Saxon
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Saxon
Saxon - 7/10
Wheels Of Steel - 8/10
Strong Arm Of The Law - 8/10
Denim And Leather - 9/10
Power & The Glory - 8/10
Crusader - 7/10
Innocence Is No Excuse - 3/10
Rock The Nations - 3/10
Destiny - 2/10
Solid Ball Of Rock - 3/10
Forever Free - 4/10
Dogs Of War - 7/10
Unleash The Beast - 6/10
Metalhead - 5/10
Killing Ground - 5/10
Lionheart - 7/10
The Inner Sanctum - 4/10
Into The Labyrinth - 4/10
Call To Arms - 4/10
Sacrifice - nie znam/10
Wheels Of Steel - 8/10
Strong Arm Of The Law - 8/10
Denim And Leather - 9/10
Power & The Glory - 8/10
Crusader - 7/10
Innocence Is No Excuse - 3/10
Rock The Nations - 3/10
Destiny - 2/10
Solid Ball Of Rock - 3/10
Forever Free - 4/10
Dogs Of War - 7/10
Unleash The Beast - 6/10
Metalhead - 5/10
Killing Ground - 5/10
Lionheart - 7/10
The Inner Sanctum - 4/10
Into The Labyrinth - 4/10
Call To Arms - 4/10
Sacrifice - nie znam/10
- Deeds of Glory
- -#Prodigal son

Mój Top 25 Saxon
Stallions of the Highway
Rainbow Theme/Frozen Rainbow
747 Strangers in the Night
Motorcycle Man
Heavy Metal Thunder
Dallas 1 pm
Strong Arm of the Law
Never Surrender
And the Band Played On
Princess of the Night
Power and the Glory
Nightmare
Warrior
Crusader
Rockin' Again
Call of the Wild
Altar of Gods
Requiem (We Will Remember)
Great White Buffalo
Thin Red Line
Circle Of Light
Deeds of Glory
Lionheart
Mists of Avalon
Call to Arms
poczekalnia
Stand Up and the Counted
20 000 Feet
To Hell and Back Again
Midnight Rider
Eagle has Landed
Broken Heroes
Solid Ball of Rock
Burning Wheels
Bloodletter
Going Nowhere Fast
Stallions of the Highway
Rainbow Theme/Frozen Rainbow
747 Strangers in the Night
Motorcycle Man
Heavy Metal Thunder
Dallas 1 pm
Strong Arm of the Law
Never Surrender
And the Band Played On
Princess of the Night
Power and the Glory
Nightmare
Warrior
Crusader
Rockin' Again
Call of the Wild
Altar of Gods
Requiem (We Will Remember)
Great White Buffalo
Thin Red Line
Circle Of Light
Deeds of Glory
Lionheart
Mists of Avalon
Call to Arms
poczekalnia
Stand Up and the Counted
20 000 Feet
To Hell and Back Again
Midnight Rider
Eagle has Landed
Broken Heroes
Solid Ball of Rock
Burning Wheels
Bloodletter
Going Nowhere Fast
- Deeds of Glory
- -#Prodigal son

