The Book Of Souls - opinie na temat nowego albumu
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: The Book Of Souls - opinie na temat nowego albumu
Miazga ! Słucham kolejny raz i jest pozamiatane . Można by się ewentualnie przyczepić do kilku szczególików na upartego ( jak oooo w paru miejscach troszkę może zbyt nachalne ) ale to wszystko są nieistotne szczególiki , które bledną przy całości wrażenia . 10 /10 bez mrugnięcia okiem . Coś niewiarygodnego.
Who motivates the motivator
-
Deleted User 1499
Po 3 dniach dalej dycha ? Musi być dobrze! 
- dostoevsky
- -#Assassin

Mnie TBoS pochłonął do tego stopnia, że nawet w ramach prokrastynacji wracam do tego albumu. 
U mnie mocne 9/10.
Dla mnie dyszka. Arcydzieło 
Już drugi dzień wałkuje pierwszą płytę i nie mogę się od niej odkleić. Przykleiłem się jak mucha do lepa. Szkoda że nie zmienili kolejności na ToaC zamiast Speed of Light bo on mi do niej ni w ząb nie pasuje. Ale pierwsza płyta wymiata bez dwóch zdań... Ciekawe kiedy włączę wreszcie drugą...
Fight for you planet !!
-
Deleted User 4783
najlepsze w Empire of the clouds jest to, że mimo 18 minut, ten kolos w ogóle się nie dłuży!
Mi się bardziej R&B dłuży niż Empire ^^
-
Deleted User 6661
Dla mnie jeszcze za wcześnie na ocenę. Muszę z CD posłuchać i okaże się, jak to naprawdę jest z tym brzmieniem. Na razie parę spraw nie daje mi spokoju. Oto one:
- Podczas dzisiejszych odsłuchów skupiłem się - sam nie wiem dlaczego - na utworach krótszych, które niespodziewanie bardzo mi się nagle spodobały. We wcześniejszych odsłuchach traktowałem je trochę po macoszemu, bo mają proste struktury, a chyba dopiero dzisiaj usłyszałem w nich potencjał, tudzież różne wartościowe kruczki, na które wcześniej miałem zlew. Zobaczymy, co będzie jutro, bo dzisiaj to może tylko kwestia nieznośnego upału, który źle wpływa na mój stary mózg.
- Szykuje się groźny precedens: jeden z długich utworów - tak bardzo doceniony za pierwszym razem - zaczyna mi się jawić jako... jak by tu powiedzieć... może ściema? Albo raczej spartolona aranżacja? Nie wiem, muszę jeszcze zbadać sprawę, może jutro będzie dzień dobroci dla epików...
- Mdłe gitary prowadzące. Wiem, to może być efekt empechujkowego brzmienia, ale nie wydaje się... Tak czy inaczej rzecz zostanie doprecyzowana w przyszłym tygodniu.
Z oceną się wstrzymuję, ale raczej na pewno nie będzie 10. Z drugiej strony poniżej 6 też nie powinno być.
- Podczas dzisiejszych odsłuchów skupiłem się - sam nie wiem dlaczego - na utworach krótszych, które niespodziewanie bardzo mi się nagle spodobały. We wcześniejszych odsłuchach traktowałem je trochę po macoszemu, bo mają proste struktury, a chyba dopiero dzisiaj usłyszałem w nich potencjał, tudzież różne wartościowe kruczki, na które wcześniej miałem zlew. Zobaczymy, co będzie jutro, bo dzisiaj to może tylko kwestia nieznośnego upału, który źle wpływa na mój stary mózg.
- Szykuje się groźny precedens: jeden z długich utworów - tak bardzo doceniony za pierwszym razem - zaczyna mi się jawić jako... jak by tu powiedzieć... może ściema? Albo raczej spartolona aranżacja? Nie wiem, muszę jeszcze zbadać sprawę, może jutro będzie dzień dobroci dla epików...
- Mdłe gitary prowadzące. Wiem, to może być efekt empechujkowego brzmienia, ale nie wydaje się... Tak czy inaczej rzecz zostanie doprecyzowana w przyszłym tygodniu.
Z oceną się wstrzymuję, ale raczej na pewno nie będzie 10. Z drugiej strony poniżej 6 też nie powinno być.
Po kilku dniach sluchania moi faworyci to: if eternity, death or glory (jedna z najlepszych petard w ostatnich latach!) oraz R&B (choc poki co slabsze wg mnie od TGGOG czy Wiaterka) oraz tytulowy.
Nie moga mi podejsc: unknown oraz river.
To tyle, rozpisywanie sie o kazdym utworze w osobnych tematach nadal uwazam za sredni pomysl
Nie moga mi podejsc: unknown oraz river.
To tyle, rozpisywanie sie o kazdym utworze w osobnych tematach nadal uwazam za sredni pomysl
- LukaSieka
- -#The Man Who Would Be Spammer

