The Book Of Souls - opinie na temat nowego albumu

Wszystko na temat nowej płyty

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Jak oceniasz nowy album Iron Maiden

10
35
27%
9
37
29%
8
23
18%
7
15
12%
6
5
4%
5
8
6%
4
1
1%
3
4
3%
2
1
1%
1
0
Brak głosów

Liczba głosów: 129

Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Re: The Book Of Souls - opinie na temat nowego albumu

Post autor: Mr. M »

Tak, też tak miałem, widocznie WMP źle dopasowuje dane o albumie. Możesz samemu wpisać nazwy piosenek albo znaleźć w informacjach o albumie odpowiednie dopasowanie.
Awatar użytkownika
matik
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: matik »

Słucham i słucham ( nocami głównie , jest klimat ) ;-) i nie widzę słabych punktów . Dawno nie słyszałem tak kompletnego i spójnego albumu . Czapki z głów . Zadziwili mnie .
Who motivates the motivator
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
sajki
-#Weekend Warrior
-#Weekend Warrior

Post autor: sajki »

Spoko recka, choć jej wydźwięk jest dużo bardziej negatywny niż ocena, która widnieje w stopce. ;)
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

sajki pisze:Spoko recka, choć jej wydźwięk jest dużo bardziej negatywny niż ocena, która widnieje w stopce. ;)
Dzięki :) Ocena taka bardzo na pograniczu 6,5-7 ;)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

gumbyy pisze:I ja się wypowiedziałem: http://www.metalside.pl/recenzje/recenzja.php?id=1038 :)
Nie żebym jakoś się specjalnie podlizywał, ale recenzja bardzo w porządku. Jak to mawiam - dobre pióro, dobrze się czyta. :wink: Chociaż z oceną się - oczywiście - nie zgadzam.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

FaithNoMore pisze:Nie żebym jakoś się specjalnie podlizywał, ale recenzja bardzo w porządku. Jak to mawiam - dobre pióro, dobrze się czyta. :wink: Chociaż z oceną się - oczywiście - nie zgadzam.
Dzięki za miłe słowa :) a ocena - oczywiście, że każdy odbiera to po swojemu i tutaj o to chodzi, żeby mieć swoją opinię :)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Ocena rzeczywiście powiedziałbym nadzwyczaj wysoka, biorąc pod uwagę całą wymowę recenzji, chociaż przy ocenach przydają się wyjaśnienia - dla niektórych powyżej 5/10 jest już dobrze, a dla innych 6 to słaba ocena :wink:
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Mr. M pisze:Ocena rzeczywiście powiedziałbym nadzwyczaj wysoka, biorąc pod uwagę całą wymowę recenzji, chociaż przy ocenach przydają się wyjaśnienia - dla niektórych powyżej 5/10 jest już dobrze, a dla innych 6 to słaba ocena :wink:
wiem, wiem... odwieczny problem cyferek przy recenzjach. U nas są wyjaśnienia:

0-1 - dno | 2-3 - słabo | 4-5 - przeciętnie | 6-7 - dobrze | 8-9 - bardzo dobrze | 10 - wybitnie.

i jak napisałem wcześniej - na pograniczu 6,5-7. Do końca się zastanawiałem nad cyferką i koniec końców ta 7 jest ;) może rzeczywiście trochę na wyrost, no ale niech już będzie...
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Wydaje mi się, że napisałeś wszystko co w Twoim mniemaniu jest słabe/złe, natomiast bardzo mało napisałeś w tej recenzji o tym co jest dobre. Pisałeś, że brakuje zadziornych riffów, ale nie przytoczyłeś genialnego riffu utworu tytułowego. Nawet o nim nie wspomniałeś [jako całość], a wg mnie to najlepszy punkt wydania.

To tylko moja osobista opinia mająca na celu podkreślenia nierównego opisania materiału w batalii negatywy-pozytywy. Stąd jak wcześniej wspomniana ocena ze stopki jakoś nie do końca powiela się z opisem.
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

gumbyy pisze:I ja się wypowiedziałem: http://www.metalside.pl/recenzje/recenzja.php?id=1038 :)
Poczytałem, jak zwykle z wieloma tezami się nie zgadzam, ale ogólnie szacun za trud włożony w napisanie recenzji. Ja jednak aż krytyczny co do oceny tej płyty nie jestem.

