The Book Of Souls - zapowiedź nowej płyty
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Deleted User 6661
Re: The Book Of Souls
E tam, marudzicie - może kupię obie płyty. Wszak ADHD Riverside to dla mnie najlepsza polska płyta rockowa XXI wieku - nic ciekawszego nie słyszałem. Wspaniała muzyka beż żadnego refrenu. Ostatnia jednak zupełnie mi się nie podobała, zobaczymy, co wysmaży Riverside teraz. Tak czy inaczej - czeka nas ciekawy początek nowego roku szkolnego...
Co do okładki - widząc radosną twórczość różnego rodzaju zapaleńców, dochodzę do wniosku, że wersja oryginalna jest najlepsza. Łeb Edwarda bez tła - w sam raz pasuje do słowa "souls" w tytule...
Co do okładki - widząc radosną twórczość różnego rodzaju zapaleńców, dochodzę do wniosku, że wersja oryginalna jest najlepsza. Łeb Edwarda bez tła - w sam raz pasuje do słowa "souls" w tytule...
https://www.youtube.com/watch?t=85&v=z8Yv_R-M7BI
nicko opowiada co nieco o 18minutowym kolosie, w większości pieprzy farmazony, ale "demo" można usłyszeć
nicko opowiada co nieco o 18minutowym kolosie, w większości pieprzy farmazony, ale "demo" można usłyszeć
"My shot on the cover of this weeks Kerrang! magazine. I got to hear the new album yesterday and it is a monster! Totally blown away by Bruce's performance! The 'BOOK of SOULS' is the METAL album of the century!"
fotograf IM o ich nowym albumie...
ich fotograf raczej się źle nie będzie wypowiadał. Ale dobrzy by było żeby bronek ładniej pociągnął, tego brakowało na TFF 
While you sleep in earthly delight,
Someone's flesh is rotting tonight
Z drugiej strony - aż tak piać, też nie musiał, gdyby powiedział "nowy album jest ok! Czy tylko - Dobry", też by mu włos z głowy nie spadł... zobaczymy! Ale sam fakt, że wiodący utwór jest o Majach optymistycznie mnie nastraja, czyżby na estradzie znów "piramidy" ale schodkowe?
- Saimon1995
- -#Moderator

No wiadomo, że ich fotograf nie napiszę, że album jest słaby i można go do kosza wyrzucić. Ale - jak już tu pisałeś Ralf - gdyby był przeciętny, to raczej by go tak nie zachwalał itd. Ja liczę na konkretny strzał i album na poziomie Brave New World. Tyle mi wystarczy.RALF pisze:"My shot on the cover of this weeks Kerrang! magazine. I got to hear the new album yesterday and it is a monster! Totally blown away by Bruce's performance! The 'BOOK of SOULS' is the METAL album of the century!"
Ja liczę na coś pomiędzy BNW o AMOLAD i będę w niebie!
- Saimon1995
- -#Moderator

Byłaby bomba, bo to zdecydowanie moje dwie ulubione płyty po reunion.RALF pisze:Ja liczę na coś pomiędzy BNW o AMOLAD i będę w niebie!
No to mamy podobny gust...
No właśnie... nie wiemy nawet jakiej muzyki ten gość słucha i co dla niego jest rewelacją,a co kichąRALF pisze:Z drugiej strony
www.MetalSide.pl
-
Deleted User 6661
Też się pod tym podpisuję. Swoją drogą ciekawe, jak klimaty azteckie, szamańskie i tym podobne (w tekstach i oprawie) wpłyną na brzmienie... Sepultura mi się przypomina - ale to zdecydowanie inna bajka.FaithNoMore pisze:Byłaby bomba, bo to zdecydowanie moje dwie ulubione płyty po reunion.RALF pisze:Ja liczę na coś pomiędzy BNW o AMOLAD i będę w niebie!
album nagrywali przed chorobą Bronka, możliwe jest że jego głos wtedy był słabszy, coraz słabszy i stąd udał się do lekarza, a tam usłyszał diagnozęMikojaski pisze:ich fotograf raczej się źle nie będzie wypowiadał. Ale dobrzy by było żeby bronek ładniej pociągnął, tego brakowało na TFF
z kolei Stefek twierdzi, że po rekonwalescencji, głos Dickinsona jest o niebo lepszy od tego co było prędzej
być może jest to zwykły PR, a być może faktycznie na albumie nie będzie poweru w głosie Brucea, z kolei na koncertach będzie już prawdziwa bomba
tylko, że wtedy szkoda albumu... jeśli to prawda, co mówił Harris, to dlaczego w maju/czerwcu nie dograliby wyłącznie partii głosowych?
a skoro puścili już info w świat o wydaniu płyty, to na bank jej temat jest już zamknięty i nic przy niej więcej nie jest robione
Wokal na albumie napewno jest na wysokim poziomie. Choroba Bruce' wyszła na jaw podczas badań kontrolnych więc napewno nie przebadał sie ze względu na słabnącą "jakość" swojego wokalu
także moim zdaniem bez sensu są obawy że na albumie mógł wyjść słabo 
Bruce śpiewał przed samą chorobą, to fakt - ale pytanie, czy ten mikroskopijny guzek oby na pewno przekładał się na jakość głosu - osobiście, bardzo wątpię...
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