A ja mam wylew z takich tekstówThePaCZino pisze:hahahahaha dawno się tak nie uśmiałemLukaSieka pisze:Jestem w trakcie pierwszego słuchania "The Book Of Souls", dokładnie przy siódmym utworze "Death Or Glory" (najlepszym jak na razie) i ręce po prostu mi opadają. Momentami nie chce mi się w ogóle tego słuchać co najgorsze. Nie słucham tego z jakimś zaciekawieniem tylko ze znudzeniem i trochę na siłę
. W ogóle te utwory wydają się jakby były nagrywane na siłe. Zero w tym polotu, jakiejś energii. Wszystko się ciągnie, ciągnie i ciągnie i mało co z tego wynika. Odnoszę jak na razie wrażenie, że te utwory takie jak np "The Red And The Black" są wydłużone na siłę, bez żadnego pomysłu. Graja w kółko to samo, grają i nie ma w tym nic ciekawego. Granie dla samego grania. Tytułowy "The Book Of Souls" jak na pierwsze wrażenie też trochę się wybija ponad przeciętną. To samo "Speed Of Light", ale to chyba dlatego, ze słuchałem go kilkanaście razy.
Jak na razie to dla mnie "The Final Frontier" był już lepszy. Na prawdę.... Zobaczę przy kolejnym i kolejnym podejściuhahahahhaha gardzę absolutnie każda negatywna opinia na temat tego albumu
Co niektórzy piszą o "The Book Of Souls" jakby to była płyta co najmniej na miarę "The White Album" The Beatles....
Wiem, że jest to spowodowanie w bardzo dużym stopniu długim oczekiwaniem na ten nowy, nadchodzący album, ale bez przesady. Mi póki co, po jednym przesłuchaniu nie chce się tego słuchać. Musze się odpowiednio nastroić...
Poza tym, zobaczymy co będziecie pisali za jakiś rok-dwa o tej płycie. Bo tak na świeżo, na gorąco każdemu się wszystko widzę podoba. Są same achy i echy, a ciekaw po prostu jestem jakie biedą opinie na temat tej płyty, kiedy emocje trochę ostygną.
So what if the master walked on the water.
I don't see him trying to stop the slaughter.
-
Deleted User 2259
Z doświadczenia właśnie wiem, że te albumy które na początku nie leżą, mogą po pewnym czasie zyskać na wartości tak jak było w przypadku takiego TXF, zobaczymy jak to tutaj będzie.
-
RidingOntheWind
- -#Trooper

Album oceniam pozytywnie ale zdecydowanie muszą opaść emocje by ocenić go na zimno za jakiś tydzień. Na razie jestem jeszcze dość oszołomiony, w końcu mieliśmy 5 lat czekania.
Na gorąco plusy to
-forma Bruce'a Dickinsona !!
-rewelacyjny utwór tytułowy
-dużo ciekawych momentów i rozwiązań kompozycyjnych np. Man on Sorrows, Great Unknown czy Shadows of the Valley
-bardzo udane zagrywki Adriana Smitha
-przejmujący wstęp do Empire of Clouds
-dobre lub bardzo dobre szybkie utwory
minusy to
-bardzo słaba forma Dave'a Murraya
-ogólnie mało zapadających w pamięć solówek gitarowych
-niektóre niepotrzebne momenty np. agresywne wejścia w Empire of Clouds czy ogólnie zbyt długi czas trwania Red and the Black
-dość dziwny otwieracz
-bezbarwny Tears of Clown
Raczej lepszy album od Final Frontier, na pewno lepszy od A Matter of Life and Death, czy lepszy od Dance of Death? chyba jednak nie dlatego, że do tamtego mam ogromny sentyment a to w muzyce ważne. Co do porównań z Brave New World, umówmy się to jednak nie ta liga.
Na gorąco plusy to
-forma Bruce'a Dickinsona !!
-rewelacyjny utwór tytułowy
-dużo ciekawych momentów i rozwiązań kompozycyjnych np. Man on Sorrows, Great Unknown czy Shadows of the Valley
-bardzo udane zagrywki Adriana Smitha
-przejmujący wstęp do Empire of Clouds
-dobre lub bardzo dobre szybkie utwory
minusy to
-bardzo słaba forma Dave'a Murraya
-ogólnie mało zapadających w pamięć solówek gitarowych
-niektóre niepotrzebne momenty np. agresywne wejścia w Empire of Clouds czy ogólnie zbyt długi czas trwania Red and the Black
-dość dziwny otwieracz
-bezbarwny Tears of Clown
Raczej lepszy album od Final Frontier, na pewno lepszy od A Matter of Life and Death, czy lepszy od Dance of Death? chyba jednak nie dlatego, że do tamtego mam ogromny sentyment a to w muzyce ważne. Co do porównań z Brave New World, umówmy się to jednak nie ta liga.
Na wielki plus jest wspaniała forma i wokalna i kompozytorska Bruce'a.
Faktycznie solówki nie zapadają w pamięć (może poza Great Unknown)
Otwieracz jest jednym filarem tej płyty, Book of Souls drugim filarem a Empire spojeniem. W środku "dryfują" raz niżej, raz wyżej inne kawałki
Album po tych pierwszych kilku dniach raduje mnie bardziej niż TFF w analogicznym okresie 5 lat temu. Przy TFF sobie trochę wmawiałem jaki on jest fajny, przemyślany i rozbudowany, szczególnie zanim zaczęli go promować. Zawsze na ocenę piosenek/albumu ma wpływ trasa i ich wersje live. W tym przypadku, kompozycje są mocne już na płycie, a wyobrażenie ich sobie live powoduje wielki uśmiech i wyczekiwanie
Faktycznie solówki nie zapadają w pamięć (może poza Great Unknown)
Otwieracz jest jednym filarem tej płyty, Book of Souls drugim filarem a Empire spojeniem. W środku "dryfują" raz niżej, raz wyżej inne kawałki
Album po tych pierwszych kilku dniach raduje mnie bardziej niż TFF w analogicznym okresie 5 lat temu. Przy TFF sobie trochę wmawiałem jaki on jest fajny, przemyślany i rozbudowany, szczególnie zanim zaczęli go promować. Zawsze na ocenę piosenek/albumu ma wpływ trasa i ich wersje live. W tym przypadku, kompozycje są mocne już na płycie, a wyobrażenie ich sobie live powoduje wielki uśmiech i wyczekiwanie
-
RidingOntheWind
- -#Trooper

