Judas Priest

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Awatar użytkownika
gumbyy
ZASŁUŻONY SANATORIANIN

Re: Judas Priest

Post autor: gumbyy »

RALF pisze:Natomiast jeśli chodzi o fragmenty tekstu (słówka) które są podobne do paru linijek HBTN - "mark my words... life is just the illusion...". Wklepmy je sobie w Google a wyskoczy masa tekstów, czy to literackich, czy utworów gdzie napotkamy takie zbitki
Ale bądź przynajmniej "uczciwy" i nie kręć, że to pojedyncze słowa są... :facepalm:

Obrazek
www.MetalSide.pl
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sardi »

A tak zbaczając całkowicie z tematu, Priest mogłoby zagrać na ostatniej trasie kawałki typu Reckless, czy Heroes End. Cholera, to moje ukochane numery, a nigdy ich nie grali, mimo że są znakomite.
BRUCE SPRINGSTEEN, JAN BO I RICHIE FAULKNER PONAD WSZYSTKO
https://www.last.fm/pl/user/sardynex
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
wojakwojak
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: wojakwojak »

Napisałem wyżej, że nie o solówki chodzi...solówki owszem są wisienką na torcie, ale ciasto IM ma sporo bardziej wyrafinowane. Żeby dobrnąć do solówki, trzeba najpierw zagrać dwie zwrotki i dwa refreny :). No chyba, że ktoś ocenia muzykę po solówkach....wtedy bardziej polecam wymiataczy gitarowych niż JP albo IM.
Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Powerslave_Dś »

To było tak dawno, że nie wiem. Jeśli Ty nie wiesz co to za utwór to chyba nikt mi nie pomoże. Gdybyś go znał pewnie byś nawet po takim mało szczegółowym opisie wiedział o co chodzi. Swoją drogą to gdyby nie Stadion Dziesięciolecia to nie wiem czy dziś słuchałbym heavy-metalu. W moim mieście ludzie tam jeździli po różne rzeczy i dwaj goście, z którymi chodziłem do liceum mi stamtąd przywozili mp3. Płaciłem za te płytki nie mniej niż teraz kosztują oryginały. Człowiek był głupi, ale oryginały wtedy kosztowały 70-80 zł. Pamiętam, że tyle kosztowała British Steel wraz z kosztem wysyłki, które kupiłem ze sklepu stereo.pl. Za Killing Machine, które kupiłem 6 lat później, zapłaciłem 1/3 tej ceny. Ten sklep internetowy już chyba nie istnieje. Kasety wtedy potrafiły kosztować 25-30 zł. Śmieszne czasy kiedy internet był jeszcze dobrem luksusowym. Zresztą na palcach jednej ręki mógłbym policzyć albumy, które ściągnąłem z internetu. Może 6, może 8? Jeśli już korzystałem z youtube, wrzuty i tego typu stron.

Pamiętam też forum o Judas Priest ze strony rockmetal.pl, która dla większości osób w moim wieku była podstawowym źródłem wiedzy o muzyce. Pisał tam nasz forumowy Wicker Man, oczywiście Tipton (użytkownik z forum Priest, nie gitarzysta ), wtedy jako Prometeusz, śp. Frogsmum, nawet legendarny w wielu kręgach Trocki. Potem wielu z tych ludzi przeniosło się na forum Defenders of the Faith. To były fajne, takie inne czasy. Żeby coś przeczytać w necie często się chodziło do kafejek, które 10-15 lat temu były bardzo dochodowym biznesem. Dziś nawet w dużych miastach ciężko je spotkać.
Sardi pisze: czy Heroes End..
Świetny utwór. Bardzo często sobie go nucę jak gdzieś idę ulicą. Stained Class to jest płyta wypełniona takimi niedocenionymi utworami. W zasadzie brak słabych dźwięków.
Ostatnio zmieniony ndz mar 27, 2016 11:25 pm przez Powerslave_Dś, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Szkoda w sumie, że forum o Priest jest prawie martwe dziś :(
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Ja jestem ogromnym fanem Stained Class! Bardzo często wspominam o tym, że ubolewam nad tym, ze nie graja takiego Savage, czy właśnie Heroes End (nasz forumowy kmberserker chyba doświadcza tego mojego ubolewania najczęściej), no ale cóż...z większym uśmiechem przyjąłbym takiego Excitera niż Painkillera, ale jednak to ten drugi jest takim must be na koncertach Priest :/
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Sardi, jasne, że by mogli, ale jeśli nie były nigdy grane, to szanse na to są praktycznie zerowe.

