Aha i dziwi mnie fakt, że nikt jak do tej pory, po takim czasie zwłaszcza nie oddał głosu na coś z Paulem Di'anno
Najlepszy singiel Iron Maiden
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

Re: Najlepszy singiel Iron Maiden
Nie no, tak jak pisałem singiel to singiel jako płyta, cały materiał. Od tych tytułowych jak np. "Aces High", "2 Minutes To Midnight", "Holy Smoke", "Can I PlayWith Madness" przeważnie właśnie lepsze są pozostałe kawałki tam zawarte niż same "hity", które przejeść się mogą na samych płytach.
Aha i dziwi mnie fakt, że nikt jak do tej pory, po takim czasie zwłaszcza nie oddał głosu na coś z Paulem Di'anno
Bo jest na prawdę w czym wybierać. Biorąc pod uwagę ich kolekcjonerską wartość.
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
-
Deleted User 6661
Ale jaki wpływ ma kolekcjonerska atrakcyjność singla na jego wartość artystyczną, czysto muzyczną? Na ocenę zawartego materiału? Proponujesz tutaj pomieszanie kryteriów. Owszem, w sumie to jest nawet fajne i chętnie poczytałbym o Waszych zbiorach singli (z podziałem na cd i winyle) - ale odbiegamy nieco od tematu.
- LukaSieka

Kolekcjonerskie z powodu utworów na płycie zawartych. Chodzi głównie o te rarytasy właśnie, jak numery nigdzie niedostępne, niepublikowane, koncertowe kawałki z Di'anno, z Dickinsonem, których nigdzie tak na prawdę oficjalnie usłyszeć nie mogliśmy. Bo choćby na takim singlu "Wasting Love" posłuchać może razem 4 kawałków , z czego trzech koncertowych ("Tailgunner","The Assassin","Holy Smoke"), których np. min. nie było i nie ma jak na razie na żadnych oficjalnym koncercie kapeli... Niby tylko 13 minut koncertu, ale za to jakich! Za sam koncertowy "The Assassin", którego Iron Maiden grało tylko podczas trasy w 1990 i 1991 roku poleciłbym ten materiał.
Dałem głos na Purgatory... Z konkretnej płyty, uwielbiam ten kawałek, na stronie B w niczym nie ustępujący kapitalny instrumental - Genghis Khan.
-
Deleted User 6661
Takie postawienie sprawy mnie przekonuje. Z jednym doprecyzowaniem: "kolekcjonerskie" powinno oznaczać "trudno dostępne" - raczej jako wydawnictwa, a nie same nagrania, które w zasadzie można znaleźć wszystkie - cóż... w wersji nieoryginalnej . A jak w takim razie ocenisz wydawnictwo, które posiadam i o którym wspomniałem - "Best of B'Sieds"? Jest to reprezentatywna składanka? Powtarzam: piszę to ze stanowiska osoby, która nigdy nie zbierała singli. Pewnie nigdy nie kupiłbym tych rzeczy wydanych oddzielnie.LukaSieka pisze:Kolekcjonerskie z powodu utworów na płycie zawartych. Chodzi głównie o te rarytasy właśnie, jak numery nigdzie niedostępne, niepublikowane, koncertowe kawałki z Di'anno, z Dickinsonem, których nigdzie tak na prawdę oficjalnie usłyszeć nie mogliśmy. Bo choćby na takim singlu "Wasting Love" posłuchać może razem 4 kawałków , z czego trzech koncertowych ("Tailgunner","The Assassin","Holy Smoke"), których np. min. nie było i nie ma jak na razie na żadnych oficjalnym koncercie kapeli... Niby tylko 13 minut koncertu, ale za to jakich! Za sam koncertowy "The Assassin", którego Iron Maiden grało tylko podczas trasy w 1990 i 1991 roku poleciłbym ten materiał.
Jeśli chodzi o cały materiał, a nie tylko singlowy kawałek, to ode mnie głos na Stranger In A Strange Land, ze względu na mój ulubiony cover wykonany przez Iron Maiden - That Girl.
Mój glos na RAINMAKER
Zagłosowałem w ciemno i nie pomyliłem się. Wybrałem kawałek, ktory dostał najwięcej głosów. Zresztą trudno się dziwić, bo obiektywnie to najbardziej przebojowy utwór Maiden. Czy to się komuś podoba czy nie. Wasted Years
- LukaSieka

