Wywiady i newsy

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Re: Wywiady i newsy

Post autor: dostoevsky »

Właśnie wróciłem z WH Smith, gdzie kupiłem najnowszego Metal Hammera. Cudowne wydanie, sam magazyn znajduje się w casie z trójwymiarową okładką. Warto kupić! :)

http://oi62.tinypic.com/2wh0ac2.jpg

W środku jest opis track-by-track, który zaraz tu przepiszę.

EDIT:

Disc 1

1. If Eternity Should Fail (8:28)
An eerie, psychedelic intro gives way to one of the heaviest, most joyously epic and anthemic album openers that Maiden have ever written. Bruce's voice is massive, the riffs likewise.

2. Speed of Light (5:01)
The first single and an instant classic Maiden singalong, redolent of "2 Minutes to Midnight" but somehow sharper, more succinct and boasting as much energy as Maiden did back in 1984. Yep, it's that good.

3. The Great Unknown (6:37)
A mid-paced slow-burner with a rumbling intro from the bass of Steve Harris and a wildly atmospheric end section. Like everything on this album, it has a huge chorus and oozes grandiose intent.

4. The Red and the Black (13:33)
On any other Maiden album, this would have been the centrepiece. Nearly 14 minutes of classic Maiden tropes, reshaped into something vital and adventurous. The 'whoa-oh-oh' bit will get you. Guaranteed.

5. When the River Runs Deep (5:52)
A bludgeoning intro and shades of Dio's 80s work make this one of the most pointedly metallic songs Maiden have recorded in recent times. Another hook-laden gem from Steve and Adrian.

6. The Book of Souls (10:27)
Spooky atmospheres abound as the towering title track thuds and snarls into view. Since 'epic' is now such an overused word, we clearly need a more evocative alternative to describe the sheer hugeness of this paean to the Mayans.

Disc 2

7. Death or Glory (5:13)
Surely destined to be a big live favourite when Maiden hit the road, this ripping World War I yarn welds and infectious Running Free-like rhythm to a chorus the size of Jupiter.

8. Shadows of the Valley (7:32)
Dark hues and a faint hint of otherworldly menace permeate this mid-paced maze of riffs and hooks. Like a snappier reading of Montsegur (from 2003's Dance of Death), this one for the devoted headbangers.

9. Tears of a Clown (4:59)
Not a Smokey Robinson cover, but a subtly idiosyncratic tribute to the tortured soul of a comedian that revels in moments of rhythmic trickery while wielding yet another enormous chorus.

10. The Man of Sorrows (6:28)
Written by Dave and Steve, this moody, blues-tinged number is all dark textures and woozy crescendos, with a triumphant but sorrowful refrain that confirms that, despite health issues that would soon descend upon him, Bruce was on the vocal form of his life when Maiden recorded their new magnum opus.

11. Empire of the Clouds (18:01)
Massive? Overblown? Theatrical? Tick all of those boxes. This is, perhaps, both Bruce's magnum opus and the most daring thing Iron Maiden have ever recorded. The doomed final journey of the R101 airship brought vividly to life across 18 minutes of audacious, progressive and endlessly fascinating heaviness.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

W Pl gdzies do kupienia czy do sciagnania bo na ebay znow przesylka 50zl :-/
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Budziol pisze:W Pl gdzies do kupienia czy do sciagnania bo na ebay znow przesylka 50zl :-/
Z tego co pamiętam, to Metal Hammer zazwyczaj pojawiał się w Empikach.
Awatar użytkownika
Pajong
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Pajong »

dostoevsky pisze:
The first single and an instant classic Maiden singalong, redolent of "2 Minutes to Midnight" but somehow sharper, more succinct and boasting as much energy as Maiden did back in 1984. Yep, it's that good.

Jeżeli opisy pozostałych utworów są tak samo miarodajne jak powyższy to ta recenzja nadaje się jedynie do kosza.
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Pajong pisze:
dostoevsky pisze:

Jeżeli opisy pozostałych utworów są tak samo miarodajne jak powyższy to ta recenzja nadaje się jedynie do kosza.
A wraz z nią płyta. :mrgreen:
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

PanPrezes pisze:Cała ta skala punktowa od 0 do 10 się już dawno zdewaluowała. Praktycznie nie spotyka się ocen niższych niż 6/10 i przyznaje się je gniotą, podczas gdy to przecież więcej niż połowa i taka szóstka powinna oznaczać ponadprzeciętne dzieło.
Ja recenzuje płyty w skali 0-10 i nie do końca się z Tobą zgadzam :) Dla mnie te skala jest taka sama jak 1-5. Wystarczy sobie ocenę z tej większej podzielić na pół i już masz. U mnie na serwisie tak to wygląda: 0-1 - dno, 2-3 - słabo, 4-5 - przeciętnie, 6-7 - dobrze, 8-9 - bardzo dobrze, 10 - wybitnie.

