Setlista - spekulacje

Wszystko na temat trasy koncertowej promującej najnowszą płytę.

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Re: Setlista - spekulacje

Post autor: Powerslave_Dś »

Na świecie pewnie tak, ale jak wiesz do Polski wszystko dociera kilka lat później. Czuć w Polsce, że Ironi byli gwiazdą było w 2005 r. gdy zagrali pierwszy koncert stadionowy. Choć dopiero w 2011 r. i Sonisphere na Bemowie Ironi przeskoczyli poziom z zespołu dobrze znanego na poziom zespołu powszechnie znanego. Nie do pomyślenia w 2001 r. było by ktoś w mediach coś wspominał o Dickinsonie jak teraz czy by coś mówiono w telewizji śniadaniowej o tym, że grali na polskim weselu. Wtedy byli traktowani przede wszystkim jako zespół heavy-metalowy i to taki bardzo staroświecki. Dzisiaj traktowani są przede wszystkim jako zespół dający wielkie, widowiskowe koncerty . Zauważ, że o Iron Maiden bardzo mało się mówi w kontekście ich dorobku studyjnego.
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Wuja pisze:Mam tylko takie pytanie.
Czy naprawdę myślicie, że zagranie tego a nie innego kawałka czy szerzej taki a nie inny kształt setlisty ma jakiekolwiek znaczące przełożenie na koncertową frekwencję?
Nie, może jedynie dać kilka % w tą czy w tą, jak dla mnie.
Chociaż to można traktować i jako wadę i jako zaletę. Z jednej, skoro nie ma to przełożenia znacząco na frekwencję, to jechanie w większości na ogranych klasykach jest usprawiedliwione, ok... ale z drugiej strony, co im w takim razie szkodzi zagrać jakiś dawno/nigdy niegrany utwór? :wink:
Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Pisałem już o tym wiele razy, ale wszystko rozbija się o to, że Ironi tak rzadko się spotykają. Mieszkają w innych miejscach świata, mają wiele zajęć poza Iron Maiden i dlatego tak do tego podchodzą. 10-12 największych klasyków mają wyuczone na pamięć, a już przy takim Alexander the Great czy Infinite Dreams trzeba by było trochę "posiedzieć".
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Tak, mówi się mało ale w Polsce... choć dużo dobrego zrobiła TVKultura i inne, transmitując ich koncerty (Rio i DotR) oraz dokumentalia. Za komuchów o wiele więcej się mówiło a takie wideo do Wasted Years widziałem wtedy ze sto razy...
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Problem setlist polega również na fakcie, że koncerty sprzedają organizatorzy a nie samo IM. To organizatorzy powinni dusić IM o lepsze widowisko, ale jak powszechnie wiadomo wezmą ich w ciemno z oklepaną setlistą i nie będą potrzebowali nawet supportu, by zarobić. Ot taki paradoksik.

PS. Wiadomo jak próby?
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Już od jutra z pełną scenografią jadą!
Awatar użytkownika
Saimon1995
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Saimon1995 »

RALF pisze:W FC mag. mówili, ze "set nas zmiecie". No i owszem, taki set zmiótłby i to ostro... Wystarczy, żeby zamiast jakiegoś wyświechtanego kotleta dali Aleksandra i jest git a (jak pisze kolega Pinio) - sold out w wielu miejscach niemal gwarantowany.
Nie chce być jakimś fałszywym prorokiem, ale te zapowiedzi pachną mi trochę... klasycznym marketingiem i nakręceniem przed trasą. Sam jestem nakręcony, żebyście mnie źle nie zrozumieli, ale ja bym bardzo chciał, żeby te zapowiedzi miały przełożenie na rzeczywistość. Fajnie, że będą nowe numery i to dużo (!), ale fani oczekują także dawno nie granych utworów. Nikt tu nie oczekuje wymiany połowy setu (stałe pozycje być powinny), ale takie niespodzianki, jak - dajmy na to - Powerslave, Children of the Damned czy... Alexander the Great (to rzeczywiście byłaby rzecz, która zmiotła by każdego!) powinny się pojawić.

