The Book Of Souls - opinie na temat nowego albumu
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Deleted User 5490
Re: The Book Of Souls - opinie na temat nowego albumu
Fakt. Nie wziąłem tej możliwości pod uwagę. Kiedyś przecież album musi się dostać się do hurtowni współpracujących z wytwórnią.
- dostoevsky
- -#Assassin

Przesłuchaj w końcu ten album, za dużo tych pytań.Invader pisze:No a jak brzmi gitara Dave'a ? wszak na gibsonach nagrywał wszystko, można wychwycić różnicę z tego mp3? tylko to pytanie do tych którzy rozpoznają jego styl
-
Deleted User 2259
Wybacz, ale zaczekam do premiery nie wszyscy lubią kosztować cukierka z papierkiem 
- dostoevsky
- -#Assassin

Ale ja to rozumiem - dlatego za 6 dni poznasz odpowiedź na wszystkie nurtujące Cię pytania.Invader pisze:Wybacz, ale zaczekam do premiery nie wszyscy lubią kosztować cukierka z papierkiem
-
Deleted User 2259
Może ktoś inny mi powie
, poczekam do premiery, ale fajnie poczytać czyjeś opinie.Jeszcze jedno denerwuje mnie zbieżność podobnych tytułów od jakiegoś czasu do tych Dickinsonowskich był The Alchemist, teraz The Man of Sorrows, Tears of a Clown prawie jak Dragon, The Book of Souls - Tyranny of Souls, When the River Runs Deep - River of No Return, coś za dużo tych podobieństw czyżby ten album był aż tak przesiąknięty jego solową twórczością ?
Ostatnio zmieniony sob sie 29, 2015 10:48 am przez Deleted User 2259, łącznie zmieniany 1 raz.
Czuc ja, to na pewno. Ale co co bede mówił, nie chce psuc niespodzianki 
While you sleep in earthly delight,
Someone's flesh is rotting tonight
TakInvader pisze:coś za dużo tych podobieństw czyżby ten album był aż tak przesiąknięty jego solową twórczością ?
po za mia ta ne
-
Deleted User 5800
Nie wytrzymałem... mam za sobą jedno odsłuchanie. Moja opinia na pewno się jeszcze zmieni. Biorąc pod uwagę, że np. TFF po pierwszym odsłuchu wydał mi się tragicznym albumem, a z czasem zmieniłem zdanie.
Ogólne wrażenie jest takie, że album to coś jakby skrzyżowanie TFF i AMOLAD. Od razu bardzo spodobały mi się utwory: If Eternity Should Fail, Speed of Light, The Red and the Black, The Book of Souls i Empire of the Clouds. Reszta wymaga z pewnością większej ilości odsłuchów aby to ogarnąć i dobrze ocenić. Wymienione kawałki chętnie usłyszę na żywo
Generalnie odetchnąłem z ulgą, ale nie zostałem na razie powalony na kolana. No może poza ostatnim utworem, który jest genialny
Muszę się z tym osłuchać, ale jeśli w przypadku TFF z totalnego niezadowolenia doszedłem do zachwytu to kolejne odsłuchy powinny sprawić, że pokocham ten album 
Właśnie leci drugi raz. Pierwsze sekundy IESF są w stylu 'Shine on you crazy diamond'
Ogólne wrażenie jest takie, że album to coś jakby skrzyżowanie TFF i AMOLAD. Od razu bardzo spodobały mi się utwory: If Eternity Should Fail, Speed of Light, The Red and the Black, The Book of Souls i Empire of the Clouds. Reszta wymaga z pewnością większej ilości odsłuchów aby to ogarnąć i dobrze ocenić. Wymienione kawałki chętnie usłyszę na żywo
Właśnie leci drugi raz. Pierwsze sekundy IESF są w stylu 'Shine on you crazy diamond'
-
Deleted User 5490
Ano zobaczymy. Na forach fanowskich zawsze jest dużo odjechanych, radośnie entuzjastycznych opinii. Później jak się posłucha samemu, to okazuje się, że nie jest jakoś tak w odjechany sposób, radośnie i entuzjastycznie.
Ciekawi mnie brzmienie. Czy tak żałośnie niedopracowane jak Speed of Light z singla?
Ciekawi mnie brzmienie. Czy tak żałośnie niedopracowane jak Speed of Light z singla?
Moim zdaniem można wyczuć lekką różnicę, ale przede wszystkim rzuca się w uszy to, że w kilku solówkach nadużywał wah wah. Kilka solówek bez pomysłu, ale kilka dobrych też zagrał.Invader pisze:No a jak brzmi gitara Dave'a ? wszak na gibsonach nagrywał wszystko, można wychwycić różnicę z tego mp3? tylko to pytanie do tych którzy rozpoznają jego styl
- dostoevsky
- -#Assassin