A co do gniotów to u mnie bywały oceny rzędu 2, 3, czy 4 więc to nie problem skali, tylko oceniającego. Wystarczy poczytać tu na forum... ktoś napisał, że nowemu singlowi daleko do wybitnych numerów IM, a później daje mu 8/10. Gdzie tu logika?
Pajong pisze:
dostoevsky pisze:2. Speed of Light (5:01)
ech te "koleżeńskie" recenzje" :B ale cały czas to powtarzam - nie warto sobie nimi zawracać głowy ;)
Ostatnio zmieniony wt sie 18, 2015 2:10 pm przez gumbyy, łącznie zmieniany 1 raz.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Budziol pisze:W Pl gdzies do kupienia czy do sciagnania bo na ebay znow przesylka 50zl :-/
https://subscribe.teamrock.com/metal-ha ... gle-issues - £5.75 z dostawą do PL.

Hmm, czyli sprawdza się plotka, że Tears of a Clown jest poświęcony Robinowi Williamsowi... 8)
9. Tears of a Clown (4:59)
Not a Smokey Robinson cover, but a subtly idiosyncratic tribute to the tortured soul of a comedian that revels in moments of rhythmic trickery while wielding yet another enormous chorus.
Awatar użytkownika
Pajong
-#Wrathchild
-#Wrathchild

gumbyy pisze: ech te "koleżeńskie" recenzje" :B ale cały czas to powtarzam - nie warto sobie nimi zawracać głowy ;)
Generalnie tak też właśnie robię w ogóle z wszelkimi recenzjami, ufam wyłącznie własnym uszom. :) Autora rzeczonej recenzji jednak mocno poniosło z tymi odniesieniami do "2 Minutes to Midnight". Swoją drogą ciekaw jestem ile razy przesłuchał album zanim zasiadł do pisania.
Awatar użytkownika
jArO
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: jArO »

gumbyy pisze:
PanPrezes pisze:Cała ta skala punktowa od 0 do 10 się już dawno zdewaluowała. Praktycznie nie spotyka się ocen niższych niż 6/10 i przyznaje się je gniotą, podczas gdy to przecież więcej niż połowa i taka szóstka powinna oznaczać ponadprzeciętne dzieło.
Ja recenzuje płyty w skali 0-10 i nie do końca się z Tobą zgadzam :) Dla mnie te skala jest taka sama jak 1-5. Wystarczy sobie ocenę z tej większej podzielić na pół i już masz. U mnie na serwisie tak to wygląda: 0-1 - dno, 2-3 - słabo, 4-5 - przeciętnie, 6-7 - dobrze, 8-9 - bardzo dobrze, 10 - wybitnie.

A co do gniotów to u mnie bywały oceny rzędu 2, 3, czy 4 więc to nie problem skali, tylko oceniającego. Wystarczy poczytać tu na forum... ktoś napisał, że nowemu singlowi daleko do wybitnych numerów IM, a później daje mu 8/10. Gdzie tu logika?
Pajong pisze:
dostoevsky pisze:2. Speed of Light (5:01)
ech te "koleżeńskie" recenzje" :B ale cały czas to powtarzam - nie warto sobie nimi zawracać głowy ;)
He he wiedziałem że się uczepisz mojego zdania o tym że daleko mu do wybitnych :D Jak byś troszkę logiku pomyślał to ocena którą dałem utworowi to NIE JEST porównanie do wcześniejszych singli zespołu. Każdy ocenia wg jakichś tam własnych kryteriów. Ty widzę żyjesz tylko porównaniami i cyferkami, nie wiem duma Cię rozpiera że masz jakiś tam swój serwis i stąd ta Twoja pseudologika? :D
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Pajong pisze:
gumbyy pisze: ech te "koleżeńskie" recenzje" :B ale cały czas to powtarzam - nie warto sobie nimi zawracać głowy ;)
Generalnie tak też właśnie robię w ogóle z wszelkimi recenzjami, ufam wyłącznie własnym uszom. :) Autora rzeczonej recenzji jednak mocno poniosło z tymi odniesieniami do "2 Minutes to Midnight". Swoją drogą ciekaw jestem ile razy przesłuchał album zanim zasiadł do pisania.
Moim zdaniem nie ma nic złego w porównaniu z 2MtM - podejrzewam, że chodziło w tym o trzy rzeczy: wspólna kompozycja Bruce'a i Adriana, riff Adriana, który jest na pierwszym planie i jest w podobnym stylu, no i energia. No chyba, że wolisz podchodzić do dokonań Maiden z lat 80-tych w dogmatyczny sposób.

