The Book Of Souls - opinie na temat nowego albumu

Wszystko na temat nowej płyty

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Jak oceniasz nowy album Iron Maiden

10
35
27%
9
37
29%
8
23
18%
7
15
12%
6
5
4%
5
8
6%
4
1
1%
3
4
3%
2
1
1%
1
0
Brak głosów

Liczba głosów: 129

PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Re: The Book Of Souls - opinie na temat nowego albumu

Post autor: PanPrezes »

Przy premierze TFF to lały się całe wiadra pomyj, płyta została zjechana tu na forum dużo bardziej niż przez prasę, gdzie dostawała zazwyczaj umiarkowanie pozytywne oceny.
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

No dobra, dziś jest ten dzień :D. Ciekaw jestem opinii wytrwałych :P
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Wciągnięty w słuchanie, oraz czytanie wszystkich opinii na forum jakoś zapomniałem o otoczce majów. Niby miało być dużo symboli, powiązań itp. W sumie poza czcionką, okładką IESF, oraz SOL nie dostrzegam motywów majów. Ktoś coś więcej zauważył?
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

Mikojaski pisze:No dobra, dziś jest ten dzień :D. Ciekaw jestem opinii wytrwałych :P
ja dopiero w środę posłucham :mryellow:
www.MetalSide.pl
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Płyta dotarła do mnie... wczoraj po południu. Ostro osłuchuję materiał. Jest bardzo dobrze, różnorodnie, ciekawie... jedynie (po 4 odsłuchach) w mojej opinii odstaje "The Red And The Black". "Empire..." genialny eksperyment nie do końca zbieżny stylistycznie z IM ale brawa za realizację i odwagę. Brzmienie albumu również mi się bardzo podoba, dużo lepsze niż poprzednich krążków, jest świetnie, lepiej niż się spodziewałem. Album bardziej spójny i w mojej ocenie bardziej udany niż "TFF", co do pozostałych - mógłby ukazać się po "BNW". Co ciekawe 92 min. minęły mi tak, jak powiedzmy 50. Wcale nie męczy.

Typy koncertowe: If Eternity, Speed Of Light, When The River, Book Of Souls, Death Or Glory (!!!!), Tears Of The Clawn a nawet przepiękny Man Of Sorrows! Słuchajcie - ta płyta moim zdaniem byłaby pięknym zwieńczeniem kariery zespołu. Obym się mylił.
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Ja właśnie po raz trzeci jak na razie odpaliłem "The Book Of Souls". I powiem, że jest lepiej z pewnością niż za pierwszym razem, kiedy to chyba zbyt naładowany waszymi opiniami miałem za duże oczekiwania względem tej płyty. Dziś podszedłem trochę bardziej na luzie do tematu i płyty słucha mi się zdecydowanie lepiej. Poprzednio słuchałem jej jak pisałem gdzieś wcześniej jakby na siłę. Oczywiście nawet teraz gdy płyty kręci się w odtwarzaczu i właśnie dochodzi do końca (bardzo dobrego) utworu tytułowego gdzieś z tylu głowy pojawia się lekki zawód. Głównie chyba przez to, iż mimo wiedziałem jak mniej więcej ten lp będzie wyglądał to i tak w głowie rodziła się nadzieja, że może w końcu będzie więcej fragmentów dla starszych fanów, dla ludzi lubujących sie w klimatach pierwszych 9 płyt.
Generalnie jest lepiej przy tym niepełnym trzecim przesłuchaniu niż np. te 5 lat temu przy okazji "The Final Frontier". Więcej rzeczy zapada mi w pamięć, jest więcej energicznych fragmentów, choć pojawiają się też fragmenty dłużące się.
Na całą moją ocenę "The Book Of Souls" jest jeszcze zdecydowanie za wcześnie, bo tych podejść do tej płyty jest stanowczo za mało. Póki co słucham dalej i czekam na coś co na prawdę chwyci mnie za gardło, nogi, brzuch itd. :)
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Death Or Glory powinien Ci się spodobać!
Awatar użytkownika
Pajong
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Pajong »

RidingOntheWind pisze: Druga rzecz to bardzo duża ilość autoplagiatów. To już było na ostatnich płytach, ale nigdy tak bardzo jak na Book of Souls. Ciągle pojawiają się jakieś zapożyczenia, głównie z utworów z ostatnich płyt. To jednak mi się trochę nie podoba.
Moim zdaniem to największa wada "The book of souls". Im więcej przesłuchań za mną tym bardziej te autoplagiaty stają się dla mnie nachalne i coraz bardziej irytują. "The red and the black" bije w tym względzie wszelkie rekordy. Cały album jawi się coraz wyraźniej jako bardzo nierówny, gdzie obok wspomnianego "The red and the black" (bodaj największy gniot) mamy dla kontrastu takie perełki jak "If eternity should fail" czy wyrastający na mojego osobistego faworyta "The man of sorrows".
RidingOntheWind
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: RidingOntheWind »

Tego zdecydowanie najwięcej widzę w Shadows of the Valley, ten utwór to jeden wielki plagiat, a refren to "kopiuj-wklej" z Reincarnation of Benjamin Breeg, podobnie riff w okolicach 50 sekundy do złudzenia przypomina Fallen Angel.
The Red and the Black to naprawdę bardzo dobry utwór, nie rozumiem tych wszystkich negatywnych opinii. Nie jest to może jakaś rewelacja, ale słucha się bardzo przyjemnie . Poziom zbliżony do Clansmana choć może bez tak udanego tekstu.
Wracając do autoplagiatów w zasadzie 3/4 utwory na nich się opiera, nawet mój ulubiony utwór tytułowy czy bardzo przeze mnie lubiany Great Unknown. Ironi na ostatnich albumach to często stosowali ale tak często jak teraz nigdy. To sprawia, że ocena albumu nie jest aż tak wysoka.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Słucham sobie tej płyty i jednak nie jestem przekonany do koncepcji albumu dwupłytowego.