Ps. a za nazwanie "Death Or Glory" i "When The River Runs Deep" powinieneś dostać w oko :facepalm: :)
RidingOntheWind
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: RidingOntheWind »

Final Frontier = Book of Souls. Tak mniej więcej, oba albumy mają tyle samo zalet i wad, mniej więcej tyle samo mocnych jak i słabych utworów. Book of Souls jest trochę równiejsze, ale więcej wybitnych utworów chyba jest na Final Frontier ( The Talisman, Isle of Avalon, Starblind, Mother of Mercy).
Gitarowo ostatnia płyta, która mi w 100% podchodzi to Dance of Death. Bardzo mi brakuje takich soczystych solówek w Iron Maiden jakie były na tej i wcześniejszych płytach.
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

RidingOntheWind pisze:Final Frontier = Book of Souls. Tak mniej więcej, oba albumy mają tyle samo zalet i wad, mniej więcej tyle samo mocnych jak i słabych utworów. Book of Souls jest trochę równiejsze, ale więcej wybitnych utworów chyba jest na Final Frontier ( The Talisman, Isle of Avalon, Starblind, Mother of Mercy).
Gitarowo ostatnia płyta, która mi w 100% podchodzi to Dance of Death. Bardzo mi brakuje takich soczystych solówek w Iron Maiden jakie były na tej i wcześniejszych płytach.
Co do wybitnych to się zgadzam z jednym wyjątkiem - Mother Of Mercy. Wg. mnie ten utwór jest dość przeciętny. Fajny , cięzki ale niczym zbytnio się nie wyróżniający i spokojnie może stać obok The Great Unknown. A do pozostałej trójki spokojnie można dostawić: If Eternity Should Field , Book Of Souls i Empire...
Płyty rzeczywiście są do siebie podobne jednak ,,wypełniacze'' nowszej bardziej mnie przekonują.

A jeśli chodzi o ranking gitarowy to chyba Marmolada jest dla mnie na 1 miejscu.
RidingOntheWind
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: RidingOntheWind »

Great Uknown- jeden z dwóch moich ulubionych na nowym albumie, tutaj Adrian pokazał lwi pazur, znakomita kompozycja

Gitarowo i wokalnie (poza Virtual XI) trzy ostatnie płyty zdecydowanie najsłabsze, ale to moje zdanie, jak widać różne są gusta.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

hipcio_stg pisze:ale nie przytoczyłeś genialnego riffu utworu tytułowego. Nawet o nim nie wspomniałeś [jako całość], a wg mnie to najlepszy punkt wydania.
Napisałem, że utwór tytułowy to zdecydowany plus na tym albumie :) wiesz... ja nie chcę rozkładać każdego kawałka na czynniki pierwsze i szczegółowo go opisywać, bo nie o to chodzi w recenzji :)
RidingOntheWind pisze:Final Frontier = Book of Souls. Tak mniej więcej, oba albumy mają tyle samo zalet i wad
Dla mnie w końcowych rozrachunku nowa nawet ciut wyżej.
erosinho pisze:Ps. a za nazwanie "Death Or Glory" i "When The River Runs Deep" powinieneś dostać w oko :facepalm: :)
No nic nie poradzę, że dla mnie te kawałki nic nie wnoszą do tego albumu. Jakby ichnie było to całość nic by nie straciła na jakości ;)
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

Kwestia gustu, ja akurat te kawałki bardzo lubię, w szczególności WTRRD. Mianem wypełniacza, tak trochę na siłę, co najwyżej mógłbym nazwać SoL (jakoś nie pasuje mi do reszty płyty) i Shadows Of The Valley.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

erosinho pisze:Mianem wypełniacza, tak trochę na siłę, co najwyżej mógłbym nazwać SoL (jakoś nie pasuje mi do reszty płyty) i Shadows Of The Valley.
Fakt, te numery też mnie nie porywają...
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Geri666
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Geri666 »

gumbyy pisze:
erosinho pisze:Mianem wypełniacza, tak trochę na siłę, co najwyżej mógłbym nazwać SoL (jakoś nie pasuje mi do reszty płyty) i Shadows Of The Valley.
Fakt, te numery też mnie nie porywają...
Sol jest świetne, takie nietypowe jak na Maiden - zwłaszcza zwrotki.

SOTV - druga cześć jest bardzo fajna :)

Ja nadal podtrzymuję swoje zdanie - najsłabsze na płycie jest pierwsze 6 minut TRATB.
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

geri92 pisze:
Ja nadal podtrzymuję swoje zdanie - najsłabsze na płycie jest pierwsze 6 minut TRATB.
+ 1000
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

geri92 pisze:Ja nadal podtrzymuję swoje zdanie - najsłabsze na płycie jest pierwsze 6 minut TRATB.
Mi początek nawet podchodzi (oczywiście po tym marnym basowym intro) tylko niestety później przez kilka minut w kółko grają te same patenty.
www.MetalSide.pl
ODPOWIEDZ