Iron Maiden Big Survivor 2013/2014

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących Iron Maiden i ich dokonań nagraniowych,koncertowych itd...

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

paulek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Re: Iron Maiden Big Survivor 2013/2014

Post autor: paulek »

Iron Maiden
Awatar użytkownika
Papuh
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Papuh »

Virtual XI
Deleted User 5147

Post autor: Deleted User 5147 »

Debiut
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

iron maiden
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: voivod' »

LukaSieka pisze:.....jasne, lepiej jakby pierwsza i druga płytę nagrali jeszcze raz z Dickinsonem wtedy by na pewno by do muzyki pasowało.
a zebys wiedzial ze wielu wlasnie tego najbardziej by chcialo :lol:
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

voivod' pisze:
LukaSieka pisze:.....jasne, lepiej jakby pierwsza i druga płytę nagrali jeszcze raz z Dickinsonem wtedy by na pewno by do muzyki pasowało.
paranoja... do czego ta muzyka i w ogóle ten świat zmierza....
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
diego
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: diego »

Killers
Awatar użytkownika
likipiki
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: likipiki »

Czasy się zmieniają. U zarania tego forum dwie pierwsze płyty IM były uznawane za jedne z najlepszych wokalnie. Z pazurem i energią.
And it's a dirty job but someone's gotta do it...
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

LukaSieka pisze:voivod' napisał/a:
LukaSieka napisał/a:
.....jasne, lepiej jakby pierwsza i druga płytę nagrali jeszcze raz z Dickinsonem wtedy by na pewno by do muzyki pasowało.

paranoja... do czego ta muzyka i w ogóle ten świat zmierza....
Ja na przykład nie miałbym nic przeciwko temu gdyby za zmianą wokalu szło poprawienie brzmienia i niektórych solówek. Nie widzę w tym nic dziwnego ani złego ;) Chociaż oczywiście nowy album jest dużo ważniejszy niż takie pierdoły.
Awatar użytkownika
LukaSieka

Dejavu pisze:Ja na przykład nie miałbym nic przeciwko temu gdyby za zmianą wokalu szło poprawienie brzmienia i niektórych solówek. Nie widzę w tym nic dziwnego ani złego ;)
To to już na prawdę trąci profanacją :sad:

Dziwne to i smutne zarazem, bo u niemal każdego starszego fana heavy metalu, fana Iron Maiden takie pozycje jak "Iron Maiden" czy "Killers" uchodzą za kultowe i stoją bardzo wysoko w dyskografii. Niejednokrotnie wyżej niż płyty z Dickinsonem. Dzisiejsi fanowie zaś, nie przepadają, bo brzmienie archaiczne na płycie, za mało przebojów, wokal nie taki, przejście na perkusji nie do przyjęcia itd. Dziwne co nie? Szkoda, ale widać, że czasy i ludzie w tych czasach bardzo się zmieniają.

Teraz, żeby fanów ciężkich brzmień zadowolić to trzeba nagrać coś w tylu Dream Theater, Luxtorpeda albo Sonata Arctica, a najlepiej wymieszać wszystko razem... Tyle, że koło metalu, rock 'n' rolla to to nawet nie leżało.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Odpada album Virtual XI

Obrazek

Iron Maiden (1980)
Killers (1981)
The Number of the Beast (1982)
Piece of Mind (1983)
Powerslave (1984)
Somewhere in Time (1986)
Seventh Son of a Seventh Son (1988)
No Prayer for the Dying (1990)
Fear of the Dark (1992)
The X Factor (1995)
Brave New World (2000)
Dance of Death (2003)
A Matter of Life and Death (2006)

Głos na A Matter of Life and Death, denerwuje mnie barwa Dickinsona na tym albumie.
Awatar użytkownika
LukaSieka

Invader pisze:Głos na A Matter of Life and Death, denerwuje mnie barwa Dickinsona na tym albumie.
Mnie też :)
Dlatego głos na A Matter Of Life And Death
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

LukaSieka pisze:to trzeba nagrać coś w tylu Dream Theater
Zespół z prawie 30 letnią historią, bardzo proszę nie ubliżać im wymieniając obok nich pozostałe dwa. :B

Jestem zarówno starym fanem IM jak i DT, i nie przeszkadza mi to zupełnie. I tak jak wyżej pisałeś zarówno jedynka i Killers to absolutny Kvlt, pozdrawiam serdecznie :twisted: ;-)
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

A Matter of Life and Death

Powinno odpaść jako pierwsze...
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