Z Turbo kapitalnie byłoby usłyszeć Out In The Cold. Ostatnio naszło mnie na ten numer i jest w nim tyle piękna, jak w mało którym innym kawałku Judas Priest. Świetnie byłoby, gdyby zaczynał bisy. Reckless - kozacki numer, ale już prędzej Iron Maiden zagra The Angel And The Gambler ;)
Z takich numerów, które jeszcze fajnie byłoby usłyszeć mam jeszcze na liście:
-Steeler
-Genocide
-Leather Rebel
-Ram It Down (!)
-Worth Fighting For
-Down In Flames
-Tears Of Blood
-Night Crawler
-Heading Out To The Highway

Wiadomo, ich jest znacznie, znacznie więcej, ale to są takie szczególne dla mnie. Skupiłem się głównie na tych, których usłyszenie jest w jakimś stopniu realne. Ale powiem Wam, że czytałem posty z 2014 i pojawiały się opinie, że usłyszenie Desert Plains czy Screaming For Vengeance jest niemożliwe, więc już wolę nie gadać ;)
Ostatnio zmieniony ndz mar 27, 2016 11:35 pm przez Schizoid, łącznie zmieniany 1 raz.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Osobiście jakoś nie chciałbym Leather Rebel, nie lubię jakoś tego numeru, wolałbym jakieś One Shot at Glory, czy Hell Patrol jeśli chodzi o Pejnkila.
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
wojakwojak
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: wojakwojak »

Sardi - gdzie grasz, można Cię gdzieś usłyszeć, zobaczyć?
Przy okazji muszę z radością powiedzieć, że świat jeszcze nie zdechł do końca. Jak rozpakowałem się po ostatnim koncercie, okazało się, że brakuje mi nogi od stołka perkusyjnego...no i po prawie tygodniu okazało się, że odnalazł się w klubie, w którym graliśmy...i nikt go sobie nie przytulił. Tak trzymać :) !!!
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Jeśli już, to ja All Guns Blazing poproszę ;) Świetnie to na trasie zaczynali: cisza, z tłumu dobywają się krzyki...I nagle Rob zaczyna, a fani szaleją. Cholera, ciekawi mnie, jak brzmiałaby kolejna płyta Priest, gdyby nie opuścił ich frontman. Pewnie kontynuowaliby podróż ścieżką wytyczoną przez Painkillera.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Moja kapela nazywa się Crystal Tendom - dopiero zaczynamy ;)
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
Papa
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Papa »

RALF pisze:Ciekawe, że przypomnieli sobie o tym, kiedy IM zostali mega gwiazdą. :lol: Cóż młodszym kolegom się udało im - nie...
Sugerujesz iż potencjalne złodziejstwo, bo tak to należy rozpatrywać, można zbagatelizować miarą sukcesu?
RALF pisze:Co do tego fragmentu z "Nomada" - zgoda, osobiście nie wierzę aby IM tego jakoś nie uregulowali, musieli się liczyć np. z pozwem sądowym. Nie wiemy o tym i pewnie już nigdy się nie dowiemy.
http://forum.maidenfans.com/threads/the ... ion.19282/

Perkusista zespołu (co należy brać z przymrużeniem oka, aczkolwiek gość wydaje się być wiarygodny) twierdzi, że zespół nie miał o niczym pojęcia i dowiedział się o sprawie 10 lat później. Tak więc, sprawa jest otwarta (teoretycznie, bo ani Iron Maiden, ani nikt z Becketta nie wydali oficjalnie oświadczeń w tej sprawie, więc jeśli rzeczywiście była to zrzynka bez wiedzy głównych zainteresowanych i były w tej sprawie rozmowy, to pewnie się do tego czasu już dogadali bez nagłaśniania sprawy, co byłoby rzecz jasna na rękę Maiden).
RALF pisze:Natomiast jeśli chodzi o fragmenty tekstu (słówka) które są podobne do paru linijek HBTN - "mark my words... life is just the illusion...". Wklepmy je sobie w Google a wyskoczy masa tekstów, czy to literackich, czy utworów gdzie napotkamy takie zbitki - no i co, Harris to plagiatował a może teraz to HBTN wszyscy plagiatują ??!! :)
Pozwól drogi RALFIE, że odpowiem... przez Ciebie. :wink:
RALF pisze:Użycie z czyjegoś tekstu kawałka zdania to jeszcze nie plagiat, liczy się również kontekst wypowiedzi. W tym przypadku byłbym ostrożny.
Jeżeli zerżnięcie całej zwrotki, co nie jest ''kawałkiem zdania'' czy ''zbitką tekstów'', z piosenki zespołu, z którego to później zerżnąłeś spory fragment melodii z innego utworu i który wymieniasz jako jeden z tych, który Cie inspiruje i którego to byłym managerem jest twój obecny manager, nie wpisuje się w ''kontekst'', to nie wiem, co według Ciebie się w niego wpisuje.

