The Book Of Souls - zapowiedź nowej płyty
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: The Book Of Souls
Pojawił się wątek albumu Final frontier w kontekście domysłów przy okazji nowego wydawnictwa, to też coś dorzucę.
Jak dla mnie Final frontier to dobry album, ale nie jest w ścisłej czołówce w moim rankingu całego dorobku. Jednak kilka utworów bardzo mi się podoba, jak Isle of Avalon (dobre partie gitarowe i wokalne, niezłe melodie a szczególnie ten charakterystyczny klimat), The talisman (gdzie po cichym spokojnym początku nagle pojawia się ściana dźwięku – mocnych gitar i perkusji – piękna sprawa, ponadto bardzo ciekawy refren) czy też utwór zamykający płytę (sporo się tam dzieje: ładny wstęp, dobre rozwinięcie i potem kilka różnych chwytliwych melodii różnie zagranych – ogólnie niezły łomot; plus do tego trochę „środków artystycznych” (klamra spinająca, oddźwięk wiatru – dla wzbogacenia nagrania)). Polubiłem też The alchemist, chociaż mógłby być nieco bardziej skomplikowany muzycznie a przede wszystkim powinien mieć cięższe gitary. Reszta utworów też niczego sobie, bo Starblind z charakterystycznym połamanym stylem oraz pięknym refrenem, bo Mother of mercy z zaskakującym dla mnie ogólnie brzmieniem i stylem (ma coś ten utwór charakterystycznego w sobie), bo The man who would be king z pięknym intro i ciekawymi partiami gitarowymi w środku (chociaż ma też trochę fragmentów monotonnych).
I nie chciałbym, aby The book of souls był zbliżony akurat do Final frontier, no chyba że do tych najciekawszych momentów z albumu z 2010 roku. Myślę, że nowy materiał to bardziej będzie miks tego, co mieliśmy od zespołu od roku 2000. Ale czy na pewno? Ilość i długość utworów może to sugerować, ale to nie jest chyba wystarczająca podstawa do tego, by to przesądzać.
Jak dla mnie Final frontier to dobry album, ale nie jest w ścisłej czołówce w moim rankingu całego dorobku. Jednak kilka utworów bardzo mi się podoba, jak Isle of Avalon (dobre partie gitarowe i wokalne, niezłe melodie a szczególnie ten charakterystyczny klimat), The talisman (gdzie po cichym spokojnym początku nagle pojawia się ściana dźwięku – mocnych gitar i perkusji – piękna sprawa, ponadto bardzo ciekawy refren) czy też utwór zamykający płytę (sporo się tam dzieje: ładny wstęp, dobre rozwinięcie i potem kilka różnych chwytliwych melodii różnie zagranych – ogólnie niezły łomot; plus do tego trochę „środków artystycznych” (klamra spinająca, oddźwięk wiatru – dla wzbogacenia nagrania)). Polubiłem też The alchemist, chociaż mógłby być nieco bardziej skomplikowany muzycznie a przede wszystkim powinien mieć cięższe gitary. Reszta utworów też niczego sobie, bo Starblind z charakterystycznym połamanym stylem oraz pięknym refrenem, bo Mother of mercy z zaskakującym dla mnie ogólnie brzmieniem i stylem (ma coś ten utwór charakterystycznego w sobie), bo The man who would be king z pięknym intro i ciekawymi partiami gitarowymi w środku (chociaż ma też trochę fragmentów monotonnych).
I nie chciałbym, aby The book of souls był zbliżony akurat do Final frontier, no chyba że do tych najciekawszych momentów z albumu z 2010 roku. Myślę, że nowy materiał to bardziej będzie miks tego, co mieliśmy od zespołu od roku 2000. Ale czy na pewno? Ilość i długość utworów może to sugerować, ale to nie jest chyba wystarczająca podstawa do tego, by to przesądzać.
