Iron Maiden Survivor 2017 - Komentarze

Zbiór ankiet i Waszych opinii dotyczących Iron Maiden i ich dokonań nagraniowych,koncertowych itd...

Moderator: Administracja i Moderacja SanktuariuM

Deleted User 2259

Re: Iron Maiden Survivor 2017 - Komentarze

Post autor: Deleted User 2259 »

Mr. M pisze: pt kwie 28, 2017 5:37 pm ale czy może spisywałeś, jak to z poprzednimi albumami było odnośnie głosów w pierwszej rundzie :wink:
Bo tak właściwie można by było dzięki temu ocenić "równość" albumów i porównać z miejscem w rankingu. Jestem ciekawy czy paradoksalnie te najrówniejsze albumy nie są najniżej w ogólnej klasyfikacji.
Niestety tego nie robiłem, ale możesz sam spróbować :)

Przy No Prayerze wracamy do punktu wyjścia i przechodzą tylko 2 utwory i 3 miejsce weźmie udział w dogrywce, nie mogę się doczekać Amolada czy Finala, gdzie tylko najlepszy utwór przejdzie do głównej gry, a 2 miejsce powalczy w dogrywce i przypominam, że po Księdze Dusz. zrobimy jeszcze wałki które nie zmieściły się na żadnym oficjalnym albumie.
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Post autor: widman »

Dzosef pisze: pt kwie 28, 2017 7:06 pm
widman pisze: pt kwie 28, 2017 5:25 pm Wy to se słuchajcie lepiej Timberlake'a.
:mrgreen: WTF
Znam tę płytę bardzo dobrze, ale sobie ją dziś z rana włączyłem nawet bo mówię, kurde, co oni tam pierdzielą na tym forum.
Rozumiem, gusta i tak dalej. Ale co w tej płycie jest takiego LIPNEGO, że każdy po niej jedzie? Momentami to, kurde naprawdę, lepsza niż Seventh Son, bo mniej w niej tego megalomańskiego zapędu. Dobrze, że taka płyta powstała, bo na Seventh Son zabrnęli już na koniec tej ścieżki, a jeszcze jedna taka i byłaby komedia, która niestety pojawiła się na współczesnych płytach.
Może się to bierze wszystko z tego, że tak naprawdę każdy zna tylko "Tailgunner", "Holy Smoke" i "Bring..." bo aż nie wierzę, że ludziom słuchającym hard rocka i heavy metalu (podobno) takie granie z "Hooks in You", "Run Silent Run Deep" czy "Fates Warning" się nie podoba!
Co najśmieszniejsze, "Fear of The Dark" jako płyta jest tak wielbiony, a można usłyszeć, że pomysł części instrumentalnej z "Afraid to Shoot Strangers" jest wzięty z "No prayer for the dying". W "Mother Russia" z kolei jest motyw żywcem wzięty z "Seventh Son..." ale musiałbym sprawdzić dokładnie z którego kawałka, bo nie jestem na 100% pewny czy to tytułowy, ale raczej tak.
Więc nie wiem o co tyle krzyku, po prostu nie chciało wam się na mp3 uważniej posłuchać, identyczna jest historia z "Killers". Dla mnie to jest normalnie strefa tajemnic. hehe.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Post autor: Bon Dzosef »

Fear jako płyta jest wielbiony?!

Wymyslasz sobie tezy i z nimi dyskutujesz. Zawsze dyskusje o Fearze sa mocno podzielone z naciskiem na to ile kawalkow jest słabych.

Widzisz, na No Prayer sa fajne motywy. Tylko, że wszystko ginie w przecietnosci. Tailgunner? Niby fajny, ale co w nim wyjątkowego? Russia? Klimatyczny, ale monotonny, meczacy.

Running Silent nie jest zły, ale nie różni się prawie od sredniakow z Feara. I cala ta plyta to właśnie sredniactwo.
Lubie Iron Maiden i Megadeth

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
johnny_o pisze: wt sie 18, 2026 9:50 pm Jebać czarnuchów
Deleted User 6661

Post autor: Deleted User 6661 »

Widman, histeryzujesz. Gdyby No Prayer nagrał jakiś młody zespół, powiedziałbym, że w miarę nieźle sobie radzą, naśladując styl Maiden, ale nie ma w tym nic szczególnego. Co zatem powiedzieć, gdy taką przeciętną płytę nagrał sam Maiden? Owszem, nie jestem już fanem heavy metalu (nudzą mnie np. płyty Sabbaton albo nowsze Accept - zawsze ociągam się z ich przesłuchiwaniem), ale to niczego nie tłumaczy. W roku jeszcze 1990 byłem - a już wtedy płyta mnie mierziła. Jest zwyczajnie słaba. Kompozycje giną w tłoku, brak gęsiej skórki. Nie ma takiego drugiego zespołu rockowego, od którego oczekuję aż tyle, co od Maiden. Musi być gęsia skórka, musi rzucić na kolana, musi potarmosić. Musi być kosmos, muszą być gwiazdy... No Prayer tego nie zapewnia, niestety. Owszem, tu i ówdzie jest jakiś fajny motyw, zagrywka, dobrze prezentuje się utwór tytułowy. Ale to wszystko.
Przesadzasz pisząc, że forumowicze tej płyty nie znają. Nie wyobrażam sobie nie mieć wszystkich regularnych albumów swojego ulubionego wykonawcy.