Setlista, która pojawiła się na Wikipedii - muszę przyznać, że wygląda całkiem całkiem. Ale bez HBTN? Jakoś nie chce mi się wierzyć. :wink: Choć taki set brałbym w ciemno... I bym dziękował na kolanach. :D
Deleted User 1499

Post autor: Deleted User 1499 »

Oni zawsze pompują przed trasą. Alexander jest nie realny , a set z wikipedii by ich wykończył :)
Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Niestety tylko set chiński jest realny. Wszystko w nim się zgadza
- 6 utworów z nowej płyty w tym Tears of a Clown, które Bruce tak lubi i Death or Glory, które było w spocie promującym
- powrót Hallowed be thy Name
- brak Run to the Hills
- Children of the Damned jako ten dawny nie grany o którym Bruce mówił kiedyś w wywiadzie
- 3 utwory z Brave New World, płyty z której Ironi zawsze dużo grali
- Trooper, Number i Fear, które są zawsze

Tylko ten Wasted Years jakoś mi nie pasuje i jeśli jakiś utwór miałby z setu wypaść to najprędzej ten.

Gdy go zobaczyłem to był pierwszy raz jak patrząc na tego typu set nie miałem poczucia, że to fake. Dlatego, może on się sprawdzić.
Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Post autor: gumbyy »

WICKER MAN pisze:Wszystkim maruderom proponuję spojrzeć na setlisty Metalliki, AC/DC czy Black Sabbath - wszystkie z tych zespołów grają co najmniej kilkanaście sztandarowych hitów na każdym swoim koncercie...
Graja żelazne klasyki, ale potrafią też zagrać coś nieoczywistego. Potrafią również co koncert zmieniać 1-2 utwory, albo publika na koncercie i "decyduje" który z 2 numerów będzie teraz zagrany.
WICKER MAN pisze:I tu na plus można wyróżnić IM
Bez jaj :lol: IM to chyba najbardziej leniwy zespół jeśli chodzi o układanie setów koncertowych.
tomtomala pisze:jak pisałem, set mam gdzieś. Zobaczę ich co najmniej 2 razy na tej trasie i mi styknie. Nie ma się aż tak bardzo czym podniecać biorąc pod uwagę ile jest wszelakich koncertów. Ot i tyle mojego zdania
Mam dokładnie tak samo :) 2 koncerty zobaczę i na fajerwerki w secie nie czekam.
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
wojczi
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: wojczi »

Ja wciąż liczę na Powerslave, które fajnie by się wkomponowało w tą trasę :)
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Dokładnie, nawet bardziej niz Hallowed...
Kusy
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Kusy »

Ehhh... Jakby zagrali coś takiego:
1. (Churchill speech) / ACES HIGH
2. WICKER MAN
3. RAINMAKER
4. THE GREAT UNKNOWN
5. AFRAID TO SHOOT STRANGERS
6. THE TROOPER
7. HOOKS IN YOU
8. STARBLIND
9. POWERSLAVE
10. DANCE OF DEATH
11. HALLOWED BE THY NAME
12. THE REINCARNATION OF BENJAMIN BREEG
13. THE BOOK OF SOULS
14. RUN TO THE HILLS
15. THE CLAIRVOYANT
16. THE EVIL THAT MEN DO
17. FEAR OF THE DARK
18. CAUGHT SOMEWHERE IN TIME
19. JOURNEYMAN
ENCORE
20. IF ETERNITY SHOULD FAIL
21. 23:58
22. 666
23. IRON MAIDEN
24. RUNNING FREE

Ale to nierealne :)
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Kusy słabiutka ta setlista... W szczególności dwa otwieracze po sobie, seria ballad, seria kolosów i mizeria w encorze. Byłbym chyba umęczony takim setem.
Awatar użytkownika
wojczi
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: wojczi »

http://www.setlist.fm/setlist/iron-maid ... 34b71.html

Patrzcie tu, czyżby przeciek z próby? :roll:

EDIT (gdyby zniknęło z setlist.fm): http://imgur.com/lxTq6PZ
Ostatnio zmieniony pn lut 22, 2016 3:25 pm przez wojczi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Michał
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: Michał »

Kusy: 3 z nowego albumu :B
powinno być jak najwięcej :P
NAJWIĘKSZY FAN DAWIDA PODSIADŁO NA SANATORIUM

RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Przecież to jest ta set - lista z Chin, tylko inna kolejność...
Awatar użytkownika
Widmoo
-#Invader
-#Invader

Post autor: Widmoo »

Jeśli zagrają utwory od 1-4 w takiej kolejności jak podali na setlist.fm to będę zmieciony :D W tej konfiguracji bisy wypadają trochę słabo :P
To ride the storm to an empire of the clouds...
barsiarz
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: barsiarz »

Buahaha, teraz na linku z setlist jest cały SoT :lol: :lol:
Deleted User 2259

Post autor: Deleted User 2259 »

Powiem Wam, że na pewno set będzie ciekawszy niż Megadeth, wyobraźcie sobie, że nagrali nowy album i grają z niej tylko 1 kawałek a reszta to to samo co na ostatnich trasach, ręce opadają.
ODPOWIEDZ