Judas Priest

Dyskusje o innych zespołach i albumach

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

on_the_run
-#Trooper
-#Trooper

Re: Judas Priest

Post autor: on_the_run »

Przede wszystkich "speedowych" na tych płytach Riot, które uchodzą za inspirację Painkillera słychać mnóstwo Screaminga, czy (nawet bardziej - mówię o utworach takich jak Sentinel czy Jawbreaker) Defenders...
Dla mnie Riot to nie jest jeden z kamieni milowych, wtedy było mnóstwo tak grających kapel (w tym Pantera na Power Metal) - mówię o tych płytach "speedowych". Wtedy w USA oraz w Kanadzie była po prostu duża zajawka na speed (zapewne Painkiller był też po części wyczuciem tej koniunktury).
Owszem Riot to dobry zespół i mający zasłużone miejsce w historii metalu, ale nie jest to zespół z absolutnego "panteonu", gdzie można postawić min. Maiden i Priest.

EDIT: Naprawdę wokal w tytułowym "Thundersteel" nie brzmi dla nikogo komicznie? A solówki tam nawiązują trochę i do Maiden i do Priest, tak samo w "Black Leather And Glittering Steel" bass jest trochę "harrisowy". Widać, że panowie z Riot byli wtedy bardzo zainspirowanie dwoma ówczesnymi największymi brytyjskimi kapelami heavy z UK.
Awatar użytkownika
LukaSieka
-#The Man Who Would Be Spammer
-#The Man Who Would Be Spammer

Post autor: LukaSieka »

on_the_run pisze: sob kwie 01, 2017 3:59 pmNaprawdę wokal w tytułowym "Thundersteel" nie brzmi dla nikogo komicznie? A solówki tam nawiązują trochę i do Maiden i do Priest, tak samo w "Black Leather And Glittering Steel" bass jest trochę "harrisowy". Widać, że panowie z Riot byli wtedy bardzo zainspirowanie dwoma ówczesnymi największymi brytyjskimi kapelami heavy z UK.
Akurat na tych dwóch płytach Riot ("Privilege Of Power", "Thundersteel") to Iron Maiden i Judas Priest słychać najmniej. Wystarczy posłuchać 5 wcześniejszych płyt. Tam jest dużo więcej brytyjskiego grania z pod znaku Iron Maiden, Judas Priest, Raven....
So what if the master walked on the water. I don't see him trying to stop the slaughter.
on_the_run
-#Trooper
-#Trooper

Ja naprawdę nie chcę deprecjonować Riot, ale mam wrażenie że na tym forum niektórzy bardzo zaniżają znaczenie JP, kopiąc ich bardziej niż Metę. Czasem wręcz dało się tu wyczuć nastroje, jakby Priest zainspirowali tylko swoim "Painkillerem" kwadratowy i mało znaczący niemiecki power lat 90tych w rodzaju Primal Fear, a że "Painkiller" to kopia Riot, to zasługa Judaszy w tym żadna. Tym czasem nazwy kapel typu: Exciter, Running Wild, Sinner, Tyran' Pace skąd się wzięły, thrashowe kapele z USA w latach 80tych ich często kowerowały na koncertach (a Slayer nawet na płycie). Nie bez powodu Judas Priest wymienia się jako ojców speedu.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

on_the_run pisze: ndz kwie 02, 2017 3:34 pm ale mam wrażenie że na tym forum niektórzy bardzo zaniżają znaczenie JP, kopiąc ich bardziej niż Metę.
Ja mam wrażenie, że dotyczy to samego Painkillera. Na temat nagrań JP z lat 70tych czy pierwszej połowy 80tych raczej były pochlebne.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Tak czy siak pewne kawałki na Painkiller brzmią jak ZERŻNIĘTE z Riot i cały czas chodzi tylko o to, że panowie Tipton i KK po prostu ZA MOCNO inspirowali się płytami Riot z TEGO okresu.

Nikt nie dołuje tutaj zasług Judas Priest w ewolucję ciężkiego grania i to, że sami inspirowali wiele zespołów.
Awatar użytkownika
krusejder
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: krusejder »

Przed 1980 r. JP definiował heavy metal, później - nagrywał świetne lub ciut słabsze płyty płynąc na fali mainstreamu NWOBHM / klasycznego heavy / pudel metalu / agresywnego thrashu / nu-metalu. Painkiller to moje prywatne podium, jeśli chodzi o płyty w metalu, ale widzę powyższą prawidłowość.
Najbliższe koncerty w 2026: White Buffalo, Hollywood Vampires, Doogie White, Blaze Bayley, Mostly Autumn weekend, Hallas, Coroner, Deep Purple, Quidam, Europe, Maiden United, Still of the Night ...
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Schizoid »