Dzosef - pełna zgoda.
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Sądzę, że to po prostu bardzo krzywdzące dla tej płyty opinie. Nie jest wybitną płytą, są lepsze heavy metalowe strzały ogólnie, ale nazywać ją słabą to niepoprawnie. I będę się tego czepiał cały czas. Tyle :)
A i do histerii mi daleko.
Hospes
-#Long distance runner
-#Long distance runner

Post autor: Hospes »

Mnie zaciekawiło, że tak dużo głosów padło na Run silent run deep. Raczej odniosłem wrażenie czytając to forum od kilku lat, że nagranie to było przeważnie traktowane za jedno z najbardziej się wyróżniających (pozytywnie) na albumie. Podobnie zdziwiłem się tak szybkim odpadnięciem Bring your daughter.
A co do płyty No prayer ogólnie to cóż, nie nazwałbym ją słabą (Iron Maiden zawsze jakieś tam minimum przyzwoitości utrzymało na swoich wydawnictwach), ale jak dla mnie wiele pozostałych albumów ją przewyższa. Po prostu: przez wzgląd na co najmniej kilka utworów z danego materiału dużo przyjemniej słucha mi się innych płyt niż No prayer. Tak to odbieram i tyle.Nawet dotyczy to albumów, które zwykle są słabiej oceniane czyli np. Final frontier, A matter..., Dance of death. Najlepsze moim zdaniem nagrania z nich pokonują bezapelacyjnie te lepsze z No prayer.
"Still my heart calculate and pray"
Awatar użytkownika
mic7
-#Nomad
-#Nomad

Post autor: mic7 »

Hospes pisze: ndz kwie 30, 2017 11:09 am Mnie zaciekawiło, że tak dużo głosów padło na Run silent run deep. Raczej odniosłem wrażenie czytając to forum od kilku lat, że nagranie to było przeważnie traktowane za jedno z najbardziej się wyróżniających (pozytywnie) na albumie. Podobnie zdziwiłem się tak szybkim odpadnięciem Bring your daughter.

Teraz to już nie ma za bardzo z czego wybierać ale mnie zdziwiło ,że Run silent run deep tak wcześnie zaczął dostawać głosy już chyba w sumie na początku głosowań.Dla mnie to zdecydowany numer jeden na płycie ,ten kawałek jest taki Ironowy i zadziorny a do tego bardzo melodyjny ,nie rozumiem ,że ma tylu przeciwników ,którzy dawno by go wywalili.Jeśli dojdzie do finału to przegra z No prayer - szkoda..
Clan Of Xymox 7.02 ; E.Clapton 29.04 ; Hellhaim,Orgasmatron 16.05 ;Metallica 19.05 ;Savatage + 11.08 ;Deep Purple 8.10 ; Acid Drinkers 12.12
Marbled in Stone
-#Invader
-#Invader

Post autor: Marbled in Stone »

Fajnie, że Mother Russia jest na trzecim miejscu, chociaż szkoda, że nie w pierwszej dwójce. Obawiałem się, że i tak nie zajdzie tak daleko. Ja tam utwór bardzo lubię, a widzę, że jest często na siłę porównywany do epików i przez to słabo oceniany.

https://www.youtube.com/watch?v=LnsUUkierGE
https://www.youtube.com/watch?v=k9JB4TC7x48 :)
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Mother Russia ma tę zaletę, że przynajmniej jest na ten numer pomysł, mimo wszystko się wyróżnia. Nie można tego powiedzieć o reszcie albumu.

Nie rozumiem za to tak wielu krytycznych głosów o Run Silent Run Deep, solidny średniak, mógłby się zagubić gdzieś na Fear of the Dark i specjalnie by nie odstawał. Nie żeby czyniło go to jakimś dobrym kawałkiem...

