Wspaniały nieznany - Maj ? :-Dremi pisze: Great Unknown - w sumie nie wiadomo:)
If Eternity Should Fail - opinie
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
-
Deleted User 1499
Re: If Eternity Should Fail - opinie
wielka nieznana puszcza? też by pasowało 
While you sleep in earthly delight,
Someone's flesh is rotting tonight
Dosłownego tłumaczenia nie dam rady, ale może - "Wielka niewiadoma"? "Wielkie nieodkryte"? Może chodzi o to, że w którymś z wywiadów panowie wspominali jak bardzo Majowie zastanawiali się nad tym co z duszą dzieje się po śmierci. Ale stąpam po kruchym lodzie, bo nie czytałem tekstu, a ze słuchu słabo go ogarniam 
Mnie się wydawało, że to "Wielka Niewiadoma", ale specjalistą od tłumaczenia nie jestem 
Po kolejnych kilku przesłuchaniach krążka, to właśnie otwieracz stał się moim ulubionym wałkiem 
Koncertowy rok 2026: Polish Metal Alliance, Turbo, Wishbone Ash, Małgorzata Ostrowska, Galahad/ Millenium, Turbo, Old Breakout, Smith/ Kotzen, Schenker, DiMeola, Helicon, Another Pink Floyd, Turbo, K. Cugowski, Clapton ...
Bardzo dobry, chociaż szczerze mówiąc ten wstęp (mimo, że jest ok) to do utwory nie pasuje ni z gruchy ni pietruchy. Swego czasu wiele osób zarzucało to Talismanowi (super utwór tylko powinien zaczynać się od momentu wykopu, bo po co takie przeciąganie, wałkowaliśmy to, więc już nie wracam). Tutaj nie ma co prawda takiego długiego intro jak przed The Final Frontier czy właśnie Talismanie, ale średnio mi to pasuje do całości, można było bardziej dopracować/zmienić czy cośkrusejder pisze:Po kolejnych kilku przesłuchaniach krążka, to właśnie otwieracz stał się moim ulubionym wałkiem
Dla mnie ten utwór nie byłby tym czym jest bez tego wstępu. Wprowadza genialny nastrój, taki własnie majowy ;p
While you sleep in earthly delight,
Someone's flesh is rotting tonight
Jakby kawałek nie był otwieraczem, tylko umiejscowiony był gdzieś w środku, to intro faktycznie zbędne. Ale tak jest przecież też wstępem do całej płyty, więc to intro imo tu pasuje. A poza tym jest świetne- ja tu słyszę Enio Morricone.
Tzn ja nie pisałem, że jest słabe - tylko, że mi średnio pasuje 
Panowie powiedzcie mi, bo może jestem ociemniały - co na forum oznacza skrót "IMO". Kilkukrotnie już to się gdzieś przewijało, chciałem to jakoś rozwinąć z 1 liter słów, ale nie potrafię nadal
Panowie powiedzcie mi, bo może jestem ociemniały - co na forum oznacza skrót "IMO". Kilkukrotnie już to się gdzieś przewijało, chciałem to jakoś rozwinąć z 1 liter słów, ale nie potrafię nadal
In my opinion.
- Journeyman666
- -#Clairvoyant

Pamiętam, że kiedy opisywałem swoje pierwsze wrażenia z przesłuchania tego utworu napisałem, że utwór nie wpada w ucho. Oczywiście po kilku przesłuchaniach zupełnie zmieniam zdanie. Utwór niesamowicie zapada w pamięć a intro może znakomicie się spisać na koncercie. Trochę długi jak na opener ale utwór jest po prostu znakomity.
9/10
9/10
https://youtu.be/rHOmXTBTBFs
O ile dobrze zrozumiałem Bruce. To powiedział, że ten kawałek jako pierwszy w historii IM został zagrany w dropie D
O ile dobrze zrozumiałem Bruce. To powiedział, że ten kawałek jako pierwszy w historii IM został zagrany w dropie D
- hipcio_stg
- -#Moonchild

Była już o tym mowa, że wszyscy gitarzyści grali ten utwór w drop D.Papuh pisze:https://youtu.be/rHOmXTBTBFs
A to sorki nie doczytałem 
- WICKER MAN
- -#Rainmaker

Właśnie leci w Trójce. 
Dla mnie najlepszy kawałek z nowej płyty. Intra nie słucham, bo nie lubię tego typu zabiegów, po prostu nie uznaję go za część utworu. Utwór łączy w sobie Maiden i najlepszego Dickinsona, refren jest rewelacyjny i wbija się do głowy, dobrze, że jest dostatecznie wiele razy powtórzony, bo na to zasługuje. Miłe harmonie, a brak solówek pozwala odpocząć od szablonowości. Zdecydowanie świetny utwór, bardzo takich brakowało.
M.
M.
Bardzo fajny numer. Dosyć zaskakujący jako opener, ale ogólnie daje radę. Troszkę pod koniec niepotrzebnie powtarzane są refreny i chyba lepiej byłoby "wypuścić" te gitary i byłoby idealnie.
www.MetalSide.pl
Dla mnie to jeden z dwóch najlepszych utworów na płycie (obok Shadows of the Valley). Teraz już wiemy, że intro i outro piosenki są tworzone pod album solowy Bruce'a. Dla mnie IESF ma MOC!!! Z początku nie uważałem, że nadaje się na opener koncertów, ale zmieniam zdanie. Myślę, że ten, lekko wolniejszy niż przeciętnie, refren dobrze się sprawdzi na otwarcie. Zawsze marzyło mi się, żeby Dickinson nagrał coś w swoim "solowym" stylu, ale z Maiden i jak by to brzmiało? Ano, właśnie tak!
Świetna rzecz. Swoją drogą, zastanawiam się teraz co pocznie Bruce na swoim solowym albumie, skoro ten wstępnie jest rozważany jako koncept? Powtórzy IESF, tzn. zamieści utwór w tej samej aranżacji, czy nagra od nowa? Ciekawe... 
IESF to dla mnie solidne 9/10, chyba najlepszy opener po reunion, z TFF wygrywa tym, że nie ma przydługiego intro.
IESF to dla mnie solidne 9/10, chyba najlepszy opener po reunion, z TFF wygrywa tym, że nie ma przydługiego intro.
No opcje są zasadniczo dwie - albo nagra go ponownie w nowej aranżacji (choć w to wątpię), albo rezygnuje z niego. Z tego co gdzieś w wywiadzie mówił, to ma 6 utworów w wersji demo, więc materiał na płytę nie jest jeszcze gotowy.wojteq pisze:Swoją drogą, zastanawiam się teraz co pocznie Bruce na swoim solowym albumie, skoro ten wstępnie jest rozważany jako koncept? Powtórzy IESF, tzn. zamieści utwór w tej samej aranżacji, czy nagra od nowa? Ciekawe...
www.MetalSide.pl
-
Deleted User 2259
No chyba, że zrobi sobie taki zarys z tych 5 utworów, plus coś dołoży na miejsce Eternity (i może coś jeszcze) zauważ, że kawałki wcale nie muszą mieć po 5-7 minut skoro ma taki apetyt na robienie długich kawałków, może zrobi 20 minutowego kolosa ponownie kto wie, plus 4-5 innych i będzie w sam raz.Dodatkowo mogę się założyć o paczkę fajek, że on może wcześniej wydać album niż 4 jeźdźców z Kalifornii