The Book Of Souls - zapowiedź nowej płyty
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: The Book Of Souls - zapowiedź nowej płyty
Nie nastawiałbym się na to, że kupicie płytę przed premierą. Pytałem w Empiku jak to będzie z dostawą płyty i jej dostępnością min. przed premierą. Powiedzieli mi, że płyta będzie 4 wrzesnia na półkach i zamówienia złożone przez Empik.com powinny przyjechać razem z towarem który pójdzie na sklep.
Przed premierą sprzedawać nie mogą. Taka jest umowa z wydawcą. Za jej złamania grozi wysoka kara finansowa zarówno dla sklepu, jak i dla osoby, która taki towar sprzedała.
Płyty przed premiera raczej szukałbym w sklepach muzycznych, które nie są sieciówkami, o ile takowe jeszcze są i będą mieć płytę.
Przed premierą sprzedawać nie mogą. Taka jest umowa z wydawcą. Za jej złamania grozi wysoka kara finansowa zarówno dla sklepu, jak i dla osoby, która taki towar sprzedała.
Płyty przed premiera raczej szukałbym w sklepach muzycznych, które nie są sieciówkami, o ile takowe jeszcze są i będą mieć płytę.
To ride the storm to an empire of the clouds...
Zgadzam się. A tak przy okazji - myślicie, że do każdego empiku przyjedzie album na 4.09 czy trzeba zamówić? I jak myślicie- wersja z książką też będzie dostępna?Widmoo pisze:Nie nastawiałbym się na to, że kupicie płytę przed premierą. Pytałem w Empiku jak to będzie z dostawą płyty i jej dostępnością min. przed premierą. Powiedzieli mi, że płyta będzie 4 wrzesnia na półkach i zamówienia złożone przez Empik.com powinny przyjechać razem z towarem który pójdzie na sklep.
- Varamount4
- -#Wrathchild

A jest jeden u mnie taki :-) Jest tam dość dużo płyt metalowych raz widziałem nie remasterowaną Killers na winylu ale nie było sensu kupować (bo ja nie mam gramofonu) są tam koszulki, plakaty,naszywki, akcesoria wszystko to co fana muzyki i nie tylko z resztą tam dorwałem 60 % płyt z mojej kolekcji która ogranicza się do tylko 30 płyt (ironów)Widmoo pisze:Płyty przed premiera raczej szukałbym w sklepach muzycznych, które nie są sieciówkami, o ile takowe jeszcze są i będą mieć płytę.
- Varamount4
- -#Wrathchild

brezdi pisze:Widmoo pisze:Zgadzam się. A tak przy okazji - myślicie, że do każdego empiku przyjedzie album na 4.09 czy trzeba zamówić? I jak myślicie- wersja z książką też będzie dostępna?
Wersja z książką nie jestem pewien i bym się na nią nie nastawiał bo wiadomo jak to jest z Deluxami, ale może troszeczkę trafi do sklepów
- Varamount4
- -#Wrathchild