LukaSieka pisze:
To to już na prawdę trąci profanacją :sad:
Myślę, że trochę dogmatycznie do tego podchodzisz. Albo coś się komuś podoba, albo nie, po prostu :)
LukaSieka pisze:Dziwne to i smutne zarazem, bo u niemal każdego starszego fana heavy metalu, fana Iron Maiden takie pozycje jak "Iron Maiden" czy "Killers" uchodzą za kultowe i stoją bardzo wysoko w dyskografii
A dla mnie nie, są na pierwszych dwóch albumach świetne utwory, np. Phantom czy Prowler, ale ogólnie uważam te płyty za lekko niedopracowane, a ich kult jest spowodowany sprawami nie tylko muzycznymi, większość osób po prostu ma sentyment do tych najstarszych płyt. Dla mnie z kolei nie ma najmniejszego znaczenia "kultowość" płyt. Albo muzyka z danego albumu do mnie trafia, albo nie.
LukaSieka pisze:Dzisiejsi fanowie zaś, nie przepadają, bo brzmienie archaiczne na płycie, za mało przebojów, wokal nie taki, przejście na perkusji nie do przyjęcia itd.
Ale to chyba normalne, że jednym coś się bardziej podoba a innym mniej? ;) W tym co piszesz teraz i kiedyś wcześniej widzę, że dzielisz muzykę na "starą" i "nową". Ja mam zupełnie inaczej, bo dla mnie jest tylko i wyłącznie albo zła albo dobra.
Co do brzmienia, to nie przeszkadza mi jego archaiczność, bo bardzo lubię na przykład to stare, archaiczne brzmienie na pierwszych płytach Eloy czy Genesis które jest dalece bardziej archaiczne niż na pierwszych dwóch płytach Maiden, po prostu Killers i Iron Maiden to brzmienie zupełnie do mnie nie trafia, szczególnie na debiucie, umówimy się, może to brzmienie dla kogoś mieć swój urok, ale nie jest to najwyższa klasa.

To co pisałeś o przebojowości - w moim przypadku raczej nie. To tutaj na forum większość narzeka, że nowe płyty są zbyt mało "przebojowe", a ja wręcz przeciwnie, więc przebojowość mnie mało interesuje. Szczególnie taka przebojowość na siłę.

Przejścia na perkusji? Akurat do perkusji mam najmniej zastrzeżeń, Clive Burr to był świetny perkusista. Ale już na przykład solówki w niektórych numerach mogłoby być lepsze. I kompozycje ciekawsze. Niemniej jednak a) te dwa zarzuty nie dotyczą wszystkich numerach na tych albumach b) jeśli ktoś jest szczególnie fanem czystego heavy metalu to pewnie Iron Maiden i Killers będzie uważał za najlepsze płyty. Ja nie jestem i tyle ;) Natomiast nie jestem też fanem jakiegoś nu metalu czy nu rocka, a mam wrażenie że taki podział zastosowałeś - ci fani staroszkolnego heavy metalu i hard rocka i młodzież wychowana na jakimś Slipknocie. Jeśli tak, to jest to moim zdaniem całkowicie błędny podział, ja się na żadnym numetalu nie wychowałem ;)

A, no i Luxtorpeda i Stonata Arctica w jednym rzędzie z Dream Theater? Bez przesady :D

Głos na debiut.
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Niech będzie debiut.
Awatar użytkownika
diego
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: diego »

Killers
paulek
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: paulek »

Iron Maiden
Ja wiem - odnoszac sie do wcześniejszej dyskusji - ze jest to płyta kultowa i wcale tego nie kwestionuję. Jednakże z tego co napisał autor tego survivaru mamy oceniać poziom wokalu na płycie a nie poziom muzyczny płyty, wartość artystyczną, historyczną, kultową - Bóg jeden wiek jaką jeszcze inną, może pomnikową ;-)
Bez urazu dla kogokolwiek...
ale ja to już mocno stary jestem, Maidenów ponad 25 lat słucham zatem tak jakoś mi się to widzi.....
Awatar użytkownika
voivod'
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: voivod' »

LukaSieka pisze:To to już na prawdę trąci profanacją

Dziwne to i smutne zarazem, bo u niemal każdego starszego fana heavy metalu, fana Iron Maiden takie pozycje jak "Iron Maiden" czy "Killers" uchodzą za kultowe i stoją bardzo wysoko w dyskografii. Niejednokrotnie wyżej niż płyty z Dickinsonem. Dzisiejsi fanowie zaś, nie przepadają, bo brzmienie archaiczne na płycie, za mało przebojów, wokal nie taki, przejście na perkusji nie do przyjęcia itd. Dziwne co nie? Szkoda, ale widać, że czasy i ludzie w tych czasach bardzo się zmieniają.

Teraz, żeby fanów ciężkich brzmień zadowolić to trzeba nagrać coś w tylu Dream Theater, Luxtorpeda albo Sonata Arctica, a najlepiej wymieszać wszystko razem... Tyle, że koło metalu, rock 'n' rolla to to nawet nie leżało.
ja bym powiedział, że wielu współczesnych słuchaczy metalu chyba po prostu nie za bardzo lubi metal i zamiast roz****olu szuka w nim techniki, wyrafinowania i całego tego powierzchownego "artyzmu" trawiącego gatunek od lat, bo jeśli chodzi o brzmienie to Killers jest dużo ciekawsze i bardziej agresywne niż wszystkie albumy IM nagrane po FOTD i to jest różnica klasy co najmniej. Jeśli ktoś tego nie słyszy to można tylko załamać ręce, bo to tak jakby dyskutować z kimś kto twierdzi że ziemia jest płaska :lol:
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

iron maiden
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
ODPOWIEDZ