21/11/2016 - Saxon, Last In Line, Girlschool - Warszawa

Info o koncercie? Zlocie? Imprezie? Patrz tutaj

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Nomad.1985
-#Trooper
-#Trooper

Re: 21/11/2016 - Saxon, Last In Line, Girlschool - Warszawa

Post autor: Nomad.1985 »

Widziałem już Saxon 3 razy i trochę przejadły mi się klasyki z lat 80. O ile Heavy Metal Thunder czy 747 na koncercie być muszą to Wheels of Steel czy Denim and Leather można by było czasami odpuścić. Z lat '80 słyszałem już wszystkie klasyki Saxon i wolałbym by zespół grał więcej z późniejszych płyt. Z lat '80 bardzo bym chciał usłyszeć dwa świetne wymiatacze z Power and the Glory czyli Nightmare i Warrior, ale akurat ich nie grają.

Tytułowy z Dogs of War to dobry utwór, ale Great White Buffalo uważam za jeden z 4-5 największych Saxon w ogóle. Z tej płyty też bardzo dobrze na koncercie sprawdziłby się Burning Wheels. Na Unleash the Beast i Solid Ball of Rock aż roi się od kawałków bardzo koncertowych np. Unleash the Beast, Thin Red Line, Preacher, Altar of Gods, Requim czy Lights in the Sky. Z późniejszych np. tytułowy z Killing Ground albo np. State of Grace z Innera.
Już nie mówiąc o tak zapomnianych utworach jak np. Nighthunter z Forever Free.

Szkoda, że Saxon zamiast tego np. gra w kółko tytułowy z Sacrifice, bardzo przeciętny moim zdaniem.
Zakkahletz
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Zakkahletz »

Kurde, natchnąłeś mnie, do końca tygodnia będę słuchał dużo Saxona. :D
Nomad.1985
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: Nomad.1985 »

Tego zespołu zawsze warto.
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Post autor: Mr.Hankey »

Nomad.1985 pisze:Widziałem już Saxon 3 razy i trochę przejadły mi się klasyki z lat 80. O ile Heavy Metal Thunder czy 747 na koncercie być muszą to Wheels of Steel czy Denim and Leather można by było czasami odpuścić. Z lat '80 słyszałem już wszystkie klasyki Saxon i wolałbym by zespół grał więcej z późniejszych płyt.
Zgadzam się z tym co napisałeś w 100% o czym pisałem już wielokrotnie. Dla mnie świetnym pomysłem byłaby trasa, na której graliby tylko numery z lat 90' i późniejszych. Tyle że patrząc po reakcjach publiczności na koncertach, to jednak jesteśmy raczej odosobnieni w takich poglądach. :wink:
Nomad.1985 pisze:Już nie mówiąc o tak zapomnianych utworach jak np. Nighthunter z Forever Free.
FF grali akurat w zasadzie na każdym koncercie podczas poprzedniej trasy - wypadł znakomicie. :wink:
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Ja teraz też katuję Saksoniki: Inner Sanctum bardzo na plus, natomiast Labyrinth to jednak głównie tylko Bataliony ....
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

A ja chyba wolę Valley Of The Kings... Demon Sweeney Todd też jest świetne.
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Z tych nowych, współczesnych to na pewno najlepszy był Lionheart. Potem dobre Inner Sanctum i Into the Labirynth ale miałem wrażenie, że np. na Call to Arms dostali lekkiej zadyszki, ale płyta się broni. W sumie trzymają poziom, nagrywają naprawdę przyzwoite płyty i nie ma się co czepiać.
Co do setlisty to ostatnio w Goleniowie była bardzo dobra. Człowiek wie, że grają te wszystkie klasyki, nastawia się, że po którymś koncercie sobie po prostu obejrzy, ale jak zaczynają grać to naprawdę trzeba zapuścić korzenie, żeby nie dać się porwać. Saxon ma ogromną energię koncertową, mimo, że trochę razi mnie brak dobrego image'u Douga Scarratta czy momentami Paula Quinna... Trochę dziwnie mi się na nich patrzy jak grają w "zwykłych" T-shirtach... Ale to taka dygresja nie bardzo z sensem, hehe, więc nie ma tematu.
Saxon daje radę i tyle. Chociaż ja szczerze to nie chciałbym tylko kawałków z lat 90, bo nie wszystko dobre. Ale na pewno chciałbym usłyszeć więcej numerów z dobrego Unleash The Beast czy część z Metalhead.
Awatar użytkownika
Mr.Hankey
-#Lord of the flies
-#Lord of the flies

Mimo, że set Saxon na tej trasie nie powala jakoś specjalnie, to panowie grają kilka ciekawych numerów i jak to mają w zwyczaju rozkręcają się z każdym koncertem. Ostatnio zagrali Let Me Feel Your Power, Killing Ground, Terminal Velocity czy Frozen Rainbow. Liczę, że u nas też zagrają coś niespodziewanego.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Jakby ktoś nie mógł iść i miał bilet taniej niż nominalna, to ja chętnie kupię.

