Iron Maiden Survivor 2017 - Komentarze
Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM
Re: Iron Maiden Survivor 2017 - Komentarze
To akurat nie dziwi, ale za to głosy na Where Eagles... skandal 
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
-
Deleted User 2259
Mr.M mam podobnie, po raz 5 na Revelations głosuje 
-
Deleted User 6661
Podpisuję się obiema rękami (wolę tę formę niż "rękoma") i czym tam jeszcze dysponuję. Orły to dla mnie pierwsza trójka utworów Maiden z lat 80-tych, absolutny faworyt z PoM. Nie rozumiem, jak w ogóle można obok niego postawić Ikara - ładną, ale prostą piosenkę heaymetalową bez niuansów, zaskoczeń. To mi się w głowie nie mieści
-
Deleted User 2259
Przypominam, że od Powerslave do Synka wchodzą aż po 3 utwory do głównego finału 
-
Marbled in Stone
- -#Invader

Bez niuansów? A te błyskawiczne wzloty Steve'a na basie w refrenie i charaktrystycza linia pod koniec? A fakt, że Nicko utrzymuje rytm na floor tomie, a nie na ride ani hi-hacie (choć jest to cicho w miksie i trudno dobrze usłyszeć)? W ilu utworach Maiden tak jest? Przerzuca się na ride dopiero pod koniec w 3:02. No i jeszcze prechorus ma inną strukturę w dwóch swoich powtórzeniach.
A to wszystko w niecale 4-minutowym kawałku.
-
Deleted User 6661
Nie jestem muzykiem, jako słuchacz nie słyszę nic specjalnie ekscytującego czy zniuansowanego w grze Nicko. Nie słyszę jakichś specjalnie awangardowych rozwiązań (jeśli chodzi o oryginalne wykorzystanie perkusji to polecam choćby takich muzyków jak Paal Nilssen-Love czy Tim Daisy, ale to inna muzyczna bajka). Wzmocnienie talerzy pod koniec wynika może z nasilenia gitarowej gry w końcówce. Bas w zasadzie instrumentalnie trzyma cały utwór - przy bardzo ubogiej, jak dla mnie - zbyt ubogiej - grze gitar. Przedrefren - według mojego ucha - trzyma tę samą strukturę, ale faktycznie, Bruce za drugim razem nadaje temu fragmentowi trochę inny odcień melodyjny. To duży plus, ale jedyny, z którym jestem w stanie się zgodzić. Swoją drogą Icarus i tak zasłużenie pokonał kilka innych utworów, sam na niego nie głosowałem w pierwszej czy drugiej kolejności. Trafił tam, gdzie jego miejsce - w okolice środka tabeli. Oczywiście nadal twierdzę, że nie można go postawić obok Orlów - utworu skrzącego się wspaniałymi pomysłami, riffami, posiadającego niebanalną linię melodyczną zwrotek i pozbawionego refrenu, co w muzyce rockowej samo w sobie jest ewenementem zasługującym na pochwałę. Ikar to przy Orłach wróbel 
Muszę przyznać, że jestem trochę zaskoczony wynikami i brakiem Troopera w top 3. Myślałem, że to pewniak obok To Tame a Land, a Eagles, Icarus I Revelations powalczą o trzecie miejsce.
02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
Ja się nie dziwię, od debiutu widać, że na forum jest "silna grupa pod wezwaniem przejedzenia się najczęściej granych klasyków"
Dlatego strzelam, że 2 Minutes to Midnight, Heaven Can Wait czy The Evil that Man Do też nie będą w czołówkach swoich albumów.
Dlatego strzelam, że 2 Minutes to Midnight, Heaven Can Wait czy The Evil that Man Do też nie będą w czołówkach swoich albumów.
-
Deleted User 2259
Fajnie, ze Still Life tak daleko zaszedł, moje top 3 na tym krążku.
No akurat 2Minutes czy Heaven to zdecydowanie słabsze numery od Troopera. I na ich albumach są zdecydowanie mocniejsze od nich numery, więc ja też im nie wróżę kariery w naszej zabawie. jeżeli chodzi o Evil, to jestem ciekawy jak mu pójdzie, bo to jeden z moich ulubionych "hitów".
- Bon Dzosef
- -#The Alchemist

Aces High tez pewnie poleci na tej zasadzie :/ .
-
Marbled in Stone
- -#Invader

Wygląda na to, że wygra To Tame a Land, prawidłowo.
Szkoda, że Revelations nie jest w pierwszej trójce.
- hipcio_stg
- -#Moonchild

Mam nadzieje, że AH się nie przejadło za bardzo.
Może późniejszy survivor związany z tymi kawałkami, które awansowały (a nie są klasykami) będzie miał ten plus, że ktoś będzie edytował swoją playlistę w telefonie hehe 
-
Deleted User 2259
Skomentuje sobie wyniki zakładając, że To Tame wygra.
1. To Tame A Land - prawidłowo
2. Still Life - top 3 u mnie, pozytywne zaskoczenie, ktoś napisał co tutaj jest świetnego poza wstępem, choćby solówki i klimat całego wałka
3. Where Eagles Dare - za wysoko
4. Revelations - za wysoko
5. Flight of Icarus - ciut za wysko
6. The Trooper - za nisko, liczyłem, że zajmie 2 miejsce
7. Die With Your Boots On - za nisko
8. Sun and Steel - moze byc
9. Quest for Fire - za nisko
Mój ranking
1. To Tame A Land
2. The Trooper
3. Still Life
4. Die With Your Boots On
5. Where Eagles Dare
6. Flight of Icarus
7. Quest for Fire
8. Sun and Steel
9. Revelations
1. To Tame A Land - prawidłowo
2. Still Life - top 3 u mnie, pozytywne zaskoczenie, ktoś napisał co tutaj jest świetnego poza wstępem, choćby solówki i klimat całego wałka
3. Where Eagles Dare - za wysoko
4. Revelations - za wysoko
5. Flight of Icarus - ciut za wysko
6. The Trooper - za nisko, liczyłem, że zajmie 2 miejsce
7. Die With Your Boots On - za nisko
8. Sun and Steel - moze byc
9. Quest for Fire - za nisko
Mój ranking
1. To Tame A Land
2. The Trooper
3. Still Life
4. Die With Your Boots On
5. Where Eagles Dare
6. Flight of Icarus
7. Quest for Fire
8. Sun and Steel
9. Revelations
No Still Life niedoceniany jest jak uj, kurde jakby grali go razem z Infinite Dreams na tej trasie Maiden England 2013-14 to może wynik byłby inny...
-
Deleted User 2259
To może dobrze, że nie grali
choć liczę, że jeszcze je kiedyś zagrają :/
Still Life to zdecydowanie jeden z najlepszych momentów na tej płycie. Klimat nie do podrobienia. Ale w finale wybór jest jasny.
Gupie te wyniki :j
Ja mam tak:
1. To Tame A Land, Where eagles dare, Flight of icarus, Revelations - na podobnym poziomie, najlepsze utwory z Piece of Mind
2. The Trooper, Die With Your Boots On, Still life - dobre, ale bez szału, słucham od czasu do czasu, a często pomijam.
3. Quest for fire, Sun & Steel - momentami bardzo dobre ale jako calosc taki sobie.
Ja mam tak:
1. To Tame A Land, Where eagles dare, Flight of icarus, Revelations - na podobnym poziomie, najlepsze utwory z Piece of Mind
2. The Trooper, Die With Your Boots On, Still life - dobre, ale bez szału, słucham od czasu do czasu, a często pomijam.
3. Quest for fire, Sun & Steel - momentami bardzo dobre ale jako calosc taki sobie.