Zarówno Steve jak i John McMurtie podkreślali, że Bruce spisał się fenomenalnie na The Books of Souls - i to nie tylko jako kompozytor, ale także wokalnie. Więc akurat najmniej obawiałbym się o jego formę wokalną - wygląda na to, że tak jak na AMOLAD błyszczał Nicko, a na DOD Adrian, to TBOS będzie płytą Bruce'a... Pierwszą, na której tak wyraźnie odciśnie swoje piętno od czasów Powerslave. 
Bzdura. W Kerrang! Steve powiedział coś kompletnie innego - że w grudniu, podczas nagrywania płyty, głos Bruce'a nie wskazywał na jakikolwiek problem, a wręcz był absolutnie "lepszy niż kiedykolwiek". PRZED DIAGNOZĄ.joseba pisze: album nagrywali przed chorobą Bronka, możliwe jest że jego głos wtedy był słabszy, coraz słabszy i stąd udał się do lekarza, a tam usłyszał diagnozę
z kolei Stefek twierdzi, że po rekonwalescencji, głos Dickinsona jest o niebo lepszy od tego co było prędzej
być może jest to zwykły PR, a być może faktycznie na albumie nie będzie poweru w głosie Brucea
M.
wybaczcie za wprowadzenie zamieszania, wcześniej zrozumiałem to tak, że to po wyleczeniu się, głos Brucea brzmiał lepiej niż kiedykolwiek
Guzek przy nasadzie języka mógł wpłynąć przede wszystkim na brzmienie głosu, ponieważ język jest częścią ruchomą aparatu mowy. Jednak wydaje mi się, że taka sytuacja (zmiana barwy głosu) to już objaw raka w mocno zaawansowanym stadium (i nawet nie chodzi o naciekanie tkanek, a o jego wielkość) co podobno Dickinsona nie dotyczyło. Z drugiej strony nie wiemy dokładnie w jakiej części nasady języka guzek się znajdował - czasem nawet niewielki może wpływać na tworzenie głosu - po prostu jest tu zbyt dużo niewiadomych. I przy okazji - jak guzek mógł wyjść podczas badań kontrolnych? To były badanie kontrolne czego? Przy przeglądzie zębów stomatolog zauważył guzek? Bo nie słyszałem nic o badaniach kontrolnych w kierunku nowotworów głowy i szyi 
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

Mała ciekawostka - If Eternity Should Fail został napisany przez Bruce'a na jego niedoszły album solowy, który nagrywał jakieś 2 lata temu wspólnie z Roy'em Z... Za to Empire of The Clouds zostało skomponowane już podczas prac w paryskim studiu. Ponoć utwór opowiada historię katastrofy brytyjskiego sterowca R101 w 1930 roku. https://en.wikipedia.org/wiki/R101
Sądząc po tytule, ten pierwszy po raz kolejny pewnie będzie odnosił się do Crowleya, więc może dostaniemy coś w klimacie Chemical Wedding.