Wywiady i newsy

Tu dyskutujemy tylko o Iron Maiden

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Wywiady i newsy

Post autor: RALF »

To co jest smutne, to fakt, iż nawet przy tak niesamowitych notowaniach albumu, będzie bardzo ciężko aby zdobyć Złote Płyty... Na ten moment Węgry, Niemcy, Brazylia i Chile. W UK sprzedano 83,000 może do końca roku da radę, od kilku miesięcy regulamin jest bardzo restrykcyjny!
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Koncert z orkiestrą byłby fenomenalną sprawą i gdyby coś takiego ukazało się na DVD (a byłoby tak na 100%) to czekałbym na taki live... hm, bardziej niż kiedykolwiek na jakikolwiek inny album koncertowy.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Dokładnie
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

No i ciekawe na jaki set by się wtedy pokusili, bo takie Blood Brothers idealnie pod orkiestre pasuje, Paschendale itp
Poszukiwacz
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: Poszukiwacz »

"Empire of Clouds" wtedy by musiał być, innej opcji nie widzę :D
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

No chyba stad pomysl Nicko, myslicie ze Stefek by sie na to zgodzil?
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Ja mam pewne obawy przed płytą IM wraz z orkiestrą. Ja wiem, że każdy zespół się różni, ale doświadczenia z przeszłości (Meta przykładem numer jeden) dają podstawy do pewnej niepewności. Choć oczywiście w przypadku Ironów mogłaby wyjść płyta bardzo dobra. Obawy mam, ale chyba wolałbym nawet taki album niż kolejną "zwykłą" koncertówkę (co nie oznacza, że na taką nie czekam ;)).

Warto jednak w tym miejscu przypomnieć wypowiedź Janicka dla Teraz Rocka (numer 2/2004, rozmowa Pawła Brzykcego): "Ale według mnie ma to sens tylko wtedy, gdy tworzy się nowy materiał, napisany z myślą o wykonaniu go z orkiestrą". Dodaje: "Nie, nie sądzę, byśmy kiedykolwiek mieli zrobić coś takiego".
Deleted User 2259

To było sporo lat temu, wiec może im się odwidziało.Ostatnia panowie robią spory progres, więc kto wie, moze jeden koncert z orkiestra ? czemu nie.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Albo kilka koncertów w takiej miejscówce, jak Royal Albert Hall. Mogliby wybrać najlepsze wersje zagranych kompozycji. Taka płyta mogłaby zainteresować wielu odbiorców, nawet tych nie związanych z rockiem. Ciekawe tylko, gdzie by się odnalazł tam EDDIE? Moze symfonicy byliby odpowiednio ucharakteryzowani. Tak, jak na koncercie symfonicznym KISS.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Eddie mało istotny, pomyślcie ile utworów mogłoby zabrzmieć niesamowicie :)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Nie, no jasne!
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

RALF pisze:Albo kilka koncertów w takiej miejscówce, jak Royal Albert Hall. Mogliby wybrać najlepsze wersje zagranych kompozycji. Taka płyta mogłaby zainteresować wielu odbiorców, nawet tych nie związanych z rockiem. Ciekawe tylko, gdzie by się odnalazł tam EDDIE? Moze symfonicy byliby odpowiednio ucharakteryzowani. Tak, jak na koncercie symfonicznym KISS.
Wystarczyłoby, żeby Eddie był na okładce - w garniaku, pod muchą i batutą w ręku. :wink:

No przytoczony wywiad sprzed 11 lat, więc nie zdziwiłbym się, gdyby od tamtej pory im się pozmieniało. W szczególności, gdy stworzyli taki numer jak Empire of the Clouds. Podtrzymuję, że mam pewne obawy, ale jednocześnie taki projekt byłby jakże intrygujący.
RidingOntheWind
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: RidingOntheWind »

Jako nowe utwory to świetny pomysł, ale stare kawałki z dogrywaną orkiestrą? Nigdy w życiu!!!
Deleted User 2259