Argument z wklepywaniem pojedynczych zdań jest chybiony również z tego względu, że po wpisaniu tych fragmentów zdań, wyszukiwarka jest zasypana linkami do Iron Maiden, nie utworami literackimi i ''masą tekstów''. ;)

A skoro ciągniemy temat zapożyczeń, inspiracji i ''przypadkowych'' podobieństw...

https://www.youtube.com/watch?v=diqXzi39tsA

EDIT: dopiero się zorientowałem, że dyskusja o zapożyczeniach IM toczy się w temacie JP :lol:
Powerslave_Dś pisze:Zadam pytanie znawcom Judas Priest. Kojarzycie długi, epicki i balladowy kawałek Roba Halforda nagrany w czasach Resurection? Trwał około 6 minut i był w klimacie syntezatorowym. Coś ala Blood Red Skies, bardziej nawet Out in the Cold. Pasowałby do muzyki filmowej, do jakiegoś kina akcji lat '80. Kiedyś go słyszałem u kolegi na mp3 i było to skatalogowane na Resurrection. Oczywiście był niepodpisany. Żałuję, że nie zwróciłem uwagi na tekst to pewnie bym to znalazł. Słuchałem tego jakieś 11-12 lata temu. Coś Wam to mówi? Prześledziłem wszystkie utwory Halforda i niczego nie znalazłem. Może to był jakiś rzadki utwór Fight? Bardzo mi się ten utwór spodobał i chętnie bym się dowiedział co to jest.
Jedyna piosenka na Resurrection w ''okolicach 6 minuty'', to chyba SIlent Screams, ale jeśli przejrzałeś całą płytę, to pewnie nie to.

https://www.youtube.com/watch?v=A5qeGyfm_Hk

Co zaś tyczy się porównania do Blood Red Skies, to przychodzi mi na myśl tylko Beyond The Realms Of Death

https://www.youtube.com/watch?v=y60Mo_Nmydg
RALF
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: RALF »

Z tym ELP - wybacz, ale może konkretniej...
Awatar użytkownika
Sardi
-#Moderator
-#Moderator

Revelations, sam początek.
setlist.fm/user/matt01
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Powerslave, a jest taki zespół, Primal Fear. Oni bardzo kopiują Judasów i nawet wokalista ma podobny głos do Halforda. Nie twierdzę, że nie rozróżniasz kapel, ale może to był jakiś numer od nich? Bo naprawdę dziwna sprawa, że nikt nie wie, o jakim kawałku mowa.

EDIT
Posłuchaj numeru Halforda 25 Years. Nagrany później, ale pasuje do opisu.

Awatar użytkownika
Pablo1919
-#Assassin
-#Assassin

Post autor: Pablo1919 »

Z Fight jedyne dłuższe i balladkowe to In A World Of My Own Making
W Two raczej nie nagrał nic w tym klimacie, a z bonusów w Priest najbardziej skojarzyłbym z tym Fire Burns Below.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Jeszcze Prisoner Of Your Eyes mógłby być, ale tego można wykluczyć, bo jest znany wśród fanów.

on_the_run
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: on_the_run »

Powerslave, pieknie napisales o tym wywyzszaniu sie fanow poszczegolnych kapel. Mysle, ze zadni muzycy by tego tez nie chcieli, by ich sluchacze tak sie zachowywali. No moze poza takimi megalomanami jak Urlich ;)
Powerslave_Dś
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Powerslave_Dś »

kmberserker pisze:Powerslave, a jest taki zespół, Primal Fear. Oni bardzo kopiują Judasów i nawet wokalista ma podobny głos do Halforda. Nie twierdzę, że nie rozróżniasz kapel, ale może to był jakiś numer od nich? Bo naprawdę dziwna sprawa, że nikt nie wie, o jakim kawałku mowa.

EDIT
Posłuchaj numeru Halforda 25 Years. Nagrany później, ale pasuje do opisu.
To musi być utwór najpóźniej z 2002 roku. Dlatego, że w tym roku tego słuchałem. Wokalnie to był na 100% Halford. Klimatycznie pasowałby do muzyki filmowej. Był orientalno-syntezatorowy.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Jedyne kawałki Halforda, które mógłbym nazwać "orientalnymi" pochodzą z płyty Crucible.

https://www.youtube.com/watch?v=LIpus2DWhLg

https://www.youtube.com/watch?v=KTZZBdhtLGg

Ten drugi ma bardzo specyficzny motyw gitarowy, fajny swoją drogą.

ODPOWIEDZ