wrażenie że ich perkusista umie wystukać tylko 1 rytm

Następne koncerty mam nadzieje że będzie również organizować Go Ahead, chociaż też im się zdarzyły wpadki, widzieliście może na fejsbuku na stronie wydarzenia jaki "widok" mieli ludzi z centralnych trybun?

A jeszcze co do frekwencji- myślę że źle nie było, płyta cała, trybuny dolne w miarę zapełnione, w końcu gdyby tych ludzi przenieść do Atlasa to by pękł w szwach

BTW ktoś wie w jakim celu na Aces High nad płytą pojawił się dron?? Jakaś kamera?
A Januszy to nie wpuszczać na takie imprezy, stało za mną dwóch takich, cały koncert z założonymi rękami tylko sie czasem gibali, nawet jak Bruce kazał machać to nie machali i do wszystkich pretensje że skaczą drą się i bawią
BTW 2 stojąc koło namiotu dźwiękowców widziałem że ktoś z ekipy szczelnie obkleił toi toia taśmą (była rozcięta) ciekawe czy ktoś tam został wcześniej zamknięty :)
Awatar użytkownika
Pablo1919
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Pablo1919 »

Mnie rozwaliła książka "Biblia Metalowca" która walała się przed stadionem :lol: . Pewnie jacyś katole nadrukowali by nawracać niewiernych. Można tam było poczytać o wierzących i nawróconych muzykach, na końcu książki nawet modlitewki i psalmy były. No ja pier... już miałem zamiar spalić bilet i pójść na mszę do kościoła.
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

Pewnie Go Ahed też mieli jakieś wpadki i być może ktoś inny coś nieprawidłowego zauważył ale poziom organizacji oceniam na lata świetlne do przodu w porównaniu z poprzednimi koncertami Maiden.
Dla mnie sporym zaskoczeniem było to, że nie otworzono żadnej szatni na stadionie. Musiałem iść z pełnym plecakiem (z którym przyjechałem) na stadion.
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Pablo1919 pisze:Mnie rozwaliła książka "Biblia Metalowca" która walała się przed stadionem :lol: . Pewnie jacyś katole nadrukowali by nawracać niewiernych. Można tam było poczytać o wierzących i nawróconych muzykach, na końcu książki nawet modlitewki i psalmy były. No ja pier... już miałem zamiar spalić bilet i pójść na mszę do kościoła.
Według mnie dobry pomysł, nic złego tam nie nauczą a widziałem, że grupa odbiorców była spora. To nie temat na tego typu rozmowy. Ważne że koncert był nieziemski;)
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

jacob1 pisze: A Januszy to nie wpuszczać na takie imprezy, stało za mną dwóch takich, cały koncert z założonymi rękami tylko sie czasem gibali, nawet jak Bruce kazał machać to nie machali i do wszystkich pretensje że skaczą drą się i bawią.
Odwal się od "Januszy" i zajmij się sobą. Ja na koncertach aktywnie bawić się nie mogę a od GC nie stronię. Nikt mi tego nie zabroni. Również żaden nadęty gówniarz, który myśli, że ma świat u stóp a nie wie, kiedy życie pociśnie go na kolana. Trochę pokory i szacunku dla starszych niewychowany szczawiu. Mi np. nikt nie przeszkadzał(takie miejsce sobie wybrałem) i do nikogo nie miałem o nic pretensji. Nie życzę sobie, żeby jakaś gnida dyskryminowała mnie z tego powodu, że sobie spokojnie stoję. Czuję się Januszem i jestem z tego dumny a tobie nic do tego. Może się okazać, że zostaniesz kolejnym Januszem wcześniej niż przewidujesz i nie będziesz miał w tej kwestii nic do gadania. Los bywa przekorny. Pamiętaj o tym.
Awatar użytkownika
Slaug
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Slaug »

Pierre Dolinski pisze:jacob1 napisał/a:

A Januszy to nie wpuszczać na takie imprezy, stało za mną dwóch takich, cały koncert z założonymi rękami tylko sie czasem gibali, nawet jak Bruce kazał machać to nie machali i do wszystkich pretensje że skaczą drą się i bawią.

Odwal się od "Januszy" i zajmij się sobą. Ja na koncertach aktywnie bawić się nie mogę a od GC nie stronię. Nikt mi tego nie zabroni. Również żaden nadęty gówniarz, który myśli, że ma świat u stóp a nie wie, kiedy życie pociśnie go na kolana. Trochę pokory i szacunku dla starszych niewychowany szczawiu. Mi np. nikt nie przeszkadzał(takie miejsce sobie wybrałem) i do nikogo nie miałem o nic pretensji. Nie życzę sobie, żeby jakaś gnida dyskryminowała mnie z tego powodu, że sobie spokojnie stoję. Czuję się Januszem i jestem z tego dumny a tobie nic do tego. Może się okazać, że zostaniesz kolejnym Januszem wcześniej niż przewidujesz i nie będziesz miał w tej kwestii nic do gadania. Los bywa przekorny. Pamiętaj o tym.
jacob1 pisze:do wszystkich pretensje że skaczą drą się i bawią
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Ciekawostka. Zauważyłem, że światła u góry sceny (te w kształcie gwiazdy) były unieruchomione na stałe - nie zmieniały wysokości np na Revelations :p
Awatar użytkownika
Ivan
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: Ivan »

jacob1
-#Invader
-#Invader

Post autor: jacob1 »

Pierre kolega wyżej właśnie zacytował odpowiedni moment. Przeczytaj proszę jeszcze raz moja wypowiedź to bedziesz wiedział o czym mówie. Przeszkadzali Ci inni? Nie, prawda? Nie mowie o pogowiczach bo mlynki, zwlaszcza na Ironach to juz glupota. Stales naburmuszony przez caly koncert ? Pewnie nie. Widziałem ludzi na wózkach którzy mimo wiadomych ograniczeń fizycznych doskonale wiedzieli po co przyjechali. Zatem chyba nie jesteś Januszem
ODPOWIEDZ