chronologiczne
myślę, że to ma większy sens niż takie ocenianie płyt od 1 do 10
myślę, że to ma większy sens niż takie ocenianie płyt od 1 do 10
Saxon - 7,5/10
Wheels Of Steel - 8,5/10
Strong Arm Of The Law - 10/10
Denim And Leather - 8,5/10
Power & The Glory - 10/10
Crusader - 4/10
Innocence Is No Excuse - 4,5/10
Rock The Nations - 2/10
Destiny - 1/10
Solid Ball Of Rock - 2/10
Forever Free - 2/10
Dogs Of War - 6,5/10
Unleash The Beast - 8,5/10
Metalhead - 6,5/10
Killing Ground - 8/10
Lionheart - 9,5/10
The Inner Sanctum - 7,5/10
Into The Labyrinth - 7,5/10
Call To Arms - 6/10
Sacrifice - 8/10
Tak w ogóle to nowe Saxony są mimo wszystko bardzo równe, chociaż najmniej jakimś kopiącym tyłek jest Call to Arms. Ja pamiętam jak wychodziły, słuchałem Inner i Into w dniach premier i naprawdę sa to dobre, świeże płyty, dające kopa. Nie mówię o Lionheart, bo to naprawdę jak na tamten czas (a nawet i do dziś) kapitalny materiał. Jakieś Iron Maiden z tamtego okresu może się zesrać.
Wheels Of Steel - 8,5/10
Strong Arm Of The Law - 10/10
Denim And Leather - 8,5/10
Power & The Glory - 10/10
Crusader - 4/10
Innocence Is No Excuse - 4,5/10
Rock The Nations - 2/10
Destiny - 1/10
Solid Ball Of Rock - 2/10
Forever Free - 2/10
Dogs Of War - 6,5/10
Unleash The Beast - 8,5/10
Metalhead - 6,5/10
Killing Ground - 8/10
Lionheart - 9,5/10
The Inner Sanctum - 7,5/10
Into The Labyrinth - 7,5/10
Call To Arms - 6/10
Sacrifice - 8/10
Tak w ogóle to nowe Saxony są mimo wszystko bardzo równe, chociaż najmniej jakimś kopiącym tyłek jest Call to Arms. Ja pamiętam jak wychodziły, słuchałem Inner i Into w dniach premier i naprawdę sa to dobre, świeże płyty, dające kopa. Nie mówię o Lionheart, bo to naprawdę jak na tamten czas (a nawet i do dziś) kapitalny materiał. Jakieś Iron Maiden z tamtego okresu może się zesrać.
- Deeds of Glory
- -#Prodigal son

Co wy tak jak jeden mąż krytykujecie Forever Free i Solid Ball of Rock, dwie bardzo dobre płyty, powrót do klasycznego heavy no i cała masa znakomitych utworów. Starczy wspomnieć o Hole in the Sky, Iron Wheels czy Nighthunter z Forever Free czy Altar of Gods, Requiem (We Will Remember), Lights in the Sky czy tytułowym z Solid Ball of Rock.
Call to Arms również bardzo mi się podoba.
Call to Arms również bardzo mi się podoba.
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

Raczej powrót albo kontynuacja nijakiego "Rock The Nations". Racja jest kilka lepszych utworów, ale to jeszcze ciągle taki Saxon, z rockowym (nie klasycznym heavy) kręgosłupem, który nie końca wybudził się z tych koszmarów zwanych "Destiny", "Rock The Nations" i po części "Innocence Is No Excuse".Deeds of Glory pisze:Co wy tak jak jeden mąż krytykujecie Forever Free i Solid Ball of Rock, dwie bardzo dobre płyty, powrót do klasycznego heavy no i cała masa znakomitych utworów.
Choćby pierwszy utwór tytułowy jest jeszcze takim prościutkim rockowym hitem dobrym na lato w połowie lat 80tych, na płytę jakiegoś prędzej Foreigner napisanym chyba na kolanie. No i "Requiem (We Will Remember)" miał chyba za zadanie ścigać się z kawałkiem Cher "If I Could Turn Back Time", bo jest prawie tak samo heavy metalowy
Na szczęście płyta brzmi troszkę, troszkę lepiej aniżeli "Destiny" i "Innocence Is No Excuse", ale wciąż jednak po amerykańsku niestety, trochę za wesoło chwilami. Ciągle ten materiał plasuje się gdzieś pomiędzy najgorszymi rzeczami wypuszczonymi pod szyldem Saxon.
Na następnym "Forever Free" było trochę lepiej, ale to jeszcze nie ten sam Saxon.
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
- Deeds of Glory
- -#Prodigal son

