03/07/2016 - Iron Maiden - Wrocław

Wszystko na temat trasy koncertowej promującej najnowszą płytę.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Piwowarus
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Re: 03/07/2016 - Iron Maiden - Wrocław

Post autor: Piwowarus »

hipcio_stg pisze:Może mieli jakąś pulę. Tak jak empiki miały na dzień dobry 100szt GC
W systemie eventim maksymalna liczba widzianych biletów to zawsze 100 (a właściwie 99). Tak więc w systemie może być i 13 tys biletów na płytę, a obsługa będzie widzieć liczbę 99. Stad nieporozumienie.
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

A jak koncert faktycznie się wyprzedał, to wtedy u nich jest faktycznie brak dostępnych biletów ? tzn tak jak czasem samemu można zobaczyc na necie, czy dalej pokazuje jakieś miejsca ?
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Skoro 07.06 MEGADETH w Lodzi to juz nie przed Maiden.
Zreszta mysle, ze organizator juz zadnej gwiazdy we Wroclawiu nie dolozy
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

Ciekawe tylko skąd wzięła się ta informacja o ghost na tm. Musieli skądś ją mieć.
Mogliby chociaż coś naszego dorzucić.
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Wiele jeszcze innych opcji jest możliwych - Slayer, Anthrax, Sabaton, Nightwish - popatrzeć na składy festów, byłoby ok. Powinni coś dodać, nawet ze dwie kapele żeby nakręcić sprzedaż.
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

Michał pisze:Ciekawe tylko skąd wzięła się ta informacja o ghost na tm. Musieli skądś ją mieć.
Mogliby chociaż coś naszego dorzucić.
Ja podtrzymuję to, co napisałem (podobnie jak WickerMan) - Ghost jeszcze dadzą, ale w późniejszym terminie. Kiedy wyprzeda się Stodoła, a z tym problemu chyba być nie powinno. Jeśli jednak bym się pomylił (przecież info na TM nie było wyssane z palca, więc ciężko przypuszczać, że 3 dni po wycieku, pokłócili się o coś z LN, zważywszy że tamci organizują im koncert klubowy) to Anthrax/Slayer jak najbardziej możliwy. Nightwish też fajnie, choć jakoś w to nie wierzę. Patrząc jeszcze na line-upy: mają do dyspozycji Deftones (oj, bardzo bym chciał, nowa płyta na horyzoncie) albo Disturbed. Opcji jest dużo.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Tylko wola organizatora.
Awatar użytkownika
WICKER MAN
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: WICKER MAN »

Wszystko zależy od organizatora. Paradoksalnie - im wolniej będą schodzić tym większa szansa na duży, drogi support, aby podbić sprzedaż. A ponieważ jak na razie wypełnienie stadionu wygląda całkiem nieźle (najlepsze sektory już praktycznie wyprzedane) to obawiam się, że dostaniemy jedynie zakontraktowany już Ghost.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ciekawe, ile może już być biletów sprzedane, wliczając sektory i płytę. Ja stawiam 12,000, z czego połowa to płyta...
SebastianArcheo
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: SebastianArcheo »

Moje 3 bilety dopiero będą zamawiane w styczniu :-) Ja stawiam na 15 tyś.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

W tym momencie 15 k - to by dobrze było :)
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

WICKER MAN pisze:Wszystko zależy od organizatora. Paradoksalnie - im wolniej będą schodzić tym większa szansa na duży, drogi support, aby podbić sprzedaż. A ponieważ jak na razie wypełnienie stadionu wygląda całkiem nieźle (najlepsze sektory już praktycznie wyprzedane) to obawiam się, że dostaniemy jedynie zakontraktowany już Ghost.
Pisałeś, że widziałbyś np. Hollywood Vampires (z Alicją w składzie) w Dolinie Charlotty. Byłby to dobry strzał i nawet nie jest niemożliwy, ale może - opcja Megadeth już odpadła, a ja głośno marzę - jeszcze jest szansa, że Alice zagra przed IM we Wrocławiu? :P
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: The Book of Souls World Tour 2016 - daty

Polski koncert trudno nazwać kameralnym, taki obiekt pomieści nawet 45,000 - to spory stadion. Sądzę, że ostatecznie będzie podobnie jak ostatnio w Poznaniu ~25,000.
Awatar użytkownika
erosinho
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: erosinho »

Lokalizacja koncertu we Wrocławiu jest dość niekorzystna, np. dla osób z Polski północnej. Początkowo myślałem, że zespół nie zagra w Czechach i w ten sposób do Wrocka będą miały blisko osoby z Czech właśnie. Szczerze martwię się o frekwencję, tym bardziej że w wakacje zawsze jest dużo interesujących imprez. Smutno może wyglądać ten stadion zapełniony np. w niespełna połowie.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Prawdopodobnie tak będzie, no chyba że dołożą jakieś fajne supporty, a przed nimi na trasie europejskiej gra sporo znanych grup, jak Slayer, Megadeth, Sabaton, Nightwish, Deftones, Motorhead i wiele innych. Jeśli tylko LN chce - może się postarać, wtedy bilety byłyby warte swojej ceny a zestaw np. Iron Maiden + Nightwish + Megadeth przyciągnąłby sporo widzów więcej.

