Najlepszy utwór z nowej płyty

Wszystko na temat nowej płyty

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Który utwór Twoim zdaniem jest najlepszy

If Eternity Should Fail
21
18%
Speed Of Light
0
Brak głosów
The Great Unknown
3
3%
The Red And The Black
20
17%
When The River Runs Deep
1
1%
The Book Of Souls
36
30%
Death Or Glory
2
2%
Shadows Of The Valley
1
1%
Tears Of A Clown
8
7%
The Man Of Sorrows
1
1%
Empire Of The Clouds
26
22%

Liczba głosów: 119

RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Najlepszy utwór z nowej płyty

Post autor: RALF »

Masz Deluxe czy zwykłą?
MaidenZary
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: MaidenZary »

sekcjazwlok pisze:Dla mnie Opener , Tytułowy i Empire są na równi. Nie potrafię wskazać , każdy urzeka czymś innym :)
Mam ten sam dylemat. W zasadzie jest to pierwsza płyta Ironów, na której nie mogę wskazać wyraźnego faworyta. Na innych płytach sprawa była oczywista np. Phantom, Hallowed, Rime... bywały wybory (dla mnie) między dwoma kompozycjami np. Seventh czy Infinite, To tame czy Revelations, a z Book of Souls sprawa inna. Opener dla mnie najlepszy nie-epic, kompozycyjnie chyba najbardziej przemyślany bo spłodził go jeden człowiek; Book of Souls najlepszy klasyczny-epic, wszystko co najbardziej lubimy w ironach, niby schemat oklepany intro-rozwinięcie-zawiązanie-rozwiązanie, ależ w jakim wykonaniu! oklepany oklepany ale od lat takiego oklepania mnie brakowało; Empire z kolei najlepszy nowo-epicki, trudno mi porównywać do innych ze względu na to, jak bardzo inny jest od dotychczasowych utworów, mimo to majstersztyk :)
Ze względu na upodobania klasycystyczne, z wielkim bólem w ankiecie oddaję głoś na utwór tytułowy.
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

RALF pisze:Masz Deluxe czy zwykłą?
Deluxe. A czemu pytasz ?
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: brezdi »

Zdecydowanie Empire ;) Najambitniejszy,największy,najdłuższy,naładowany pomysłami,świetny tekstowo, wokalnie, instrumentalnie + ogromna nowość w Maiden - fortepian oraz urozmaicenia sekcją dętą. 10/10! :)
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

Zdecydowanie najchętniej wracam to The Red and The Black i If Eternity Should Fail!

a zdecydowanie najmniej mi się podoba Speed of Light. Słucham go tylko jak trafię na antyradio :P
Awatar użytkownika
Rafaello
-#Invader
-#Invader

Post autor: Rafaello »

Im dłużej słucham, tym bardziej upewniam się w przekonaniu, że If Eternity Should Fail, jest najlepszym kawałkiem na płycie. Podoba mi się w nim dosłownie wszystko. I ma taki trochę mroczny, apokaliptyczny klimat. Dla mnie doskonałość.
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Rafaello pisze:Im dłużej słucham, tym bardziej upewniam się w przekonaniu, że If Eternity Should Fail, jest najlepszym kawałkiem na płycie. Podoba mi się w nim dosłownie wszystko. I ma taki trochę mroczny, apokaliptyczny klimat. Dla mnie doskonałość.
Apokaliptyczny klimat - to jest to czego mi brakowało w określeniu tego dzieła!
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Zajebiste... Na wieży u mnie w pracy leci - nawet nikt nie protestuje.
Deleted User 6661

Post autor: Deleted User 6661 »

Po długim zastanowieniu głos na Empire. Kandydatów nie było wiele: opener, tytułowy i... The Great Unknown, który właściwie od razu bardzo mi przypadł do gustu. Co do Empire, to miałem pewien oczywisty dylemat, ale rozwiązałem go z korzyścią dla utworu. Otóż jako adwokat diabła postawiłem utworowi zarzut, że jednak jest za długi. No więc przesłuchałem go tylko pod kątem, co by tu zbędnego wyrzucić. Byłem gotowy do sporządzenia dokładnych notatek z zaznaczeniem minut i sekund. Co się okazało? Cóż, pozostała pusta...
RidingOntheWind
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: RidingOntheWind »

RidingOntheWind pisze:1.Book of Souls

2.Empire of Clouds
3.The Red and the Black
4.When River Runs Deep/Great Unknown

Inne utwory podobają mi się już wyraźnie mniej.
Po dokładniejszym zapoznaniu się

1.Book of Souls -klasa sama w sobie choć poziom Nomada czy Dance of Death to jednak nie jest
2.Great Unknown -jeszcze lepsza kompozycja Adriana niż Mother of Mercy, które też bardzo lubię
3.The Red and the Black/Empire of Clouds -dwie solidne kompozycje, ale gdyby były krótsze o 4-5 minut to odbierałbym je, a co za tym idzie cały album dużo lepiej
5.When the Rivers Run Deep -zdecydowanie najlepszy szybki na płycie, choć zasadniczo Ironi w takim graniu już się nie sprawdzają