Bez przesady sporo kawałków ma potencjał, nawet można seta na 2 godziny stworzyć, tylko może to już nie w tym temacie, oczywiście z lat 80 nie wiem czy by coś pasowało tak pisząc teraz na szybko się nie zastanawiając, ale na pewno może Hallowed i może jakiś utwór które nigdy nie grali.Nomad by nieźle brzmiał.
Deleted User 2259

RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ciekawe...
RidingOntheWind
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: RidingOntheWind »

Zostawmy stępianie heavy-metalowego pazura Shirleyowi. Hallowed be thy Name wyszedłby tragicznie, ten utwór jest tak wspaniały dzięki niesamowitym harmoniom gitarowym. Jedynie nadawałby się Empire of Clouds, Paschendale, może faktycznie jeszcze Nomad, może Dance of Death. Jednak te trzy ostatnie i tak wyszłyby dużo gorzej niż w oryginale.
Metallica zrobiła taki koncert na zasadzie "nasi fani to brudni metale, orkiestra to dla nich nuda więc pokażmy im jak się mylą" Robienie koncertu heavy-metalowej kapeli z orkiestrą nie ma sensu. Miałoby to sens gdyby heavy-metal i muzyka klasyczna to były dwa inne światy. To nie są dwa inne światy, muzyka heavy-metalowa jest z klasyczną bardzo powiązana dlatego po co to łączyć? Ciekawe jest połączenie muzyki heavy-metalowej np. z elektroniczną. Nie chodzi mi o miks muzyczny tylko o intra. Jak niesamowicie wypadał temat do Blade Runner Vangelisa jako intro do Caught Somewhere in Time na trasie Somewhere on Tour. O wiele, wiele lepiej niż wszystkie inne intra na trasach Iron Maiden.
To oczywiście moje zdanie, jeśli ktoś uważa ten pomysł za ciekawy to oczywiście ma do tego prawo. Jeśli Ironi na to się zdecydują to też ich prawo. Specjalnie na to nie czekam i nie ukrywam, wolałbym by tego nie robili.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Głównym problemem S&M Metalliki jest dobór utworów. Tam jest bardzo dużo utworów z późniejszych płyt, które nijak do muzyki symfonicznej nie pasują. Absurdem jest też to, że zabrakło Fade To Black czy jakichś numerów z AJFA, które przecież mogłyby wypaść super. Słychać również, że to nie były do końca przemyślane występy. Miejscami orkiestra rozjeżdża się z zespołem i jedni grają swoje, drudzy swoje.
Taka koncertówka Ironów mogłaby być bardzo dobra. Ich muzyka zawsze pasowała do klasyki. Blood Brothers czy When The Wild Wind Blows mogłoby dużo zyskać. Dance Of Death, Paschendale...To naprawdę mogłoby się udać. Empire Of The Clouds byłoby pewniakiem. Ale jak dla mnie, powinni zostawić w spokoju Hallowed czy krótsze numery, jak Wicker Man w spokoju.
Wyobraźcie sobie Clansmana w takiej wersji ;) Zmusiłoby ich to do odświeżenia tego numeru i może usłyszelibyśmy go na trasie :D

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Znowu się rozmarzyliście... Nie wpadli na pomysł nagrania numeru [empire] z muzykami klasycznymi, a rozważacie koncertowanie z orkiestrą? Becur raczej nigdy nie dojdzie do takiej wprawy grania na pianie, żeby grać je live. Z drugiej strony śmiesznie by wyglądało, jakby partie fortepianowe wykonywał ktokolwiek inny niż Becur, bo by to podważało jego udział w nagraniu i sygnowanie tego faktu w książeczce każdej płyty TBOS. Chętnie bym przeżył, obejrzał później DVD z takiego wydarzenia, ale to chyba "w TV po drugiej stronie chmur".
ODPOWIEDZ