Iron Maiden Big Survivor 2013/2014

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących Iron Maiden i ich dokonań nagraniowych,koncertowych itd...

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer

Re: Iron Maiden Big Survivor 2013/2014

Post autor: LukaSieka »

dependo pisze:[Pod względem formy "Killers" jest krokiem wstecz w porównaniu do debiutu (ale takie z pewnością było założenie - to nie jest zarzut) i jest bardziej "szczeniacki", jak to mało finezyjnie wyraziłem. Bardziej rock'n'rollowy, rubaszny, a przy tym rzecz jasna prostszy.
Killers prostszy i szczeniacki w porównaniu z pierwszym lp :?: :D :D :D :D :D

Ja nie wiem, ale dotychczas z osobami z którymi rozmawiałem (w tym ludzie na tym forum również) twierdzą, że "Killers" względem jedynki jest o wiele bardziej dopracowany, ma lepsze, dojrzalsze brzmienie i jest o wiele bardziej techniczny. Z resztą nawet nie chodzi o to kto co mówi.... Ja odkąd usłyszałem "Killers" słyszałem te różnice za pierwszym razem, a różnica jest spora - jak dzień do nocy.
Ostatnio zmieniony czw sty 15, 2015 4:46 pm przez LukaSieka, łącznie zmieniany 4 razy.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Sorry za offtop ale... skoro killers dla ciebie slaby to jak oceniasz plyty angielskich kapel heavy metalowych z tamtego okresu, tj. 1980-1985 ?? jakiś Angel Witch, Tytan, Tysondog, WarFare, Tygers of Pan Tang?
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

widman pisze:Sorry za offtop
Tu akurat offtop jest bardzo pożądany,właśnie też po to jest ten surviovor, żeby jakieś dyskusje miały miejsce. :B
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

SiT
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

SiT
dependo pisze:Phantom... jest na pierwszej płycie, a tu mówimy o "Killers". Pod względem formy "Killers" jest krokiem wstecz w porównaniu do debiutu (ale takie z pewnością było założenie - to nie jest zarzut) i jest bardziej "szczeniacki", jak to mało finezyjnie wyraziłem. Bardziej rock'n'rollowy, rubaszny, a przy tym rzecz jasna prostszy. I na tym tle oceniam perkusję.
Co do finezji - dlaczego nie mam jej oczekiwać od IM? Oczekuję, wymagam i dostaję. Jak na możliwości muzyki rockowej, Maiden spisuje sie w tej materii bardzo dobrze (na mój gust oczywiście). W różnym zakresie na różnych płytach. Gdyby finezji nie było, nie słuchałbym Dziewicy (bo np. punk mnie nie interesuje). Na "Killers" zbyt wiele finezji nie ma, bo koncepcja była inna.
Dokładnie. Z wyjątkiem może oceny samej perkusji, jakoś po prostu Clive'a lubię :) Ale odnośnie kompozycji, oczekiwania czegoś więcej niż prosty rock'n'roll i tego, że Killers jest w sumie krokiem wstecz - uważam dokładnie tak samo.
Gdybym oczekiwał zwyczajnego, prostego rock'n'rolla, włączyłbym inny zespół.
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Killers
Deleted User 6661

Post autor: Deleted User 6661 »

widman pisze:Sorry za offtop ale... skoro killers dla ciebie slaby to jak oceniasz plyty angielskich kapel heavy metalowych z tamtego okresu, tj. 1980-1985 ?? jakiś Angel Witch, Tytan, Tysondog, WarFare, Tygers of Pan Tang?
Dla mnie to są popierdółki. Nie jestem w stanie się do tego odnieść, bo nie lubię takiej muzyki. Może Angel Witch zasługuje na jakąś tam uwagę... ale to nie dla mnie. Taki Tytan to wręcz ohyda. Dwa ostatnie słyszałem zresztą tylko piąte przez dziesiąte.. Nijak to się ma to wszystko do "Killers". Przecież nie napisałem, że nie lubię "Killers".
LukaSieka pisze:Killers prostszy i szczeniacki w porównaniu z pierwszym lp :?: :D :D :D :D :D
Właśnie tak. I cóż z tego, że ma lepsze brzmienie - to może kwestia kasy włożonej w nagranie. Nie o to mi chodzi. Są tam jakieś utwory w swojej złożoności ocierające się o Phantom... albo Transylvanię? Cóż to znaczy, że "Killers" jest bardziej dopracowany od jedynki? Bo brzmienie lepsze i aranżacje bardziej przejrzyste? Są bardziej przejrzyste, bo prostsze - ot, i całe dopracowanie. Oprócz wałka tytułowego raczej wszystko jest tam dosyć proste. Co nie znaczy, że złe - muszę to powtarzać, bo już piszecie, że nie lubię "Killers".
Deleted User 2259

