Wywiady i newsy

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Re: Wywiady i newsy

Post autor: MaidenFan »

Najlepszy od 20 lat?
Oby tak było :D Właśnie mnie najbardziej ciekawią te utwory Dickinsona.
Najbardziej boję się o duet Smith/Harris :)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

IgorW pisze:Konkluzja recenzji taka, że jeśli TFF był rozczarowaniem, tak nowy album raduje.
No oby tak było, bo to o mnie właśnie ;)
www.MetalSide.pl
IgorW
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: IgorW »

No, nieco ponad dwa tygodnie i wszystko będzie jasne :) Mnie trochę niepokoją mało entuzjastyczne opinie o krótszych kawałkach, bo takich ciosów potrzebuję ;) Singiel mi się akurat podoba (dałem 8 w piątek i się tego trzymam), ale liczę na lepsze numery tego typu.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: dostoevsky »

Kolejne nowe zdjęcie Bruce'a + krótki fragment wywiadu z najnowszego MH:
http://metalhammer.teamrock.com/news/20 ... cer-battle
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

RECENZJA Z BILDA

Przepraszam od razu za takie ogólne tłumaczenie, ale jakimś orłem z niemca nie jestem :D czasami w nawiasie ze znakami zapytania (...???) dopisywałem moje wątpliwości lub drugie znaczenie.

W końcu Maiden!

Po swym zachorowaniu na raka Bruce Dickinson wraz ze swoim zespołem (ponad 90 mln sprzedanych albumów) znów atakuje.4 września ukaże się 5 lat po "The Final Frontier" (w 23 krajach na pierwszym miejscu list) nowy album. BILD mógł już posłuchać "Book of Souls".

Świat Metalu budzi się! "Scream for me!"

Album numer 16 jest pierwszym podwójnym w historii zespołu i zawiera najdłuższe piosenki zagrane kiedykolwiek przez Maiden. Ale ilość dorównuje jakości. Z powodów!

„If Eternity Should Fail“: Kiczowate dźwięki syntezatorów (???) otwierają album numer 16. „Here is a soul of a man“ śpiewa(???) Bruce Dickinson – no proszę! Po przydługim(???) wstępie (z wmiksowaną grzechotką) mogą już zacząć brać udział gitary . Już sam przestrzenny refren zwycięża nad całym poprzednim albumem. Potężny, epicki, wzniosły. Najlepszy opener od wielu, wielu lat.

„Speed Of Light“: Pierwsze sekundy brzmią jak lata 70-te. I jak Stonesi – i jak Guns'n Roses z lat 80tych. Potem przypomina nam Bruce, gdzie się znajdujeny. Refren nie jest tak luźny jak w openerze, ale dobrze strawny – wyciąga go spora szybkość.

„The Great Unknown“: Po wyluzowanym brzdąkającym(???) początku Bruce przejmuje majestatycznie. Przed okiem duszy rozpościera się ognisko, przy którym Bruce śpiewa cały wieczór. Z upływem minut piosenka staje się coraz szybsza i solówki coraz lepsze. Nawet gdy się wycisza, Maiden punktuje!

„The Red And The Black“: Po raz pierwszy będzie długo. Prawie 14 minut. Najpierw wcześnie gitary brzdąkają lekko z tyłu. (Potem???) zamiast hiszpańskiej gitary, wyją gitary elektryczne. Brzmi jak Maiden na festynie (w dobrym tego słowa znaczeniu). Od połowy utworu gitarzyści mogą się już wyładować. Później solówki gitarowe, będące czystym złotem. Świetne!

„When The River Runs Deep“: Krótki oddech – Bruce przejmuje pałeczkę, zanim klasyczny Up-Tempo-numer zabrzmi. Tempo uderzenia jest wysokie, bez sypania wielkimi melodiami. Wymyślny, ozdobny – a nadal (pędzący???) w przód. Dopasowany!

