The Book Of Souls - zapowiedź nowej płyty

Wszystko na temat nowej płyty

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Hospes
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Re: The Book Of Souls

Post autor: Hospes »

Sądzę tak jak większość, że grania w stylu lat 80-tych już raczej nie będzie. Z biegiem czasu zespół trochę się zmieniał muzycznie, co nie jest przecież czymś nienormalnym. Być może też wpływ na te zmiany miały „przetasowania” w składzie grupy. Wraz z „Brave new world” można umownie powiedzieć skład powrócił do tego stanu, który był wcześniej, a także ustabilizował się. Album z 2000 roku został znakomicie przyjęty, a przecież to już było inne granie niż z płyt wcześniejszych tak wysoko ocenianych (generalnie po „Seventh son…”), jak również tych z „ery Bayley’a”. I co mamy od 2000 roku? Okres tzw. progresywny jak to niektórzy uważają, sporo utworów długich. Albumy z ostatnich kilkunastu lat mają i wielbicieli, i zdecydowanych krytyków. Ja przyjąłem ten nowy styl i generalnie uważam owe wydawnictwa za przynajmniej dobre. Mógłbym nawet powiedzieć, że Iron Maiden epikami stoi :-). Takie wydłużone kawałki jak np. „The nomad”, „Dance of death”, „Paschendale”, „For the greater…”, „The legacy”, „The talisman” czy “Isle of Avalon” to naprawdę bardzo dobre nagrania, dużo się w nich dzieje.
Co do „The book of souls” to spodziewam się najbardziej muzyki na poziomie i w stylu tych kilku ostatnich albumów. A tak po prostu to chciałbym, aby były na nowym wydawnictwie: ciężkie gitary i mocna, dosadna, wyrazista perkusja połączone w ładne, ciekawe melodie, refreny zagrane i zaśpiewane z polotem (łatwo wgryzające się w mózg ;-)), dynamika utworów, wyrafinowane i różnorodne (w tym melodyjne rzecz jasna) partie gitarowe i solo, w dłuższych nagraniach charakterystyczne wyciszenia i inne interesujące wstawki, zmiany tempa, ładne intra, nie zaszkodzi nawet troszkę tzw. patosu, ale tylko jako taki mały dodatek.
Może trochę tego wszystkiego będzie? :-) Ponadto cały czas się zastanawiam, co zespół wciągnął w kawałek 18-minutowy… Jakiś szczególnie długi wstęp? Oby nie monotonny. Utwór złożony jakby z kilku części, nieco różniących się pod względem brzmienia gitar? A może wyraźnie wydzielone: dłuższa część instrumentalna (rzecz jasna bardzo urozmaicona) oraz trochę krótsza z partiami wokalnymi?
Oby 16-ty studyjny album okazał się naprawdę udany. Liczę bardzo na to.
"Still my heart calculate and pray"
Awatar użytkownika
chorvzy
-#Charlotte
-#Charlotte

Post autor: chorvzy »

Obrazek
Oficjalna stronka IM na fejsie chyba tym obrazkiem pragnie zdementować tę nieoficjalną informację o singlu, a tak przynajmniej ja to rozumiem :D
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

RALF pisze:Ubiegłeś mnie! No... to fajnie, czuję podskórnie, że to będzie kawałek na poziomie!

Jeżeli zespół utrzyma zwyczaje z poprzednich albumów, to raczej można się spodziewać, że będzie to najsłabszy utwór na płycie (patrz: El Dorado, Wildest Dreams i inne shity, które dziwnym trafem promowały albumy jako single). Obym się mylił, ale po singlu akurat nie spodziewam się niczego fantastycznego.
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: brezdi »

Niekoniecznie, co do Wildest Dreams zgoda, ale El Dorado nie jest najsłabsze na TFF (lepsze niż Coming Home, The Alchemist, Mother Of Mercy które też mogły iść na singiel). Z A Matter Of Life And Death też poszedł całkiem przyzwoity Benzjamin, więc może to nie do końca jest regułą.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

brezdi pisze:ale El Dorado nie jest najsłabsze na TFF
Dla mnie jest... razem z openerem.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

gumbyy pisze:
Przy tak różnorodnej stylistyce, wielokierunkowości komponowania, długiej karierze, tylu wzlotach i upadkach nie dziwię się, że na forum jest tyle wątków i tyle odmiennych opinii :)
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

MaidenFan pisze:http://www.ironmaiden.com/thebookofsouls/

Można już zamawiać ;)
I jest dylemat, którą wersję brać..
Deleted User 4783

Post autor: Deleted User 4783 »

a co powiecie o Edku - Wikingu i Skandynawii w tle na głównej IM? Wskazówka co do początku trasy?

