Setlista - spekulacje

Wszystko na temat trasy koncertowej promującej najnowszą płytę.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Setlista - spekulacje

Post autor: RALF »

Choć, wiesz - po chorobie Brucea i świadomości, że fani od dawna o ten utwór prosili, kto wie... moze pomyśleli "jak nie teraz - to kiedy"? No i wydaje mi się, że z takim kawałkiem sukces frekwencyjny trasy maja w kieszeni...
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

Wydaje mi się, że wzrosłaby sprzedaż o jakieś 3% :p
Jak dla mnie za podjęcie się zagrania na żywo TBoS i R&B należy się podobny szacun, jaki byłby za odkurzenie Alexandra.
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: brezdi »

Może bez przesady. W końcu jedyne co robią to grają od 40 lat, więc zagranie swojego utworu to nie jest jakieś nie wiadomo co...tym bardziej, że mają 3 gitary w składzie.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

A dla mnie TRATB to najsłabsza część setlisty. Trwa 13 minut, w których mogliby zagrać takie The Loneliness Of The Long Distance Runner i These Colours Don't Run. No cóż, będę do końca liczył na to, że setlista nie jest prawdziwa i tego zapychacza na żywo nie usłyszę.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Chyba o 0,3% bo ilu fanow uzaleznia zaliczenie koncertu od Alexandra :-D

TRATB bedzie po to Stefek te zaspiewy przeciez wymyslil i umoescil w utworze ;-)
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

kmberserker pisze:A dla mnie TRATB to najsłabsza część setlisty. Trwa 13 minut, w których mogliby zagrać takie The Loneliness Of The Long Distance Runner i These Colours Don't Run. No cóż, będę do końca liczył na to, że setlista nie jest prawdziwa i tego zapychacza na żywo nie usłyszę.
+1
Zamiast tego - when the river runs Deep ( jeśli już musi być z nowego albumu coś) i był bym szczęśliwy
O ile nie fake.
W sumie to od TRATB wolałbym np. Wratchild albo coś z Amolad
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Łzy Klauna > RttH
więc ta informacja pasuje jeszcze jak. Setlista bardzo prawdopodobna, można się było takiej od wydania płyty spodziewać. Jedyna mała niespodzianka to powrót do grania kawałków z BNW - zauważyli, że wśród wielu fanów ten krążek jest traktowany już na równi z klasykami z lat '80.
Jednak mimo tej przewidywalności jakaś tam cząstka duszy będzie do czasu koncertu liczyła na Alexandra albo To Tame a Land... :wink:
Awatar użytkownika
remi
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: remi »

Brat, który siedział na trybunach w Gdańsku, mówił, że podczas Afraid ludzie wokół niego poszli do kibla, po piwo, robili fotki, nie znali tej piosenki, a gdy zaczął się Trooper ponownie skakali, podobnie było podczas The Prisoner.

Takie są realia. Smutne to trochę ale w tak komercyjnym świecie sama możliwość usłyszenia Afraid a teraz Children musimy odebrać jako lekkie mrugnięcia oka od zespołu w stronę hardcore fans.
Awatar użytkownika
beaviso
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: beaviso »

kmberserker pisze:A dla mnie TRATB to najsłabsza część setlisty. (...) będę do końca liczył na to, że setlista nie jest prawdziwa i tego zapychacza na żywo nie usłyszę.
A ja, wręcz przeciwnie, nie mogę się już na niego doczekać :P

M.
Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Powerslave_Dś »

The Red and the Black koncertowo może troszkę zyskać co nie zmienia faktu, że studyjnie ten utwór uważam za średni, a formę kompozytorską Steve'a za coraz słabszą.
Tears of a Clown pewnie spodoba się Amerykanom, nie chodzi mi nawet o tekst, tylko bardziej jego "przyjazny" muzycznie charakter. Tak lekkich utworów Iron Maiden ma mało w swoim dorobku. Dla mnie to nie jest Iron Maiden, ale pewnie wielu osobom się spodoba.
Największym rozczarowaniem są dla mnie Wasted Years i Blood Brothers. Wiadomo, Number, Trooper czy Fear to Ironi muszą zagrać i żadna siła tego nie zmieni. Zamiast Wasted Years bym widział choćby Heaven Can Wait, zamiast Blood Brothers np. Still Life. Już by było dużo przyjemniej. Chociaż uważam też, że gdyby nie zagrali jednego z trzech wyżej wymienionych klasyków nic by się nie stało.