"Still my heart calculate and pray"
A w wiadomo co mówi? Można gdzieś znaleźć skan tego tekstu?Widmoo pisze:W najnowszym numerze Kerrang! Harris mówi o nowym albumie:
https://www.facebook.com/IronMaidenTheF ... =1&theater
Tamte kawałki zapodane wcześniej to na 100% śmiem twierdzić nowe nagrania Attick Demons - również wydają w tym roku kolejną płytę.
IgorW wywiad ukaże się w ten czwartek. Prawdopodobnie będzie jakaś zajawka na stronie Kerrang. Skany pewnie będą gdzieś w necie do ściągnięcia
Może skoro Steve opowie coś więcej o albumie to lada moment będzie singiel? Tak coś czuję, że pojawi się on przez końcem lipca zanim Harris ruszy w trasę.
To ride the storm to an empire of the clouds...
Myślę, że druga połowa lipca to będzie najlepszy termin (około 5-6 tygodni przed premierą). Chyba, że pójdą drogą jak przy Dance Of Death, gdzie Wildest Dreams wyszło jakoś kilka dni przed premierą. Tylko, że wtedy będzie już cały album w sieci, więc nie sądzę, że powtórzą ten manewrWidmoo pisze:IgorW wywiad ukaże się w ten czwartek. Prawdopodobnie będzie jakaś zajawka na stronie Kerrang. Skany pewnie będą gdzieś w necie do ściągnięciaMoże skoro Steve opowie coś więcej o albumie to lada moment będzie singiel? Tak coś czuję, że pojawi się on przez końcem lipca zanim Harris ruszy w trasę.
https://www.facebook.com/EddieTheHeadFa ... =1&theater
kolejna wersja okładki.
Jak dla mnie najciekawsza.
kolejna wersja okładki.
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM
Michał pisze:https://www.facebook.com/EddieTheHeadFa ... =1&theater
kolejna wersja okładki.
To zdecydowaniebrezdi pisze:zwłaszcza pomysł z wpleceniem okładek innych albumów w litery nazwy zespołu moim zdaniem to niewypał.Michał pisze:https://www.facebook.com/EddieTheHeadFa ... =1&theater
kolejna wersja okładki.
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM
Zauważyliście, że info o płycie pojawiło się ok. miesiąc po tym jak poinformowali o stanie zdrowia Bruce'a? Może przyjęli taki sposób promocji, co miesiąc jakieś info.
To kiedy następne? 
Myślę, że to czysty przypadekWidmoo pisze:Zauważyliście, że info o płycie pojawiło się ok. miesiąc po tym jak poinformowali o stanie zdrowia Bruce'a? Może przyjęli taki sposób promocji, co miesiąc jakieś info.
Obstawiam między 15-24 lipca. Jak będzie zobaczymy 
Info z Tweetera:
"Fanclub magazine is off to the printers... should start landing on doorsteps next week."
"Fanclub magazine is off to the printers... should start landing on doorsteps next week."
Tylko jeśli to ten 99,5nr to nic tam nowego nie będzie :-/
Na 4 września wyznaczono również premierę nowego CD progmetalowców Riverside. Może być u nas słabo na OLIS z "The Book Of Souls".
-
Deleted User 2259
Jak coś to kupię 2 sztuki Maiden, nie znoszę riverside....
Może to i sposób?
- Saimon1995
- -#Moderator

Serio myślisz, że będzie to miało jakiś znaczny wpływ? Ja sądzę, że nie ma tu żadnej analogii. Jak ktoś będzie chciał kupić nowe IM to i tak kupi. A jak w dodatku lubi Riverside to kupi dwie.RALF pisze:Na 4 września wyznaczono również premierę nowego CD progmetalowców Riverside. Może być u nas słabo na OLIS z "The Book Of Souls".
Raczej tak...
Invader pisze:Jak coś to kupię 2 sztuki Maiden, nie znoszę riverside....
Haha +1