Setlista - spekulacje

Wszystko na temat trasy koncertowej promującej najnowszą płytę.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Re: Setlista - spekulacje

Post autor: Schizoid »

Z tym, że z łatwością można wychwycić, że TRATB to kalka z paru poprzednich numerów...Sam rytm i riffy są żywcem wzięte z Rime, "oooo" już było kilka razy, choćby w The Clansman. Ja rozumiem, że promowanie nowego albumu itp, ale 5 pozostałych kawałków idealnie by wystarczyła. "Paru" osobom TBOS zwyczajnie się nie podoba i wątpię, by zmieniło się to po koncercie. I niestety wbrew pozorom to "promowanie nowej płyty" to zwyczajny mit. Kto przekonuje się do nowej muzyki na koncercie? Podczas występu większość osób chłonie oczami to, co się dzieje na scenie, a nie muzykę. Poza tą, którą znają już na pamięć.
Ach, no i jeśli nie promują jakiejś innej płyty, to po cholerę im aż trzy kawałki z BNW?
Na marginesie, ja bym się TRATB grać po prostu wstydził. Równie dobrze mogliby zagrać medley z Kolorków i ROTAM, wyszłoby na to samo.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
wojakwojak
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: wojakwojak »

Ale jesteś okrutny :) Ale faktycznie tRatB brzmi jakby był posklejany z przypadkowych fragmentów i wydłużany na siłę - to ostatnio też przypadłość pewnego zespołu z USA, który dziś ma premierę nowej płyty. A Stefan chyba ma za punkt honoru na każdej płycie zamieścić co najmniej swój jeden solowy numer. Były super Phantom, Hallowed, Tame, Mariner, Alexander, Son, Fear, Cross, Clansman, Blood Brothers, No More Lies, Greater Good, Wild Wind. Były gorsze Angel, Don't Look...i tRatB.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

Budziol pisze:Wiaterek tez nie....
Kwestia gustu i tyle
Dla mnie też nie, zresztą żaden z wymienionych dla mnie nie jest fuszerą, ostatni (chyba nawet pierwszy i ostatni ;)) długi utwór Maiden który mi się nie podobał to The Angel and the Gambler ;)
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

kmberserker pisze:Z tym, że z łatwością można wychwycić, że TRATB to kalka z paru poprzednich numerów...Sam rytm i riffy są żywcem wzięte z Rime, "oooo" już było kilka razy, choćby w The Clansman. Ja rozumiem, że promowanie nowego albumu itp, ale 5 pozostałych kawałków idealnie by wystarczyła. "Paru" osobom TBOS zwyczajnie się nie podoba i wątpię, by zmieniło się to po koncercie. I niestety wbrew pozorom to "promowanie nowej płyty" to zwyczajny mit. Kto przekonuje się do nowej muzyki na koncercie? Podczas występu większość osób chłonie oczami to, co się dzieje na scenie, a nie muzykę. Poza tą, którą znają już na pamięć.
Ach, no i jeśli nie promują jakiejś innej płyty, to po cholerę im aż trzy kawałki z BNW?
Na marginesie, ja bym się TRATB grać po prostu wstydził. Równie dobrze mogliby zagrać medley z Kolorków i ROTAM, wyszłoby na to samo.
Moim zdaniem przesadzasz. A co powiesz na to że taki A Matter... też się wielu osobom nie przyjął , to co IM miało odpuścić imo świetny pomysł z zagraniem całego LP ? A poza tym ten album zbiera naprawdę dobre noty i dostaje nagrody tu i ówdzie.

A medley kolorków z Rime w ogóle by nie przypominał Red&Black :)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Uważam, że pomysł z odgrywaniem całego AMOLAD był bardzo średni. Według mnie ten album jest męczący, jest próbą nagrania drugiego The X Factor. Próbą, która nie wyszła, ale to już indywidualna ocena każdego fana. Moim zdaniem mogliby odgrywać w całości Piece Of Mind czy Seventh Sona, zupełnie inna liga.