Przede wszystkim ciężko porównywać te wszystkie ostatnie albumy, dlatego, że ogromne przerwy powodują, że jesteśmy innymi ludźmi gdy one wychodzą. To ma ogromny wpływ na odbiór. Gdy wychodził np. A Matter of Life and Death byłem kompletnie innym człowiekiem, już nie mówiąc o Dance of Death od którego minęło już 12 lat. To przecież inna epoka w życiu człowieka.
Co innego albumy, który poznaje się jako "klasyki" . Ich odbiór jest jeszcze inny.
Pierwszy raz na pewno myśląc o albumie, nie myślałem prawie w ogóle o trasie koncertowej jak było w przypadku Dance of Death gdzie podczas premiery miałem już w ręku bilet na koncert, A Matter of Life and Death gdzie było ogromne rozczarowanie brakiem koncertu w Polsce czy Final Frontier gdzie 2 dni przed premierą byłem na koncercie w Budapeszcie. Teraz liczył się tylko album.
Co innego albumy, który poznaje się jako "klasyki" . Ich odbiór jest jeszcze inny.
Pierwszy raz na pewno myśląc o albumie, nie myślałem prawie w ogóle o trasie koncertowej jak było w przypadku Dance of Death gdzie podczas premiery miałem już w ręku bilet na koncert, A Matter of Life and Death gdzie było ogromne rozczarowanie brakiem koncertu w Polsce czy Final Frontier gdzie 2 dni przed premierą byłem na koncercie w Budapeszcie. Teraz liczył się tylko album.
Sporo masz racji w tym stwierdzeniuLukaSieka pisze:Poza tym, zobaczymy co będziecie pisali za jakiś rok-dwa o tej płycie. Bo tak na świeżo, na gorąco każdemu się wszystko widzę podoba. Są same achy i echy, a ciekaw po prostu jestem jakie biedą opinie na temat tej płyty, kiedy emocje trochę ostygną.
www.MetalSide.pl
- Saimon1995
- -#Moderator

http://www.metacritic.com/music/the-boo ... ron-maiden
Taka ciekawostka. Na razie średnia ocen z 5 recenzji. Zobaczymy, jak to będzie się kształtowało później.
Taka ciekawostka. Na razie średnia ocen z 5 recenzji. Zobaczymy, jak to będzie się kształtowało później.
-
RidingOntheWind
- -#Trooper

Do końca liczyłem, że okładka będzie inna. Ta w ogóle mi się nie podoba. Do zawartości albumu też specjalnie nie pasuje.
Postanowiłem pokusić się o bardzo wstępną wstępną ocenę wszystkich utworów na płycie:
1. If Eternity Should Fail 9.5/10
2. Speed Of Light 7/10
3. The Great Unknown 9/10
4. The Red And The Black 10/10
5. When The River Runs Deep 8/10
6. The Book Of Souls 10/10
7. Death Or Glory 6.5/10
8. Shadows Of The Valley 8.5/10
9. Tears Of A Clown 8/10
10. The Man Of Sorrows 8/10
11. Empire Of The Clouds 10/10
1. If Eternity Should Fail 9.5/10