I zapomniałem dodać że dorwałem tam kubek The Book of Souls! Co prawda nie oryginalny z Store'a ale jest i fajnie wygląda.Varamount4 pisze:A jest jeden u mnie taki :-) Jest tam dość dużo płyt metalowych raz widziałem nie remasterowaną Killers na winylu ale nie było sensu kupować (bo ja nie mam gramofonu) są tam koszulki, plakaty,naszywki, akcesoria wszystko to co fana muzyki i nie tylko z resztą tam dorwałem 60 % płyt z mojej kolekcji która ogranicza się do tylko 30 płyt (ironów)Widmoo pisze:Płyty przed premiera raczej szukałbym w sklepach muzycznych, które nie są sieciówkami, o ile takowe jeszcze są i będą mieć płytę.
pamiętam, że w dniu premiery TFF w saturnie było na półkach parę sztuk edycji w metalowym pudełku - to była zapewne edycja deluxebrezdi pisze:Zgadzam się. A tak przy okazji - myślicie, że do każdego empiku przyjedzie album na 4.09 czy trzeba zamówić? I jak myślicie- wersja z książką też będzie dostępna?
jednak tak to teraz będzie, ciężko stwierdzić. ze zwykłymi CD nie powinno być żadnego problemu by dostać
Trochę mnie to wkurza, zamówiłem z dostawą do Empiku u siebie w mieście i planowana data wysyłki z magazynu to 4.09.. Trochę bez sensu, bo 4.09 to już powinna leżeć na półce, a nie dopiero jechać na miejsce. Na dostawę do salonu jest dużo czasu, więc nie wiem czemu dostają album dopiero w dniu premiery - tym samym dociera do ludzi z opóźnieniem.Varamount4 pisze:brezdi pisze:Widmoo pisze:Zgadzam się. A tak przy okazji - myślicie, że do każdego empiku przyjedzie album na 4.09 czy trzeba zamówić? I jak myślicie- wersja z książką też będzie dostępna?
Wersja z książką nie jestem pewien i bym się na nią nie nastawiał bo wiadomo jak to jest z Deluxami, ale może troszeczkę trafi do sklepów
Prawdopodobnie chodzi tutaj o procedurę wysyłki z magazynu, która jest taka sama dla wszystkich produktów. Kretyńskie niestety jest to, że premiera jest w piątek i cześć dostawców wyśle płytę w piątek, co siłą rzeczy skutkuje jej otrzymaniem w poniedziałek/wtorek.brezdi pisze:Trochę mnie to wkurza, zamówiłem z dostawą do Empiku u siebie w mieście i planowana data wysyłki z magazynu to 4.09.. Trochę bez sensu, bo 4.09 to już powinna leżeć na półce, a nie dopiero jechać na miejsce. Na dostawę do salonu jest dużo czasu, więc nie wiem czemu dostają album dopiero w dniu premiery - tym samym dociera do ludzi z opóźnieniem.
Co do samej dostawy do salonu, uważam, że płyty z pre-ordera powinny być do odbioru w piątek inaczej będzie to mega strzał w kolano.
Kombinowałem różne opcje dostawy w różnych sklepach i nie znalazłem żadnej oferty, w której mógłbym zamówić płytę z gwarancją dostawy pre-ordera w piątek. W cdp.pl jest opcja dostawy express, dodatkowo płatna ale zamówienie trzeba złożyć w tym samym dniu czyli 4 września jednak nikt nie dał mi gwarancji, że uda im się wysłać płytę właśnie w piątek.
Szkoda, że nie możemy ściągnąć legalnie mp3 jako dodatku do standardowego cd jak to mają na amazonie.
Liczę na to, że moje zamówienie będzie do odbioru wraz z premierą, jeżeli nie to straszny strzał w kolano dla empikaWidmoo pisze:Nie nastawiałbym się na to, że kupicie płytę przed premierą. Pytałem w Empiku jak to będzie z dostawą płyty i jej dostępnością min. przed premierą. Powiedzieli mi, że płyta będzie 4 wrzesnia na półkach i zamówienia złożone przez Empik.com powinny przyjechać razem z towarem który pójdzie na sklep.
Ja zrezygnowałem z kombinowania z np. zakupem płyty w salonie empiku lub innym sklepie, bo interesuje mnie wersja deluxe i potem mogę się naciąć, że rozejdzie się zanim zdążę kupić po pracy
albo jeździec nie wiadomo gdzie, żeby ją dostać 
Ja bym się na to nie nastawiał, w Empiku to normalne, że zamówienia przedpremierowe (nawet te złożone kilka miesięcy wcześniej) dopiero wysyłają z magazynu w dniu premiery, czyli do klienta dochodzą 1 lub 2 dni (lub nawet 3, jeśli premiera jest w piątek) po tym jak album fizycznie już leży w sklepie na półce. Taka tam zachęta do kupowania wcześniej 
- dostoevsky
- -#Assassin

