28/10/2015 - Dave Matthews Band - Gdańsk
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: 28/10/2015 - Dave Matthews Band - Gdańsk
Wątpię, żeby taki Norweg zwracał uwagę na to, że w Berlinie jest taniej o 140zł, skoro tam to jakieś 2 godziny pracy przy stawce minimalnej (więc umówmy się, że przeciętny Norweg na tę różnicę pracuje znacznie krócej). A skoro może przylecieć nad morze, pozwiedzać piękny Gdańsk, zjeść i przenocować pewnie taniej niż w Berlinie, to nie wydaje mi się, żeby liczył każdą koronę
Ale to tylko moje wrażenie 
-
Deleted User 4876
Może i masz rację, z drugiej strony jak szukałem kiedyś jedynki we Wrocławiu to mi się pojawiały oferty za 100-140 zł..a jak potrzebowałem jedynki w Paryżu to znalazłem za 20 euro. Skandynawów znam zresztą słabo, może to narzekanie, o które jestem oskarżany wynika z faktu, ze trochę czasu spędziło się w DE i prawdziwy Szkop to ma szacunek do pieniądza.... W każdym razie ten koncert to naprawdę muzycznie fajna sprawa...i jeśli mieszkaniec Szczecina, Poznania mógłby mieć wątpliwości to co dopiero ktoś z południa PL. A jakby ktoś chciał z żoną i dzicmi.. to wg. osoby która na mnie naskoczyła lepiej wydać 4x390PLN niż 4x250 - no ale jak ktoś się z kasą nie liczy albo ma bogatych rodziców, to kto bogatemu zabroni 
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Nie tylko Twoje. Taka jest smutna dla nas, a wesoła dla nich prawda. Sporo Skandynawów będzie na tym koncercie z ww. powodów plus z takiego, że do Trójmiasta mogą naprawdę tanio przylecieć różnymi liniami (nie tylko oni zresztą).Benson pisze:Wątpię, żeby taki Norweg zwracał uwagę na to, że w Berlinie jest taniej o 140zł, skoro tam to jakieś 2 godziny pracy przy stawce minimalnej (więc umówmy się, że przeciętny Norweg na tę różnicę pracuje znacznie krócej). A skoro może przylecieć nad morze, pozwiedzać piękny Gdańsk, zjeść i przenocować pewnie taniej niż w Berlinie, to nie wydaje mi się, żeby liczył każdą koronęAle to tylko moje wrażenie
-
Deleted User 4876
ale skoro nie liczą się z kasą to mogą troszeczkę drożej dotrzeć do Berlina?? Ta wypowiedź jest sprzeczna - stać ich na droższy bilet a będą oszczędzać na lotach?? W lini prostej z Oslo do Gdańska 760 km, do Berlina 835 km - nie chcę mi sprawdzać jaka to kolosalna różnica w długości lotu jest. No i skoro taki ten Norweg bogaty to przecież nie poleci Wizzairem z lotniska oddalonego od centrum Oslo o ponad 100 km, tylko wybierze droższą linie. Zresztą wycofuję się z dalszej polemiki.. bo mam swoje argumenty, wydaję mi się, że dośc mocne. Szanuję stanowisko oponentów, ale nie mam obowiązku się z nim zgadzać.
To nie atak, tylko prośba. Nie potrzebuję wrzucać na luz, to chyba Ty się trochę spiąłeś. I tak, masz prawo się wypowiedzieć, ja tylko pozwoliłem sobie stwierdzić, że trochę już nudzisz ze swoim płaczem na polskie ceny. Ale chyba tylko mi to przeszkadza, bo pozostałe posty po Tobie to kolejna lawina rozliczeń i kalkulacji.thorgal_30 pisze:Wrzuć na luz, ataki ad personam na tym forum - hm rzadkość. W ubiegłym roku byłem na 29 gigach w 6 krajach Ue..wiem, że w porównaniu do niektórych to wynik marnyale mam prawo się wypowiedzieć - do tego służy forum... Ja wiem, ze w naszej Ojczyżnie jest wielu bogatych snobów i wisi im ile dadzą za koncert, ja ze względu na ilość gigów muszę kombinować
Zawsze możesz dodać mnie do nickó ignorowanych...a teraz pytanie: Co powinien wybrać osobnik ze Szczecina na przykład - koncert w Berlinie za 250 zł czy w Gdańsku za 390 zł?? Co powinien wybrać Skandynaw - Gdańsk czy Berlin?
Ok nie trudź się z odpowiedzią, bo wiem, że to pytanie jest zbyt skomlikowane
A może po prostu pracujesz w MJM Prestige?