Świetnie wygląda to wydanie De Luxe, ale pewnie tylko przez neta ze strony głównej, w sklepach raczej nie będzie dostępne...
Ostatnio zmieniony wt cze 23, 2015 6:04 pm przez Deleted User 4783, łącznie zmieniany 1 raz.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

No od Skandynawii na początek roku? Raczej nie...
Deleted User 4783

Post autor: Deleted User 4783 »

"raczej" :D pamiętasz spekulacje przez poznaniem? Też nikt się nie spodziewał gigu po 2 halówkach ;) może to jest jakaś wskazówka, że dadzą kilka koncertów na rozgrzanie po Europie...
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Pożyjemy, zobaczymy.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Ten Edek ze Skandynawii to chyba z tshirta z TRASY TFF u nich wlasnie. Na szybko go.strzelili bo sie wqrw... na plotki o.singlu ;-)
Wszystkie.wersje.na.pewno dostaniesz chocby w Media Markt czy na.Allegro :-)

Swoja.droga ciekawe czy 1szego koncertu w 2016 na rozgrzewke przed Azja/Australia/Ameryka nie zagraja gdzies jak zawsze na Starym Kontynencie :-)
Awatar użytkownika
Widmoo
-#Invader
-#Invader

Post autor: Widmoo »

Tak z ciekawości, czy ktoś z Was zamierza kupić wydanie deluxe w pre-orderze przez Amazon?
To ride the storm to an empire of the clouds...
Zygmunt
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Zygmunt »

Tak wogóle to media trochę przekłamują pewne informacje dotyczace IM. Wszędzie piszą, że ostatni raz kiedy Dickinson sam napisał kawałek dla IM to Powerslave, a przecież był jeszcze BYDTTS. To samo jeśli chodzi o duet Dickinson/Smith, że też niby po raz pierwszy od czasów 2MTM, a jeszcze razem stworzyli Moonchild, a nawet Hooks In You :shock:
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Akurat BYDTTS był utworem skomponowanym z myślą o solowej płycie Brucea, tylko po namowie zespołu znalazł się na NPFTD.
Awatar użytkownika
Slaug
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Slaug »

Dokładnie, dlatego też w wersji Brucowej brzmi dużo lepiej :)
Awatar użytkownika
DeJMIeN Wielki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: DeJMIeN Wielki »

gumbyy pisze:
gumbyy pisze:
+1
Przy czym opener byłby do uratowania gdyby nie intro

Echh, dłużył się będzie ten czas do września. Muszę przyznać, że nie jestem specjalnie zaskoczony dwukrążkowym albumem, gdyż kierunek obrany przez zespół na poprzednich dwóch albumach podobnie jak i coraz dłuższe owe płyty mogły dać sporo do myślenia w tej kwestii. Aczkolwiek nie spodziewałem się na pewno, że RotAM po 31 latach doczeka się emerytury w kategorii najdłuższego utworu. Mam tylko nadzieję, że z Empire nie będzie podobnego zabiegu co przy Satellite 15 wspomnianym wyżej, bo pamiętam wciąż jak 5 lat temu ujawniono tracklistę i długość każdego z utworów to wtedy sobie pomyślałem "ooo w końcu będzie otwarcie na miarę The X Factor", a finalnie okazało się to zwykłą pioseneczką w sam raz na singiel, a 2/3 kompozycji stanowiło monotonne intro ( choć sam początek koncertu na Bemowie wspominam zajebiście :) ). Cieszę się niezmiernie, że jest też tasiemiec autorstwa Jaśka i Stefka, to mam nadzieję, że tytułowiec będzie co najmniej Talismanem 2! Trochę może tylko za dużo zapożyczeń tytułowych z solowych wydawnictw pewnych dwóch wokalistów ;) Okładka u mnie także zdecydowanie na +, po prostu logo, Ed i czarne tło ( w sam raz na koszulkę :D ), dzięki czemu Edzio w końcu wyeksponowany jak należy. Dobra odmiana po misz maszu z DoD czy poligonie z mArMOLADA. Okładka TFF nawet mi się podobała, chociaż Ed tam jak dla mnie troszkę za bardzo futurystyczny w porównaniu do najklasyczniejszych okładek.
No i znowu trafili w 10 z miesiacem premiery ( we wrześniu imieninki :D )
Awatar użytkownika
DeJMIeN Wielki
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: DeJMIeN Wielki »

Zgodnie z przewidywaniami na 1 singiel idzie Speed of Light. Premiera 14.08!

Źródło: Warner Music Norway
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

DeJMIeN Wielki pisze:Zgodnie z przewidywaniami na 1 singiel idzie Speed of Light. Premiera 14.08!
A oficjalna na to: "accept no imitations" ;)
www.MetalSide.pl
ODPOWIEDZ