Iron Maiden Survivor 2017 - Komentarze

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących Iron Maiden i ich dokonań nagraniowych,koncertowych itd...

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Deleted User 1499

Re: Iron Maiden Survivor 2017 - Komentarze

Post autor: Deleted User 1499 »

Trochę mnie zadziwiła ilość głosów na Seventh Son.
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Generalnie ujmując to w gronie tych, co zostały, jeszcze jak był The number, to Seventh wypada dla mnie najgorzej. Płyta, która nie jest heavy metalowa, a ja generalnie oceniam Iron Maiden jako kapelę heavy metalową a nie prog-rockową czy prog-metalową. Ale takie promowanie od długiego czasu Seventh Son na tym forum mnie nie dziwi, bo przewaga jest osób, które "silą" się na jakiś progressive w muzyce, jakby prostota była ujmą.
Uważam, że płyta jest słabsza pod tym względem, słychać przerost formy nad treścią, mimo, że materiał jest dobry. Jednak z tego grona, to naprawdę więcej heavy metalu jest na Somewhere in Time, więcej zadziorności, powera, energii, a Seventh wydaje się taki dość "miałki". Było to też swoiste apogeum megalomanii u chłopaków, skąd też powrót do, tej "marnej kopii Killers" (jak to tu czytałem to się śmiałem i śmieję jak sobie przypomne) czyli klimatu i płyty No prayer for the dying.
Dlatego z tego wszystkiego teraz Iron Maiden nie grające heavy metalu jest generalnie parodią samych siebie.
Takie moje zdanie.
A, że odpadło Piece of Mind... szkoda gadać. Ja to się zastanawiam, że chyba popularność płyt przynoszą im jakieś nie wiem, może traktowane jako przeboje kawałki, a reszta traktowana jak... jakiś odpad. Jak widzę te wszystkie analizy, prace doktorskie na tym forum, że tam solo nie takie, tutaj takie, tam i sram, to się nie dziwię, że The Number odpada, jak podobno "jeden dobry utwór, Hallowed, potem to już wypełniacze", że Piece of Mind odpada bo "tylko generalnie Trooper, może Tame", że Killers odpada bo "przecież bez Dickiego, że to rozgrzewka przed właściwym Iron" (heheh), że narzekania, że Book of Souls za wcześnie odpadł, no bo w sumie jest najwcześniejszy, najświeższy i może się wydawać taki "zaje..." a tak nie jest i tyle.
Ja nie wiem jak można pomijać w ocenach płyt "Where Eagles Dare", "Revelations", "Flight of Icarus", "Die With Your Boots On" czy "Still Life". Nie wiem jak można pomijać w ocenie płyt "22 Acacia Avenue", "Gangland", "Prisoner" czy "Children of the Damned". Nie wiem jak można pomijać "Killers", "Another Life", "Murders in the rue morgue", "Purgatory" czy "Drifter".
Wiem co tu zaraz będzie, ale... Mam czasem wątpliwość, czy tutaj się całych płyt słucha. Czy nie jest czasem tak, że wielu sobie robi setliste w telefonie albo w mp3 player i lecą "hity" a potem jest gadanie, że reszta to wypełniacze.
Jestem zdziwiony, mocno zaniepokojony, bo takie niedouczenie w kwestii materiału na płytach powoduje dziwne decyzje w głosowaniach i uświadamia jednocześnie kondycję zaangażowania w heavy metal.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Dejavu
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: Dejavu »

To bardzo zabawne, że głosowanie nie tak jak się Tobie podoba tłumaczysz słabą znajomością płyt.
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Takiego finału się nie spodziewałem, tak na 99% postawiłbym, że będzie w nim Siódmy Syn, a tu proszę :wink: Somewhere in Time na najlepszej drodze do zwycięstwa, co mnie bardzo cieszy :D
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

No Powerslave by wygrało to by było jeszcze lepiej. Swego czasu dla mnie najlepsza płyta Iron Maiden.
Awatar użytkownika
mic7
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: mic7 »

Który album by nie wygral czy SiT czy Powerslave to będzie dobrze - obydwa są tego warte.Szkoda mi tylko Numbera że przed Seventh Sonem odpadł.
Clan Of Xymox 7.02 ; E.Clapton 29.04 ; Hellhaim,Orgasmatron 16.05 ;Metallica 19.05 ;Savatage + 11.08 ;Deep Purple 8.10 ; Acid Drinkers 12.12
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

Nie powiem, finał zaskakujący. Nie sądziłem, że te dwa krążki tyle wytrzymają.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Nie zrozumiem co ludzie widzą w tym SiT, Syn moim zdaniem znacznie lepszy, ciekawsze i bardziej wyraziste kawalki. Wiadomo, że kazdy ma swój gust, a Ironi to zespol ktory generalnie ma bardzo wysoki poziom kawalkow, ale wydaje mi się, że połowa SiT (Stranger, Heaven, Sea, Tytulowy) to kawalki po prostu dobre (tak jak na Piece of Mind), podczas gdy na SiT mimo gniota (Can I Play) numery wydaja się być ciekawsze, bardziej wyraziste.