Trzeci raz słucham płyty i dalej radocha jest wielka. "Pozamiatane" to bardzo adekwatne słowo opisujące co teraz czuję 
Dodam jeszcze, że to chyba pierwszy album od dawna, gdzie nie przeskakuję utworów... nie wliczając Speed of Light.
Dodam jeszcze, że to chyba pierwszy album od dawna, gdzie nie przeskakuję utworów... nie wliczając Speed of Light.
A niech Was "cholera"
chyba przestanę na razie przeglądać opinie o poszczególnych utworach i zaczekam z tym do swojego przesłuchania, bo tylko się nakręcam, a to jeszcze 6 dni
Nadrobię te tematy po pierwszym odsłuchu. 
Dostaliśmy album o 2 klasy lepszy od TFF. Tyle mogę z pewnością powiedzieć.
Ja jestem pełen podziwu dla takich osob jak Tywojteq pisze:A niech Was "cholera"chyba przestanę na razie przeglądać opinie o poszczególnych utworach i zaczekam z tym do swojego przesłuchania, bo tylko się nakręcam, a to jeszcze 6 dni
Nadrobię te tematy po pierwszym odsłuchu.
- hipcio_stg
- -#Moonchild

Jestem po pierwszym odsłuchu. Oczywiście jestem zachwycony porcją nowych kompozycji. Długo trzeba było czekać. Pierwsze rzeczy jakie mi się nasuwają to:
1) Mocne strony TBOS to Dickinson (poza Empire) niestety
2) Pierwsze CD nieco lepsze od CD2
3) Mój top to TBOS, najsłabszy utwór Shadows Of The Valley IMO [obie kompozycje Gers/Harris]
4) Empire spokojnie mógłby trwać połowę krócej [strasznie prosty i nudny, nie ma w nim opowieści jak w Paschendale, słabo budowane emocje, nie rozumiem tekstu wiec się do niego nie odnoszę, natomiast mam świadomość, że jest bardzo dobry, historyczny]
Czekam na swój oryginalny egzemplarz!
EDIT: Dla mnie 9/10 na dzień dzisiejszy.
1) Mocne strony TBOS to Dickinson (poza Empire) niestety
2) Pierwsze CD nieco lepsze od CD2
3) Mój top to TBOS, najsłabszy utwór Shadows Of The Valley IMO [obie kompozycje Gers/Harris]
4) Empire spokojnie mógłby trwać połowę krócej [strasznie prosty i nudny, nie ma w nim opowieści jak w Paschendale, słabo budowane emocje, nie rozumiem tekstu wiec się do niego nie odnoszę, natomiast mam świadomość, że jest bardzo dobry, historyczny]
Czekam na swój oryginalny egzemplarz!
EDIT: Dla mnie 9/10 na dzień dzisiejszy.
Ostatnio zmieniony sob sie 29, 2015 1:30 pm przez hipcio_stg, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziękigeri92 pisze:Ja jestem pełen podziwu dla takich osob jak Ty
-
Deleted User 5800
Jeszcze trzeba przyznać, że CD1 jest lepsze od CD2. Podoba mi się całość, ale gdybym z jakiegoś powodu musiał (na szczęście nie muszę) wyrzucić coś z albumu to pewnie zostałoby CD1 + Empire i ewentualnie Death or Glory. Zobaczymy jak będzie za kilka miesięcy. No i jakie wrażenie da odsłuch bezpośrednio z CD.
Na razie nie wydaje mi się aby przebili Brave New World
Na razie nie wydaje mi się aby przebili Brave New World
Dla mnie ten album jest bardziej mieszanką AMOLAD i DoD..ale ma też smaczki z BNW, TFF i rzeczy z dalszej przeszłości jak i z solowej twórczości Bruce'a. Album jest całkiem mocny, ale myślę, że w mojej prywatnej liście albumów po reunion. BNW jest nie do pobicia
Myślę, że postawiłbym go na równi z AMOLAD. Forma Bruce'a jest w porządku ale jakoś nie wprawia mnie w stwierdzenia, że dawno tak dobrze nie śpiewał. Miejscami irytują mnie te ich autoplagiaty. No ale cóż, starość nie radość... mimo wszystko i tak czapki z głów