Te 5 utworów zdecydowanie góruje mi na albumie więc chyba logiczne, który CD uważam za bardzo dobry, a który za przeciętny
Awatar użytkownika
Widmoo
-#Invader
-#Invader

Post autor: Widmoo »

To ja tez dodam swoje top 5:
1. Empire Of The Clouds
2. The Book Of Souls - jest bardzo blisko 3 miejsca
3. If Eternity Should Fail

4. The Red And The Black - ten utwor najbardziej zyskal w ostatnim czasie.
5. Death Or Glory
To ride the storm to an empire of the clouds...
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Obecna moja piątka (a nawet szóstka ;)):
1. The Book of Souls
2. Empire of the Clouds
3. Tears of a Clown
4. If Eternity Should Fail
5. When the River Runs Deep/The Great Unknown
Siwy
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Siwy »

Po kolejnym tygodniu muszę powiedzieć, że zdecydowanie wolę słuchać pierwszej płyty. Jak staram się słuchać wszystkiego po kolei, to siłą rzeczy przy drugiej płycie zawsze coś przerwie mi odsłuch, ale jak słucham tylko drugiej, to jakoś i tak nie jestem w stanie jej w całości na raz wysłuchać. Nie wiem z czego to wynika, ale chyba te utwory są wyraźnie gorsze i trochę jakby męczące...
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Siwy pisze:Po kolejnym tygodniu muszę powiedzieć, że zdecydowanie wolę słuchać pierwszej płyty. Jak staram się słuchać wszystkiego po kolei, to siłą rzeczy przy drugiej płycie zawsze coś przerwie mi odsłuch, ale jak słucham tylko drugiej, to jakoś i tak nie jestem w stanie jej w całości na raz wysłuchać. Nie wiem z czego to wynika, ale chyba te utwory są wyraźnie gorsze i trochę jakby męczące...
Męczące może nie, ale też płynniej i sprawniej przelatuje mi CD1.
RidingOntheWind
-#Trooper
-#Trooper

Powolutku na faworyta wyrasta mi Great Unknown. Kompozycja do której nie można się w niczym przyczepić. Tytułowy mimo, że miejscami świetny ma dwie malutkie wady. Pierwsza to intro/outro, zupełnie zbędne i niszczące wspaniały efekt, który byłby gdyby utwór zaczynałby się tym świetnym riffem od razu (jak Powerslave czy Nomad). Druga to refren, o ile zwrotki i przedrefren są znakomite i świetnie budują klimat tak w refrenie całe napięcie "siada"

Pozostałe utwory są jedynie tłem dla tych dwóch. Na dłuższą metę album dwóch utworów, znakomitych ale tylko dwóch. Troszkę mało.
Awatar użytkownika
diego
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: diego »

Budziol pisze:Poki co tytulowy debest :-)
To tak jak u mnie. Po dwóch przesłuchaniach jestem i stwierdzam, że tytułowy mocno się wybija jak na razie.
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

Dla mnie równierz tytułowy , nie ma tam dla mnie właściwie nic co bym zmienił. Intro/Outro pasuje , zwrotki i refren bajka , część instrumentalna na poziomie. Kompozycja świetna , przy okazji dobrze zamyka 1 płytę.
Awatar użytkownika
Mikojaski
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Mikojaski »

Na tą chwilę remis pomiędzy If eternity should fail, a The Empire of the clouds, ze wskazaniem na ten drugi. W ogóle to Bronek wymiata na tej płycie :P
While you sleep in earthly delight, Someone's flesh is rotting tonight
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

Ja nie mam ulubionego utworu na tej płycie. Jest wiele świetnych: opener, tytułowy,When River Runs Deep, Empire, Death Or Glory są świetne. Tears i Man Of Sorrows też bardzo mi się podobają.
Słabsze momenty to ewidentnie SoL (nie pasuje mi do reszty płyty), za nim Shadows Of The Valley i The Great Unknown, oraz The Red...który na dłuższą metę mnie męczy. Te cztery kawałki najczęściej omijam podczas przesłuchiwania płyty.
RidingOntheWind
-#Trooper
-#Trooper

Zawsze oceniam utwory na każdej płycie instrumentalnie i wokalnie, na każdym albumie czołówka jest inna. Book of Souls to chyba jedyny album Ironów gdzie i Great Unknown i tytułowy są zdecydowanie najlepsze pod jednym i drugim względem. Niby Red and Black ma fajne harmonie, ale co z tego jak solówki są bardzo przeciętne. Takie progresywno-bluesowe pykanie.
Dla przykładu na Frontierze instrumentalnie najlepsze są Mother of Mercy i Isle of Avalon, a wokalnie Talisman i Starblind. Na A Matter of Life and Death instrumentalnie najlepsze są The Legacy i Reinkarnacja, a wokalnie rządzą These Colours Don't Run i The Pilgrim. Na innych albumach tych utworów w czołówce byłoby więcej, w każdym razie poziom jest wyrównany. Na Book of Souls tymczasem coraz bardziej widzę, a raczej słyszę, że zespół postarał się na 100% w dwóch utworach.
ODPOWIEDZ