Jak myślicie o co chodzi z utworami z czasów Blaze'a? Nie grają ich od 2003 r. Obrazili się na te czasy?
Awatar użytkownika
Ace
-#Prisoner
-#Prisoner

Post autor: Ace »

Zobaczycie, że TRATB będziecie najlepiej wspominać :P bardzo koncertowy kawałek (vide - Łooo-OOO-OOO)
No oby trochę krótszą wersję wykonali na koncercie - o ile sie da.
The lover of life's not a sinner.
Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Powerslave_Dś »

Sign of the Cross jest bardzo mało koncertowy, a wspominałbym go pewnie dużo lepiej niż Red and the Black. Jest różnica między utworem wspaniałym, a dobrym.
Awatar użytkownika
Korstern
-#Wrathchild
-#Wrathchild

Post autor: Korstern »

Ja na TRatB czekam najbardziej. Jak dla mnie ma najlepsze "Ooooo" ze wszystkich utworów IM.
"I will return and I'll poses your bodies and I'll make you burn!"
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

brezdi pisze:Tak czy owak chyba wszyscy się zgodzimy, że gdyby wrzucili 1-2 perełki to by im się nic nie stało. Nie usprawiedliwiajcie ich na siłę. Tłumaczenie, że muszą być klasyki, bo nigdy nie grali tu czy tam, albo idzie w festiwal jest śmieszne. To, że grają w kilku nowych krajach to znaczy, że muszą pałować przez 60 koncertów to samo. To jest właśnie to o czym mówiłem - zero spinki - 20 000 się odliczy. Nawet kolejności utworów nie zamienią, bo im się nie chce. Będą rąbać non stop to samo. Wystarczyłoby, żeby np w krajach gdzie nigdy nie grali pojechali best ofem, a w krajach gdzie grają ciągle (większość Europy) zrobili mały ukłon i puścili ludziom z 1-2 inne utwory. Co to za problem dla takich samograjów jak oni? Podniecanie się tym, że będą utwory z nowej płyty w wersji live na koncercie, który grany jest w ramach trasy promującej album to już w ogóle jaja. No ale spoko - wydam 1000 zł na cały wyjazd i będę szczęśliwy bo przecież Bruce był chory i żyje, a mogą poumierać. Idę o zakład, że jeszcze z 10 lat będą grać i przyjadą nie raz i nie dwa i znowu będą pałować ten sam set. Dlatego czy pojadę teraz czy za rok czy za 5 mnie ani grzeje ani ziębi. To jest dzisiaj problem starszych fanów Maiden. Maniacy i młokosy polecą z językami na brodach. Tak nie powinno być - bo ja trwałem przy Maiden nawet jak ich sprzedaże leciały na łeb i na szyję, jeździłem na koncerty mimo, że czasami brakowało na jeansy. Więc mówiąc, że set mi się nie podoba bo znowu nas olali absolutnie nie przesadzam.
Otóż to :)

Jarać się tym, że będzie 5 nigdy nie granych numerów na trasie promującej nową płytę to lekki żart ;) Podobnie jak mamy docenić fakt, iż zespół "odkurzył" ( :D ) jakiś numer po (WOW!!!) 10 latach, gdy w dyskografii mają ze setkę nigdy nie granych kawałków? :roll: A od lat cisną na okrętkę te same 20 klasyków. No i te kosmetyczne zmiany - czyli do seta wpada Wrathchild... litości.

ps.
tak, bilet na Wrocław już mam, a w tym roku zobaczę ich 2 razy na żywo...
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Powerslave_Dś pisze:Sign of the Cross jest bardzo mało koncertowy
Nigdy bym nie pomyślał o Sign of the Cross że jest mało koncertowy, znakomita dramaturgia i refren wprost stworzony do tego, żeby go śpiewać na koncercie :) Chociaż przyznam, że The Red and the Black to dla mnie, głównie za sprawą drugiej części utworu, ta sama półka co Sign of the Cross.
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

A patrzę na serio grają Alexandra...
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

http://www.ironmaiden666.com.br/2016/01 ... o.html?m=1

Niby ten set jest oficjalnie potwierdzony w Chinach przez organizatorôw. Ciekawe , nie pamiętam trasy przed którą wyciekła setlista.
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Nigdy wcześniej nie grali w Chinach :)
Deleted User 5147

Post autor: Deleted User 5147 »

A mi się dziś przyśnił koncert IM z nowej trasy :D Set trochę inny, a otwieraczem było Speed of light :D
Awatar użytkownika
Wlo
-#Prodigal son
-#Prodigal son

Post autor: Wlo »

Setlista może być inna na Chiny i inna na resztę trasy, ze względu na to, że grają tam pierwszy raz.
ODPOWIEDZ