Niektórzy fani Maiden, tu i na innych forach, podchodzą do najnowszego albumu tak jakby mieli kij w wiadomym miejscu. Same moje słowa o tym, że w SOL jest czad spowodowały skandal na forum. Mówimy o muzyce, ona powinna sprawiać przyjemność - a jak się komuś nie podoba, to nie powinien odczuwać przymusu słuchania i kupowania.

Z drugiej strony inni fani Maiden bardziej pieją z zachwytu niż autorzy "koleżeńskich recenzji". Ale do nich mam mniejsze pretensje, co wynika z mojego charakteru - nie znoszę marudzenia. ;)
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Pajong pisze:Swoją drogą ciekaw jestem ile razy przesłuchał album zanim zasiadł do pisania.
Podejrzewam, że niewiele tych odsłuchów było ;)
jArO pisze:Ty widzę żyjesz tylko porównaniami i cyferkami, nie wiem duma Cię rozpiera że masz jakiś tam swój serwis i stąd ta Twoja pseudologika? :D
WUT? :lol:
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Pajong
-#Wrathchild
-#Wrathchild

dostoevsky pisze: Moim zdaniem nie ma nic złego w porównaniu z 2MtM - podejrzewam, że chodziło w tym o trzy rzeczy: wspólna kompozycja Bruce'a i Adriana, riff Adriana, który jest na pierwszym planie i jest w podobnym stylu, no i energia. No chyba, że wolisz podchodzić do dokonań Maiden z lat 80-tych w dogmatyczny sposób.
Nie rozumiem zupełnie wtrącenia o dogmatycznym podejściu do twórczości Maiden z lat osiemdziesiątych. Moim zdaniem muzycznie "Speed of light" ma się nijak do "2 Minutes to Midnight" - całkowicie odmienne utwory. A to czy nowy singiel podoba mi się czy nie to zupełnie inna kwestia, będąca poza tym wątkiem. Szukając porównań na siłę poprzez nazwiska autorów albo to czyj riff jest na pierwszym planie itp. można doszukać się analogii jakich tylko dusza zapragnie. Ot choćby takiej, że Iron Maiden grają jak Czerwone Gitary bo tam też jest trzech gitarzystów. ;)
Awatar użytkownika
dostoevsky
-#Assassin
-#Assassin

Pajong pisze:
dostoevsky pisze: Moim zdaniem nie ma nic złego w porównaniu z 2MtM - podejrzewam, że chodziło w tym o trzy rzeczy: wspólna kompozycja Bruce'a i Adriana, riff Adriana, który jest na pierwszym planie i jest w podobnym stylu, no i energia. No chyba, że wolisz podchodzić do dokonań Maiden z lat 80-tych w dogmatyczny sposób.
Nie rozumiem zupełnie wtrącenia o dogmatycznym podejściu do twórczości Maiden z lat osiemdziesiątych.
Dobrze, że to wyjaśniłeś.

Recenzent może napisać co chce, i stosować porównania jakie chce. Nie musimy się z recenzją zgadzać, ale warto swoją krytykę uzasadnić.

Możliwe, że opisując inne utwory przesadza, ale możliwe jest również to, że sam będę się nimi zachwycał - i wtedy będę miał gdzieś to, co inni powiedzą.

Już niedługo się dowiemy. Zostało 17 dni, chyba, że wcześniej dojdzie do leaku. :)
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

A zamówiłem też tego Metal Hammera:) R

Recenzje recenzjami ale coś czuję, że na serio dostaniemy album najlepszy od BNW.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Tez zamowilem ;-)
Awatar użytkownika
wojteq
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: wojteq »

Ja poszukam w Empiku za parę dni, a jak nie będzie, to również zamówię ;)
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

A Ralfa nie ma ;-)
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

Jakoś tak pustawo strasznie :P
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
Awatar użytkownika
paniron
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: paniron »

https://db.tt/Lhpf5Mvc
https://db.tt/7D7Cp6rc

Faktycznie fajnie to wyglada. Sama okladka warta zakupu. :B

Widac cos?
https://db.tt/cNqq3d2e

To ostatnie to dzisiejszy HMV w uk. Te ceny to nie promocja
Ostatnio zmieniony wt sie 18, 2015 8:10 pm przez paniron, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