-
Deleted User 4876
Nie, nie trzeba - zawsze można napisać list pochwalny do MJM Prestige że robi Motorhead w Warszawie za 290 zł kiedy w Berlinie kosztuje 200 zl, można im również narysowac dyplom za to że ceny na DMB mamy najwyższe w Europie
Ewentualnie kwiaty...no coś w ten deseń... szanujmy polskich Organizatorów Koncertów - wszak chcą dla Nas jak najlepiej 
i w końcu widzę dobre podejście 
-
Deleted User 4876
choćby podejście MetalMindu do koncertu Dream Theater w ramach tego ichniego festiwalu.... potrafiądać normalną cenę - potrafią.... a na takich Queen a raczej pół-Queen tickety w Wiedniu, Berlinie...znowu tańsze niż w Krakowie.... jeśli nie będziemy o tym rozmawiać to bedzie milczące przyzwolenie...im więcej świadomych "koncertomaniaków" tym lepiej - przynajmniej ja tak uważam...
Mój ulubiony przykład to Paul McCartney w Warszawie pod sceną za 1100zł, a w Wiedniu za 100 kilka euro [']
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

Akurat to słaby przykład, bo na Maccę można było kupić wejściówki za 125 zł - co prawda na dalsze sektory, ale ze względu na słabszą sprzedaż bilety te zostały "upgrade'owane" na płytę - do kategorii cenowych za jakieś 600-700 zł.Benson pisze:Mój ulubiony przykład to Paul McCartney w Warszawie pod sceną za 1100zł, a w Wiedniu za 100 kilka euro [']
Ale mi chodziło o bilety pod samą scenę. Na DMB też można kupić bilety w cenie Berlina 
-
Deleted User 4876
Poza tym liczyć na upgrade kiedy się chce być blisko artysty to jak w totolotka 
Prawda jest taka, że ceny biletów powinny być dostosowane do możliwosci nabywczych społeczeństwa - całego, nie tylko miast pokroju Warszawy, gdzie pensja miesięczna jest prawdopodobnie najwyższa w kraju(...)
Dla przeciętnego Polaka 200 PLN na bilet koncertowy to dużo forsy, serio!
Dla przeciętnego Polaka 200 PLN na bilet koncertowy to dużo forsy, serio!
Piękna idea, ale jak miałoby to wyglądać? Zespoły miałyby mieć 3 razy mniejszą stawkę za koncert w Polsce, bo 3 razy mniej zarabiamy?
Patrząc na to, co się dzieje, byłbym zadowolony, gdybyśmy płacili tyle samo, co na zachodzie, bo coraz częściej jednak płacimy więcej. Jest chyba w Polsce target, może nie aż tak duży, ale jednak zamożny, który może sobie pozwolić a reszta wypychana jest na margines.
Patrząc na to, co się dzieje, byłbym zadowolony, gdybyśmy płacili tyle samo, co na zachodzie, bo coraz częściej jednak płacimy więcej. Jest chyba w Polsce target, może nie aż tak duży, ale jednak zamożny, który może sobie pozwolić a reszta wypychana jest na margines.
Nie rozumiem? Czesi płacą co najmniej połowę tego co u nas za większe koncerty. W przełożeniu na złotówki oczywiście. Wykonawcy na czeskich koncertach dostają mniejsze honorarium? Nie sądzę... Polscy organizatorzy zaczęli brać przykład z Live Nation jak obczaili że ludzie i tak kupią bilety (Metal Mind - Queen, Deep Purple, MJM - DMB, Motörhead, Manowar... itd) i po prostu więcej biorą dla siebie.masarenka pisze:Piękna idea, ale jak miałoby to wyglądać? Zespoły miałyby mieć 3 razy mniejszą stawkę za koncert w Polsce, bo 3 razy mniej zarabiamy?
Tego czy mniejsze honoraria biorą artyści, ich management czy organizatorzy, to zapewne zależy od wielu czynników. Szół biznes to po prostu biznes. Sprzedając swój produkt na różne kraje, oczywistym jest, że badasz ich rynek i korygujesz ostateczną cenę po takiej analizie. Dlatego nie można wykluczyć, że Metalika czy inny Dave Mathews bierze inną kwotę za koncert w Hiszpanii, inną w UK a inną w Polsce. Pazerność organizatorów to inna rzecz, ale proszę, jakoś ostatnio dużo koncertów jest wyprzedanych, nawet tych kosmicznie drogich. Jak pisze Masarenka, najwidoczniej jest pewna mała grupa odbiorców, którzy z różnych powodów są gotowi zapłacić dużą cenę za bilet. Może chodzą na tak koncert raz na kilka lat i mają co opowiadać znajomym z korpo, jedząc sushi 
To idealne imprezy dla lemingów.