Bo np. dlaczego ktoś woli SiT/Sona od Number jest dla mnie zrozumiałe. Także wyborcy SiT, uzasadnijcie ;) .
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

Dzosef pisze: pn lut 20, 2017 2:01 am ale wydaje mi się, że połowa SiT (Stranger, Heaven, Sea, Tytulowy) to kawalki po prostu dobre
A jak dla mnie np. "Heaven Can Wait" jest najsłabszy na płycie. A lepszy 100 razy od "Sea Of Madness" jest "The Loneliness Of The Long Distance Runner". Jedyny chyba z tych "przebojowatych" na płytach Iron Maiden to właśnie "Wasted Years" mi sie nie nudzi. Często takie kawałki jak "The Trooper", "Run To The Hills", "2 Minutes To Midnight", "Holy Smoke" czy "Bring Your Daughter... To The Slaughter" przełączam.
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

To są dość równe albumy, ale SIT to jednak album bezbłędny, jeden z moich ulubionych. Tam nie ma słabych numerów, nawet Heaven Can Wait jest na poziomie (pomimo tego, że to najsłabszy kawałek).

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

LukaSieka pisze: pn lut 20, 2017 11:25 am
Dzosef pisze: pn lut 20, 2017 2:01 am ale wydaje mi się, że połowa SiT (Stranger, Heaven, Sea, Tytulowy) to kawalki po prostu dobre
A jak dla mnie np. "Heaven Can Wait" jest najsłabszy na płycie. A lepszy 100 razy od "Sea Of Madness" jest "The Loneliness Of The Long Distance Runner". Jedyny chyba z tych "przebojowatych" na płytach Iron Maiden to właśnie "Wasted Years" mi sie nie nudzi. Często takie kawałki jak "The Trooper", "Run To The Hills", "2 Minutes To Midnight", "Holy Smoke" czy "Bring Your Daughter... To The Slaughter" przełączam.
No ja na SiT wyróżniam dwie kategorie.
Dobre: Stranger, Heaven, Sea, Tytułowy.
Bardzo dobre: Loneliness, Wasted, Deja Vu
Genialne: Olek

Syn z kolei to
Gniot: Can I Play
Bardzo dobre/genialne: cała, spójna, pasująca do siebie, tworząca jedną całość płyta.

Pod ty względem Syn wydaje mi się ciekawszy od SiT.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Awatar użytkownika
joseba
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: joseba »

głosowanie na każdy kawałek miało trwać dobę, natomiast finał trwa już ze dwie. możnaby pomyśleć, że głosowanie trwa, aż szala przechyli się na jeden, bądź drugi numer... czy to aby tak miało wyglądać?
Awatar użytkownika
LukaSieka

Re: Iron Maiden Survivor 2017

Podsumowując ostatnią rundę, zwycięża płyta Powerslave. Somewhere In Time dostało tylko o jeden głos więcej. Także pojedynek był bardzo wyrównany.... Głosowało 25 userów.

Obrazek
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
Awatar użytkownika
Papuh
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Papuh »

Czy ktoś mógłby podłączyć głosy w ostatniej rundzie jeszcze raz? Ja liczę 3 raz i za każdym razem wychodzi mi remis
Awatar użytkownika
Papuh
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: Papuh »

A mi wyszło ze jest remis 14-14 ;) ale mogę się mylić
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

LukaSieka pisze: pn lut 20, 2017 8:15 pm Podsumowując ostatnią rundę, zwycięża płyta Powerslave. Somewhere In Time dostało tylko o jeden głos więcej. Także pojedynek był bardzo wyrównany.... Głosowało 25 userów.
Liczyłeś wszystkie głosy czy zakończyłeś o jakiejś konkretnej godzinie, bo mi wyszło 29 głosów (chyba, że przeoczyłem jakieś podwójne głosowanie).
Awatar użytkownika
mic7
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: mic7 »

Naliczyłem 14-14 :)
Clan Of Xymox 7.02 ; E.Clapton 29.04 ; Hellhaim,Orgasmatron 16.05 ;Metallica 19.05 ;Savatage + 11.08 ;Deep Purple 8.10 ; Acid Drinkers 12.12
filip
-#Trooper
-#Trooper

Post autor: filip »

Ladyevil jako ostatnia i to był 28.głos , remis 14-14, chyba że wcześniej był jakiś deadline.
Awatar użytkownika
LukaSieka

Zaraz policzę jeszcze raz....
Awatar użytkownika
LukaSieka

filip pisze: pn lut 20, 2017 9:38 pm Ladyevil jako ostatnia i to był 28.głos , remis 14-14, chyba że wcześniej był jakiś deadline.
Kur... Faktycznie 28 głosów. Jeden przeoczyłem na niekorzyść Somewhere In Time.....
Zatem trzeba to powtórzyć, dogrywkę zrobić, a to moje podsumowanie wywalić. Ok ? Wszyscy zgodni :) ?
ODPOWIEDZ