120 za 4ty gig Saxon w tym roku mi się niestety niezbyt kalkuluje.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Na trasie amerykańskiej combo: UFO i Saxon. Myślę, że to dobry pomysł :) Choć UFO już widziałem, ale trasę Uriah Heep / Saxon doceniłbym
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Beny82
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Post autor: Beny82 »

To podbijamy temat na górę.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Są dwa typy osób.
- Osoby, ktore przegrały życie i będą do samego końca cierpieć przez pustkę w ich sercach
- Osoby, które zobaczyły dziś THE MIGHTY SAXON! Co za koncert, co za moc, co za wszystko. Kto nie był ten zgniłe jajo!

Widziałem Saxon w tym roku 4 raz i ten koncert pozamiatał, spokojnie top3 gigów jakie dane było mi w tym roku widzieć. Dzięki wielkie dla Krusejdera za cynk o bilecie z 2 ręki, bo nie byłbym na gigu i wielkie dzięki dla PZ, który podrzucił mnie po koncercie. Maraton gigowy kończę z jakimś choróbskiem, ledwo piszę tego posta, ale warto było jak nie wiem co. Nie wiem kto robił fotkę Sankturaryjną, ale będę wdzięczny za podesłanie.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Co do koncertu, to mogę napisać jedno: poziom równie wysoki jak legendarnego gigu w Stodole w 2004 r. :)
Ale z pewnością zrobiło swoje, że Saxoni mieli wczoraj dzień wolny a w sobotę grali tylko 70 minut. Mieliśmy szczęscie i byliśmy świetną publicznością :D

Zdjęcia : rzucę link. Nikt nie jest podpisany, więc jesteśmy prawie anonimowi ;)
https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/t3 ... 0485_o.jpg
https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/t3 ... 5226_o.jpg

Jeśli ktoś z Was napiszę, skasuję linki ;)

Dzięki za miłe towarzystwo i chwilę rozmowy po koncercie !!
Awatar użytkownika
Beny82
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

Jestem na zdjęciu i ja:)

Zatem - frekwencja zacna:) Koncert kapitalny. Co tu więcej pisać.

krusejder : faktycznie, z tym Moonlight to mi się coś popieprzyło. Blondynka śpiewała gdzie indziej i od rana nie mogę sobie przypomnieć gdzie:)
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Ten się przyznaję do bycia na zdjęciu.

A co do samego koncertu... fantastyczny. Zdecydowanie było warto i bardzo żałuję, że to był dopiero mój drugi koncert Saxon.
Awatar użytkownika
Beny82
-#Clairvoyant
-#Clairvoyant

W sumie to już nie wiem który mój - ale najcześcięj bywały to sety festiwalowe. A tutaj pełna klasa :)
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Beny82 pisze:krusejder : faktycznie, z tym Moonlight to mi się coś popieprzyło. Blondynka śpiewała gdzie indziej i od rana nie mogę sobie przypomnieć gdzie:)
tak na szybko, to obstawiałbym Artrosis ;)

ORZEŁ WYLĄDOWAŁ !! https://www.youtube.com/watch?v=h-ahEylGCN8

p.s. no i odszczekuję opinię o LAST IN LINE - wczorajszy gig był bardzo fajny. Wiadomo, że wokalista to nie Dio, ale słuchałem z przyjemnością.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Jeżeli chodzi o Saxon, to z koncertem na Winter Masters of Rock nie da się porównać. Zupełnie inna jakoś - publiczność nastawiona na Saxon, brak sztywno narzuconego czasu na zakończenie koncertu. Żeby nie było koncert na WMoR mi się podobał, ale nie wiem jakby było gdyby były w odwrotnej kolejności.

Krusejder: Jeżeli chodzi o Last In Line, to (powtórzę się) mogliby grać więcej swoich kawałków, bo są całkiem niezłe. Ale rozumiem, że mają ograniczony czas, a kilka hitów trzeba wcisnąć do setu.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

http://www.setlist.fm/setlist/saxon/201 ... a5e5b.html

w którym momencie seta było 747?

---
na WMOR nie mógłby być zagrany aż tak dobry koncert zespołu klasy Saxon. Musiałaby być megagwiazda, ktoś z trójki JP, IM, Meta, by 90% publiczności wystarczająco dobrze znało największe hity.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Moim zdaniem przed Broken Heroes. Na setliście mieli go zapisanego na koniec podstawowej części.
ODPOWIEDZ