„The Book Of Souls“: Znów długi (więcej niż 10 minut), znów zaczynający się lekkimi tonami. Czas to złoto, a Maiden mają go pod dostatkiem, zanim zostanie wyciągnięty potężny młot. Ciężkie riffy Led-Zeppelin budują groźny nastrój. Bruce to Maestro i dyryguje posępną Metalową Armią. Gęsto, po prostu gęsto (dobrze, po prostu dobrze???)

„Death Or Glory“: Opener drugiego CD kopie od razu w rzyć. Szybki numer, który równie szybko dobiega końca. Prosty refren. W porównaniu do reszty zbyt prosty.

„Shadows Of The Valley“: Niebezpiecznie! Bruce stoi na ambonie – wygłaszając Metal. Potem galopuje jak samotny kowboj przez pustynię. Działa jak opowiadacz historii – gdyż zbyt dużo śpiewa. Na szczęście są potem znów porządne solówki – i znów właściwa moc.

„Tears Of A Clown“: Najkrótszy utwór podwójnego krążka (jedyna piosenka poniżej 5 minut) stawia na melodię zamiast na wielkie "zawijasy". I dobrze! Mogłaby się znaleźć na wcześniejszych płytach solowych Dickinsona.

„The Man Of Sorrows“: „I’m a man without a home...“ Bruce śpiewa, ale nie bójcie się. To żadna ballada – a właściwie to szkoda! Jednakże najdelikatniejszy utwór albumu. Dickinson-Solo „Accident Of Birth“ jest jednak lepszy.

„Empire Of The Clouds“: Szczyt. 18 minut Iron Maiden w najlepszej formie. Pianino otwiera korowód – pojawiają się skrzypce. Natępuje osławiona kolejka górska (możliwe że chodzi o sterowiec???) – liniowiec z piosenki. Ten utwór sam w sobie jest warty złota.

Wnioski: Kto był rozczarowany „The Final Frontier“ (2010), może się znów cieszyć. „The Book Of Souls“ jest mimo swej długości być może najlepszym albumem Maiden z ostatnich 20 lat. Basta!

W końcu Bruce Dickinson może wnieść dwie piosenki. Przypadkiem opener i przełomowy epos kończący są również najlepszymi utworami.

... samodzielne przesłuchanie jest dlatego obowiązkiem!
Ostatnio zmieniony pn sie 17, 2015 11:55 pm przez wojteq, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

wojteq pisze:Opener drugiego CD kopie od razu w rzyć.
:mrgreen:
Awatar użytkownika
Howkins
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Howkins »

Apetyt rośnie :D Ja jakoś nigdy nie czytam recenzji... ale czytając to micha mi się cieszy i doczekać się nie mogę :)
Fight for you planet !!
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: brezdi »

Martwiłaby mnie ta recenzja, gdyby wychwalany pod niebiosa był Speed Of Light. Tutaj bardzo rzeczowo i konkretnie, ok, ale bez szału czyli tak jak większość z nas ocenia. To sprawia, że może ona bardzo oddawać to jakim albumem na prawdę jest The Book Of Souls.
Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: matik »

Dzięki bardzo ! Bardzo byłem ciekaw tej recenzji BIld'a a teraz już wiem co sądzą o BoS ..Nie wiem jak to jest ale z każdą nową recenzją mój apetyt na BoS rośnie niemiłosiernie.. ostatni raz tak się jarałem nową płytą Maiden w czasach BNW ... ale BoS to będzie wiekopomne dzieło jestem pewien . Jaram się , jaram coraz bardziej ..
Who motivates the motivator
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Również mam wilczy apetyt po czytaniu tych recenzji.
Awatar użytkownika
Widmoo
-#Invader
-#Invader

Post autor: Widmoo »

A ja dla odmiany mam coraz wieksze obawy. Mam wrazenie (obym sie mylil), ze utwory moga byc przekombinowane. Jakis dodatkowy refren, ktory bedzie niepotrzebny etc.
Opinie o utworach sa rozne. Staram sie nie nastawiac na to ze beda epickie, genialne najlepsze od x lat.