Dlaczego Saxon nie ma prawa grać rockowo, skoro kapela wyrosła na rocku, czuć przecież u nich inspiracje takimi zespołami jak Deep Purple czy Nazareth a na debiucie to nawet i Uriah Heep (Militia Guard choćby). Mi to odpowiada, że każda płyta Saxon nie jest kontynuacją Wheels of Steel czy Denim and Leather.
Poza tym heavy-metal też masz na tych krążkach, choćby Nighthunter na Forever Free czy Altar of Gods z Solid Ball of Rock. Nawet na Rock the Nations, który przyznam jest słabym albumem masz taką świetną rzecz jak Battly Cry.
Może jestem mało heavy ale mnie Requiem wzruszał zawsze, zwłaszcza tego utworu słucha się ze wzruszeniem teraz kiedy już tyle legend rocka umarło; Dio, Gary Moore czy Jon Lord.
Ogólnie Saxon jest strasznie niedociony względem np. Judas Priest a nie ustępuje mu ani o milimetr.
Poza tym heavy-metal też masz na tych krążkach, choćby Nighthunter na Forever Free czy Altar of Gods z Solid Ball of Rock. Nawet na Rock the Nations, który przyznam jest słabym albumem masz taką świetną rzecz jak Battly Cry.
Może jestem mało heavy ale mnie Requiem wzruszał zawsze, zwłaszcza tego utworu słucha się ze wzruszeniem teraz kiedy już tyle legend rocka umarło; Dio, Gary Moore czy Jon Lord.
Ogólnie Saxon jest strasznie niedociony względem np. Judas Priest a nie ustępuje mu ani o milimetr.
- LukaSieka

Dlatego dałem dla Rock The Nations - 3/10Deeds of Glory pisze:Nawet na Rock the Nations, który przyznam jest słabym albumem masz taką świetną rzecz jak Battly Cry.
- Deeds of Glory
- -#Prodigal son

