Od czego zacząć z zespołem [...]
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Od czego zacząć z zespołem [...]
Close To The Edge najlepsza.
-
paulek
- -#Lord of the flies

Close To the Edge, Tales From Topographic Oceans no i NAJLEPSZY - jak dla mnie - Going For The One...
Zaraz potem Fragile, The Yes Album no i Relayer!!! z fenomenalnym Gates Of Delirium
))
Zaraz potem Fragile, The Yes Album no i Relayer!!! z fenomenalnym Gates Of Delirium
Jeśli ktoś chce poznać rock progresywny, najlepiej nie zaczynać od Yes. Standardową pozycją w takim wypadku jest Pink Floyd (od Atom Heart Mother poczynając). Najlepszym stricte progresywnym zespołem jest Van Der Graaf Generator. Jeśli zaś chodzi o Yes to polecam przede wszystkim albumy od Going for the One wzwyż. Bardzo dobrą progresywną płytą jest Drama.
-
paulek
- -#Lord of the flies

Nazwę to bardzo odważną tezą..... i dość ryzykowną do obrony...Najlepszym stricte progresywnym zespołem jest Van Der Graaf Generator.
A dla początkujących w tych klimatach zdecydowanie bardziej do polecenia jest np Genesis od Trespass począwszy... to tak pierwszy z brzegu przykład
Van Der Graaf Generator to duzo lepszy zespol od Genesis i Yes.
Ta muzyka się sama broni. A Genesis polecam zacząć od Nursery Cryme.paulek pisze:Nazwę to bardzo odważną tezą..... i dość ryzykowną do obrony...Najlepszym stricte progresywnym zespołem jest Van Der Graaf Generator.
A dla początkujących w tych klimatach zdecydowanie bardziej do polecenia jest np Genesis od Trespass począwszy... to tak pierwszy z brzegu przykład
- likipiki
- -#Lord of the flies

Teza może i odważna, ale dosyć często spotykana. IMO nie ma czegoś takiego jak "najlepszy stricte progresywny zespół", ale VdGG byłoby w czubie zestawienia.paulek pisze:Nazwę to bardzo odważną tezą..... i dość ryzykowną do obrony...Najlepszym stricte progresywnym zespołem jest Van Der Graaf Generator.
And it's a dirty job but someone's gotta do it...
-
paulek
- -#Lord of the flies

Odpoiwadając przedmócom:
Voivod: nigdzie nie napisałem że Genesis jest lepsze od VdGG
Vorgel: a Trespass z The Knife? ....
likipiki: zgadzam sie z twierdzeniem, iż trudno jest w rocku progresywnym, a takze w pozostałych gatunkach wybrać najlepszy zespół, album itd...
Jak dla mnie początkujący w rocku progresywnym chyba jednak dużo łatwioej przełknie Genesis niż VdGG choć oczywiście od pierwszej płyty Ci ostatni to mistrze. A After The Flood z drugiej płyty bądź cała Still Life to arcydzieła od początku do końca.
Piszę jako fest stary chłop - co to więcej lat muzy słucha niz wielu z Was jest na świecie
i tylko tyle...
likipiki: zgadzam sie z twierdzeniem, iż trudno jest w rocku progresywnym, a takze w pozostałych gatunkach wybrać najlepszy zespół, album itd...
Jak dla mnie początkujący w rocku progresywnym chyba jednak dużo łatwioej przełknie Genesis niż VdGG choć oczywiście od pierwszej płyty Ci ostatni to mistrze. A After The Flood z drugiej płyty bądź cała Still Life to arcydzieła od początku do końca.
Piszę jako fest stary chłop - co to więcej lat muzy słucha niz wielu z Was jest na świecie
The Knife to najlepszy numer na Trespass i jedyny taki tam. Kojarzy się trochę z tym co Ironi robili na pierwszej płycie dekadę później (ta rytmika). Cały album jest taki sobie, jeśli ktoś chce zacząć dopiero przygodę z zespołem proponuję coś bardziej ukształtowanego. Dopiero jak się to spodoba, można sięgnąć głębiej do korzeni. Ja np uwielbiam płytę Rush Caress of Steel (nr 2 w moim prywatnym rankingu wśród płyt Rush), ale nigdy nie polecałbym zaczynać od tego krążka. Poleciłbym się z marszu zapoznać z 2112, A Farewell to Kings, Hemispheres czy Permanent Waves. To tak na początek. I z Genesis tak samo. Nursery, Foxtrot, Lamb...w tej kolejności.paulek pisze:Odpoiwadając przedmócom:
Piszę jako fest stary chłop - co to więcej lat muzy słucha niz wielu z Was jest na świeciei tylko tyle...
PS. wczoraj słuchałem przed zaśnięciem Still Life. Ależ to jest nieziemski czad. Więcej w tym energii niż w całym death metalu;)
Bowie oprócz Ziggy Stardust?
Pytanie trudne bo albumy z roznych okresow bardzo sie roznia od siebie. Ja bym od siebie polecil chronologicznie
Aladdin Sane
Station to Station
Low
Heroes
Let's Dance
1.Outside
Blackstar
Aladdin Sane
Station to Station
Low
Heroes
Let's Dance
1.Outside
Blackstar
Station to Station
Heroes
Scary Monsters and Super Creeps
Heroes
Scary Monsters and Super Creeps
-
SzczytAstronauk
- -#Charlotte

Od czego zacząć z:
Opeth
Tankard
Vader
Opeth
Tankard
Vader
Co do Tankard :
The Morning After
The Meaning of Life
Stone Cold Sober
Jeśli ktoś chce pionierskie Tankard to ma Zombie Attack i Chemical Invasion
Wystarczy. No jeszcze Two Faced ewentualnie, za względu na Up from Zero i balladę (sic!) Days of the Gun
The Morning After
The Meaning of Life
Stone Cold Sober
Jeśli ktoś chce pionierskie Tankard to ma Zombie Attack i Chemical Invasion
Wystarczy. No jeszcze Two Faced ewentualnie, za względu na Up from Zero i balladę (sic!) Days of the Gun
Blackwater Park
The Meaning of Life
De Profundis
The Meaning of Life
De Profundis
Doradzicie od czego zacząć z Mastodon? 
- Shedao Shai
- -#Rainmaker

od Leviathana jak zaczniesz to bedzie git 
- Saimon1995
- -#Moderator

A później Crack the Skye i The Hunter.MaidenFan pisze:Doradzicie od czego zacząć z Mastodon?
-
The Burczax
- -#Moonchild

Przystępniejszy na początek jest The Hunter.
Dzięki wielkie, Leviathan i The Hunter podeszły elegancko, Crack the Skye jeszcze nie słuchałem