Tuż za podium znalazł się Somewhere In Time.

Obrazek

Killers (1981)
The Number of the Beast (1982)
Piece of Mind (1983)

Number
Deleted User 6661

Killers
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Killers ponownie.
Awatar użytkownika
LukaSieka

dependo pisze:
LukaSieka pisze:Killers prostszy i szczeniacki w porównaniu z pierwszym lp :?: :D :D :D :D :D
Właśnie tak. I cóż z tego, że ma lepsze brzmienie - to może kwestia kasy włożonej w nagranie. Nie o to mi chodzi. Są tam jakieś utwory w swojej złożoności ocierające się o Phantom... albo Transylvanię? Cóż to znaczy, że "Killers" jest bardziej dopracowany od jedynki? Bo brzmienie lepsze i aranżacje bardziej przejrzyste? Są bardziej przejrzyste, bo prostsze - ot, i całe dopracowanie. Oprócz wałka tytułowego raczej wszystko jest tam dosyć proste.
Na pewno nie prostsze niż "Running Free", "Charlotte The Harlot", "Iron Maiden', "Prowler".....
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Deleted User 6661

Wg mnie jedynie Running Free się zgadza, pozostałe mają fajne niuanse, przejścia, zmiany tempa, elementy zaskoczenia, o których teraz już nie pamiętamy, bo wszystko znamy na pamięć (tak jakoś dziwnie to brzmi, ale to najprawdziwsza prawda). Na "Killers" jest tego mniej.
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Głos na The Number of The Beast.
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

dependo pisze:Wg mnie jedynie Running Free się zgadza, pozostałe mają fajne niuanse, przejścia, zmiany tempa, elementy zaskoczenia, o których teraz już nie pamiętamy, bo wszystko znamy na pamięć (tak jakoś dziwnie to brzmi, ale to najprawdziwsza prawda). Na "Killers" jest tego mniej.
To już mówię - "Ides of March" już na otwarcie zgrabny kawałek, intro w zasadzie, gdzie Clive i Harris zaczynają szaleć. Zaraz po nim prostszy "Wrathchild" ale potem masz szybki z połamańcami sekcji "Murders in the Rue Morgue", dalej heavy metalowy "Another Life". Dalej są dwa majstersztyki albumu - "Genghis Khan" (solówki i klimat) i tytułowy... No świetny "Prodigal Son", naprawdę solidna porcja muzyki, bądź co bądź innej niż heavy metal... No i końcówka mój ulubiony "Purgatory" i "Drifter".
Samo brzmienie to krok do przodu - zatrudniony Martin Birch (m.in. Deep Purple) to wielka zmiana do Willa Malone. Album brzmi lepiej, to słychać od razu....
Mam do Ciebie pytanie - jakie 5 płyt i 5 kapel jest dla ciebie konkretem w heavy metalu?
Awatar użytkownika
diego
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: diego »

Piece of Mind
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

Piece Of Mind
Awatar użytkownika
LukaSieka

Piece Of Mind
Hospes
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Hospes »

Killers
"Still my heart calculate and pray"
Deleted User 2259

Dogrywka między Killers vs Piece of Mind.

Niech będzie Killers.
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: AncientMariner »

bez porównania PIECE OF MIND
ODPOWIEDZ