Właśnie dlatego mi ciężko oceniać płyty. Raczej mam w muzyce tak, że szukam dla siebie czegoś w poszczególnych utworach i jeśli je lubię/uwielbiam to do nich wracam.
Zauważyłem, że wiele osób słucha zespołów tak, że liczą się tylko dla nich jakieś albumy a resztę odrzucają. Dlatego umykają im świetne utwory na płytach słabszych albo za słabsze ocenianych. Miałem tak np. z płytami Black Sabbath z Tonym Martinem czy nowszymi płytami Saxon. Teraz właśnie tego nie robię.
To działa też w drugą stronę, na genialnych albumach są też jakieś słabsze utwory i są potem przeceniane dlatego, że znalazły się na genialnej płycie. Np. na British Steel Judasów Living after Midnight, przykład pierwszy z brzegu.
Zauważyłem, że wiele osób słucha zespołów tak, że liczą się tylko dla nich jakieś albumy a resztę odrzucają. Dlatego umykają im świetne utwory na płytach słabszych albo za słabsze ocenianych. Miałem tak np. z płytami Black Sabbath z Tonym Martinem czy nowszymi płytami Saxon. Teraz właśnie tego nie robię.
To działa też w drugą stronę, na genialnych albumach są też jakieś słabsze utwory i są potem przeceniane dlatego, że znalazły się na genialnej płycie. Np. na British Steel Judasów Living after Midnight, przykład pierwszy z brzegu.
Wczoraj zaliczyłem swój pierwszy i mam nadzieje nie ostatni koncert Saxonu - dziadki cały czas mają w sobie dużo energii, i widać było że czerpią przyjemność z tego co robią. Co tu dużo mówić. Było zajebiście 
While you sleep in earthly delight,
Someone's flesh is rotting tonight
napisz dłuższą relację - "dziadki" na to zasługują 
Koncertowy rok 2026: Polish Metal Alliance, Turbo, Wishbone Ash, Małgorzata Ostrowska, Galahad/ Millenium, Turbo, Old Breakout, Smith/ Kotzen, Schenker, DiMeola, Helicon, Another Pink Floyd, Turbo, K. Cugowski, Clapton ...
Prosze bardzo
Był to mój pierwszy koncert klubowy, i bardzo wyczekiwany, jako że w zeszłym roku ominąłem Saxon przez czystą głupotę
Koncert odbywał się w Dublinie, w Academy - mały klubik, z bardzo kameralną atmosferą, i całkiem niezłą akustyką (chociaz może nie będę się mocno wypowiadał na ten temat, skoro na takich eventach nie bywam
więc określę to tak - wszystko było słychać całkiem nieźle
).
Support - mega badziew, kapela się nazywała Hell czy jakoś tak. Wszystko brzmiało tak samo, a na zachowania sceniczne patrzyłem z uśmiechem politowania
No ale teraz najwazniejsze, czyli Dziadki. Trochę mnie zmylili zamieniając dźwięki motorów z motorcycle mana, na dźwięki formuły 1, ale wejście było srogie. Widać że zespół cały czas pełen mocy i werwy, a grają z pasją. Setlista miała niespodzianki. Nie było mi dane usłyszeć ukochanych the great white buffalo i lionhearta, ale Solid ball of rock wynagrodził wszystko
:
Motorcycle Man
Sacrifice
Power and the Glory
Solid Ball of Rock
Witchfinder General
And the Bands Played On
I've Got to Rock (To Stay Alive)
To Hell and Back Again
Strong Arm of the Law
Forever Free
Frozen Rainbow
Heavy Metal Thunder
Suzie Hold On
Demon Sweeney Todd
The Eagle Has Landed
747 (Strangers in the Night)
Crusader
Princess of the Night
Wheels of Steel
Denim and Leather
Wspominali Warszawę jako najgłośniejszą publikę na tej trasie, o ile Was w ryku nie pobilismy, to chyba gorzej nie było
. Podczas samego koncertu udało mi się przybić żółwika z Quinnem i piątkę z Byfordem, kostkę spod ręki wyłapał ochroniarz
Co do publiki - nie wiem jak to było w Polsce, ale przeważał przedział wiekowy 40 - 50 lat. Ze swoją 18stką na karku byłem chyba najmłodszy na koncercie. Nie byłem zaskoczony, żyjąc tu trochę wiem że o Irlandczykach można powiedzieć wszystko, ale nie to że są fanami metalu. Byli praktycznie sami starzy wyjadacze, którzy Saxon znają z czasów młodości.
Jednym słowem miazga totalna, z koncertu wyszedłem na wpół głuchy, głosu jeszcze nie odzyskałem. Obecność na ich koncertach obowiązkowa, trzeba korzystać póki grają
Był to mój pierwszy koncert klubowy, i bardzo wyczekiwany, jako że w zeszłym roku ominąłem Saxon przez czystą głupotę
Koncert odbywał się w Dublinie, w Academy - mały klubik, z bardzo kameralną atmosferą, i całkiem niezłą akustyką (chociaz może nie będę się mocno wypowiadał na ten temat, skoro na takich eventach nie bywam
Support - mega badziew, kapela się nazywała Hell czy jakoś tak. Wszystko brzmiało tak samo, a na zachowania sceniczne patrzyłem z uśmiechem politowania
No ale teraz najwazniejsze, czyli Dziadki. Trochę mnie zmylili zamieniając dźwięki motorów z motorcycle mana, na dźwięki formuły 1, ale wejście było srogie. Widać że zespół cały czas pełen mocy i werwy, a grają z pasją. Setlista miała niespodzianki. Nie było mi dane usłyszeć ukochanych the great white buffalo i lionhearta, ale Solid ball of rock wynagrodził wszystko
Motorcycle Man
Sacrifice
Power and the Glory
Solid Ball of Rock
Witchfinder General
And the Bands Played On
I've Got to Rock (To Stay Alive)
To Hell and Back Again
Strong Arm of the Law
Forever Free
Frozen Rainbow
Heavy Metal Thunder
Suzie Hold On
Demon Sweeney Todd
The Eagle Has Landed
747 (Strangers in the Night)
Crusader
Princess of the Night
Wheels of Steel
Denim and Leather
Wspominali Warszawę jako najgłośniejszą publikę na tej trasie, o ile Was w ryku nie pobilismy, to chyba gorzej nie było
Co do publiki - nie wiem jak to było w Polsce, ale przeważał przedział wiekowy 40 - 50 lat. Ze swoją 18stką na karku byłem chyba najmłodszy na koncercie. Nie byłem zaskoczony, żyjąc tu trochę wiem że o Irlandczykach można powiedzieć wszystko, ale nie to że są fanami metalu. Byli praktycznie sami starzy wyjadacze, którzy Saxon znają z czasów młodości.
Jednym słowem miazga totalna, z koncertu wyszedłem na wpół głuchy, głosu jeszcze nie odzyskałem. Obecność na ich koncertach obowiązkowa, trzeba korzystać póki grają
While you sleep in earthly delight,
Someone's flesh is rotting tonight
- Mr.Hankey
- -#Lord of the flies