To ja Wam powiem w ramach ciekawostki, że w UK Amazon wysyła płytę 2 września przesyłką priorytetową - czyli w dniu premiery powinna być już u adresata.
Znając siebie wiem, że nie wytrzymam i ściągnę płytę przed premierą kiedy wycieknie do sieci... mimo tego, że - jeśli ściągam muzykę, czego praktycznie już nie robię - to w wersji FLAC, a najgorszym wypadku mp3 320 kbps. Niestety, obawiam się, że na początku dostaniemy 192 kbps... które i tak przesłucham.
Znając siebie wiem, że nie wytrzymam i ściągnę płytę przed premierą kiedy wycieknie do sieci... mimo tego, że - jeśli ściągam muzykę, czego praktycznie już nie robię - to w wersji FLAC, a najgorszym wypadku mp3 320 kbps. Niestety, obawiam się, że na początku dostaniemy 192 kbps... które i tak przesłucham.
Mnie się wydaje, że w ostatecznym rozrachunku nie powinno być problemu z dostępnością wersji deluxe. Zawsze tak się mówi, jaka to limitowana edycja będzie trudno dostępna i w ogóle, a potem zawsze i tak nie ma z nią problemów, przynajmniej ja nigdy nie uświadczyłem i mimo, że zwykle zamawiam takie rarytasy specjalnie wcześniej, to i tak potem w sklepie widzę, że nie było sensu się spieszyć. W przypadku Book of Souls jednak nic nie zamawiam, przejdę się do Saturna w dniu premiery i mam nadzieję dostać album (+ 30th anniv. Defendersów Judas Priest), jeśli będzie na półce wersja deluxe, to rozważę, a jeśli nie, to pewnie kupię zwykłą, a z deluxe poczekam na opinie co tam w ogóle jest i najwyżej jak to będzie coś naprawdę MEGA MEGA, to kupię drugi egzemplarz kiedyś tam.
Ostatnio zmieniony pt sie 21, 2015 10:00 am przez wojteq, łącznie zmieniany 1 raz.
Oczywiacie ze wersji deluxe scisle limitowanej bedzie tyle jak pudelka z TFF ktore do dzis mozna kupic :-)
Dodatkowo plyte sprzedawana przez amazon dostajemy takze w wersji cyforwej, takze nawet gdyby sie cos z nia stalo albo zamawialo zza granicy czy cos; to i tak bedziemy ja mieli dostepna na amazonskiej chmurze. Nie jestem tylko pewien w dokladnie ktorym momencie staje sie ona dostepna. napewno jest to dzien premiery ale doklady czas to nie wiem, bo nigdy mi na tym nie zalezalo ;-jdostoevsky pisze:To ja Wam powiem w ramach ciekawostki, że w UK Amazon wysyła płytę 2 września przesyłką priorytetową - czyli w dniu premiery powinna być już u adresata.
Tymczasem wyprzedali tego MH z Maiden, ale szalenstwo :-)
- Varamount4
- -#Wrathchild

Nie mogą wcześniej zamawiać żeby już 4.09 była na półce, bo skąd zamówią? Najpierw muszą wydać oficjalnie parę tysięcy sztuk na sklepy a to dopiero 4.09 to jest tak samo jak my mamy nie możemy kupić przed premierą bo wytwórnia tego zabrania jedyne co teraz możemy to zamówić na stronie i czekać na 5.09 lub (jeżeli się poszczęści) 4.09 ja nie liczę na nic w dniu premiery...Varamount4 pisze:brezdi pisze:Trochę mnie to wkurza, zamówiłem z dostawą do Empiku u siebie w mieście i planowana data wysyłki z magazynu to 4.09.. Trochę bez sensu, bo 4.09 to już powinna leżeć na półce, a nie dopiero jechać na miejsce. Na dostawę do salonu jest dużo czasu, więc nie wiem czemu dostają album dopiero w dniu premiery - tym samym dociera do ludzi z opóźnieniem.Widmoo pisze: Wersja z książką nie jestem pewien i bym się na nią nie nastawiał bo wiadomo jak to jest z Deluxami, ale może troszeczkę trafi do sklepów
Nie wiem skąd zamówią, ale jeżeli jest premiera 4.09 a ja zamawiam pre-order to powinna być na półce 4.09 i powinienem albumu słuchać 4.09 o 8:01 jeżeli mam taką ochotę. W takim razie dla kogo jest ta premiera? Może powinni dać na oficjalnej info - premiera 4.09 to termin w którym tiry jadą do Empiku, premiera dla Kowalskiego 7.09.
Co?
Moge sie zalozyc ze bede mial plyte w rekach przed 4 wrzesnia; kazdy duzy ''sklep'' ma go wczesniej, wiem bo sam w jednym pracuje
Moge sie zalozyc ze bede mial plyte w rekach przed 4 wrzesnia; kazdy duzy ''sklep'' ma go wczesniej, wiem bo sam w jednym pracuje
Właśnie o tym pisałem, że mnie to wkurza. Jeżeli każdy większy sklep ma go wcześniej jak napisałeś, bo pracujesz i wiesz lepiej to dlaczego wysyłają mój pre-order zamówiony miesiąc temu w dniu premiery w ogóle do sklepu? Jeżeli już tam jest, to powinien sobie na mnie czekać w dniu premiery, a nie jechać gdzieś po krajupaniron pisze:Co?