Speed of light jest ok, ale inaczej go sobie wyobrazalem. Dlatego nie chce wyobrazac sobie pozoostalych utworow, bo sie rozczaruje.
To ride the storm to an empire of the clouds...
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: brezdi »

Widmoo pisze:A ja dla odmiany mam coraz wieksze obawy. Mam wrazenie (obym sie mylil), ze utwory moga byc przekombinowane. Jakis dodatkowy refren, ktory bedzie niepotrzebny etc.
Opinie o utworach sa rozne. Staram sie nie nastawiac na to ze beda epickie, genialne najlepsze od x lat.

Speed of light jest ok, ale inaczej go sobie wyobrazalem. Dlatego nie chce wyobrazac sobie pozoostalych utworow, bo sie rozczaruje.
Cały longplay będzie inny niż większość z nas to sobie wyobraża i to może być wielki atut tego albumu. Być może dlatego część będzie psioczyć tuż po premierze, ale tak jak mówił Harris trzeba będzie się z nim osłuchać i wtedy docenimy jego wartość :) Takich, którzy uznają go za najgorszy w karierze też nie zabraknie, ale przecież w przypadku Maiden to nie będzie żadna nowość i ci, którzy przeżyli już nie jedną i nie dwie premiery coś o tym wiedzą :)
Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: matik »

Z jednej strony spokój , z drugiej wielkie oczekiwania..na pewno jak na 92 minuty trwania i oceny po 10/10 to jest osiągnięcie . Równie dobrze krytycy mogliby połowę albumu nazwać tzw. wypełniaczami ...ale przekonamy się 4 dopiero. Na pewno będzie wymagał czasu na ogarnięcie ( na co pewnie niektórzy będą psioczyć mając w pamięci TFF ) ale coś mi mówi , że będziemy mile zaskoczeni ..
Who motivates the motivator
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Obym nie musiał się wsłuchiwać jak w AMOLADA którego do dziś nie mogę się osłuchać. Mimo to jestem pozytywnych myśli.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Recenzja z Metal Hammera - oczywiście 10/10.
Załączniki
image.jpg
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Ciekawe czy plyta nie wycieknie przed czasem, sporo osob ma do niej dostep ;-)
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Budziol pisze:Ciekawe czy plyta nie wycieknie przed czasem, sporo osob ma do niej dostep ;-)
Czas pokaże. Wydaje mi się, że jeżeli wycieknie to krótko przed premierą jak singiel.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Jeszcze jedno co do recenzji MH - oto jak oceniano w nim albumy po reunion:

TFF - 8/10
AMOLAD - 10/10
DOD - ? (ktoś może znaleźć? wydaje mi się, że było 9/10)
BNW - 10/10

Z kolei Kerrang dawał powyższym albumom 5/5, z wyjątkiem TFF, który dostał 4/5.
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

Każdy z albumów o jedno oczko za wysoką ocenę dostał imo :P

To są dobre płyty , tylko jak ktoś za wszelką cenę będzie je porównywał z Seventh Sonem czy Somewhere to też inna bajka.

MH ocenił ją na dyszke , czyli tak jak BNW I AMOLAD które dla mnie są lepsze od DOD i TFF , a więc to będzie dobry krążek :D
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: PanPrezes »

Cała ta skala punktowa od 0 do 10 się już dawno zdewaluowała. Praktycznie nie spotyka się ocen niższych niż 6/10 i przyznaje się je gniotą, podczas gdy to przecież więcej niż połowa i taka szóstka powinna oznaczać ponadprzeciętne dzieło. Lepiej się sprawdza taka gwiazdkowa skala, jak w Teraz Rocku, która choć teoretycznie sprowadza się to tego samego zapewnia trochę inny efekt psychologiczny - inaczej patrzy się na 3 gwiazdki w pięciostopniowej skali, a na szóstkę :wink:
ODPOWIEDZ