Trasa 2016-2017 - Spekulacje

Wszystko na temat trasy koncertowej promującej najnowszą płytę.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Re: Trasa 2016-2017 - Spekulacje

Post autor: brezdi »

RALF pisze:To ciekawe kiedy USA i Kanada, w sierpniu?
Ja nadal stoję przy swoim :D --> Azja początek roku, Europa środek, USA, Kanada koniec :) Tylko ciągle nie wiem, gdzie Ameryka Południowa w tym wszystkim :D
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Patrząc na części składowe poprzednich tras, na 99% będą 4 części:

- USA
- Azja, Australia i Ameryka Południowa (z ew. zahaczeniem o Rosję czy USA)
- Europa wersja krótsza: głównie festiwale i stadiony
- Europa wersja dłuższa: głównie halówki

Kwestia tylko w jakiej konfiguracji się przez te 2 lata ułożą. Patrząc na niezbyt rewelacyjną frekwencję w USA w 2012 jest duże prawdopodobieństwo, że zrobią tam aż 5 lat przerwy i przyjadą dopiero w 2017, skupiając się w przyszłym roku na reszcie świata i którejś z tras po Europie. Chyba, że zrobią powtórkę z 2008 roku i zagrają wszędzie na raz ;) Po Poznaniu koncertu w Polsce nie obstawiam, może być zawsze i wszędzie (jak rok temu), może w ogóle (jak na trasie promującej AMoLaD).
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

Mr. M pisze:Po Poznaniu koncertu w Polsce nie obstawiam, może być zawsze i wszędzie (jak rok temu), może w ogóle (jak na trasie promującej AMoLaD).
A mnie się wydaje, że właśnie Poznań grany rok po podwójnej hali udowodnił, że jest w Polsce popyt na Ironów, także myślę że w tym 2016 jeden koncert mogliby zagrać, np. jedną halówkę, ew. w 2017 przyjechać i wtedy coś większego, jakiś festiwal lub stadion. To nie jest wprawdzie trasa typu 'best of' , ale po 2 latach przerwy to chyba te 15-25 tyś. chętnych na koncert to się uzbierać powinno.
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

Jestem pewien że przyjadą do Polski. Obstawiam 1 koncert stadionowy i jakieś 35 , max 40 k ludzi na nim. Będzie fun.
Ps. byle nie na Narodowym, mimo że mieszkam zaledwie 35 km od niego i pod względem logistycznym to lokalizacja dla mnie wymarzona. Niestety, akustyka nie ta.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

erosinho pisze:1 koncert stadionowy i jakieś 35 , max 40 k ludzi na nim
A niby skąd taka prognoza? Żaden z dotychczasowych koncertów nawet nie zbliżył się do takiej liczby, to niby dlaczego ten ewentualny przyszły miałby to zrobić?
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

gumbyy pisze:
A niby skąd taka prognoza? Żaden z dotychczasowych koncertów nawet nie zbliżył się do takiej liczby, to niby dlaczego ten ewentualny przyszły miałby to zrobić?
Chyba najlepsza frekwencja była na Gwardii - podobno koło 30 000. Więcej było też na pewno na Bemowie, ale to siłą rzeczy bo Sonisphere. Na chwilę obecną Maiden zgromadzi max 25-28 000, więc po co robić koncert na kolosie w stylu Narodowy czy Ergo, który przy takiej ilości ludzi będzie świecił pustkami? Lepiej wypełnić na full mega fanami którąś z hal (byle nie Atlas). Może dwie ;)
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

wojteq pisze:A mnie się wydaje, że właśnie Poznań grany rok po podwójnej hali udowodnił, że jest w Polsce popyt na Ironów, także myślę że w tym 2016 jeden koncert mogliby zagrać, np. jedną halówkę, ew. w 2017 przyjechać i wtedy coś większego, jakiś festiwal lub stadion. To nie jest wprawdzie trasa typu 'best of' , ale po 2 latach przerwy to chyba te 15-25 tyś. chętnych na koncert to się uzbierać powinno.
"Nie obstawiam" w sensie, że nie wiem czy, gdzie i jaki będzie, nie że w ogóle nie będzie, bo w to, choć i możliwe, szczerze wątpię, patrząc właśnie przez pryzmat Poznania :wink:

Jak będą halówki, to, jak ktoś już wcześniej zauważył, najpewniej można obstawiać Kraków (nigdy tam jeszcze nie grali). A dalej zobaczymy, jeśli rzeczywiście wg plotek mieliby zacząć już w lutym, to pierwsze informacje pewnie niedługo się ujawnią :)
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

gumbyy pisze:
No może faktycznie trochę przesadziłem, ale te 30 k powinno spokojnie przyjść, tyle było w 2008 na Gwardii.
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