Wolałbym cóś takiego:
1. If Eternity Should Fail 08:28
2. The Great Unknown 06:37
3. The Book of Souls 10:27
4. Death or Glory 05:13
5. Shadows of the Valley 07:32
6. Tears of a Clown 04:59
7. Empire of the Clouds 18:01

Razem prawie 63 minuty. Dobry producent zrobiłby z tego perełkę trwającą 50, góra 54 minuty. I mielibyśmy 4 numery na B-side'y do 2 singli. Jak w X Factorze, do którego były znakomite "odrzuty" ;)
Najbliższe koncerty w 2026: Geoff Tate, Eric Clapton, Frontiers Rock Festival, Neil Zaza, Paul Quinn, Uli Jon Roth, SBB, IRON MAIDEN
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

krusejder pisze:Razem prawie 63 minuty. Dobry producent zrobiłby z tego perełkę trwającą 50, góra 54 minuty. I mielibyśmy 4 numery na B-side'y do 2 singli. Jak w X Factorze, do którego były znakomite "odrzuty" ;)
Tylko po co? Nie lepiej te znakomite "odrzuty" wrzucić na album skoro są znakomite? Nie bardzo rozumiem tą waszą chęć do skracania wszystkiego ;)
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Zawsze można słuchać sobie tylko jednej płyty, wtedy wychodzi coś koło 40 min, więc optymalnie.
Awatar użytkownika
joseba
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: joseba »

dokładnie, mamy więcej materiału do przesłuchania, do lubowania się nim :)
akurat w porównaniu do poprzednich płyt, tu nie odczuwam wymuszonego wydłużenia utworów
każda partia trwa tyle co powinna, a świadczy o tym fakt, że się album, ani żaden utwór nie dłuży
nawet czasami z rozczarowaniem przychodzą myśli, że czemu to już jest koniec ;)
RidingOntheWind
-#Trooper
-#Trooper

CD 1 jak słucham to przechodzi w mgnieniu oka, a CD 2 niestety się strasznie ślimaczy. W Shadows of the Valley i Man of Sorrows jest dużo dobrych momentów ale całościowo trochę nudzą, z kolei Tears of a Clown w ogóle mi nie podchodzi ale ja nie lubię takiego lekkiego Iron Maiden typu Coming Home. Jeśli chodzi o przeboje czyli Speed of Light i Death or Glory to można było je zrobić lepiej ale wiadomo, że Ironi już takie utwory traktują tylko jako rozgrzewkę.
PanPrezes
-#Moonchild
-#Moonchild

Drugi CD wymaga chyba po prostu więcej przesłuchań, bo jest mniej maidenowy.
RidingOntheWind
-#Trooper
-#Trooper

To zdecydowanie, jeśli mieli taką koncepcję to im się udało. Gdyby jeszcze pierwszy CD zaczynali Death or Glory, a drugi If Eternity Should Fail podział na "klasyczne heavy 1 CD" i "eksperymenty 2 CD" byłby idealnie zarysowany.
Awatar użytkownika
Dziku
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Dziku »

Tak na szybko, po tygodniu słuchania - cudowny album :) Jak dla mnie co najmniej ten sam poziom co Brave New World i A Matter Of Life And Death. Ciężko znaleźć zespół z takim stażem, brzmiący jak 30 lat temu.Dickinson jest nieśmiertelny i żadne choróbsko go nie zeżre. To co on prezentuje na tym albumie (jako wokalista i kompozytor) przechodzi ludzkie pojęcie. Największe wrażenie robi Empire of the Clouds i tytułowy. Zaraz za nimi If Eternity Should Fail i The Red and the Black i Death or Glory . Cała reszta też jest świetna, szczególnie te nawiązania do płyt ze złotej ery lat 80tych. Mam nadzieję, że dziś będę miał edycję deluxe :) Up The Irons !

9/10
RidingOntheWind
-#Trooper
-#Trooper

Najlepsze trzy momenty albumu
-gitarowy motyw z Red and the Black z okolic piątek minuty zaraz przed refrenem
-zwolnienie w Book of Souls przechodzące w galopadę i solo Adriana
-balladowy motyw w Empire of Clouds

Great Unkown nie ma takiego jednego momentu, ale za to całościowo jest obok tytułowego najrówniejszą kompozycją
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

Jeeeeest jedzie u mnie od 2 minut !!!!
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Dziku pisze:Tak na szybko, po tygodniu słuchania - cudowny album :) Jak dla mnie co najmniej ten sam poziom co Brave New World i A Matter Of Life And Death. Ciężko znaleźć zespół z takim stażem, brzmiący jak 30 lat temu.Dickinson jest nieśmiertelny i żadne choróbsko go nie zeżre. To co on prezentuje na tym albumie (jako wokalista i kompozytor) przechodzi ludzkie pojęcie. Największe wrażenie robi Empire of the Clouds i tytułowy. Zaraz za nimi If Eternity Should Fail i The Red and the Black i Death or Glory . Cała reszta też jest świetna, szczególnie te nawiązania do płyt ze złotej ery lat 80tych. Mam nadzieję, że dziś będę miał edycję deluxe :) Up The Irons !

9/10
Jak byś mi z ust to wyjął...
ODPOWIEDZ