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
widman
-#Lord of light
-#Lord of light

Czekam na rozstaw głosów na Fearku... :):)
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Typuje wysokie miejsca Wasting Love i tytulowy poza top3

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
pz
-#Administrator
-#Administrator

Post autor: pz »

Chyba żartujesz. Fear poza podium - chyba, że wszyscy będą chcieli wyjść na bardzo oryginalnych :) Dla mnie Fear (mimo, że osłuchany) to jednak ścisła czołówka. Ja typuję Afraid.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
03: Villagers of Ioannina City, Lady Pank, Zalewski, Icon, Turbo (Łódź)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
07: MnC (Pionki), Skunk Anansie, Judas Priest
08: Castle Rat, Soen
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

pz pisze: pt maja 05, 2017 12:25 pm Chyba żartujesz. Fear poza podium - chyba, że wszyscy będą chcieli wyjść na bardzo oryginalnych :) Dla mnie Fear (mimo, że osłuchany) to jednak ścisła czołówka. Ja typuję Afraid.
Dla mnie też czołówka, nie albumu, a Maiden w ogóle. Natomiast biorąc pod uwagę jak w głosowaniach poszło takim numerom jak Run, Number itd...

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
hipcio_stg
-#Moonchild
-#Moonchild

Post autor: hipcio_stg »

Jakoś jestem spokojny o feara. Co by o nim nie mówić, jakkolwiek by się nie przejadł na koncertach to nadal genialna kompozycja i tyle.
pz
-#Administrator
-#Administrator

Jednak RTTH to zdecydowanie nie ta klasa co Fear. A Number... miał za mocnych konkurentów.

02: Turbo (Kutno, Warszawa, Kraków) Wishbone Ash (Warszawa) Monstrum (Rzeszów) Soen (Kopenhaga)
05: Paul Quinn, Defenders of Steel, Hellhaim, Linkin Park (Sztokholm), Omen (Kraków?)
06: Omen (Warszawa), Mystic Festiwal, Metallica (Budapeszt), Iron Maiden (Hradec Kralove), MnC (SK, Łódź)
Awatar użytkownika
AncientMariner
-#Clansman
-#Clansman

Post autor: AncientMariner »

hipcio_stg pisze: pt maja 05, 2017 1:27 pm Jakoś jestem spokojny o feara. Co by o nim nie mówić, jakkolwiek by się nie przejadł na koncertach to nadal genialna kompozycja i tyle.
Mi od czasu kiedy usłyszałem wersje z A Real Live One nie chce się słuchać już studyjnej. Ta wersja z A Real jest moim zdaniem 100 razy lepsza i ma 100 razy więcej mocy. Generalnie chyba najbardziej przejedzony utwór Maiden jak dla mnie.
Awatar użytkownika
Adrian S.O.S.
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Adrian S.O.S. »

AncientMariner pisze: pt maja 05, 2017 6:33 pm
hipcio_stg pisze: pt maja 05, 2017 1:27 pm Jakoś jestem spokojny o feara. Co by o nim nie mówić, jakkolwiek by się nie przejadł na koncertach to nadal genialna kompozycja i tyle.
Mi od czasu kiedy usłyszałem wersje z A Real Live One nie chce się słuchać już studyjnej. Ta wersja z A Real jest moim zdaniem 100 razy lepsza i ma 100 razy więcej mocy. Generalnie chyba najbardziej przejedzony utwór Maiden jak dla mnie.
Mam bardzo podobnie. Na koncertach Fear nie wywołuje już takich emocji jak powiedzmy 10 lat temu. Bardzo stracił u mnie ten utwór na przestrzeni ostatnich paru lat i ogólnie po Weekend Warrior wyłączam płyte. Tak jak napsiałeś ten sam utwór z A Real Live One jest o niebo lepszy.
Awatar użytkownika
Bon Dzosef
-#The Alchemist
-#The Alchemist

Już 3 głosy na tytulowy :lol:

pz = shakin stevens

oddawac długie podpisy
Awatar użytkownika
Mr. M
-#Rainmaker
-#Rainmaker

Post autor: Mr. M »

Po wynikach RttH, 23:58 czy Troopera kogoś jeszcze dziwią głosy na FotD? :wink:

Szkoda, że Mother Russia nie wygrało. To jeden z najsłabszych "epików" Maiden, ale wciąż najlepszy utwór na takiej płycie jak No Prayer... a tak w ogóle zauważyłem, że przez całe płytę zdążyłem zagłosować aż na 2 utwory :lol: Z Fearem chyba tak już nie będzie :B
pz
-#Administrator
-#Administrator

Na Feara akurat dziwią. 2MTM jest dużo słabszy od top3 z Powerslave, podobny klasą do pozostałych. Podobnie RTTH, jak dla mnie mógł rywalizować jedynie z Gangland, Invaders i Total Eclipse, reszta poza zasięgiem. Szybkie osiągnięcie Troopera mnie zaskoczyło, dla mnie top3 albumu, ale równego albumu. Natomiast na FotD jest kilka tak słabych i przeciętnych utworów, że stawianie ich nad tytułowym jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe.

ODPOWIEDZ