Znam kilka osób, które podobnie jak Ty, widziały Saxon na żywo po raz pierwszy właśnie na tej trasie i odczucia wszyscy mają podobne - rewelacja. Mimo, że dwóch jegomości kompletnie nie przepadało za tym zespołem. Ale Saxon coś w sobie ma, że na żywo zamiata totalnie, nie widziałem wielu kapel dających koncerty na podobnym poziomie. Szkoda tylko, że panowie zdecydowanie boją się zrezygnować ze starych klasyków, kosztem mniej popularnych numerów, chociaż na tej trasie odkurzyli kilka perełek... A set w Wawie, mimo że u Was grali Frozen Rainbow, jednak był lepszy 
Trasa niestety została przerwana, bo Nigel trafił do szpitala z jakimś wylewem
((
"Nigel our friend and brother is in the hospital in the UK having tests to find a bleed on his brain. He is up and talking but he says he has a ball crushing headache. I will pass all your messages on to Gina, Nigel's wife and we all pray that Nige can pull through this! At the moment all shows have been re scheduled to 3/4/5/6/7 of February 2015" - Biff
"Nigel our friend and brother is in the hospital in the UK having tests to find a bleed on his brain. He is up and talking but he says he has a ball crushing headache. I will pass all your messages on to Gina, Nigel's wife and we all pray that Nige can pull through this! At the moment all shows have been re scheduled to 3/4/5/6/7 of February 2015" - Biff
Koncertowy rok 2026: Polish Metal Alliance, Turbo, Wishbone Ash, Małgorzata Ostrowska, Galahad/ Millenium, Turbo, Old Breakout, Smith/ Kotzen, Schenker, DiMeola, Helicon, Another Pink Floyd, Turbo, K. Cugowski, Clapton ...
-
RidingOntheWind
- -#Trooper

na dziś Top 5 u mnie to
1.Power and the Glory
2.Strong Arm of the Law
3.Unleash the Beast
4.Denim and Leather
5.Solid Ball of Rock
Fajnie się robi te topy Saxon bo dyskografia jest niesamowicie mocna i nie ma aż takich różnic jak u Judas Priest czy Deep Purple gdzie raczej to się tak nie zmienia. U Ironów czy Sabatów z kolei jest kilka arcy-genialnych płyt i one raczej też swojego miejsca nie tracą.
1.Power and the Glory
2.Strong Arm of the Law
3.Unleash the Beast
4.Denim and Leather
5.Solid Ball of Rock
Fajnie się robi te topy Saxon bo dyskografia jest niesamowicie mocna i nie ma aż takich różnic jak u Judas Priest czy Deep Purple gdzie raczej to się tak nie zmienia. U Ironów czy Sabatów z kolei jest kilka arcy-genialnych płyt i one raczej też swojego miejsca nie tracą.
- LukaSieka

Różnice są tak jak w przypadku Judas Priest akuratRidingOntheWind pisze:Fajnie się robi te topy Saxon bo dyskografia jest niesamowicie mocna i nie ma aż takich różnic jak u Judas Priest czy Deep Purple gdzie raczej to się tak nie zmienia.
Jest singiel z nowej płyty a tu taka cisza?
https://www.youtube.com/watch?v=2oLC0nOfWGc
Jest nieźle:)
https://www.youtube.com/watch?v=2oLC0nOfWGc
Jest nieźle:)