W 1980 jeszcze definiowali. Zresztą popularność British Steel jest raczej skutkiem jej wpływu na metal jako taki, niż poziomu utworów, który nie jest jakiś wybitnie wysoki.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Pewne płyty są nagrane po prostu w odpowiednim miejscu i czasie, które to dają takiej płycie i zespołowi trampolinę. Jest sporo muzyki, bardzo dobrej muzyki, która przechodzi bez echa kompletnie, a jest naprawdę lepsza niż to, co wychwala prasa, albo o czym gadają ludzie.
Co nie znaczy, że "British Steel" to płyta słaba. Co to, to nie. Generalnie to płyta-symbol. Począwszy od okładki przez utwory - "Breaking The Law", "Metal Gods" - skończywszy na utorowaniu przez nią pozycji w heavy metalowym świecie. Mimo wszystko wolę coś wcześniej, np. "Sin After Sin" albo później, "Screaming For Vengeance".
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Wiadomo, że BS to nie jest słaba płyta, ale mają sporo ciekawszych i lepszych. Ona została nagrana tak, jak mówiłeś, w odpowiednim miejscu i czasie. Były radiowe hity, dobra okładka (IMO najlepsza, jeśli chodzi o heavy metal) i odpowiednia promocja - wyszło jak wyszło. Jeśli coś z tej płyty było wpływowego i definiującego gatunek, to było Rapid Fire i Steeler, o czym nawet Scott Ian wspominał. Dość inspirujące numery.

As mankind hurled itself forever downwards into the bottomless pit of eternal chaos, the remnants of civilization screamed out for salvation - redemption roared across the burning sky... The Painkiller
on_the_run
-#Trooper
-#Trooper

Tak, "żyleta" to pewien symbol, ceniony chyba bardziej ze względu na wpływy, niż samą zawartość. Też wolę "Screaminga" od "żylety". A co do "Painkillera", to Ameryka tam nie został odkryta - ta płyta to klasyczny heavy metal, z elementami speedu i thrashu, czy nawet ówczesnego power metalu ("Hell Patrol") - ale w perfekcyjnym wykonaniu - wokal w tytułowym numerze jest niczym szwajcarski zegarek (jak słucham 3. zwrotki to nadal mnie ciarki przechodzą) - pianie wokalisty Riot to przy nim fałszowanie. "All Guns Blazing" może i nudny oraz lekko kwadratowy, ale solówki tam po prostu kopią. Jest na tej płycie sporo słabszych elementów i pewnie totalnym killerem jest tylko utwór tytułowy. Taki "Between the Hammer and the Anvil" niczym nie zachwyca, ale ma to szczęście że zaśpiewał go pewien łysy gość. No w końcu na "Painie" Priest ma perkusję taką, na jaką zasługuje.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Dla mnie BTHATA to akurat jeden z mocniejszych punktów płyty, zaraz obok A Touch Of Evil, tytułowego i Night Crawler.

Awatar użytkownika
wojakwojak
-#Ancient mariner
-#Ancient mariner

Post autor: wojakwojak »

"Ripcio" jest ok, ale jednak za często zaciska gardziołko. Czasem też popada w manierę, cokolwiek by nie śpiewał, wychodzi to samo. Ale jak na "nowych" jest ok.
on_the_run
-#Trooper
-#Trooper

Zaciskanie gardła - często to też się zdarza Adamsowi z Manowara.
on_the_run
-#Trooper
-#Trooper

Tutaj odszczekałem to co pisałem o Riot:
viewtopic.php?f=4&t=11291&p=735607#p735607
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

http://heavyrock.eu/judas-priest-zakonc ... go-albumu/

Na wakacje prawie na pewno się nie wyrobią, ale jesień jest bardzo prawdopodobna.

Awatar użytkownika
Mr Jacq
-#Invader
-#Invader

Post autor: Mr Jacq »

Cześć. Przed weekendem kupiłem sobie to wydawnictwo na DVD. Martwią mnie informacje napisane na odwrocie pudełka, są tam podane sprzeczne (przynajmniej dla mnie ;)) informacje: przewija się wieść o dystrybucji z Anglii, o produkcji w Niemczech i wreszcie najważniejsze, że format obrazu jest zapisany w systemie NTSC. Z drugiej jednak strony na pudełku widnieją również dane, że płyta posiada region O, więc w praktyce nie ma blokady, a może jest i obraz będę miał, dajmy na to czarno-biały albo przyśpieszony bądź spowolniony (sugeruję się swoimi konsolowymi doświadczeniami).

Mam w związku z tym pytanie, czy włączę ten album na swoim odtwarzaczu bez żadnych problemów z dźwiękiem i obrazem - jakie egzemplarze DVD Battle Cry po premierze Wy nabyliście, też z tą samą specyfikacją techniczną?
Awatar użytkownika
Ziomaletto
-#Invader
-#Invader

Post autor: Ziomaletto »

Obrazek

No wierzyć mi się nie chce, że banda fanbojów chce usilnie udowodnić, że to Maiden było bardziej wpływowe od Judas Priest. A jeszcze dwie godziny temu to Priest było górą.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Na stronie Teraz Rocka widziałem multikonta, które masowo wystawiały "10" każdej płycie IM ;) Więc no...
Ale to też może się brać ze zwykłego niezrozumienia tematu. Ludzie nie potrafią czytać ze zrozumieniem i wybierają na zasadzie "które lepsze".

Awatar użytkownika
Ziomaletto
-#Invader
-#Invader

Post autor: Ziomaletto »

Mi to jednak wygląda na konkretny trolling - Judas nadal nie dobiło 800 głosów, a Maideni mają już dobre 1300.
Awatar użytkownika
Schizoid
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Ale też weź pod uwagę, że IM mają duuużo większy fanbase. Mnie taki wynik nie dziwi, właśnie z tego powodu.

ODPOWIEDZ