Ja rozumiem, że TBOS jest doceniane i co chwila widuję słowa uznania dla Iron Maiden za nagranie Księgi Dusz. Ale to nie zmienia mojego zdania co do promowania płyty. Dziś mamy internet, całe te historie z albumami w sieci. Trasy promujące miały swój czas 20 lat temu. Wtedy ktoś mógł przyjść na koncert nie znając materiału i wyjść jako potencjalny nabywca nowego krążka. A teraz? Teraz kliknie w odpowiedni link w internecie i przesłucha całego albumu. Dzisiaj zespoły nagrywają nowe płyty żeby mieć co grać na koncertach, bo to z nich przychód jest największy. Wątpię, by po wrocławskim koncercie 100 osób poleciało do sklepu i kupiło TBOS. Chyba, że słyszeli już wcześniej, a teraz poszedł impuls. Ale wiadomo, że na trasie TBOS muszą grać kawałki z tego albumu. Szkoda tylko, że w takich ilościach.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

A moim zdaniem trasy promujące album od tego są, żeby pokazać jak materiał brzmi na żywo i nie miałbym nic przeciwko żeby na takich trasach grali całe albumy.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Zawsze istnieje duże ryzyko, że płyta się nie przyjmie, a co za tym idzie, frekwencja na koncercie będzie mizerna.

Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: Budziol »

Ale grac jeden utwor z nowej plyty to zenua jak META swego czasu. Bo oznacza jedno - nagralo sie slaby album.
Zreszta przynajmniej jest 6 nowych kawalkow,a nie w ich miejsce: 2m2m, rtth, wrathchild, CIPWM, TETMD ;-)

Dla mnie jesli ten set sie potwierdzi bylby MEGA gdyby zastapili powiedzmy Wickermana - Be Quick, albo BB czyms niegranym od wiekow z SIT
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: brezdi »

Dokładnie Budziol - 2 kosmetyczne zmiany i wszystko wygląda inaczej. Trasa jest The Book Of Souls World Tour i mają naładować materiału z The Book Of Souls ile wejdzie. Gdyby nie to, byłoby zapewne tak jak wspomniałeś, best offowy misz masz ;)
Deleted User 1499

Ja jade na koncert właśnie dlatego że będe miał jedyną okazję wysłuchać nowe kawałki live. I nie uważam żeby granie 6 numerów było przesadą bo ja tu bym jeszcze dołożył TGU. Trasa promo to granie nowych a nie best offy.

A jeśli nie podoba ci się nowy album to poczekaj na pożegnalną - z pewnością będzie best of :)
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

A kto mówi o best offach? Mają tyle zakurzonych numerów, że spokojnie mogliby zagrać ze dwa rarytasy.

Deleted User 1499

Dobrze reszta setu jest jaka jest , w tym się zgodze. Ale w tym że za dużo jest z nowej i np. 2 by stykły , tu się z tobą nie zgadzam.
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

sekcjazwlok pisze:Dobrze reszta setu jest jaka jest , w tym się zgodze. Ale w tym że za dużo jest z nowej i np. 2 by stykły , tu się z tobą nie zgadzam.
Dokładnie. Chyba mniej więcej o to rozchodzi się w znacznym stopniu ostatnia część tej rozmowy ;)
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

2 z nowej plyty promujac nowa plyte?
A z BNW 3, wtedy faktycznie sens :-D
Deleted User 5155

Post autor: Deleted User 5155 »

Nie no .... czytając ten wątek można czasem dojść do wniosku, że to chyba anty-forum IM :) ... Ekipa Iron Maiden jest chyba chora na rozum, jeśli pozwala sobie na takie koszmarne posunięcia jak:
- pierwsze primo: granie na koncertach nowych utworów ze znakomicie przyjętej płyty,
- drugie primo: grzech kardynalny - melodyjność, dzięki której zespół potrafi porwać ludzi od lat 2 do 102,
- niegranie wszystkiego co tylko sobie każdy z osobna fan zażyczy (dzidzia chce to mama da, bo inaczej....).
Dajcie spokój. Rozumiem, że czasem miłość pozbawia rozsądku i trzeźwości, ale przecie - był czas przywyknąć do wadów i zaletów Iron Maiden. Poza tym - tłuczecie o nie-wiadomo-czym. Jeszcze niecały miesiąc i będzie się działo.