brezdi pisze:
gumbyy pisze:
Chyba najlepsza frekwencja była na Gwardii - podobno koło 30 000. Więcej było też na pewno na Bemowie, ale to siłą rzeczy bo Sonisphere. Na chwilę obecną Maiden zgromadzi max 25-28 000, więc po co robić koncert na kolosie w stylu Narodowy czy Ergo, który przy takiej ilości ludzi będzie świecił pustkami? Lepiej wypełnić na full mega fanami którąś z hal (byle nie Atlas). Może dwie ;)
Obawiam się, że ze względu na chorobę Bruce'a zespół będzie chciał ograniczyć ilość koncertów, aby nie przeciążać głosu Bronka. Stąd raczej jeden większy koncert stadionowy niż 2 w hali. Narodowy jest jak najbardziej możliwy w przypadku, gdy zespół przyjedzie jako headliner jakiegoś festiwalu.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

erosinho pisze:No może faktycznie trochę przesadziłem, ale te 30 k powinno spokojnie przyjść, tyle było w 2008 na Gwardii.
Moim zdaniem to jest max jeśli chodzi o koncert IM. Wtedy była wspominkowa trasa (i to ta "największa"), a teraz będzie "tylko" promocja nowej płyty. No i mam nadzieję, że nie Narodowy... po wczorajszym AC/DC znowu pełno głosów o fatalnej akustyce obiektu.

Ja po cichu liczę na letnie festiwale... np. Wacken :D
www.MetalSide.pl
Deleted User 5490

Post autor: Deleted User 5490 »

Ja po cichu liczę na arenę krakowską. W Krakowie jeszcze Maidenów nie widziałem. Gdyby jeszcze dzień po Krakowie był drugi koncert np. w Ostravie to można byłoby fajnie sobie zaplanować dłuższy wyjazd a w drodze powrotnej z Ostravy conieco pozwiedzać.
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Pierre Dolinski pisze:Ja po cichu liczę na arenę krakowską. W Krakowie jeszcze Maidenów nie widziałem. Gdyby jeszcze dzień po Krakowie był drugi koncert np. w Ostravie to można byłoby fajnie sobie zaplanować dłuższy wyjazd a w drodze powrotnej z Ostravy conieco pozwiedzać.
Mimo, że miałbym daleko bardzo rozważałbym taki wypad dwudniowy.
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Pierre Dolinski pisze:Ja po cichu liczę na arenę krakowską. W Krakowie jeszcze Maidenów nie widziałem. Gdyby jeszcze dzień po Krakowie był drugi koncert np. w Ostravie to można byłoby fajnie sobie zaplanować dłuższy wyjazd a w drodze powrotnej z Ostravy conieco pozwiedzać.
Jeśli chodzi o Kraków to jest bardzo na tak. W miarę blisko od domu (chociaż na IM mogę się tłuc przez pół Polski), znajomi mieszkający niedaleko Grodu Kraka, więc kilkudniowy wypad wchodzi w grę. :)
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Ktoś był w krakowskiej arenie i może powiedzieć co nieco o akustyce tej hali? Jak wypada w porównaniu np. z Atlas Areną?
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

erosinho pisze:Ktoś był w krakowskiej arenie i może powiedzieć co nieco o akustyce tej hali? Jak wypada w porównaniu np. z Atlas Areną?
Ja mam porównanie - co prawda najbardziej wiarygodne byłoby porównanie np. Iron Maiden w Atlas vs Iron Maiden w Kraków Arenie, ale byłem na różnych koncertach różnych zespołów i nie tylko (również Polsat Boxing Night, KSW) i powiem tyle - Kraków bije akustycznie na głowę wszystkie hale w kraju.
Szymon
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: Szymon »

Najswiezsza plota mowi o ameryce poludniowej na poczatek. Tzn pewnie bedzie cos w stylu dookola swiata, z tym, ze najwiecej bedzie w Ameryce poludniowej. Pewnie lada dzien jakis njus bedzie. Jutro sie zaczyna british lion. Tak mysle o singlu moze cos powiedza, a na koniec trasy BL powinny daty sie pierwsze pojawic.

Co do koncertu w Polsce to mysle Krakow jest najbardziej prawdopodobny. Mieli tam grac w 2014, ale nie wyszlo to nadrobią teraz. Tym bardziej ze stadionowy koncert na albumowej trasie raczej odpada......
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

Szymon pisze:
Co do koncertu w Polsce to mysle Krakow jest najbardziej prawdopodobny. Mieli tam grac w 2014, ale nie wyszlo to nadrobią teraz. Tym bardziej ze stadionowy koncert na albumowej trasie raczej odpada......
Jestem za Krakowem aczkolwiek nie raz grali album na stadionach/odkrytych , chociażby Bemowo.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

viewtopic.php?p=698717#p698717

Przepraszam, ze tu ale na nowym forum malo kto tam zaglada :-) z czasem post zostanie usuniety, traktowac go jako zwykle info, nie komentowac :-)
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Ciekawe kiedy zaczną ogłaszać pierwsze terminy. Jeżeli planują ruszyć z koncertami na styczeń/ luty to chyba powinno ruszyć gdzieś zaraz koło premiery. No bo w sumie kiedy? Od listopada będzie ciężko w 1,5 miesiąca sprzedać w całości te pierwsze koncerty.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Na pewno, moze jakies przecieki sie pojawia od fanow bo trasa BL ruszyla w UK i beda meczyc Stefka ;-)
ODPOWIEDZ