Na ten moment mogło zejść kilkanaście tysięcy biletów, do lipca jest dużo czasu i pewnie do 20K dojdziemy, ale:

1. Kardynalnym błędem było bookowanie tego koncertu zaraz po Black Sabbath w Krakowie. Tym bardziej, że to niedziela i zaraz potem ludzie muszą wracać do pracy, pomijam już dodatkowe koszta - idiotyczny pomysł. Nie można było zabookować tego koncertu kilka dni przed lub po tej dacie - LN sami sobie strzelili w kolano.
2. Ceny - jak na 24 koncert w kraju to, mocno przegięte. Zgodziłbym się, gdyby była to sala - Tauron czy Atlas arena, ale stadion na 44,000? Idiotyzm, trzeba było pójść drogą konkurencji cenowej, ale to nie w Polsce :)
3. Obiekt - natężenie koncertów, to zawsze problem okresu letniego, zawsze i wszędzie tak jest, natomiast jest jeszcze inna kwestia - skoro wiedzieli, że z zapełnieniem takiego stadionu mogło być różnie, to czemu nie zrobili tego w hali? Nie byłoby problemu ze sprzedaniem nawet droższych biletów.
4. Co do Czech - zostało około 1800 biletów (mapka + info TICKETPRO), jak mówiłem - Iron Maiden to bardzo znany zespół w tym kraju i problemu nie będzie, prawdopodobnie koncert będzie wyprzedany i nie zdziwi mnie, jeśli w tłumie spotkają się liczni fani z ... Polski. I to Ci, którzy jeszcze drugiego lipca byli na Black Sabbath u nas.
5. PR - no i co z tego, że już w dużych miastach pojawiły się billboardy? W lutym zostaną zaklejone innymi, ciekawe, kiedy ruszy reklama w czasopismach, na stronach internetowych i w radio? Jak zawsze w przypadku Iron Maiden - ta strona informacyjno-marketingowa bardzo mocno kuleje.

I teraz warto zastanowić się nad postawą organizatora. Czy coś konkretnego zrobi? Czy zdecyduje się na atrakcyjne supporty, czy też położy na tym laskę? Jeśli tak - to na jaką cholerę wchodzi w organizowanie tak wielkiego przedsięwzięcia, nie będąc do tego przygotowanym?! To co zrobił LN z perspektywy czasu można podsumować jednym określeniem - idiotyzm stosowany.

Ja oczywiście będę we Wrocławiu bez względu na wielkość widowni, nie mam na ten fakt wpływu, jednak postawa organizatora daje sporo do myślenia.

Na pocieszenie powiem, iż w zasadzie wszędzie zainteresowanie trasą jest duże, wiele koncertów jest już wyprzedanych lub do tego stanu pozostało od kilkuset do paru tysięcy wejściówek (wielkie obiekty). Cóż, słabo będzie na Litwie (ale IM tam nigdy nie byli na topie) w RPA (to samo), dużo słabiej niż być mogło w Polsce. Ja czekam na kolejne daty i informacje.
Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: beaviso »

erosinho pisze:Smutno może wyglądać ten stadion zapełniony np. w niespełna połowie.
Nie przejmujmy się tym. Cieszmy się, że my tam będziemy - i oby doczekać tego w spokoju!
Kto wie czy za parę lat nie będziemy mieli zupełnie innych problemów, przy których frekwencja na koncercie to żadna sprawa, bo i koncertów nikt już urządzać nie będzie, ani nie będzie komu za nie zapłacić. I nie chodzi mi wcale o przyszłość panów z IM, tylko o coś zupełnie innego, szerzej pojętego - kryzys, zamieszki, stany wyjątkowe, ogólny dół...

M.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Może, może...
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

beaviso pisze:
erosinho pisze:Smutno może wyglądać ten stadion zapełniony np. w niespełna połowie.
Nie przejmujmy się tym. Cieszmy się, że my tam będziemy - i oby doczekać tego w spokoju!
Kto wie czy za parę lat nie będziemy mieli zupełnie innych problemów, przy których frekwencja na koncercie to żadna sprawa, bo i koncertów nikt już urządzać nie będzie, ani nie będzie komu za nie zapłacić. I nie chodzi mi wcale o przyszłość panów z IM, tylko o coś zupełnie innego, szerzej pojętego - kryzys, zamieszki, stany wyjątkowe, ogólny dół...

M.
Zwykle jestem optymistą, ale patrząc na to co się ostatnio dzieje na świecie i jakie plany mają rządzący w naszym pięknym kraju, taka perspektywa nie jest niestety aż tak bardzo nieprawdopodobna. Ale - oby nie! :)
Co do frekwencji - do koncertu jeszcze ponad pół roku. Spokojnie, będzie dobrze :) Prawdę mówiąc, ja myśląc o koncercie, nie myślę o publice, a o tym, że na przykład tytułowy utwór z nowej płyty, na bank będzie brzmiał niesamowicie na żywo.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Dla mnie dobrze to ~20K, co w kontekście wielu poprzednich koncertów IM u nas raczej nie jest wielkim osiągnięciem. Być może jest tak, iż z uwagi, że do koncertu jest jeszcze prawie 7 miesięcy, ludzie nie spieszą się z zakupem biletu. Przypominam sobie, iż Gwardia w 2008 też wolno się sprzedawała, aż w końcu pękła w szwach. Teraz tak nie będzie, bo i stadion dużo większy i bilety o wiele droższe. Jak powiedziałem ok. 20K będzie przyzwoitym osiągnięciem. Tak na dobrą sprawę co i jak będzie wiadomo około połowy kwietnia 2016.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Ja myślę, że nawet nieco później niż do połowy kwietnia.
ODPOWIEDZ