Chodzący po sieci set oceniam jako niezły. Większość kawałków ma potencjał koncertowy. Czy mógłby być lepszy (dla mnie)? - pewno. Zawsze chciałbym aby grali minimum 4 godziny a i tak nie usłyszałbym wszystkiego co szczerze kocham. Od początku optowałem za całym BoS na scenie - zasługuje na to bardziej niż AMOLAD (właśnie mi leci w uszach). 5 kawałków to pewniaki a jeśli doczekam się jeszcze Clowna - będę wniebowzięty. I pomimo 50 na karku jadę na trzy (Kowno, Berlin, Wrocław) i za każdym razem będę kicał pod samą sceną. I całą resztę poza BoS też przyjmę z otwartymi szeroko uszami i oczami. I założę się, że gwoździem wieczoru będzie Red-Black. Najpierw się pokrzyczy o-o-o-o-o :jee: , potem kołysząc się do rytmu :dance: posłucha się solówek a wreszcie odleci na 3 min :pijak: :wink: .
A może za niecały miesiąc doczekamy się jeszcze jakiejś perełki, która urodzi banana na wszystkich buźkach? Zobaczymy!

Do zobaczenia pod scenami!
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Bardzo słuszne słowa. Co by nie grali będzie marudzenie...
Awatar użytkownika
MaidenFan
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: MaidenFan »

pinio pisze: I założę się, że gwoździem wieczoru będzie Red-Black. Najpierw się pokrzyczy o-o-o-o-o :jee: , potem kołysząc się do rytmu :dance: posłucha się solówek a wreszcie odleci na 3 min :pijak: :wink: .
A może za niecały miesiąc doczekamy się jeszcze jakiejś perełki, która urodzi banana na wszystkich buźkach? Zobaczymy!

+1, zgadzam się ze wszystkim co napisałeś.
Również uważam, że The Red and the Black będzie mocnym punktem koncertowym :)
Awatar użytkownika
brezdi
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Kurde no zaraz narzekanie. Każdy wyczekuje koncertu Maiden miesiącami, ludzie zbierają kasę, organizują wyjazdy, każdy ma jakieś swoje oczekiwania. Jeżeli np. uważa, że set jest do bani (w moim mniemaniu nie jest do bani, bo ratują go utwory z The Book Of Souls co już jest paranoją) to może powiedzieć - ej ziomeczki nie tego się spodziewałem, moim zdaniem poszli na łatwiznę i nic im się nie chce. Jedni mają wygórowane oczekiwania (Caught Somewhere, To Tame, Icarus) inni mniej (Bring Daughter, 22 Avenue), ale każdy sobie jakieś ma. Jedno jest pewne - osoby, którym coś się nie podoba popierają to argumentami np. w którymś poście - nie podoba mi się TRATB bo jest zlepkiem pomysłów (nie czepiajcie się, chodzi mi o kontekst, wiadomo o co chodzi) i ja się z tym kompletnie nie zgadzam, ale jakiś argument ma. Ja mam taki, że nie chciało im się dorzucić 1 dawno niegranego utworu i bym złego słowa nie powiedział (Powerslave?), ale każdy coś ma. Tymczasem osoby, którym się niezwykle podoba argumentują to: cieszmy się, bo może umrą, cieszmy się, bo im się chce w ogóle przyjechać, cieszmy się bo muszą być klasyki w secie, cieszmy się bo zagrają utwory z TBOS na trasie promującej TBOS itp. Ja to szanuję i życzę miłej zabawy, ale nie odmawiajcie ludziom prawa do wypowiedzenia swojego zdania, bo zaraz "zawsze będzie narzekanie". Nie - akurat to co skłoniło mnie do uczestnictwa w tym forum jest nie tylko pianie nad wszystkim i wzajemne lizanie po pisankach podczas liczenia wolnych krzesełek na trybunach, ale właśnie bardzo dużo fajnej konstruktywnej krytyki.
Awatar użytkownika
Budziol
-#Administrator
-#Administrator

I ja tez ;-)
A juz krecenie nosem na nowe kawalki na trasie promujaca nowa plyte rozwala mnie na lopatki :-D

Do zobaczyska pod scena dokladnie na tych samych 3ech koncertach ;-)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

za 25 dni nie będzie już żadnych wątpliwości, co do repertuaru koncertów. Wtedy się dopiero zaczną "Polaków rozmowy".
ODPOWIEDZ