Powerslave_Dś - bardziej true heavy niż wokalista Judas Priest
Powerslave_Dś pisze: Śmieszy mnie jak Ci piewcy SOADów, Kornów czy innych Slipknotów pomylili się w swoich tezach. Przewidywali, że dzisiaj te zespoły będą grały dla 40-50 tysięcy ludzi, a heavy-metalu już dziś w ogóle nie będzie. Pomylili się bardzo.
Ano pomylili. Tak jak ty mylisz się, przeginając w drugą stronę. Taka to chyba zależność, że piewcy czegokolwiek są zaślepieni

Nie do przewidzenia jest obecnie co będzie za 20 lat na topie, a co zaniknie. Z jednej strony ciężko mi sobie wyobrazić 70letniego Coreya Taylora szalejącego na scenie, z drugiej stara gwardia heavy wymiera i za 20 lat jej nie będzie, a następców nie mają. Może metalheadzi pouciekają w gatunki obecnie niszowe, a może cała ta dysputa okaże się zbędna, bo pop/r'n'b i ich pochodne tak zdominują rynek muzyczny, że metal będzie statystycznie nieistotnym ułamkiem?
BTW. U mnie na przełomie gimbazy i liceum ze znajomych NIKT nie był fanem Judasów czy Ironów (ja też nie), jaraliśmy się Metallicą, Kornem, SOADem czy Linkin Parkiem. Czas zweryfikował - żadnego z tych zespołów już nie słucham, ale były to niezaprzeczalnie kapele mojej młodości. O Saxon czy Accept to nikt z nas chyba nawet nie słyszał, sam poznałem te dwa zespoły dopiero parę lat temu, po poleceniach tu, na forum.
Sprawdziłem z ciekawości łączną ilość odsłuchań i słuchaczy zespołów na które się powołujesz, na Last.fm. Czyli ogólnoświatowe dane z ostatniej dekady odnośnie tego co słuchają - głównie ludzie młodsi, bo pokolenie naszych rodziców raczej nie scrobbluje
Nu metal
Linkin Park - 255,5 miliona odsłuchań, 3,7 miliona słuchaczy
System of a Down - 206,7 miliona odsłuchań, 3,3 miliona słuchaczy
KoRn - 116,5 miliona odsłuchań, 2,4 miliona słuchaczy
Slipknot - 111,1 miliona odsłuchań, 2,2 miliona słuchaczy
Limp Bizkit - 66,6 miliona odsłuchań, 2,2 miliona słuchaczy
Heavy metal
Iron Maiden - 148,7 miliona odsłuchań, 2 miliony słuchaczy
Motorhead - 54,2 miliona odsłuchań, 1,4 miliona słuchaczy
Judas Priest - 52,8 miliona odsłuchań, 1,2 miliona słuchaczy
Accept - 12 milionów odsłuchań, 0,46 miliona słuchaczy
Saxon - 8,6 milionów odsłuchań, 0,39 miliona słuchaczy