No może być. Sam tez to na półce mam, ale jakoś za często nie sięgam szczerze mówiąc. Wole słuchać całych singli jak już. Wiem, ze to niekiedy niewiele ponad 10-15 minut muzyki, ale jak już pisałem kiedyś wcześniej jest tam dostatecznie dużo rarytasików, żeby taką płytę od czasu do czasu sobie odpalić i trochę przy tym poszalećdependo pisze:A jak w takim razie ocenisz wydawnictwo, które posiadam i o którym wspomniałem - "Best of B'Sieds"? Jest to reprezentatywna składanka? Powtarzam: piszę to ze stanowiska osoby, która nigdy nie zbierała singli.
I sorry za TAKĄ zwłokę
Poza tym, jestem ciekaw ile osób oddających głosy na te czy inne single takowe posiada? Przypominam, ze singiel to nie tylko jeden kawałek, przebój na płycie, ale cały materiał, który niekiedy trwa 20 minut tak jak "2 Minutes To Midnight", "Stranger In Strange Land", "The Clairvoyant", "Infinite Dreams", "Be Quick Or Be Dead", "From Here To Eternity", wspominany już przeze mnie wcześniej cd "Wasting Love" czy "Man On The Edge", na którego nie wiedząc czemu tylko jedna osoba tylko oddała głos
-
Deleted User 6661
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Zatem w sumie mogę być zadowolony z tej składanki, zważywszy na to, o czym pisałem - że nie jestem fanem singli. Dochodzi też druga rzecz: nie za bardzo interesują mnie wersje live na singlach. Nie sądzisz, że to trochę takie zapchajdziury? Trzeba wydłużyć singla (sic!), to wrzuca się jakiś kawałek live i ok. No chyba, że jest to utwór bardzo rzadko goszczący w set liście... tu w zasadzie nie mam zastrzeżeń. Musiałbym zatem przyjrzeć się dokładniej tej kwestii.
-
Zakkahletz
- -#Rainmaker

Dla mnie to BARDZO słabe kawałki i dobrze, że nie znalazły się na, skądinąd niezłej, płycie. Jeszcze spostrzeżenie: moim zdaniem, odwrotnie niż w "Speed Of Light", te piosenki są złe, ale solówki w obydwu dobre.LukaSieka pisze:świetne utwory w postaci "Justice Of The Peace" i "Judgement Day"
Wystarczy przelecieć wzrokowo te single, żeby uświadomić sobie jak mało wymowny jest w stosunku do całości albumów.
"Stranger in a strange land" z kapitalnymi "That girl" i "Juanita".
To samo chciałam napisaćkhan pisze:"Stranger in a strange land" z kapitalnymi "That girl"
Devil woman won't let go.
-
Majkel1970
- -#Prodigal son

Nie oddałem głosu na nic. Nie mogłem się zdecydować między "2 Minutes to Midnight", "Aces High" i "Wasting Love".
- wojakwojak
- -#Ancient mariner

Aces, 2MTM, WY, SIASL - za super b'sidy.
Jeśli oceniać singiel, to pod względem 3 składników:
- okładka
- utwór singlowy
- b-side'y
Po ocenieniu wszystkich trzech składowych głos oddaję na Stranger in a Strange Land - super klimatyczna okładka, będąca świetnym dodatkiem do okładki Somewhere in Tim; uwielbiam sam utwór... no i "That Girl"
- okładka
- utwór singlowy
- b-side'y
Po ocenieniu wszystkich trzech składowych głos oddaję na Stranger in a Strange Land - super klimatyczna okładka, będąca świetnym dodatkiem do okładki Somewhere in Tim; uwielbiam sam utwór... no i "That Girl"
Stranger In a Strange Land